Crazy Horse, Custer & Little Bighorn

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

I spåren på vilda västerns pälsjägare, nybyggare och indianer. Med underbar natur i Klippiga bergen och Yellowstone

Amerikas prärie är kärnan i berättelsen om indianernas jaktmarker, nybyggarnas vingliga vagnar på deras färd västerut och inte minst deras kamp mot varandra. Här skrevs historien om det nya Amerika, och legender som krigshövdingen Crazy Horse, kavalleriets Custer och folkhjältarna Butch Cassidy och Buffalo Bill skapades.

I delstaterna Utah, Colorado, Wyoming och South Dakota färdas vi genom vilda-västern-landskap – bl.a. i nationalparkerna Yellowstone, Arches, Canyonlands, Badlands och Klippiga bergen. Vi besöker minnesmärkena för det berömda slaget  Little Bighorn, ser de fyra presidenterna i Mount Rushmore och skulpturen av Crazy Horse, världens största skulptur. 

Med lite tur stöter vi på bisonoxar och präriens andra vilda djur, och vi ska naturligtvis gå på en äkta westernshow. Resan börjar och slutar med mormonstaden  Salt Lake City.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Nej

  • Valuta Amerikanska dollar

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Salt Lake City, USA
Dag 2
Stadsrundtur i Salt Lake City. Canyonlands nationalpark och Colorado River
Dag 3
Moab – Arches – Moab. Arches nationalpark, Delicate Arch och Dead Horse Point State Park
Dag 4
Moab – Denver. Stadsrundtur i Denver
Dag 5
Denver – Rocky Mountains nationalpark - Cheyenne
Dag 6
Cheyenne – Fort Laramie – Hot Springs - Rapid City. Handelsstationen Laramie och naturhistoriskt mammutcenter
Dag 7
Rapid City – Mount Rushmore och Crazy Horse Memorial – Badlands – Rapid City
Dag 8
Rapid City – Deadwood - Devil's Tower – Sheridan. Utflykt med ångtåg
Dag 9
Sheridan – Little Bighorn – Cody. Slagfältet vid Little Bighorn, Buffalo Bills historiska centrum och ”Western Show”
Dag 10
Cody – Yellowstone – West Yellowstone. Nationalparken Yellowstone med varma källor och gejsrar
Dag 11
West Yellowstone – Yellowstone – Grand Teton – Jackson Hole. Den södra delen av nationalparken Yellowstone
Dag 12
Jackson Hole – Salt Lake City. Eftermiddagen på egen hand
Dag 13
Salt Lake City och hemresa
Dag 14
Hemkomst

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Salt Lake City, USA

Vi landar i Salt Lake City och inkvarteras på hotell. Så länge ankomsttiden tillåter, kommer det att finnas möjlighet till en promenad i staden. Albatros rekommenderar att du i största möjliga mån försöker komma in i dygnsrytmen. Då får du mest ut av de kommande dagarna i USA.

Salt Lake City är Utahs, och mormonernas, huvudstad, och ligger precis vid Rocky Mountains. Staden har fått sitt namn efter den stora saltsjön nordväst om staden, Great Salt Lake.

Mormonkyrkan, som även kallas för Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, har sitt huvudsäte här i staden, och enorma Salt Lake Temple från 1894 ligger i stadens centrum på det 40 000 m2 stora torget Temple Square. Själva templet är stängt för turistbesök men vi besöker Temple Square antingen på ankomstdagen eller dagen därpå.

Övernattning i Salt Lake City.

Dag 2
Stadsrundtur i Salt Lake City. Canyonlands nationalpark och Colorado River (cirka 445 kilometer)
Mormonernas tempel vid Tempel Square

Salt Lake City grundades år 1847 av Brigham Young. Han tog över efter grundaren Joseph Smith som dödades i Illinois efter att mormonerna flytt från förföljare i Missouri. Mormonerna hoppades på ett liv i fred i den tröstlösa saltöknen, som vid den här tidpunkten tillhörde Mexiko. Mormonerna är alltså grundare av både staden Salt Lake City och staten Utah. Staden har idag knappt 190 000 invånare, varav cirka hälften är mormoner, men med landet ovanför stiger invånarantalet till cirka 1,6 miljoner.

På vår stadsrundtur i Salt Lake City ser vi bland annat delstaten Utahs regeringsbyggnad, State Capitol med den vackra kupolen, och två av Brigham Youngs residens, Beehive House från 1854 och angränsande Lions House från 1856, där några av hans många fruar och barn bodde. Månggifte var tillåtet inom mormonkyrkan och man tror att Brigham Young i sitt 76 år långa liv gifte sig cirka 55 gånger. Det antalet befann sig ändå långt ifrån det totala antal han faktiskt bodde ihop med och sina 56 barn fick han med ”bara” 16 av sina fruar.

Mormonkyrkan erkänner Bibeln och har många gemensamma drag med kristendomen. Däremot var och fortsätter månggifte att vara det mest kontroversiella draget hos den här religionen och dess 14 miljoner följare.

Vi beger oss till Canyonlands nationalpark. USA har ett pärlband av fantastiska naturlandskap och fridlysta nationalparker, den ena vackrare än den andra. Och amerikanerna tar väl hand om dem. Välskötta vägar, stigar och utsiktsplatser ger besökarna fantastiska möjligheter att uppleva Canyonlands vilda landskap och raviner och klippformationer, utskurna i landskapet av den mäktiga Coloradofloden. Parken genomskärs även av Green River, och floderna delar upp parken i fyra distrikt. Mellan 1880 och 1975 använde lokala ranchers stora delar av Canyonlands till vinterbete för boskap. Cowboys sökte sig in bland ravinerna för att leta efter foder och vatten till boskapen och levde flera veckor i primitiva läger för att kunna hålla ett öga på boskapen.

Och det var inte bara cowboys och boskap som hittade skydd i det barska ökenlandskapet. Fredlösa, tågrånare och andra bovar på flykt från lagens långa arm i Vilda västern drog sig djupt in i Canyonlands. Den mest berömda är förmodligen Robert Leroy Parker, bättre känd som den legendariske Butch Cassidy.

Under kalla kriget och i kapplöpningen om atomvapen rådde en stor efterfrågan på uran. Geologer trodde att det fanns stora mängder av ämnet och den amerikanska staten utlovade generösa belöningar till de gruvarbetare som hittade uranådror. Många av vägarna genom Canyonlands kommer från den här tiden och gör det idag möjligt att med moderna bussar ta sig långt in i nationalparken.

Övernattning i Moab.

Dag 3
Moab – Arches – Moab. Arches nationalpark, Delicate Arch och Dead Horse Point State Park (cirka 100 kilometer)
Arches nationalpark

Efter en kort busstur kommer vi fram till en av USAs unika nationalparker, Arches, vars namn fortfarande inte är lika känt som de fantastiska ikoniska bilderna av tusentals röda sandstensklippor som annars präglar landskapet, och ofta syns i allt från vilda västern-filmer till romantiska komedier. När solens strålar faller på de röda klipporna med den knallblå himlen som bakgrund får de flesta bråttom att ta upp kameran.

Parken rymmer över 2 000 naturstensklippor, hundratals skyhöga tinnar och gigantiska stenblock. Det råder ingen brist på fotomotiv, men det mest berömda är Delicate Arch, som häver sig nästan 150 meter över oss. Efter en spännande förmiddag kan du välja mellan att tillbringa eftermiddagen på egen hand i Moab och gå på jakt efter fler motiv från Vilda västern. 

Du kan också välja att följa med till Dead Horse State Park där den mäktiga Coloradofloden svänger som en svanhals och där landskapet befinner sig i konstant förändring. Här möts enorma lodräta klippor med klyftor skurna av is, vatten och vind, vilket tillsammans skapar ett visuellt mästerverk. Växter och djur som överlever på branten till det omöjliga står inför många utmaningar under väldigt extrema förhållanden i det högt belägna ökenklimatet. Här blandas historier om gamla jägare som vilar ut på klipphällarna medan de förbereder sig inför nästa jakt med dem om slutet av 1800-talets cowboys som jagar vilda hästar uppe på Dead Horse Point.

Övernattning i Moab.

Dag 4
Moab – Denver. Stadsrundtur i Denver (cirka 570 kilometer)
Union Station

Färden fortsätter till Colorados huvudstad, Denver, där vi ger oss ut på en liten stadsrundtur. I den här vackra staden vid foten av Klippiga bergen finns det cirka 700 000 invånare, men om man räknar in de omkringliggande städerna blir det en metropol med miljontals invånare. Precis som andra städer i Midwest, Mellanvästern, består den av massor av enfamiljshus och små låga byggnader i kombination med ett skyhögt finanscentrum som syns på långt håll. Staden har vunnit många priser och korades år 2016 till den bästa staden att bo i USA. Det beror dels på den låga kriminaliteten, ett stort fokus på miljö och en liberal tillgång till många saker. Exempelvis är det tillåtet får alla över 21 år inneha (och konsumera) 28 gram hash.  Man behöver faktiskt inte vara bosatt i Colorado, den liberala regleringen gäller för alla vuxna över 21.

USAs långa och till synes meningslösa och kostsamma kamp mot hash har till många konservativas stora irritation ersatts av en obegränsad frihet. 

Denver kallas för The Mile High City eftersom dess höjd över havet är exakt en amerikansk mil (1 610 meter). Ett annat tilltalsnamn är The Queen of the West, eftersom den här staden vid foten av The Rockies inledde sin existens som en så kallad frontlinestad i utkanten av Kansas-distriktet år 1858. Det hände i samband med den första guldrushen som förvandlade staden till en äkta westernstad med salonger, spelhålor, lättklädda damer och boskapshandel vid cheyenne- och arapehoindianernas tältläger vid South Platte River. Staden namngavs av general William Larimer som såg stora möjligheter i utvecklingen i området och tog sig en del land. Han namngav området Denver efter Kansas guvernör James W. Denver, i hopp om att det skulle kunna främja stadens position som huvudstad i de nya territorierna. Tyvärr hade Larimer missat att Denver hade dött och därför inte lät sig imponera. 

På stadsrundturen ser vi Colorado State Capitol som påminner lite om byggnaden i Washington, katedralen och Union Station som gjorde Denver till en stad när Western Union valde att förlägga sin terminal hit år 1863. Mount Evans Scenic Byway får vänta till dagen efter.

Övernattning i Denver.

Dag 5
Denver – Rocky Mountains nationalpark - Cheyenne (cirka 360 kilometer)
Klippiga bergen

Vi fortsätter vår odyssé i det amerikanska västernlandskapet till den hundra år gamla Rocky Mountains nationalpark, högt älskad av amerikanerna och den tredje mest besökta nationalparken. För oss européer symboliserar de höga och oframkomliga bergen en filmfantasi där människor kämpar för att få sina tungt lastade prärievagnar över höga bergspass och genom brusande floder, men för amerikanerna är det allvar, blod, svett och tårar och nationalhistoria. Tusentals emigranter i form av bönder, guldgrävare och äventyrare kämpade sig härifrån över bergen till Kalifornien, men tvingades efterlämna många med ett kors på vägen. Efterhand som karavanerna tilltog i storlek och antal, bosättningarna spred sig över South Platte River och jakten på bisonoxarna intensifierades blev konflikten med ursprungsindianerna ännu mer påtaglig.   

Nationalparken rymmer både positiva och negativa sidor av Amerikas historia, men det vi ser idag är ett fantastiskt bergslandskap som är tillgängligt för alla besökare. The Trail Ridge Road når över 3 kilometer upp till Alpine Visitor Center med den ena vackra utsiktsplatsen efter den andra.

Övernattning i Cheyenne.

Dag 6
Cheyenne – Fort Laramie – Hot Springs - Rapid City. Handelsstationen Laramie och naturhistoriskt mammutcenter (cirka 505 kilometer)
Fort Laramie

General Greenville M. Dodge mätte ut områden i Dakota-territoriet och grundade Cheyenne den 5 juli 1867, där Union Pacific Rail korsar Crow Creek i det som idag är Wyoming. Namnet fick han från en av Amerikas mest berömda präriestammar som vid den här tidpunkten levde mellan Black Hills och södra Colorado. Cheyenne Nation, som de kallas, består av flera stammar med ett gemensamt språk och kom från början från Minnesota, där de livnärde sig som jägare och samlare. I början av 1700-talet fick de hästar, som först infördes av spanska nybyggare i sydväst.

Dagens första stopp sker vid historiska Fort Laramie som bildar ram för ett otal filmer för både indiankrigen och nybyggarperioden. Kanske har du läst eller sett Vägen till Oregon (The Oregon Trail). Alla karavaner till Oregon passerade Fort Laramie, och så även många andra karavaner som var på väg till Kalifornien och Utah från sydväst.

Bortsett från upptäcktsresanden var pälsjägarna de första som intog den vackra och vilda naturen runt mellanösterns floder och sjöar. En av de första hette Jacques La Ramie, som kom hit runt 1815 för att sedan försvinna spårlöst under en jakt. På den tiden trodde man att de lokala arapoheindianerna (allierade med cheyennerna) hade slagit ihjäl honom och lagt hans kropp i en bäverdamm. Därav namnet Laramie, som till hans ära kom att pryda både flod, berg, stad och fort.

Fortet, som från början av en privat handelsstation i östra Wyoming mellan floderna Laramie och North Plattse, bytte namn flera gånger tills det köptes av armén 1849 som skydd för det ökande antalet karavaner   

På 1850-talet lyckades man upprätthålla en viss ordning tack vare traktat med indianerna. Däremot dödade Lakota Sioux Nation 29 soldater från fortet år 1854 (Grattan-massakern). Soldaterna försökte tvärtemot vad traktatet påbjöd att arrestera en stammedlem. Kanske en förvarning om vad som väntade. Många berättelser från indiankrigen och inbördeskrigen kan hänvisas till fortet, som anses som ett av USAs största kulturminnen. 

Vi fortsätter till Hot Springs i South Dakota och till något helt annat, Amerika för människan. Vi besöker världens största paleontologiska utgrävningscenter där vi kan se enorma mammutar precis som de såg ut under istiden. En fantastisk fyndplats där man får en god överblick över Amerikas fauna med enorma björnar, jätteleoparder och lejon som levde här långt innan vi människor tog prärien i besittning. Efter dagens upplevelser fortsätter vi till Rapid City.

Övernattning i Rapid City.

Dag 7
Rapid City – Mount Rushmore och Crazy Horse Memorial – Badlands – Rapid City
Crazy Horse Memorial

På prärielandet öster om Klippiga bergen utspelades USA:s mest berömda indiankrig, som tolkats i ett otal filmer och böcker. Det här var den klassiska berättelser om två kulturer som drabbade samman. Infödda nomader och invandrande lantbrukare.

När européerna först kom till Amerika höll de så kallade prärieindianerna på att utveckla en jordbrukskultur i de mest fruktbara områdena nära floderna, men hästens ankomst förändrade allt. På rekordtid började många stammar att använda sig av hästar när de jagade bisonoxar på den öppna prärien. Deras kultur förändrades med det nya livet där de på sommaren följde i viltspåren och på vintern slog permanenta läger i områden som var vindskyddade och hade rinnande vatten. De platser vi idag kallar för nationalparker. När invandrarna drev in stora landområden och började jaga bisonoxarna i allt för stor skala blev existenskriget ett faktum. 

Idag introduceras vi för några av de stora aktörerna i de mest berömda slagen.

Dagen börjar med det berömda monumentet Mount Rushmore, där de fyra presidenterna Georg Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln blickar ut över South Dakotas landskap från Black Hills.

Sedan fortsätter vi till Crazy Horse Memorial. Crazy Horse tillhörde Oglala Lakota Nation, en gren av Sioux. Han deltog i Fettermanmassakern och ledde slaget vid Little Bighorn i juni 1876, när Custer och hela hans regemente förintades.

Crazy Horse Memorial är förmodligen världens största människoskapta monument i klass med Keopspyramiden i Egypten, och klart inspirerad av närliggande Mount Rushmore, som i jämförelse liknar en miniatyrutgåva av de fyra amerikanska presidenterna.

Lakotahövdingen Henry Standing Bear bjöd in skulptören Korczak Ziolkowski att återskapa kulturen i ett berg i Black Hills, men den var tänkt att symbolisera hela ursprungsbefolkningen och deras hjältemodiga kamp. Konstnären började spränga i berget år 1948 och efter hans död övertog familjen projektet, som fortfarande inte är färdigt. Crazy Horses huvud blev färdigt och invigdes år 1998, och storleken motsvarar en niovåningsbyggnad.

Efter lunch styr vi kosan mot den lilla, vackra statsparken Custer State Park (uppkallad efter Georg Custer, som nog är mest känd för sitt nederlag vid Little Bighorn) med sina stora bisonflockar. Parken bildade ram för den berömda filmen ”Dansar med vargar” med Kevin Costner i huvudrollen. Vi fortsätter till motsvarigheten till Crazy Horse Memorial.

Vi avrundar dagen i Badlands nationalpark som precis som många andra parker även är berömd genom ett stort antal Hollywoodfilmer. Här ser vi många vackra klippformationer bestående av rosa och bruna sandstenslager insprängda i vulkanaska. Här har man hittat ett stort antal fossiler av förhistoriska kameler och tretåiga hästar, vilket vittnar om att hästen faktiskt befann sig i Amerika långt före människan, men att den utrotades med tiden. Bland nu levande arter återfinns bufflar, hjortar, antiloper och prärievargar.

Övernattning i Rapid City.

Dag 8
Rapid City – Deadwood - Devil's Tower – Sheridan. Utflykt med ångtåg

Vi inleder med att ta det historiska ångtåget som byggdes 1880. Vi avgår från Hill City och färdas sedan genom Black Hills vackra landskap till Keystone. Vi fortsätter längs den bildsköna rutten till gamgsterstaden Deadwood där vi stannar till för lunch. Staden grundades när man grävde guld i Black Hills på 1870-talet - olagligt på land som tillhörde lakotaindianerna. Laglösa tillstånd härskade i det lilla samhället och staden blev den sista viloplatsen för bland andra Wild Bill och Calamity Jane. Efter lunch fortsätter vi till nationalmonumentet Devil's Tower, en enorm monolit som reser sig 1 2 67 fot eller 386 meter lodrätt över Belle Fourche River. Berget ter sig enormt på den flacka flodslätten omgärdad av röd sandsten. Monoliten är skapad av lava som skjutit upp genom sandstenslagren, som efterhand eroderats och idag kvarstår en avgjutning av vulkanens inre. Precis som andra naturunder anses platsen vara helig bland ursprungsbefolkningen, som kallar den för Bear Lodge eller Brown Buffalo Horn. Vi avslutar dagen i den traditionella västernstaden Sheridan.

Övernattning i Sheridan.

Dag 9
Sheridan – Little Bighorn – Cody. Slagfältet vid Little Bighorn, Buffalo Bills historiska centrum och ”Western Show” (cirka 380 kilometer)
General Custers gravsten vid Little Bighorn

Dagen går i de stora slagens tecken. Slaget vid Little Bighorn utkämpades den 25 juni 1876 nära floden Little Bighorn i Montana. På den ena sidan stod de federala trupperna under ledning av överstelöjtnant George Armstrong Custer och på den andra sidan en sammanslutning av prärieindianerna som Lakota Sioux- och Cheyennekrigarna. Spänningarna mellan Amerikas infödda befolkning och de vita nybyggarna ökade våldsamt under åren efter det amerikanska inbördeskriget, när invandringen tilltog. Efter att man hittat guld på indianmark i Black Hills löpte invandringsvågen nästan amok. I tusentals strömmade guldgrävarna till området med en förväntan om att förbundsregeringen skulle skydda dem. 

Fast beslutna om att skydda sina rättigheter samlades över 10 000 indianer våren 1876 vid stranden till Little Bighorn River. Den stora styrkan hotade de vita nybyggarna och guldgrävarna, och den amerikanska regeringen ingrep till fördel för de vita och hotade präriefolket med att angripa om de inte försvann.

Ledaren av de vita styrkorna, den ambitiöse Georg Armstrong Custer, såg en möjlighet till en snabb personlig seger och valde att angripa med sina 600 män utan att vänta på förstärkning.

Vid lunchtid den 25 juni drog Custer och hans män in i dalen Little Bighorn för att angripa vad man förväntade sig vara 800 infödda. Ryktet om ett förestående angrepp spreds däremot snabbt bland de infödda och den äldre hövdingen Sitting Bull samlade krigarna och såg till att kvinnor och barn sattes i säkerhet, medan krigshövdingen Crazy Horse drog ut med cirka 3 000 man. Vid åsynen av styrkan försökte Custer desperat att omgruppera sina män, men dessa övermannades på mindre än en timme.

När röken hade lagt sig kunde dödstalet räknas till 262 federala soldater inklusive Custer själv, två av hans bröder, hans svåger och en brorson samt 68 sårade varav 6 senare dog av sina skador. Dessutom 68 sårade, varav 6 dog senare av deras skador. Indianernas förluster har tidigare räknats ihop på många olika sätt, från 36 till 300 döda. Idag räknar man med att cirka 100 indianer miste livet till i slaget.

Slaget vid Little Bighorn, känt som Custers Last Stand, markerade den mest avgörande indianska segern och det största nederlaget för den federala hären i den långa kampen om prärien. Tillintetgörandet av Custer och hans män upprörde många vita amerikaner och bekräftade deras bild av indianerna som vilda och blodtörstiga. Kriget fortsatte och med tiden trycktes alla Sioux- och Cheyenneindianer i ofta usla reservat, och 14 år senare var allt motstånd borta med det sista stora slaget, eller rättare sagt massakern vid Wounded Knee, där det sjunde kavalleriet bokstavligt talat mördade 300 lakotamän, -kvinnor och -barn den 29 december 1890.

Ett stort antal filmer har skildrat Slaget vid Little Bighorn. De första med en heroisk amerikansk officer i kampen mot de vilda infödda, men i slutet av 1900-talet ändrades inställningen i motsatt riktning i en blodtörstig erövrares eviga kamp mot infödda amerikaner, vars enda brott var att de ville försvara sina familjer, land och levnadssätt.

Vi besöker slagfältet och nationalmonumentet vid Little Bighorn innan vi fortsätter västerut till nybyggarstaden Cody, som uppkallades efter William F. Cody, mer känd som Buffalo Bill. Vi besöker det lilla museet ”Buffalo Bill Historic Center” och får höra mer om hur staden uppstod samt om den mytomspunna amerikanska pälsjägaren och mästerskytten. På kvällen är det dags att ta fram cowboyhatten. Vi ska se en äkta rodeoshow. Som lokalinvånarna säger ”Man har inte varit i Wyoming om man inte har varit på en Western Show. Cody Nite Rodeo har uppträtt oavbrutet sedan 1938 och vi får se hur cowboys och cowgirls uppträder till både häst och till fots.

Övernattning i Cody.

 

Dag 10
Cody – Yellowstone – West Yellowstone. Nationalparken Yellowstone med varma källor och gejsrar (cirka 240 kilometer)
Gejsrar i Yellowstone

Vi kör från Buffalo Bill till Yellowstone som är Amerikas första och möjligtvis mest framstående nationalpark. Hela Yellowstone utgörs av en så kallad supervulkan vars förhistoriska utbrott har präglat både klimat och natur på hela jorden. Parkens klimat består av en superkort sommar i juni, juli och augusti, superkort vår/höst i maj och september med möjligheter till snö och vinter resten av året.

Yellowstone är intressant hela året och man anordnar bland annat vargutflykter under vintermånaderna, men vägarna kan vara väldigt svårframkomliga. Parkens största attraktion är gejserlandskapet med bland annat Old Faithful som sprutar upp några gånger i timmen och då når 20-25 meters höjd. Speciellt området runt den gamla gejsern är rikt på små bubblande källor, lergropar och varma småsjöar där ett stort antal mineraler fälls ut och ger en fantastisk syn i klass med Routoura på Nya Zeeland. 

Idag har Yellowstone mycket annat än gejsrar att bjuda på. Fantastiska bergslandskap med forsande floder och en unik flora och fauna. Björn, bison, älg, bergsget, antilop och örn ses regelbundet.   

Övernattning i West Yellowstone.

Dag 11
West Yellowstone – Yellowstone – Grand Teton – Jackson Hole. Den södra delen av nationalparken Yellowstone (cirka 205 kilometer)
Bisonoxar i Grand Teton

Vi fortsätter genom Yellowstone och passerar Teton Range. Parkens öde belägenhet och extremt svårtillgängliga terräng innebär att viltlivet här är rikare än på de flesta andra platser, och att man har en stor chans att uppleva de stora djuren i deras naturliga omgivningar.

Speciellt den ikoniska bisonoxen, ibland kallad för buffel, som präglar landskapet och som med tiden har blivit en amerikansk nationalklenod, dels eftersom den befunnit sig på utrotningens brant men även för att den haft en så viktig roll i amerikansk historia. Det bor mellan 3 000 och 4 000 personer i Yellowstone. Förhoppningsvis ser vi även andra av de stora djuren, speciellt björn och älg.

Vi passerar den 65 kilometer långa och upp till 4 200 meter höga Teton Range, där det faller cirka fem meter snö per år. Kanske inte den plats man först väljer att passera när man färdas västerut.

Vi kommer fram till Jackson Hole, som först utforskades av pälsjägaren John Colter 1807. Redan på 1820-talet var Jackson Hole en populär samlingsplats för pälsjägare, men 20 år senare dog industrin ut eftersom efterfrågan gick mot mer lättillgängliga och billigare produkter. Staden fick först nytt liv med den inkarnerade hästtjuven William C. “Teton” Jackson som använde det öde området som gömställe och utgångspunkt för kriminella aktiviteter. Staden har behållit sina färgrika traditioner som wild west eller ranching town.

Övernattning i Jackson Hole.

 

Dag 12
Jackson Hole – Salt Lake City. Eftermiddagen på egen hand (cirka 465 kilometer)
Jackson Hole

Pälsjägarna använde sig av uttrycket ”Hole” om dalar omgivna av berg, och den här dalen (2 000 meters höjd) är omgiven av Teton Range i väst och Gros Ventre i öst. Vi har avsatt förmiddagen till att koppla av på egen hand. Unna dig en sovmorgon eller gå en promenad. Du befinner dig ganska snart utanför staden och befinner dig istället i ett öppet landskap med en storslagen utsikt mot bergen. Sent på eftermiddagen beger vi oss mot Salt Lake City. När vi har kommit fram till staden kan du välja att strosa runt i staden på egen hand, besöka ett museum eller en tredje aktivitet innan vi ses igen på kvällen för att äta en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Övernattning i Salt Lake City.

Dag 13
Salt Lake City och hemresa

Förmiddagen på egen hand innan vi åker till flygplatsen för att påbörja resan hem till Sverige.

Dag 14
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Salt Lake City t/r
  • Utflykter och transport enligt program
  • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
  • Frukost dagligen (Continental Breakfast, se ”Handen på hjärtat”)
  • Avskedsmiddag på lokal restaurang i Salt Lake City dag 12
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillägg för enkelrum
  • Dricks (räkna med cirka 65-80 USD per person för guider och chaufförer)
  • Avgift för inreseregistrering (ESTA, cirka 14 USD)
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Klimat och klädsel

Du kan se vädret på ditt resmål hemifrån på bl.a. smhi.se. Tänk på att temperaturen kan skifta väldigt mycket mellan de olika destinationerna på resan. I praktiken innebär det att du kan uppleva minusgrader och snö på förmiddagen i exempelvis Bryce Canyon Nationalpark för att sedan stå i + 20°C i Las Vegas. Därför behöver du ta med både sommarkläder och lite varmare höstkläder.

Vädret i Rocky Mountains och Yellowstone

Vädret kan vara väldigt ostabilt i Klippiga bergen och Yellowstone, eftersom plötsliga snöstormar kan orsaka att vägarna stängs av – även under sommarmånaderna. Det är för det mesta kortvarigt, men om du vill säkra sig så stabilt väder som möjligt bör du välja att resa mellan mitt av juni till slutet av augusti.

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars vistelse om du har en giltig returbiljett.

ESTA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/ 

 

Handen på hjärtat

Information

Resans upplägg går ut på att skapa så många upplevelser som möjligt både i naturparker och storstäder. Det innebär att vi vissa dagar kör längre sträckor, ibland upp till 700 km. Vi stannar flera gånger längs vägen och njuter av de vackra naturscenerna. Det är både unikt och spännande att få uppleva USA on the road.

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Därför kan av- och påstigningsprocedurerna ta något längre tid än beräknat. Bussarnas standard lever sällan upp till europeisk standard men är vanligtvis väldigt bra.

Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på vägen.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan.

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dricks på Albatros:

www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris


Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En lyckad resa En mycket lyckad resa där vi fick se många intressanta historiska platser och minnesmärken och mycket vacker och varierande natur! Vi är nöjda med både chauffören och med reseledaren, som var serviceinriktad och erfaren och gjorde ett proffsigt jobb, och var mycket trevlig. Gruppen var trevlig och lagom stor. Vi åkte genom många vackra områden under de ibland långa bussresorna, och hade gärna velat få lite fler tillfällen att stanna där och uppleva naturen, även på platser som inte var specifikt geologiskt eller historiskt intressanta.
Date published: 2017-11-15
Rated 5 out of 5 by from Superresa både för den natur och västern o historieintresserade resenären En fantastisk resa där man får uppleva väldigt mycket - i ett högt tempo - men det är det värt! Resans namn är lite missvisande eftersom den oxå innehåller mycket natur och nationalparker. Ett flexibelt upplägg av den duktiga reseledaren där det var möjligt för att på bästa sätt utnyttja tiden. Luncherna var ofta av picknick typ så en liten kylväska kommer väl till pass. Ett tips för Moab - vi åkte på sound and light show med båt på Coloradofloden vilket var en fantastisk upplevelse med bland annat en mycket vacker stjärnhimmel. Vi var bara 22 resenärer på resan vilket möjliggjorde en härlig stämning och en trevlig dialog där medresenärerna generöst bjöd på sina specialkunskaper till gagn för oss alla!
Date published: 2017-10-08
Rated 4 out of 5 by from Omfattande resa Detta är en mycket intressant resa med besök i många olika typer av nationalparker samt olika historiska platser i samband med "erövringen" av Vilda Västern. Området som resan behandlar är väldigt stort så därför blir det tidvis långa bussresor.och lite egentid. En förlängning med 2-3 dagar hade varit bra.
Date published: 2017-09-12
Rated 4 out of 5 by from många fina upplevelser Mycket fint att se, bra reseledare, men en riktig surgubbe till chaufför (Lee)
Date published: 2017-09-11
Rated 5 out of 5 by from En kanonresa med många upplevelser Det var precis det jag ville se och Stellan var en mycket trevlig och kompetent reseledare inget var omöjligt utan var det problem löste han det.
Date published: 2017-09-08
Rated 4 out of 5 by from Spännande och intressant resa Trevlig och lärorik resa med skiftande upplevelser
Date published: 2017-09-04
Rated 5 out of 5 by from Suverän resa för alla intresserade av naturupplevelser och västernhistoria Underbar resa med fantastiska naturscenerier och är man intresserad av Vilda Västernhistoria är den ett måste. Plus en reseledare som var den bästa vi någonsin stött på. Glad, trevlig, kunnig och bjöd verkligen på sig själv. Man kan säga att det var en fortsättning på "Det bästa av västra USA", men i vårt tycke ännu bättre.
Date published: 2017-09-04
Rated 4 out of 5 by from Ett trevligt och spännande område av USA Ett historiskt intressant del av USA! Ett imponerande landskap med Klippiga bergen och prärien som kändes oändlig. Att få besöka Yellowstone var en av mina mål och den gjorde mig inte besviken, tvärtom, nästan mållös ibland. Att dessutom reseledaren var påläst och kunnig innom alla områden gjorde det extra bra.
Date published: 2017-09-04
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_21
  • loc_sv_SE, sid_USRTR22, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor