An der schönen blauen Donau

Kultur och avkoppling på kryssning genom Europas kulturhuvudstäder och historiska landskap

Vill du följa med på en kryssning genom Europa av högsta klass? Där bekvämlighet, härliga matupplevelser, enastående landskap och storslagna huvudstäder står i fokus?

Då har vi resan till dig!

Ombord på vårt bekväma och moderna fartyg Sound of Music, glider vi förbi det ena vackra landskapet efter det andra.

Kryssningen börjar och slutar i den eleganta kulturstaden Wien och där emellan vankas kultur och historia i Budapest och Bratislava.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssning,

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, ungersk forint

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Wien, Österrike. Panoramasightseeing och incheckning på fartyget
Dag 2 Melk och Dürnstein, Österrike. Möjlighet att göra en utflykt till benediktinerklostret Stift Melk
Dag 3 Budapest, Ungern
Dag 4 Budapest. Möjlighet till stadsrundtur till bland annat gotiska Mattiaskyrkan och Hjältarnas torg
Dag 5 Mohacs och Kalocsa, Ungern. Möjlighet att göra en utflykt till pustan och paprikamuseet i Kalocsa
Dag 6 Esztergom, Ungern. Möjlighet till utflykt till domkyrkan i Esztergom, citadellet i Visegrad och konstnärsstaden Szentendre
Dag 7 Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen
Dag 8 Ankomst till Wien och hemresa

Sound of Music

Sound of Music är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats till 128 passagerare på tre däck.
Njut av det tillbakalutade livet ombord på ett fartyg med gott om plats – i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Här finns även en liten butik och ett gym. 
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 498:–
Göteborg
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 498:–
Stockholm
Fullbokad
12 998:–
Stockholm
12 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 498:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Wien, Österrike. Panoramasightseeing och incheckning på fartyget Avfärd kl. 19.00
Operahuset i Wien

Vi landar på Wiens flygplats och gör sedan en panoramasightseeing på vägen till fartyget. Wiens centrum består av imponerande habsburgska palats och gröna parker, och här går tradition och förnyelse hand i hand. Strauss vals spelas alltid, även på studentbaler, och de gamla kejsarstallen har återuppstått i ett överraskande och i högsta grad levande museikvarter. Wiens gamla stadsdel är vackert omgärdad av Ringstrasse-boulevarden som kantas av många pampiga byggnader.

Flera av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, senare adlad till von Hansen. Bakom Ringstrasse bjuder dagens inkluderade utflykt på en spännande stadsvandring genom Wiens historiska och charmiga stadskärna. Här väntar den gotiska Sankt Stefans-katedralen och en promenad längs eleganta Graben, ett av Wiens huvudstråk. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner som går hela vägen tillbaka till romartiden, går vi igenom Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här hittar vi två ryttarstatyer över Österrikes stora hjältar, Prins Eugen och ärkehertigen Karl. I Hofburg finns även den berömda spanska ridskolan där man följer 400-åriga traditioner. Vi fortsätter till förorten Nußdorf. Från 1500-talet och framåt var Nußdorf Wienregionens viktigaste hamn. Varor fraktades längs med Donau och eftersom övriga båtrutter till Wien var smala och svårframkomliga var det här fartygen lade till. Det gör de än idag, och i Nußdorf hittar vi Albatros fartyg Sound of Music.

Medan vi avnjuter vår första middag ombord stävar vi ut på Donau och kryssningen kan börja.

Dag 2
Melk och Dürnstein, Österrike. Möjlighet att göra en utflykt till benediktinerklostret Stift Melk Ankomst till Melk kl. 7.30, avfärd kl. 12.30. Ankomst till Dürnstein kl. 14.00, avfärd kl. 18.00
I benediktinerklostret Stift Melk

Idag gör vi vårt första stopp i den österrikiska staden Melk, som framför allt är känd för sitt välbevarade benediktinerkloster Stift Melk tillika dagens utflyktspaket. Klostret, som tronar pampigt på en kulle över staden, grundades år 1089. På 1100-talet anlades en skola i klostret, och denna används än idag. Klosterbiblioteket var under medeltiden berömt för sin stora manuskriptsamling. I sin berömda roman Rosens namn döpte Umberto Eco en av huvudpersonerna till Adso av Melk för att hylla det berömda medeltidsbiblioteket. Boken filmatiserades med Sean Connery i huvudrollen.

På 1700-talet blev klostret, som innan dess hade förfallit totalt, återuppfört i klassisk barockstil. Idag är det ett av Europas finaste och mest välbevarade byggnadsverk från barocken.

Klosterparken var en viktig del av klosterlivet och tillsammans med klosterbyggnaderna utgör trädgårdarna en vacker helhet. Parken, där den ligger idag, anlades 1750. Merparten av växterna stammar från 1822 när man anlade en engelsk trädgård.

Trädgårdspaviljongen är fantasifullt utsmyckat av arkitekt Johann W. Bergl, som skapade barocka kalkmålningar av exotiska djur och växter, djungellandskap och etniska folkgrupper. Paviljongen är ett exotiskt inslag i en för övrigt traditionellt europeisk trädgård.

Sist men inte minst bjuder klosterträdgården på en del som kallas för Paradisträdgården. Här har man samlat växter och blommor som är välgörande både för ögon, näsa och kropp. Paradisträdgården är uppförd efter skisser från 800-talet.

Dagens Albatrosutflykt utgörs av ett besök i klostret och den tillhörande klosterträdgården.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

När vi har lämnat Melk åker vi tillbaka genom Österrikes pittoreska Wachaulandskap och lägger till vid den trevliga medeltidsstaden Dürnsten, som ligger i hjärtat av UNESCO-bevarad natur. Från kajen kan vi gå direkt till den historiska stadskärnan. Vi kan gå längs stadsmuren och genom stadsporten till Prangertorget. Här har vi en vacker utsikt mot lämningarna efter borgen Kuenringer, där den engelska konungen Rikard Lejonhjärta satt fängslad mellan 1192 och 1193. Passa på att njuta av stadens avslappnade stämning. Även om det fortfarande är tidigt på dagen kan den som vill smaka på ett glas lokalt vin. Wachau är Österrikes mest kända vinområde, och här hittar du bland annat ett glas kyld Riesling.

Dag 3
Budapest, Ungern Ankomst kl. 15.00
Utsikt över parlamentet, Budapest

Idag anländer fartyget till en av Donauflodens absoluta höjdpunkter, UNESCO-bevarade huvudstaden Budapest.  Runt år 1000 införde Ungerns konung, Stefan I, kristendomen i landet. År 1526 intog turkarna handelsstäderna Buda och Pest. Under den följande perioden lät den turkiske sultanen Suleyman I ombilda många av kyrkorna till moskéer, och man upprättade vackra badhus i turkisk hamamstil, och försvarsfästningarna moderniserades. Idag kan man fortfarande se tydliga spår av Budapests arkitektur, som rymmer många tecken från en period när man lät sig inspireras av Orienten.

När vi har kommit fram kan den som vill strosa runt i staden på egen hand. Vår reseledare hjälper självklart gärna till med tips och förslag på hur du kan tillbringa eftermiddagen och kvällen i Budapest.

Dag 4
Budapest. Möjlighet till stadsrundtur till bland annat gotiska Mattiaskyrkan och Hjältarnas torg Avfärd kl. 17.00
Mathiaskyrkan i Budapest

Budapest är egentligen en förening mellan städerna Buda och Pest, medan den moderna huvudstaden egentligen består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre städerna förenades till en och samma stad år 1872. Här inleddes stadens guldålder som kulminerade när Europas första underjordiska järnväg (dagens metrosystem) invigdes.

Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från och med den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick socialistiskt styre under sovjetisk kontroll. Cirka tio år senare förenades först studenterna och sedan många ungrare i demonstrationer mot den sittande regeringen. Demonstrationerna utmynnade i ett stort folkuppror i Ungern under hösten 1956. Mellan 25 000 och 50 000 ungrare och cirka 7 000 sovjetiska soldater dödades innan upproret kvästes.

År 1989 väcktes minnena från 1956 till liv igen när hundratusentals ungrare den 16 juni gick man ur huse för att hylla den gamle premiärministern Imre Nagy, som hade vanärats och avrättats 31 år tidigare. I demonstrationernas kölvatten följde politiska förändringar och järnridån vid den österrikisk-ungerska gränsen lättade något. Tusentals östtyskar utnyttjade tillfället att fly från DDR, vilket utgjorde startskottet för Sovjetunionens och järnridåns fall.

Vid dagens Albatrosutflykt reser vi tillsammans med vår svenska reseledare med tunnelbanan till stadens stora saluhall. Saluhallen består av två våningsplan och här hittar vi 180 stånd som säljer allsköns varor och lokala delikatesser. Här hittar vi många spännande varor, speciellt den ungerska paprikan, som i sina många former kan sätta sprätt på den tråkigaste av rätter.

Budapest har under flera århundraden varit känt för sina kurbad. Romarna var de första som upptäckte de 118 naturliga källorna varifrån 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten dagligen väller upp från underjorden. Källorna har lockat till sig många besökare under årens lopp.

Den ungerska huvudstaden har mycket mer att erbjuda, något vi får uppleva under vår stadsrundtur i den charmiga, tvådelade staden. Buda och Pest ligger på varsin sida av Donaufloden och binds samman av åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två framträdande kullar, Borghöjden med Budaslottet och Gellérberget med citadellet.

Här besöker vi den gotiska Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen som ligger bredvid kyrkan. I Pest passerar vi den imponerande nygotiska parlamentsbyggnaden som med sin storlek och många pelare och spiror kan jämföras med parlamentet i London. I Pest hittar vi även Hjältarnas torg som anlades 1896 för att markera att ungrarna funnits i området i 1 000 år.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 5
Mohacs och Kalocsa, Ungern. Möjlighet att göra en utflykt till pustan och paprikamuseet i Kalocsa Ankomst till Mohacs kl. 08.00, avfärd kl. 10.00. Ankomst till Kalocsa kl. 15.30, avfärd kl. 18.00
Mohacs, Ungern

Idag lägger vi till i staden Mohacs. Om du har köpt utflyktspaketet följer du med inåt landet på en utflykt till den ungerska pustan.

Trots att Mohacs idag är en sömning hamnstad vid Donaus strand har den två gånger varit skådeplats för avgörande tilldragelser i ungersk och europeisk historia. År 1526 förlorade ungrarna mot osmanerna (turkarna) vid Mohács, vilket ledde till att Osmanska riket, Österrike under habsburgarna och furstendömet Transylvanien delade Ungern mellan sig. År 1687 mötte samma parter återigen varandra vid Mohacs. Den här gången led osmanerna ett svidande nederlag till det habsburgska imperiets fördel.

Mohacs är idag en liten stad med endast 18 000 invånare. År 1910 fanns det fler än 56 000 invånare här, men efter andra världskriget förlorade staden sin strategiska betydelse. Den är fortfarande en av de viktigaste städerna längs Donaus ungerska del.

På dagens utflykt åker vi ut på det blå vattnet. Längs den sträckan mellan Mohacs och Kalocsa hittar vi det nästan 75 000 hektar stora området på UNESCO:s lista över världens kulturarv – pustan. Pustan är ett stort ungerskt kustlandskap som är ett lysande exempel på ett kulturlandskap som förblivit intakt. Här har djur betat under flera årtusenden och flera folkgrupper har migrerat genom Karpaterna och slagit sig ned just här.

De stora slätterna bryts ibland av träd, lundar och små byar, och de delar som skapats av människan ter sig nästan osynliga. Idag finns i stort sett ingen permanent bosatt befolkning på pustan, men under betessäsongen mellan april och oktober släpper hundratals boskapsuppfödare ut sina djur på bete.

Efter besöket på steppen, där vi även besöker en traditionell hästuppvisning, fortsätter vi till Kalocsa, en av Ungerns äldsta städer. För att undvika översvämningar från Donau byggdes Kalocsa bara några kilometer från floden. Staden är ett ärkebiskopssäte tillika en av de viktigaste paprikaproducenterna i landet.

På stadens paprikamuseum lär vi oss det mesta om den välsmakande grönsaken. Visste du exempelvis att pepparfrukten, som paprikan kommer från, innehåller mer C-vitamin än en citrusfrukt? Du kan även besöka stadens barockkatedral vars rikt utsmyckade inre skimrar vackert i rosa och gyllenfärgade nyanser. Dessutom kan du beundra några av katedralens klenoder i skattkammaren eller fördjupa dig i fina exempel på allmogekonst på Karoly Viski-museet.

Efter besöket återvänder vi till fartyget som under tiden har färdats från Mohacs till Kalocsa.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 6
Esztergom, Ungern. Möjlighet till utflykt till domkyrkan i Esztergom, citadellet i Visegrad och konstnärsstaden Szentendre Ankomst kl. 8.30, avfärd kl. 19.00
Esztergom, Ungern

Vi anländer till Esztergom i norra Ungern på gränsen till Slovakien. Här möts vi av åsynen av den imponerande domkyrkan Esztergom och dess koppargröna kupol. Inte att undra på att kyrkan är stadens största landmärke.

Kullen domkyrkan ligger på har alltid spelat en viktig roll i den ungerska nationens historik. Det unika läget beror inte bara på att det ligger otroligt vackert bland kullarna och Donauknät, men även för att det är så lättillgängligt.

Historiska anteckningar vittnar om att det under medeltiden låg hela sju kyrkor på kullen. Idag återstår endast en. I gengäld övertrumfar den alla traktens kyrkor i både storlek och utformning. Det är svårt att inte låta sig imponeras när man står framför den katolska kyrkans högborg i Ungern – domkyrkan i Esztergom är ett äkta mästerverk i klassicistisk stil.

Dagens Albatrosutflykt börjar naturligtvis med ett besök i Domkyrkan, som ligger cirka en kilometers promenad från fartyget. Kyrkan stod färdig 1869 och lät sig inspireras av Peterskyrkan i Rom.

När vi har beundrat mästerverket fortsätter vi österut med buss till Visegrad. Visegrad bjuder på en oförglömlig utsikt över Dona, de gröna kullarna och de små trevliga orterna längs flodens stränder.

Visegrad har genom historien haft en viktig strategisk roll för kelterna, avarerna, romarna och naturligtvis för ungrarna. Arkeologerna tror att fästningen som ligger här byggdes år 1009, men dagens citadell uppfördes av den ungerske konungen Béla IIII. (1235-1270). Vi besöker citadellet som ligger högst upp på en kulle längs en av Donaus absolut vackraste sträckor.

Vi fortsätter till den idylliska landsorten Szentendre som ligger vid foten av Piliskullarna på Donaus strand. Szentendre bjuder på en avslappnad stämning och en charmig barockarkitektur, och längs de smala slingrande gatorna hittar vi museer, restauranger, caféer och souvenirbutiker.

Under årens lopp har landsorten lockat till sig hundratals konstnärer och det finns massor av gallerier med lokala konsthantverk. Vi besöker några av de små museerna och har även tid att strosa runt i butikerna, avnjuta en kopp kaffe eller något annat. Under vår utflykt äter vi en lokal lunch.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 7
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen Ankomst kl. 06.00, avfärd kl. 19.00
Bratislava, Slovakien

Inte nog med att Bratislava är Slovakiens största stad, den är även huvudstad i det ungerska landet som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakien gränsar mot Ungern i söder och mot Österrike i väster, och Bratislava breder ut sig som en fjäder längs båda stränderna av Donau, vid foten av de låga Karpaterna. Här där flod och berg möts ser vi hur vinodlingarna löper längs sluttningarna. Den gamla stadsdelen innehåller ett stort antal vackra monument som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt herradöme och ett socialistiskt styre, något vi ser spåren av idag.

På grund av sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon är Bratislava en av Slovakiens mest solsäkra städer med i genomsnitt 1 979 soltimmar per år. Detta kan jämföras med vår egen solskensö Öland, som i genomsnitt bjuder på 1 875 soltimmar per år. Vi har därför alla möjligheter att lapa sol vid vårt besök i en stad som inte är lika välbesökt som Prag och Budapest, men som inte desto mindre har mycket att erbjuda.

Den gamla staden och slottet är några av Bratislavas höjdpunkter. Den gamla staden är fylld av museer (bland annat stadsmuseet som har en förskräcklig tortyrkammare).

Slottet, som höjer sig över Donaus strand, var en av romarrikets förposter mellan 00- och 500-talet. Bara utsikten i sig gör turen upp väl värd ansträngningen, och här hittar vi även Slovakiens historiska museum.

Vid dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen Staré Mesto. Här upplever vi de vackra barock- och rokokokyrkorna som samsas bredvid pampiga palats. Vi passerar bland annat den gotiska domkyrkan Sankt Martin som mellan 1563 och 1830 var kröningskyrka för de ungerska konungarna.

Skulpturer och gatukonst gör sig påminda i gatubilden, och folklivet är koncentrerat runt butiks- och restauranggatan Sankt Mikaels-gatan och tillhörande Sankt Mikaels-porten som är den enda kvarvarande porten i den gamla medeltidsfästningen. Längst upp i det 51 meter höga tornet som flankerar porten, står en staty över Sankt Mikael. Idag finns ett vapenmuseum i tornet.

Vi avslutar vår promenad vid bron Novy Most. 95 meter upp i luften hittar vi en UFO-liknande utsiktsdäck. Tio meter under utsiktsdäcket hittar vi en restaurang där vi kan köpa förfriskningar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 8
Ankomst till Wien och hemresa

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och åker till flygplatsen.

Utflyktspaket

 • Halvdagsutflykt  i Melk med besök i klostret och klosterträdgården
 • Halvdagsutflykt i Budapest med bl.a. saluhallen, Mathiaskyrkan och Hjältarnas torg
 • Heldagsutflykt till pustan med hästshow och besök på paprikamuseum
 • Heldagsutflykt till domkyrkan i Esztergom, citadellet i Visegrad och konsthantverksstaden Szentendre 
 • Halvdagsutflykt med stadsvandring i Bratislavas gamla stadsdel

Utflyktspaketet ska bokas i samband med resan och kan endast köpas som ett samlat paket. Utflyktspaketet genomförs vid minst 20 deltagare.

Pris: 1 698 kr

Melk, Österrike

Prisinformation

Resans pris

Från 12 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för hyttuppgradering

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan

Delade dubbelhytter

Tillägg för utvändig hytt på Rhine-däck kategori B, 1 648 kr per person

Tillägg för utvändig hyttpå Danube-däck kategori A,  2 148 kr per person

Enkelhytter

Tillägg för utvändig enkelhytt på Moselle-däck, kategori E  6 498 kr

Tillägg för utvändig enkelhytt på Rhine-däck kategori D 7 498 kr

Tillägg för utvändig enkelhytt på Rhine-däck kategori C  8 198 kr

Tillägg för utvändig enkelhytt på Rhine-däck kategori B  9 998 kr

Tillägg för utvändig enkelhytt på Danube-däck kategori A 10 498 kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Wien t/r
 • Panoramasightseeing i Wien
 • Transfer vid ankomst och avresa
 • Informationsmöten och föredrag som hålls av reseledaren
 • 7 nätters kryssning på Sound of Music i delad dubbelhytt med fönster på Rhine-däck kategori C 
 • Helpension på fartyget
 • Kaffe, te och isvatten till måltiderna på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och övriga utflykter på land
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 10 EUR per person vi bokning av utflyktspaketet)
 • Dricks till personalen på fartyget (vi rekommenderar 7,5 EUR per person per dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

 

Barnpris 2-11 år

Om 1 barn delar hytt med 2 fullt betalande vuxna kostar barnet 70% av resans grundpris. 

OBS: Det finns inte en extrasäng till barnet. Barnet delar säng med de vuxna. Om barnet ska ha egen säng ska 1 vuxen dela hytt med barnet och man kan inte få rabatt.

Kontakta oss om ni önskar resa med barn.

Rabatt för hyttkategori

Delad dubbelhytt

• Rabatt för utvändig hytt på Rhine-däck kategori D,  298 kr per person

• Rabatt för utvändig hytt Mosel-däck kategori E,  798 kr per person

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Från de ljusa och rymliga hytterna på mellan 11,4 m2 och 18 m2 har vi en bra utsikt över floden och dess omgivningar. Hytterna är utrustade med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Badrum med toalett och dusch, värme/luftkonditionering, hårtork, värdeförvaringsskåp och tv.

De olika däcken har engelska namn och är uppkallade efter floderna som Sound of Music kryssar på: Rhine (Rhen), Danube (Donau) och Moselle (Mosel):

Danube-däck (Kat. A)
Utsides hytt på däck 3 med panoramafönster och skjutdörrar på däck 3. Två enkelsängar. 15,3 m2.

Rhine-däck (Kat. B)
Utsides hytt på däck 2 med panoramafönster (1,5 m2) på däck 2. Två enkelsängar. 18,1 m2.

Rhine-däck (Kat. C)
Utsides hytt med panoramafönster (2,7 m2) på däck 2. Två enkelsängar. 15,3 m2.

Rhine-däck (Kat. D)
Utsides hytt på däck 2 med panoramafönster (1,5 m2) på däck 2. Två enkelsängar. 15,3 m2.

 

Moselle-däck (Kat. E)
Utsides hytt med fönster (0,75m2) på däck 2. Dubbelsäng (140x200 cm). 11,9 m2.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Handduk är inte nödvändigt att ta med.

Hälsokrav för deltagare på kryssningen

Enligt rederiets regler har är du skyldig att informera Albatros Travel om ev. sjukdom eller åkomma, handikapp, graviditet eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande ombord på kryssningen

Vem kan delta?

För att kunna delta på kryssningen är du ska du vara mobil, kunna gå själv utan hjälp till fots i städer och på olika stigar och leder i parker. Personer under 18 år måste resa tillsammans med och bo tillsammans med personer över 18 år.

Läs mer om dina resmål

Handen på hjärtat

Inte möjligt att använda rullstol eller rollator

På våra utflykter i land ser vi städerna till fots och vi går till centrum från fartyget. Eftersom många gamla stadskärnor är K-märkta i respektive länder och dessutom har mycket smala gränder är det inte möjligt att arrangera stadsrundturer med buss. Dessutom föredrar vi att uppleva atmosfären till fots. På de platser där det inte är möjligt att gå till centrum tar vi offentlig transport som spårvagn eller tunnelbana. Du ska därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på en stadsvandring på 1½ till 2 timmar. Du ska kunna klara dig själv och gå utan hjälp i ev. ojämn terräng.

Fartyget är inte byggt för funktionshindrade som inte kan förflytta sig på egen hand. Detta handlar först och främst om säkerheten eftersom rederiet kräver att alla ska kunna gå från en båt till en annan utan hjälp från personal eller passagerare. 

Av säkerhetstekniska skäl får rullstolar eller rullatorer inte tas med ombord på fartyget. Det ska vara fri passage på samtliga gångarealer och dyl.

Kajplats

När flodkryssarna ligger vid kaj förtöjs fartygen långsides bredvid varandra. Det betyder att man kan uppleva att man tittar in i sidan på ett annat fartyg när man ligger vid kaj, istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad. Det betyder dessutom att ska gå över andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går igenom Sound of Music.

Vi försöker i så stor omfattning som möjligt att få kajplats i centrum av de städer vi besöker. Det är tyvärr inte alltid möjligt och även om en kajplats är bokad och bekräftad förbehåller sig hamnen ändå rätten att flytta vårt fartyg upp till få timmar före ankomst. Om kajplatsen ligger utanför gångavstånd från centrum beställer vi busstransfer eller använder oss av offentlig transport när vi ska förflytta oss i samband med de utflykter som ingår i utflyktspaketet. Om man inte har bokat utflyktspaketet eller vill åka på egna utflykter får man själv betala för transport till och från fartyget.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare

De flesta av Albatros Travels resor leds av en svensk eller en svensktalande reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa eller vid ankomsten på destinationen. Det framgår av avresehandlingarna var gruppen möter reseledaren. Det finns ett fåtal resor utan reseledare, men det framgår alltid tydligt av programmet huruvida resan leds av en reseledare.

Alla våra reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros Travel.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.

Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.

USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.

Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

På Albatros erbjuder vi inte fasta platser i bussen och därför kan man heller inte boka en bestämd plats före avresa. På så sätt påverkar inte tidpunkten för bokning av resan vilken plats man får i bussen.  När man väl är på plats kan man tillsammans med reseledaren komma överens om att byta platser i bussen så att man kan turas om att sitta fram resp. bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Albatros Travel förbehåller sig rätten till ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners eftersträvar alltid att genomföra resan enligt programmet, men det kan på grund av sevärdheternas öppningstider och praktiska omständigheter bli nödvändigt att genomföra rutten annorlunda än planerat. Dessutom kan enskilda programpunkter ställas in p.g.a. force majeure-situationer som väderförhållanden, infrastruktur eller försenade flygavgångar.

Alla resor revideras löpande och vi eftersträvar att förbättra dem allt efter den feedback vi får efter varje resa från reseledare och gäster. Detta kan föra med sig ändringar i programmet från det att den blev köpt till dess att avresa sker. Före avresa kommer alla deltagare att erhålla det senast uppdaterade programmet, vilket avser att tillgodose kundernas intresse och att säkerställa att resan genomförs på bästa möjliga sätt.

Resan säljs som ett helt paket och det är inte möjligt att få tillbaka pengar för den del av resan som eventuellt inte utnyttjas.

Rated 4 out of 5 by from En bra resa, som dock inte var så bra som 2015 Resan var som sagt bra, men inte lika bra som förra året! Heldagsturerna är inte så poppis bland dom äldre! MEN, hemresedagen var utomordentlig DÅLIGT planerad!!!! Hur kan ni köra Paxen till Wien kl.0900 på morgonen och låta dom stappla omkring i Wien när det är 33° varmt, och hämtar dom igen 16.30 ifrån Schwedenplatz?Det går ett flyg 12.35 ifrån VIE till ARN.Mycket dåligt planerat! Att det blev som det blev, var tur i oturen, att bussen var 3 timmer försenad och som plåster på såren fick vi transport och inträde på Schloss Schönbrunn, som bussbolaget står för.
Date published: 2016-06-30
Rated 4 out of 5 by from Dety var en mycket trevlig resa Resan var mycket trevlig, vår guide var väldigt trevlig och kunnig och personalen på båten mycket tillmötesgående. Vi hade gärna haft lite mer tid i Wien Tidpunkten för hemresan var inte acceptabel, vi lämnade fartyget kl 04-00! allrahelst som våra andra medtrafikanter - också Albatrosgäster - hade mycket senare flyg hem och då hann med att titta lite mer på Wien. Det minst intressanta av resmålen var väl Kalosca och Mohacs. Hästshowen var både långrandig och tråkig. Maten var däremot bra på hästgården. Utflykten till Visigrad var trevlig och lunchstället utmärkt - bra utsikt. Exztergom och Szentender var trevliga upplevelser. Marsipanmuseet var spektakulärt.
Date published: 2016-09-11
Rated 5 out of 5 by from Härligt En väldigt trevlig resa på Donau. Allt fungerade över vår förväntan trots missödet med slussolyckan som gjorde att vi inte kom till Budapest. Helt plötsligt blev det en spännande överraskningsresa. Vi kom till städer som vi nog aldrig besökt annars. Vår norska guide Rune och svenska guide Daniella var helt fantastiska att klara av situationen. Båten helt suverän, personal gäller alla, artiga trevliga roliga glada, för att inte tala om all den goda maten. Stor variation som nog tilltalade de flesta av oss ombord. hoppas kunna åka med er flera gånger.
Date published: 2016-09-21
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa, trevlig personal, bra mat, komfort Vår reseledare var trevliga Anna. Vi tyckte att det var en mycket bra resa och det fanns möjlighet till att se många fina kulturella miljöer eller om man ville vila o ta det lugnt. Mycket trevlig personal både reseledare, hotellpersonal, köket och fartygsbesättningen, de tycktes ha roligt och trevligt ihop - smitytar av sig. Roliga upptåg som Sjörövartema, sketcher, musik och sång.
Date published: 2016-09-10
Rated 5 out of 5 by from En fantastiskt fin resa En fantastiskt fin resa.Trevlig och kunnig personal,utmärkt service och god mat. Vår duktiga,trevliga och glada reseledare bidrog mycket till den fina upplevelsen. Intressanta utflyktsmål.Utförlig information i fartygstidningen om varje besök som sedan kompleterades på plats på ett underhållande sätt.
Date published: 2016-09-10
Rated 3 out of 5 by from Kryssning med fina utflykter Kryssningsfartyget var i behov av underhåll då det var en mycket besvärande avloppsdoft i korridor och hytt. Resan gick i ett vackert landskap och utflykterna var mycket prisvärda. Personalen gjorde allt för att vi skulle trivas och ha det bra. Frukost och lunch var utmärkta medan middagen var ganska tråkig trots många rätter. Varmrätten var sällan särskilt bra. Vinlistan och rekommendationerna hade kunnat vara betydligt bättre. Vi uppskattade mycket att det var mycket bra dansmusik varje kväll.
Date published: 2016-09-06
Rated 5 out of 5 by from Myspys En mycket trevlig och behaglig resa. Tycker att ni kan höja priset istället för att man lägger dricks i slutet av resan. Det garanterar personalen att få en extra slant. Och en sak ska ni veta att svenskar är mycket dåliga på att förstå danska. Så snälla låt den svenska guiden säga samma sak som den danska. Jag missade en del info. Jag deltog inte i utflykter så kan inte sätta något betyg. Vidare skulle jag velat ha möjlighet att betala för enstaka utflykter. Inte som hela paketet eller inget.
Date published: 2016-09-07
Rated 5 out of 5 by from Intressant och trevlig kryssning på Donau mellan Wien och Budapest genom flera årtusenden. Daniella kan inte nog berömmas - stort engagemang, fantastiska kunskaper och tydlig röst. T.o.m danskarna i vår grupp var toppennöjda. Servicen och personalen på båten var oxå excellent.
Date published: 2016-09-27
 • y_2017, m_6, d_27, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_1.0.0-hotfix-1
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_42
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI08, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Omdöme av resan

Här kan du se omdömen från andra gäster som har varit på resan. Vi hoppas att du kan använda dig av vad de har skrivit; bra förslag, ris och ros, och att du kan skapa dig en bild av vad som väntar dig på resan – så att du kan välja den resa som känns rätt för dig. Alla omdömen hanteras av ett externt företag som är din garant för omdömenas trovärdighet. Läs mer här 

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Liknande resor

17ATCRI08DSE0308