group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från utvandrarnas New York till nybyggarnas Minnesota – en resa genom svenskbygderna i USA

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos om Karl Oskar och Kristina som skapade sig ett nytt liv i Amerika. På den tiden bosatte sig de flesta svenska utvandrarna i Mellanvästerns öppna landskap, men idag är det till stor del de glittrande storstäderna som drar svenskar till Drömmarnas land, USA. Och på den här storslagna rundresan hinner vi med bägge delar!

Resan inleds med städernas stad, New York, och du har möjlighet att se Ellis Island och redan här följa med i utvandrarnas resa. Vi gör nedslag i Washington och Chicago, och stävar ut till Niagarafallens enastående vattenkaskader. Sedan fortsätter vår färd genom de traditionella svenskbygderna till Lindström och Chisago City, och vi besöker naturligtvis Nya Duvemåla. Men inte nog med det – i Rockford äter vi middag med några av stadens svenskättlingar!

Givetvis ska vi inte vara sämre än det svenska kungaparet, så vi avslutar vår odyssé i Minneapolis med ett besök på The American Swedish Institute

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta USD

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – New York
Dag 2
New York. Stadsrundtur, 9/11 Memorial och tid för egna aktiviteter
Dag 3
New York. Tid på egen hand eller möjlighet att se Ellis Island
Dag 4
New York – Philadelphia – Washington
Dag 5
Washington. Stadsrundtur
Dag 6
Washington – Baltimore - Gettysburg – Harrisburg - Horseheads
Dag 7
Horseheads – Niagara Falls. Båttur på Niagarafallen
Dag 8
Niagara – Chicago
Dag 9
Chicago. Stadsrundtur
Dag 10
Chicago – Rockford. Pannkakor på Stockholm Inn och den japanska trädgården. Middag med svenskättlingar i Rockford
Dag 11
Rockford – Bishop Hill – Moline. Besök på Bishop Hill Historic Site och stadsvandring i Moline
Dag 12
Moline – Minneapolis
Dag 13
Minneapolis. Utflykt till svenskbygderna Chisago City och Lindström, samt Nya Duvemåla
Dag 14
Minneapolis. Stadsrundtur och besök på American Swedish Institute. Hemresa
Dag 15
Hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – New York

Vi anländer till New York och checkar in på vårt hotell. Vi får våra första intryck av staden under en kvällsrundtur innan hotellsängen kallar.

Dag 2
New York. Stadsrundtur, 9/11 Memorial och tid för egna aktiviteter
9/11 Memorial

Vi startar vårt utflyktsprogram i denna fantastiska storstadsmetropol som i folkmun kallas för ”The Big Apple”. På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i buss för att titta på den mest berömda av New Yorks fem ”boroughs” (stadsdelar) – Manhattan.

Manhattan består av olika distrikt, vart och ett med sin egen speciella karaktär: Financial District med Wall Street, de etniska enklaverna China Town och Little Italy med tydliga kulturella band till hemlandet och den bohemiska stadsdelen Greenwich Village med sin trevliga och avslappnade atmosfär och ett stort urval av restauranger.

Vi avslutar stadsrundturen med ett besök vid 9/11 Memorial. På platsen där World Trade Center en gång stod har man byggt ett minnesmärke som upptar hälften av det cirka 64 000 m2 stora området. Minnesmärket invigdes på tioårsdagen av terrorangreppet då 2 753 människor miste livet, de flesta inne i World Trade Centers tvillingtorn. Där tornen en gång stod finns idag två fyrkantiga bassänger med vatten som dygnet runt rinner nerför de mörkgrå sidorna och ner i ett till synes bottenlöst hål; en symbol för tornens fall och förstörelse.

På bronspelare finns namnen ingraverade på alla de som miste livet den 11 september 2001. Bassängerna, som är cirka 4 000 2 stora, ligger på ett torg med flera hundra träd som planterats för att skapa en atmosfär av hopp och återfödelse. Minnesmärket är uppfört av arkitekterna Michael Arad och Peter Walkers & Partners som vann över mer än 5 000 inskickade förslag. Den norska arkitektbyrån Snøhetta (som har ritat norska ambassaden i Berlin) står för paviljongen som fungerar som ingång till minnesmärkets museum när det öppnar år 2014.

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand. På Times Square erbjuds teaterbiljetter till kraftigt reducerade priser. I Midtown Manhattan hittar vi New Yorks mest exklusiva gata, Fifth Avenue - här finns även Rockefeller Center och Empire State Building. Längs Central Park på Upper East Side ligger ”Museum Mile” med tre storslagna museer med konstsamlingar i världsklass: Museum of Modern Art (MoMa), Metropolitan Museum och Guggenheim Museum. Det mesta ligger på gångavstånd men området är stort och det gäller att välja noga vad man vill se.

På norra Manhattan ligger stadsdelen Harlem och söder om öns sydspets står Frihetsgudinnan som Frankrike år 1886 donerade till USA som ett vänskapstecken. Nära Frihetsgudinnan ligger Ellis Island som var första anhalt för över tolv miljoner europeiska immigranter som sökte lyckan i ”drömlandet i väst”. Den som vill har möjlighet att se Ellis Island under morgondagen.

Dag 3
New York. Tid på egen hand eller möjlighet att se Ellis Island
På väg mot Ellis Island passerar du Frihetsgudinnan

Idag kan du välja att tillbringa dagen på egen hand med shopping eller sightseeing. Reseledaren hjälper gärna till med att organisera en utflykt till Ellis Island, den första anhalten för de flesta immigranterna till USA.

Ellis Island användes mellan åren 1892 och 1954. Under terminalens 62-åriga historia passerade över hundra miljoner immigranter genom dess salar. För de allra flesta nyanlända var proceduren föga omfattande. Enligt vittnesmål var den mellan tre och fem timmar lång och utgjordes till största delen av köande. Bagaget kontrollerades och immigrantens handlingar granskades i ”Inskrivningsrummet”. Alla immigranter fick genomgå en enkel hälsokontroll.

En hel del svenska immigranter blev kvar i New York-området, men de flesta fortsatte till andra platser. Hur man tog sig vidare varierade under årens lopp. I det tidiga skedet av den svenska immigrationen, i slutet av 1840-talet, var det ont om järnvägar. Reste gjorde man då med vagn, kanalbåt, flodbåt – eller så tog man sig helt enkelt fram till fots eller till häst. När den stora strömmen av svenska utvandrare ebbade ut omkring 1930 var järnvägen det främsta transportmedlet.

Muséet på Ellis Island ger en intressant bild över hur invandringen byggt upp dagens USA. Här finns också väskor, lådor och annat bagage som immigranterna hade med sig, och olika installationer visar var dagens amerikaner härstammar ifrån, i vilka trakter flest skandinaver, tyskar eller italienare bosatte sig. På datorer kan du dessutom själv öka efter släktingar som utvandrat till USA.

(Dagens utflykt till Ellis Island ingår inte i resans pris, utan bokas separat på plats. Fråga reseledaren. )

Dag 4
New York – Philadelphia – Washington (ca 365 km)
Liberty Bell, Philadelphia

Vi lämnar New York för den korta resan till Philadelphia. Staden är en av de äldsta i USA, och har en mycket viktig roll i landets historia. Vi kommer att ta en tur genom centrum och får bekanta oss med den amerikanska historien och staden Philadelphia. Vi åker förbi Liberty Bell Center där den amerikanska självständighetsförklaringen undertecknades.

Vi kommer till Washington under eftermiddagen och efter en tidig middag på egen hand ska vi iväg på en ”Illuminated Monuments of Washington”-tur. Vi åker buss längs The Mall, en grön esplanad som kantas av stora monument som på kvällen är vackert illuminerade.

Dag 5
Washington. Stadsrundtur
Arlingtonkyrkogården

I dag ska vi se närmare på Washington och vi åker på en stadsrundtur, som bland annat består av den berömda Arlingtonkyrkogården (Arlington National Cemetery) där vi besöker John F Kennedys grav med den eviga lågan. Härifrån fortsätter vi till monumentet Lincoln Memorial. Templet har 36 vita marmorpelare vilket motsvarar antalet amerikanska stater under Lincolns tid. Ett annat minnesvärt besök avlägger vi vid Vietnammonumentet. På dess blänkande svarta granitväggar kan vi se namnen på de 58 209 stupade och saknade amerikanska soldater som var med i Vietnamkriget. I centrum finns den grönklädda kullen Capitol Hills. Där tronar den vita kupolen på Kapitolium. Det är den byggnad som representerar både den lagstiftande och dömande makten: kongressen och den högsta domstolen. Vi ser Vita huset från utsidan innan vi beger oss till nationalbiblioteket Library of Congress.

Framför Capitol Hill ligger The Mall. Här finns bland annat Smithsonian Institution med totalt 15 museer med bland annat konst och naturhistoria, och en zoologisk park. Rundturen avsluts vid ett av Washington DC:s populäraste museer, National Air & Space Museum. Här finns luftfartens historia samlad med allt från Charles Lindberghs "Spirit of St Louis" till kommandoenheten från Apollo 11. Du kan välja mellan att åka med bussen tillbaka till hotellet eller stanna vid The Mall på egen hand resten av dagen.

Dag 6
Washington – Baltimore - Gettysburg – Harrisburg - Horseheads (cirka 480 km)
Många stupade i slaget vid Gettysburg

Efter frukost fortsätter vi till Gettysburg som var skådeplats för det amerikanska inbördeskrigets viktigaste slag. Mellan den 1 och 3 juli 1863, under tre ödesmättade dagar, stupade över 7 000 män, över 33 000 sårades och 11 000 försvann eller tillfångatogs i amerikanska inbördeskrigets blodigaste slag. Sammanlagt dog 625 000 personer under de fyra år som kriget varade. Slaget slutade med att den tidigare framgångsrika sydstatsarmén, med general Robert E. Lee i spetsen, fick anse sig besegrade av unionsstyrkan och general George Gordon Meade.

Inbördeskriget var långt ifrån slut med slaget vid Gettysburg. Det skulle dröja ytterligare två år innan fred kunde slutas och unionen återförenas. Fyra månader efter slaget invigde president Abraham Lincoln en kyrkogård på slagfältet. Här höll han sitt berömda Gettysburgtal där han betonade vikten av kriget och även förnyade sitt löfte om att se till att det tog slut. Än idag ingår talet i den amerikanska skolundervisningen och alla barn ska kunna det utantill. Förutom en kyrkogård rymmer slagfältet idag Gettysburg National Memorial Park till minne av det fruktansvärda slag som vände kriget till nordstaternas fördel – ett krig som till viss del fortfarande präglar den amerikanska befolkningen.

Efter vårt besök fortsätter vi till Baltimore och Harrisburg, staten Pennsylvanias huvudstad. Här äter vi lunch på egen hand innan vi fortsätter till Horseheads där vi ska övernatta.

Dag 7
Horseheads – Niagara Falls. Båttur på Niagarafallen (cirka 260 km)
De mäktiga Niagarafallen

Idag ska vi gå upp tidigt för att se de magnifika Niagarafallen, både från den amerikanska och den kanadensiska sidan. Niagara Falls är namnet på två städer, en i USA och en i Kanada, och på de tre stora vattenfall som skiljer de båda städerna åt. De tre fallen heter American Falls, Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls. De är alla är ett bevis på naturens underverk och besitter en nästan obeskrivlig skönhet.

Vi tar en promenad runt vattenfallen. Vattenfallen bildades under den senaste istiden när isen drog sig tillbaka. Vatten från de nybildade sjöarna The Great Lakes plöjde sin väg genom landskapets sluttningar för att slutligen rinna ner i Atlanten. Vattenfallen är inte speciellt höga, men mycket breda. Varje minut forsar cirka 168 000 kubikmeter vatten över kanten.

Vi ger oss ut på en båtfärd med fartyget Maid of the Mist som för oss tätt inpå de enorma vattenmassorna (alla förses med regnkläder).

Övernattning i Niagara.

Dag 8
Niagara – Chicago (cirka 845 km)
Vackra Chicago och Lake Michigan

Idag kör vi en av de längsta sträckorna. Vi passerar den kanadensiska provinsen Ontario och kryssar in mot den amerikanska gränsen vid Detroit. Vi fortsätter förbi städer med namn som Jackson, Battle Creek och Kalamazoo innan vi på kvällen anländer till Chicago vid Lake Michigan i staten Illinois.

Chicago var den största svenskstaden i USA och på 1900-talet bodde det fler svenskar här än det gjorde i Göteborg.

Under ett antal år har Chicago satt sig själv på världskartan som Barack Obamas hemstad. Han har för övrigt behållit sitt hem i Hyde Park under sin tid i Vita huset.

Chicago är mellanvästerns huvudstad och det var faktiskt här man först uppfann skyskrapan. 442 meter höga Willis Tower (fram till 2009 Sears Tower) är Nordamerikas tredje högsta byggnad efter Torontos CN Tower och One World Trade Center i New York. Från toppen kan man under en molnfri dag se upp till 80 kilometer bort och in i grannstaterna Indiana, Michigan och Wisconsin.

Chicago är bland annat bortskämt med en uppsjö museer som täcker allt från konstens till naturhistoriens värld. På Field Museum, stadens naturhistoriska museum, kan man hälsa på Sue, världens största och mest välbevarade Tyrannosaurus Rex.

Och så är staden miljövänlig. Staden rymmer hela 552 parker varav den mest kända är Grant Park som ligger i downtown Chicago vid finanskvarteret the Loop ner mot Michigansjön.

Millenium Park är prydd med en rad skulpturer och arkitektoniska mästerverk som bland annat den världsberömda amerikanska arkitekten Frank Gehry, hjärnan bakom Walt Disney Concert Hall i Los Angeles och Guggenheim-museet i Bilbao, har levererat. Parkens landmärke består av Anish Kapoors jätteskulptur Cloud Gate som lokalinvånarna snabbt döpte till The Bean på grund av den bönliknande formen.

Efter ankomsten till Chicago kör vi till vårt hotell.

Dag 9
Chicago. Stadsrundtur

Idag ger vi oss ut på stadsrundtur med de största sevärdheterna. Staden grundades 1830 och växte snabbt till en stor och mäktig metropolis som livnärde sig på att förarbeta och transportera råmaterial till det mäktiga landet i väst.

År 1854 var staden världens största kornhamn och hade över 30 000 invånare varav många av dem var europeiska immigranter.

I oktober 1871 härjades Chicago av en våldsam brand orsakad av att en viss fru O ‘Learys ko välte en oljelampa Men torka, vind och trähus gjorde att eldtungorna slickade i sig en tredjedel av staden.

Stadens mest berömda invånare genom tiderna är Alphonse Gabriel Capone, bättre känd under namnet Al Capone. Al Capone blev rik på spritsmuggling men hans imperium störtades av skattemyndigheten och han fick sitta av sitt straff på fängelseön Alcatraz i San Francisco.

Vi ger oss ut på upptäcktsfärd genom historien och får en god inblick i The Windy City.

I Chicago finns dessutom stadsdelen Andersonville, med smak för, och av, Sverige. Här bosatte sig många av de första invandrarna. Här ligger Swedish American Museum, som visar svenskinvandringens historia. På samma gata som museet ligger anrika Svea Café, med bland annat Swedish meatballs på menyn. Nästan vägg i vägg med Svea Café ligger Erickson's Delicatessen med mängder av svensk mat, från Vasaknäcke till Kalles kaviar, lingonsylt och Ballerinakex.

Övernattning i Chicago.

Dag 10
Chicago – Rockford. Pannkakor på Stockholm Inn och den japanska trädgården. Middag med svenskättlingar i Rockford (ca 145 kilometer)
Stockholm Inn i Rockford

Nu har vi kommit fram till de traditionella svenskbygderna och beger oss på en resa tillbaka i tiden. Den första utvandringen av svenskar till Nordamerika ägde rum redan på 1630-talet, men det var först under 1800-talet som utvandringen tog rejäl fart: Det anses att över en miljon svenskar utvandrade till Nordamerika mellan 1845 och 1930. Svenskarna begav sig huvudsakligen till Minnesota, Illinois och Iowa samt andra delstater i Mellanvästern. Idag bor det cirka 4,5 miljoner svensk-amerikaner i USA. Berömda svensk-amerikaner är flygaren Charles Lindbergh, astronauten Buzz Aldrin och skådespelerskan Uma Thurman.

Väl framme i Rockford kastar vi oss in i den svenska delen av vårt program. Rockford har cirka 150 000 invånare och ligger cirka en timmes bilresa nordväst om Chicago. Hit kom de första svenskarna på 1850-talet. De rotade sig snabbt inom hantverk, industri och bankväsen. Ska du upptäcka svenskbygden i USA är Rockford ett måste. Rockford är nämligen den näst största svensk-amerikanska staden i USA. Strax under 40 000 av Rockfords invånare beräknas härstamma från Sverige.

I Rockford ligger bland annat Erlander Home Museum, som från början var bostad åt den framgångsrike Johan Jönsson (1826-1917). Han kom till Amerika år 1852 och blev ett av Rockfords ledande industrinamn. I Amerika tog han namnet John Erlander och byggde sitt imponerande hus år 1871. Idag är huset hemvist åt The Swedish Historical Society, som grundades 1938 för att fira att det var 300 år sedan de första svenskarna kom till hit.

I Rockford hittar vi även den populära Midway Village som kan kallas Rockfords ”Skansen” och med 26 historiska byggnader från invandrarperioden. 

När vi nu är i Rockford finns det bara ett ställe att ta en fikapaus på: Det klassiska Stockholm Inn, på Charles Street. Här serveras svenska pannkakor i en "Carl Larsson möter amerikansk diner"-miljö. The Stockholm Inn grundades av Alf Carlsson på 1940-talet, och är samlingsplats för svenskamerikaner och pannkaksälskare i gemen.

Vi besöker även den fantastiska japanska trädgården vid Spring Creek Road ägs som drivs av den svenska Anderson-familjen.

Dagen avslutas med middag tillsammans med några av Rockfords svensk-amerikaner. 

Övernattning i Rockford.

Dag 11
Rockford – Bishop Hill – Moline. Besök på Bishop Hill Historic Site och stadsvandring i Moline (ca 200 kilometer)

Den lilla orten Bishop Hill (ca 125 invånare) ligger längs South Edwards River, cirka två timmars bilresa väster om Rockford. Namnet Bishop Hill är en översättning av svenska Biskopskulla. Så hette den svenska socknen i Uppsala län där predikanten Erik Jansson (1808-1850) föddes. Han ansåg sig vara profet och samlade en skara hängivna anhängare som utvandrade till USA år 1846. De grundade en liten stad som fick namnet Bishop Hill. Erik Jansson utvecklade ett religiöst pietistiskt samhälle med kommunistiska ideal och under storhetstiden bodde det cirka 1 200 personer här. Fanatikern Erik Jansson dödades 1850 av en tidigare anhängare. Det religiösa samfundet lades ner 1861 och många flyttade därifrån. Den vita Colony Church från 1848 och det gamla hotellet för handelsresenärer, Colony Hotel som uppfördes på 1850-talet, står fortfarande kvar.

Vi stannar till vid Bishop Hill Historic Site, som är ett friluftsmuseum som berättar om stadens historia.           

Från Bishop Hill fortsätter vi nordväst till Moline (ca 50 min). Idag har staden, som ligger vid Mississippifloden, cirka 44 000 invånare. Även Moline är en gammal svensk stad. De svenska invandrarna hade ett gott rykte. De var goda familjemänniskor, arbetsvilliga och strejkade ytterst sällan. Därför fick många arbete på den lokala metallfabriken som tillverkade uppfinnaren John Deeres plog med stålskära. Plogarna kunde tränga ner i den hårda präriejorden och bidrog till att öppna upp präriens stora vidder. De energiska och gudfruktiga svenskarna uppförde även kyrkor och etablerade sociala organisationer i Moline. I staden finns även ett berömt college, Augustana College, som uppfördes år 1875 av det svenska lutheranska kyrkosamfundet.

Övernattning i Moline.

Dag 12
Moline – Minneapolis (ca 585 kilometer)

Från Moline kör vi nordväst genom ett typiskt amerikanskt jordbrukslandskap och längs vägen passerar vi ”småstäderna (med amerikanska mått mätt) Dubuque och La Crosse som har cirka 50 000 invånare var. Landskapet vi passerar var prärie en gång i tiden. Nordamerikas prärie är ett stort område som sträcker sig hela vägen upp genom centrala USA och Canada. Präriens gräs är förmodligen mest känt för att ha fött ett bestånd på upp mot 50 miljoner bisonoxar. Med nybyggarna kom även behovet av lantbruksjord och deras framfart var så vild att det år 1890 fanns knappt 2 000 bisonoxar kvar. Båda arterna har sedan dess blivit fridlysta och bestånden är på väg tillbaka igen. 90 procent av prärien består idag av jordbruksmark.

Dubuque och La Crosse ligger vid den mäktiga Mississippifloden som vi följer, och sent på eftermiddagen kommer vi fram till storstaden Minneapolis i staten Minnesota. Här övernattar vi.

Dag 13
Minneapolis. Utflykt till svenskbygderna Chisago City och Lindström, samt Nya Duvemåla
De klassiska vattentornet i staden Lindström

Minneapolis är den största staden i staten Minnesota och har cirka 410 000 invånare. Staden ligger vid Mississippifloden och tillsammans med grannstaden St. Paul, som är statens huvudstad, kallas de två städerna för Twin Cities. Minneapolis ligger också nära flera sjöar som har gett staden smeknamnet City of Lakes.

Minnesota är den amerikanska delstat som har flest svenskättlingar (cirka 486 000) och Minneapolis är även ett sant svenskcentrum, något vi kommer att uppleva idag och imorgon.   

Vilhelm Moberg skrev sin enastående skildring av de svenska emigranterna i den berömda Utvandrarserien (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet hem) mellan 1949 och 1959 och som svensk är det ett sant nöje att resa runt i de här trakterna.

Dagens program börjar med att vi följer Mobergleden till den så kallade Karl Oskarbygden. De flesta samhällena här har en småländsk vänort. Vi besöker Chisago City och ser Mobergstatyn. Naturligtvis besöker vi även den kanske svenskaste orten av dem alla: Lindström. Det var bland annat här Vilhelm Moberg hittade inspiration till sina böcker. 1853 kom invandraren Daniel Lindström hit och han gav namn åt orten. Många av stans 3 000 invånare av idag har svenskt påbrå och det svenska hyllas ofta och mycket. Här står en stor tegelvägg målad helt i den svenska flaggan samt en gigantisk kaffepanna med texten "Välkommen till Lindström" – det är stadens vattentorn. I Lindström finns förstås också ett monument över Karl Oskar och Kristina.

Vi besöker även Nya Duvemåla, en kopia av Karl-Oskars och Kristinas nya hem. Moberg var på besök i Minnesota år 1948 för att göra efterforskningar, och där hittade han ett gammalt svenskbyggt hus som han använde som inspiration till den bostad Karl Oskar uppförde till Kristina i romanen. Huset fick namnet Nya Duvemåla efter hennes hus i Sverige. Huset, som ursprungligen tillhörde makarna Carl och Lena Kajsa Linn, stammar från 1860-talet.   

Härifrån återvänder vi till Minneapolis. Längs vägen stannar vi i Scandia som var Minnesotas första svenska boplats. Idag bor det 4 000 invånare i staden. Hit kom de första svenska invandrarna år 1850, och de byggde en liten hydda nära Hay Lake. År 1856 tillkom Elim lutherska kyrka. Gammelgården-museum ägs av den lutherska kyrkan och museet visar den spännande svenska invandrarhistoriken.                                                                                                                                                                                       

Dagens utflykt avslutas vid det imponerande shoppingcentret Mall of America i Bloomington, som är förort till Twin Cities, där det finns möjlighet att shoppa i det imponerande varuhuset.

Övernattning i Minneapolis. 

 

Dag 14
Minneapolis. Stadsrundtur och besök på American Swedish Institute. Hemresa
Swedish American Institute i Minneapolis

Nu har vi kommit fram till resans sista dag i Nybyggarnas nya hemland och dagens program börjar med en orienterande stadsrundtur, där vi bland annat får se stadens vackra 1800-tals hus. Under dagen besöker vi även The American Swedish Institute, som upprättades av den svensk-amerikanska tidningsutgivaren Swan Turnblad (1860-1933) och hans hustru Kristina och dottern Lillian år 1929. Institutet håller till i Turnblads palatsliknande bostad från 1908, som ligger på Park Avenue – en av Minneapolis finaste gator. Huset har över 30 rum och här hittar vi allehanda föremål med anknytning till Sverige. Institutet informerar svenskamerikaner om deras historia och andra amerikaner om Sverige, framför allt det moderna svenska samhället och svensk litteratur. Det svenska kungaparet besökte institutet i oktober 2012.

Nu har tiden kommit för att lämna USA och vi beger oss till flygplatsen för att flyga hem igen. Vi flyger sent på kvällen och landar hemma igen följande dag.

Dag 15
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – New York och Minneapolis – Stockholm
  • Utflykter enligt program
  • Övernattning på bra hotell i delat dubbelrum
  • Frukost dag 2-13
  • Middag dag 10
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
  • Dricks (beräkna ca 70 USD per resedeltagare till lokalguider, chaufförer etc.)
  • Avgift för inreseregistrering i USA (ESTA, cirka 14 USD)
  • Eventuella extra arrangemang
  • Personliga förnödenheter
  • Tillägg för enkelrum
  • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar eftersom du inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor i punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Resa med barn till USA

Om du reser med barn till USA, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du vid avresa kunna visa upp en skriftlig tillåtelse från båda föräldrarna på engelska med följande formulering:

 "I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter etc. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta ska undertecknas av båda föräldrarna. Dessutom ska du ta med barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket).

För säkerhets skull är det en god idé att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra dig att det inte har tillkommit några ändringar: http://sweden.usembassy.gov/

Du kan även läsa mer här: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/session/L3NpZC9sakRCQnVwbA%3D%3D.

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, iPad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:

http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Handen på hjärtat

Information

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter och under bussresan.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor