Karen Blixen Camp

År 2007 grundade Albatros Karen Blixen Camp som blivit ett CSR-projekt i världsklass. 2012 lämnade vi över stafettpinnen.

Historik
Kenya, och speciellt Masai Mara, är Albatros första resmål som går hela vägen tillbaka till resebyråns första spadtag, och faktiskt var anledningen till att byrån startades just i Danmark. Albatros grundare, Søren Rasmussen, arrangerade och guidade själv de första safariresorna i Masai Mara. Några av resorna döptes till Karen-Blixen-safari, i samband med filmatiseringen av Karen Blixens bok "Mitt Afrika" år 1987. Namnet Karen Blixen höll i sig när Albatros öppnade sin första lodge i Masai Mara i mitten av 1900-talet. Denna förstördes och lades senare ned i förbindelse med lokala marktvister, som tyvärr fortfarande är ett stort problem i området.

En ny början
När Albatros först bestämde sig för att starta sin verksamhet var det helt naturligt att kalla den nya campen för Karen Blixen Camp. Albatros testade olika typer av hållbarhet och CSR och man bestämde sig för att arbetet skulle utföras och ledas av lokalbefolkningen. Detta gick inte helt enligt planerna och man bestämde sig för att skicka ner John Christensen, anställd hos Albatros, för att hjälpa till att genomföra projektet. Under flera års tid levde John bokstavligt talat på bara marken mitt ute i bushen tillsammans med massajer och stod emot både torka, skyfall och översvämningar innan lägret stod färdigt. Senare reste Albatros avdelningschef, Martin Sønderby Nielsen till Nairobi för att leda den inledande försäljningsfasen. Efter bara några månader beslutade ledningen och Martin gemensamt att det skulle vara bättre att ha en person som alltid fanns på plats i Nairobi, och Martin flyttade till Nairobi tillsammans med sin familj.

Konkreta aktiviteter
Efter hand som vi har fått det grundläggande arbetet att fungera har vi kunnat fokusera allt mer på hållbarhet.

1. Grön teknik: Campen har ett av Kenyas största solpanelsystem. Systemet förser campen med hela dess energiförsörjning. Campen använder solpanelerna för att värma upp vattnet i våra utomhusduschar. Spillvattnet rengörs och återanvänds för bevattning av träden. Det ekologiska avfallet komposteras och resten forslas till Nairobi för återvinning.

2. Naturskydd: Campen stödjer Mara North Conservancy och skyddar 30 000 hektar av det viktiga Masai Mara-ekosystemet. När man skyddar Masai Mara skyddar man även den årliga viltvandringen av gnuer och zebror såväl som elefanter, antiloper och giraffer. Dessutom ser man till att lejon och geparder fortfarande har någonstans att bo. 

3. Riktiga arbetsförhållanden: de flesta av campens anställda kommer från den lilla landsorten Mararienda och har ett permanent anställningskontrakt tills de själva väljer att gå i pension. Dessutom är de försäkrade genom en nationell social- och sjukförsäkring. Campen betalar fem procent av omsättningen till de anställda och ser till att de har tillgång till billiga lån. 

4. Den ekonomiska aspekten: Man ser till att lokalsamhället kan dra nytta av fördelarna med campen. Massajfamiljerna äger marken runt campen och därför betalar man en sängavgift till dem för varje gäst som övernattar på campen. Förra året betalade campen cirka 430 000 kr i sängavgift. Dessutom betalade campen över 2 miljoner kronor till massajerna som äger viltreservatet Mara North Conservancy. Campen köper även lokala produkter och stödjer massajkvinnorna genom att sälja deras vackra smycken i sin butik. 

5. Utbildning för livet: campen driver sin egen matlagningsutbildning, som startades i januari 2012. Skolan drivs idag av Frederik Olsen, en ung dansk kock som delar sin entusiasm för matlagning med skolans elever. Campen grundade skolan eftersom de unga massajernas utbildningsmöjligheter är högst begränsade.

Skogsbruksutbildning i samarbete med Danida
I augusti 2012 startade campen en skogsskola där man undervisar ungdomar i hållbart skogsbruk.  Dessutom erbjuder campen gratis utbildning inom IT och språk till alla sina anställda, så att de lär sig att läsa och skriva och utveckla sina datorkunskaper. Utbildning för livet stöds av Danida, som arbetar med bistånd och utvecklingssamarbete och hör under det danska Utrikesdepartementet (kan jämföras med SIDA i Sverige).

Syftet är att visa att det går att driva en verksamhet som är nästintill 100 % hållbar och samtidigt lönsam, samt motsvarar dagens krav på förstklassig komfort. Det primära målet var en hållbar ekonomi, och om det fungerade här kunde det fungera överallt.

Nu har vi lämnat över stafettpinnen
År 2012 beslutade vi att låta stafettpinnen gå vidare till campens dagliga ledare samt en ny investerare som skulle kunna fokusera mer på driften av de omfattande sociala miljöprojekten. Efter en tid hade matlagningsskolan och Mara North Conservancy vuxit sig så stora att det inte längre var hållbart att administrera dem från vårt Köpenhamnskontor.

Vi stolta över det vi har skapat och glada för att andra fortsätter det vi påbörjat.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem