Daniels reseblogg från Dubai och Australien

Här på sidan bloggar Daniel, som tidigare har arbetat hos oss på kontoret på Albatros.

Han har packat väskorna och lämnat oss för en resa till exklusiva Dubai efterföljt av ett halvår i landet Down Under.

Det är inte första gången Daniel har gett sig ut om jorden-runt-resor.  Tidigare har han backpackat genom Sydamerika, och skulle han skriva en bucket list över platser som ”måste upplevas”, så ligger Bolivias huvudstad La Paz – staden som rör himlen - och mytomspunna inkastaden Machu Picchu högt i topp.

På den här sidan kan du följa Daniels vardagsäventyr och reseupplevelser.

5 augusti - Goodbye Australia

”Tiden går fort när man har roligt” är vanligtvis en klyscha, men den stämmer ganska bra. Efter sex månader i Australien så är tiden inne för röra sig hemåt mot Skandinavien igen.

Förväntningarna på Australien var mycket höga höga, men allting har överträffats och mer därtill. Vi har sett saker som Great Ocean Road, fantastiska nationalparker, Ayers Rock, Melbourne, Whitsundays, ett magnifik och enastående djurliv, Fraser Island, Tasmanien,  Sydney… Ja listan kan göras väldigt, väldigt lång. Men här har ni i alla fall några anledningar till att tänka över var er nästa semester ska gå. Ni kommer inte ångra er!

Tack till alla som läst min reseblogg, jag hoppas ni har fått lite mer reseinspiration och blivit lite klokare på hur det australiensiska livet fungerar.

Avslutningsvis så citerar jag den danska författaren H.C Andersen: ”At rejse er at leve”.

/Daniel

3 augusti - Sydney

Med en av världens mest kända skylines så är det svårt att inte bli förälskad. Tillsammans med fantastiska stränder, natur och bra klimat gör det här till en av världens bästa städer enligt flera rankinglistor. Redan efter två dagar var jag förtrollad av denna stads charm – givetvis pratar jag om Sydney.

Som huvudstad i staten New South Wales så är Sydney inte bara den mest folkrika, utan även mest kända staden i hela Australien. Ständigt filmad och fotograferad kring 12-slaget vid nyårsafton så har Sydney alltid visat sig från sin bästa sida och blivit synonymt med Harbour bridge, Operahuset och Australiensiskt storstadsliv. Med sin uppdelning på de olika öarna kring Parramatta River, bjuder Sydney inte bara på sightseeing i världsklass utan även storslagna storstadsupplevelser. Här finns något för alla smaker, varesig man vill åka båt till Manly, se det magnifika operahuset eller ta tåget ut till världskända Bondi beach.

Under det australiensiska sommarhalvåret är Sydney en riktig sommarstad där möjligheterna till strand- och badliv aldrig är långt borta. Mitt utanför centrala Sydney hittar man en av världens mest kända stränder, Bondi Beach, som bland annat är känd från den australiensiska tv-serien Bondi Rescue. Bondi beach är vackert inklämt i en bukt med husen klättrande upp för de omkringliggande bergen i ett nästan italienskt stuk. Hela området kring Bondi Beach är otroligt vackert och med endast en gångpromenad, antingen söderut eller norrut, så når man flera små badvikar och bukter. Alla med samma karakteristiska framtoning. Bondi är ett riktigt semesterområde och här finns alltifrån semesterbostäder med pool till vanliga hus och lägenheter, allt i en enda charmerade röra.

Poolen eller havet?

Lite längre norrut från Bondi Beach hittar man halvön Manly. Till Manly tar man sig lättast med färjan som går från hjärtat av Sydney. Seglatsen, som tar drygt en halvtimme, bjuder på många vackra vyer av Sydney och dess omgivning, i synnerhet kring operahuset och Harbour Bridge. Mitt på Manlys östsida ligger dess strand, en strand i samma klass som Bondi Beach men absolut inte lika känd. I Manly finns även en av de mest centrala nationalparkerna Sydney erbjuder, något som är ganska unikt. Nationalparken, som heter Sydney Harbour Nationalpark, ligger på ett mindre berg precis vid inloppet till den stora flod som delar Sydney. Här är mycket fin natur och känslan av mångmiljonstaden Sydney är som bortblåst.

Något som absolut är värt ett besök är den gamla OS-byn i Sydney. Sydney var arrangör till OS 2000 och det har efterlämnat en hel stadsdel med olika byggnader och stadions, historia och sevärdheter. OS-byn ligger i östra delarna av Sydney och ger precis som alla andra OS-byar en hel del intressant att se för den sportintresserade.

Men det absolut viktigaste och karakteristiska för Sydney är givetvis Operahuset. Med en design av den danska arkitekten Jørn Utzon och med kakelplattor från svenska Höganäs AB blir det extra speciellt att som skandinav se detta mycket egendomliga byggnadsverk. Meningarna är delade – Är det snyggt eller fult? – men alla kan nog enas om att det är en speciell byggnad som reser sig kring kanten på Parramatta river.

Operahuset är inte vitt, när man närmar sig det så har de skånska kakelplattorna snarare en gulblek färg. Likaså är fönsterrutorna inte svarta utan mer åt det mörkbruna hållet. Vid närmare inspektion så ser man att det är designat och byggt för sin egen tidsepok för sisådär 45 år sedan.  Men likväl en fantastisk byggnad som upplevs som bäst från andra sidan Farm Cove vid solnedgång. Ifall man har tur – vilket vi lyckligtvis hade – så visar solen sig från sin bästa sida och färgar hela horisonten och Sydney i ett rött sken.

 

 

Sydney i solnedgång

30 juli - Byron Bay

Här kommer en snabb hälsning från Byron Bay. Byron Bay är känt för att vara ett avslappnat tillhåll för både turister, förbipasserare och för lokala hippies. Det är även den östligaste punkten i hela Australien. Det är faktiskt här jag för första gången fått den där riktiga australiensiska surfarkänslan.

Nu väntar en 15 timmar lång busstur till Sydney.

På återseende!

Surfarkänsla i Byron Bay

18 juli - Fraser Island

Sista dagarna har spenderats på Fraser Island, vilket är världens största sandö. Fraser Island, som bara ligger ett stenkast från fastlandet, har massvis med magnifika sevärdheter, både i form av natur och djurliv. Med 123 km i längd så omges Fraser Island av enorma sandstränder, bland annat med den välkända seventy five mile beach som sträcker sig längs hela östkusten på ön. Hela Fraser Island är betecknad som ett skyddsområde och är skyddad enligt UNESCO’s världsarvslista.

Till Fraser tar man sig lättast via Rainbow Beach vilket ligger syd på ön. Båtresan imellan fastlandet och Fraser Island tar cirka 10 minuter och är en kul upplevelse då båten faktiskt både lastar på och av bilar direkt på stranden, något jag aldrig har varit med om förr.

Fraser Island har ett magnifikt djurliv och precis som i övriga delar av australien så är det en stor mångfald på arterna. På Fraser Island har det bland annat siktats hela 354 olika sorters fåglar, 47 olika sorters däggdjur och 79 olika sorters reptiler. Detta på en yta lite större än Gotland bara! Det är inte bara på själva Fraser Island som det kryllar av djurarter, det gör det även i det omringande havet. Utanför Fraser Island finns det alltifrån hajar och valar, till rockor, delfiner och sköldpaddor. Vid Fraser Islands kust så är det en av de största hajkolonierna i hela Australien, detta tillsammans med de extremt starka underströmmarna gör det förbjudet att bada. Vi såg dessvärre aldrig några hajar, däremot såg vi flera sköldpaddor, delfiner och knölvalar.

Lake McKenzie

Det som Fraser Island är mest känt för är dock deras dingos. Dingos, vilket kan liknas en blandning av en räv och en hund, befinner sig  på hela ön. Vid en första anblick ser dem väldigt söta ut – det är dock en missvisande bild. Dingon är aggressiv, lurig och väldigt farlig. Flera gånger har det hänt att dem har attackerat turister och försökt döda dem.  Men med lite sunt förnuft så utgör de ingen fara för allmänheten, man ska bara aldrig gå ensam eller försöka närma sig och bli vän med dem.

På Fraser Island finns en av världens vackraste sjöar, Lake McKenzie. Med ett närmast kristallklart vatten så blir man lätt förälskad i denna pärla. Lake McKenzie ligger i mitten av Fraser Island, cirka en timmes terrängkörning från kusten. Sjön har bildats genom åratals av regnande och består endast av sötvatten vilket har gett den dess kristallklara vatten. Med all rätt, så räknas Lake McKenzie som en av världens vackraste insjöar. Något annat väldigt spektakulärt på Fraser Island, det är de så kallade champagne pools. Namngivna av Kapten Cook – mannens som ”upptäckte” Australien – efter dess förmåga att skapa champagnebubblor. Poolerna, som egentligen är små insjöar precis vid vattenkanten, översvämmas av vågor med saltvatten vilket medför massvis med bubblor. Därav namnet.

Den ser ju ganska ofarlig ut, men...

Precis vid vattenkanten i mitten av Fraser Island så ligger vraket av SS Maheno, den gamla oceanångaren som trafikerade mellan Nya Zeeland och Australien åren 1905 – 1935. Efter att ha tjänstgjort under första världskriget som sjukhusskepp så  såldes tillslut Maheno till en japansk intressent. På väg mot Japan så gick det snett, en cyklon gjorde så bogserlinan mellan båtarna brast och med tanke på att propellrarna var avmonterade drev hon mot sitt eget öde. SS Maheno hittades tre dagar senare vid strandkanten på Fraser Island med alla besättningsmän i liv. Flera försök gjordes att sälja henne utan resultat. Av det som en gång var ett skepp för 420 passagerar återstår bara ett rostigt skrov, där mer än hälften av de 5 våningarna ligger under sanden.

Nu går turen vidare mot Brisbane. Stay tuned!

Daniel

Vraket av SS Mahen

17 juli - Wonderful Whitsundays!

Utanför Queenslands östkust i höjd med Airlie Beach ligger en av Australiens absoluta höjdpunkter, Whitsunday. Med sina 74 olika öar innehåller Whitsundays stränder, natur- och djurupplevelser i absoluta världsklass. Mest kända stranden på Whitsundays är Whitehaven Beach, med sitt kristallklara vatten och finkorniga vita sand så rankas den som en av världens vackraste stränder. Med all rätt.

I Airlie Beach finns det flera olika sorters möjligheter att ta sig ut på Whitsundays. Det finns en hel uppsjö olika båtfirmor som annordnar 1-2-3 dagars turer. Vi valde att åka på en tredagarstur  – och vilken upplevelse!

Eftersom Whitsundays ingår i Stora barriärrevet så innefattar det ett djur- och havsliv i absoluta världsklass, något man direkt kunde märka när man dök ner i vattnet. Något som är väldigt vanligt vid snorkling i Whitsundays är att det slängs i mat till fiskarna samtidigt som att alla snorklar. Det gör att fiskarna kommer extremt tätt på och att man helt plötsligt kan vara omringad av uppemot 500 olika fiskar i olika former och färger, ungefär som att simma i ett akvarium.

Whitehaven Beach

Fiskarna på Whitsundays är vana vid mänsklig kontakt vilket gör att man kan komma otroligt nära dem och faktiskt ta på dem - det sistnämnda är dock förbjudet. Man får varken röra eller på något vis förändra något på Barriärrevet då det är en marin skyddsplats vilket är väldigt bra.

En av dagarna gick vi upp tidigt för att kunna se soluppgången vid den största ön, Whitsunday Island, och förhoppningsvis kunna ta några vackra bilder. Och vilken soluppgång det bjöds på. Solens strålar värmde upp våra frusna kroppar på ett skönt vis samtidigt som att naturen fick liv igen. Helt plötsligt tornar sig ett magnifikt landskap fram där allt som tidigare varit helt dystert och svart får återuppfödelse. Och längst bort ser man Whithaven Beach, denna underbara skapelse till strand. Episkt.

Knölval precis framför vår båt

Whitsundays är inte bara en skådeplats för små fiskar utan är även ett populärt för olika sorters valar och andra däggdjur. Vi såg flera gånger så kallade knölvalar – humpback whales – långt framme i horisonten. Men helt plötsligt så uppenbarade sig en knölval endast ett fåtal meter framför båten med ett stort plask – till allas förtjusning och förskräckelse. En knölval kan bli uppemot 15 meter långa och väga 36 ton, vilket var ungefär samma storlek som vår katamaran. Knölvalen simmade sen under båten för att ta vidare ut i havet.

Tre fantastiska dagar avslutas sen tidig morgon med en sista snorkling där målet var att se sköldpaddor. Sköldpaddorna hade hitills lyst med sin frånvaro, men tog nu stor revansch. Vi såg på bara några minuter flera stycken sköldpaddor som flög – ja det ser ut så när dem simmar – under vattenytan.

Nu ska jag försöka bli kvitt min förkylning och feber. Vi hörs!

Daniel

 

"Flygande" sköldpadda

10 juli - Koalakramar på Magnetic Island

Det australiensiska djurlivet kan man verkligen inte klaga på. Här finns verkligen alla djur man kan tänka sig.

Här är jag tillsammans med två nya vänner, en koala samt en wallaby. Koalan träffade jag på koalapensionatet på Magnetic island och wallabyn träffade jag mitt ute i naturen.

1 juli - På spaning efter korallrev och krokodiler i Cairns

Äntligen sol och värme! Att gå från vintertemperaturen i Melbourne kring 13 grader till över dubbel temperatur har varit som smörjmedel för själen. Otroligt välbehövligt och äntligen kan man få känslan av att det faktiskt är sommar.

Vi har de senaste dagarna befunnit oss i och kring Cairns. Cairns, som ligger i staten Queensland, är en liten stad uppe i nordöstra Australien. Staden är känd för att vara alla backpackers start- eller slutdestination när man reser på östkusten. Ett fantastiskt stopp, varesig man påbörjar eller avslutar sin resa. Det finns ingen strand i närheten av Cairns som är badvänlig utan man måste köra bil eller ta bussen minst en halvtimme bort för att kunna bada. Den så kallade stranden i direkt anslutning till Cairns är jaktområde för krokodiler och det råder strängt badförbud. Dessutom försvinner de mesta av vattnet under dagen i form av ebb vilket förvandlar flera hundra meter vatten till en leråker. Ifall man vill bada inne i Cairns så finns det däremot en ”lagoon” mitt inne i city som erbjuder ett gratis poolområde till badsugna.

Inte bada här!

Cairns i sig är ingen charmerande stad, uppbyggd kring turismen så påminner staden om valfri charterdestination från Medelhavet. Precis som för många städer vid Medelhavet så var Cairns endast en liten fiskeby innan ”boomen” med turister och backpacker kom. Det Cairns vinner alla hjärtan på är alla möjligheter till utflykter och sevärdheter som man kan nå ifrån Cairns.

Det absolut bästa man kan besöka från Cairns är Great Barrier Reef, Stora barriärrevet. Stora barriärrevet är världens största korallrev som sträcker sig över 200 (!) mil längs Australiens östkust. En magnifik skådeplats under ytan för mer än 1500 fisk- och djurarter. Stora barriärrevet är något som MÅSTE besökas när man befinner sig på Australiens östkust, det är lika självklart och synonymt med Australien som Ayers Rock och kängrus. Stora barriärrevet består egentligen av mer än 2800 olika rev som bildades för mer än 18 miljoner år sedan, och det var det första i Australien som kom att klassas som världsarv enligt UNESCO.

Cairns by night

Drygt två timmars färd norrut från Cairns så finns det som kallas Cape Tribulation. Cape Tribulation är den yttersta punkten ifrån Daintree-regnskogen och är den enda plats i hela världen där två världsarv möts, Stora barriärrevet och Daintree regnskogen. En fantastisk plats med ett magnifikt djurliv. Det var dessvärre här som den australiensiska krokodiljägaren Steve Irwin gjorde sitt sista framträdande innan han blev stucken av en så kallad Sting-Ray.

Imorgon börjar vår bussresa ner längs kusten. Förhoppningsvis får vi behålla lite av Queenslands vintervärme – runt 25 grader! – lite längre.

Stay tuned!

Daniel

 

19 juni - Goodbye Melbourne

Då var tiden kommen, tiden som kändes så avlägsen i slutet på februari. Vi lämnar Melbourne tidigt imorgon bitti, oundvikligt men tråkigt.

Det har varit över fyra månader av fantastiska upplevelser från en underbar stad. Men nu väntar nya äventyr, äventyr som vi verkligen sett fram emot. Vi startar vår resa uppe i nordöstra Australien i Cairns, därefter åker vi över 2 600 km i buss – med stopp under vägen – fram till vår slutdestination Sydney. Det kommer bli en fantastisk resa med några av Australiens mest spektakulära upplevelser, t.ex. Great Barrier Reef, Whitsundays och Operahuset i Sydney.

Stay tuned, vi hörs snart igen.

Daniel

17 juni - Tasmanien

En timmes flygresa söder om Melbourne ligger Tasmanien. Denna mytomspunna gamla fängelseö levererar verkligen allt man kunnat förutställa sig, alltifrån små pittoreska vingårdar till storslagen natur.

Tasmanien är vid en första anblick på kartan väldigt liten, det är dock en skev bild av verkligheten. Att Tasmanien ser ut att vara en liten ö stämmer inte, det är bara i jämförelse med Australien som den ser ut som en prick i Oceanien. Tasmanien har en yta 1.5 gånger av Danmarks storlek. Större delen av Tasmanien täcks av fantastisk natur, kuperad terräng och bergsknallar. Landskapet är väldigt frodigt och till skillnad mot centrala Australien så är det grönt överallt. Vägarna slingrar sig fram överallt där naturen tillåtit dem att gå, vilket gör bilresorna till en upplevelse i stil med en berg-och-dalbana.

Vi flög till Hobart vilket är huvudstaden på Tasmanien. Hobart är en väldigt charmerande by i sydöstra delen av ön. Delar av Hobart ligger på berget Mount Wellington som sträcker sig majestätiskt 1200 meter över havet. Hobart är faktiskt en av tre städer i hela världen som ligger i direkt anslutning till ett högt berg, de andra två är Rio de Janeiro och Cape Town. Så Hobart är i digert sällskap med andra ord. Vid bra väder så är utsikten från Mount Wellington otroligt vacker över Hobart och man kan faktiskt se ända in till halva Tasmanien.

 

Hobart är främst känt för oss skandinavier på grund av den danska princessan Mary som kommer ifrån utkanten av byn. Och ifall man påtalar att man kommer från Danmark – som min tjej gör – så kommer samtalet snabbt in på prinsessan Mary. Inte bara på Tasmanien, utan faktiskt kring hela Melbourne så är vetskapen och intresset för Danmark extra stort på grund av Mary. Vi har mött flera personer som såg det danska bröllopet live på tv – ett bröllop som var mitt i natten lokal tid! Mary är något av en lokalkändis och efter lite snabbt undersökningsarbete så kan jag se att lokala medier rapporterar så fort hon är på besök i hembyn.

Stora delar av Tasmanien består av UNESCO-skyddad natur vilket täcker nästan hela ön. Vi besökte bland annat Freycinet National Park där den världsberömda stranden wineglass bay ligger. En helt fantastisk upplevelse att se ner på det turkosblåa vattnet samtidigt som solen lyser från en klarblå himmel. Något dopp i det klarblå vattnet var det dock inte tal om då temperaturen i luften låg på 15 grader ungefär…

På lördagar är det även den stora Salamanca-marknaden i centrala Hobart. Som jag tidigare skrivit i bloggen så älskar jag att gå på marknader, så detta var ett givet besök. Marknaden erbjöd en skön mix av lokalproducerad mat, souvenirer och musikunderhållning. Ett bra sista minne från en minnesvärd stad.

Sammanfattningsvis så är Tasmanien en helt fantastisk upplevelse och någonting som bör överväga att se när man besöker Australien. Naturen, människorna och hela ön är en upplevelse. Något jag absolut kommer komma ihåg resten av livet.

Nu har vi bara ett antal dagar kvar i Melbourne innan turen går vidare.

Vi hörs!

1 juni - Sportstaden Melbourne

Det finns få städer i världen som kan mäta sig med Melbourne sett till sportintresse.  Melbourne är en av världens absolut största sportstäder och det speglar staden och dess invånare, från city ända ut till förorterna. Vid stora evenemang går Melbourne-borna man ur huse och det kvittar vilken samhällsklass man tillhör, alla är intresserade.
Efterlämningar från OS

Varje år så anordnas det tre stycken internationella sport-events här: Australian Open, vilket är en av de fyra Grand Slam-turneringarna i tennis, Australian Cup, vilket är en mycket känd hästkapplöpning, samt Formula 1 Grand Prix, vilket är starten för den världsomspännande Formel 1-säsongen. Dessa idrottshändelser är stora publikmagneter och drar hit turister från hela världen, samt allas blickar riktas mot Melbourne. Men det är inte första gången Melbourne uppmärksammats i dessa sammanhang. År 1956 var Melbourne värd för världens enskilt största idrottshändelse, de Olympiska spelen. Ett Olympiskt spel där Sverige för övrigt tog hela 8 guldmedaljer, fler medaljer än både Tyskland och Storbritannien. Det måste varit sista gången det hände…!

Utöver internationella turneringar så vimlar Melbourne av sportklubbar och sportutövare på nationell nivå. Det är bland  annat otroligt populärt med: australiensisk fotboll, cricket och europeisk fotboll. Precis utanför Melbourne brukar det även anordnas Motorcycle Grand Prix och Royald Airforce Airshow. Med andra ord så finns det något för allas smaker.

Efterlämningar från OS

Två australiensiska sporter som särskiljer sig extra mycket jämfört med vad vi är vana vid i Sverige, är australiensisk fotboll och cricket.

Australiensisk fotboll är mycket populärt i Melbourne. Den australiensiska fotbollssäsongen, AFL-league, är just nu inne i sitt slutskede här i Australien. Och med tanke på att Melbourne innehar 10 av Australiens 18 lag, så finns det alltid ett helgnöje för den inbitne. Det spelas matcher varje helg och publiktillströmmningen är ofta mycket stor, uppemot 100 000 åskådare på en del matcher. I synnerhet när det är Melbourne-derby eller när något av Sydney-lagen kommer på besök brukar det vara storpublik.

Mäktiga Melbourne Cricket Ground

Den australiensiska fotbollen skiljer sig en hel del från den europeiska, den är mycket mer fysisk betingad och man kan lätt förväxla den med rugby. Den australiensiska bollen är oval till formen, målen är liknande rugbymål och själva spelidéen bygger på fysisk kontakt med både händer och fötter mot boll. Man får även slå sina motspelare, under förutsättningen att man har motspelarens tröja i sin hand. Som spelare är det förbjudet att kasta bollen, däremot är det tillåtet att sparka den eller slå den med handen till sina medspelare. Att tillägga är att fotbollsplanen är oval istället för rektangulär som den är i traditionell fotboll.

En annan populär sport som utövas en hel del i Melbourne är cricket. Reglerna i cricket är ganska komplicerade och inget man lär sig i en handvändning direkt. Poängen i cricket kallas ”runs” och det är upp till varje lag att få ihop så många ”runs” som möjligt, vilket man får när slagmannen byter plats med sin lagkamrat. Så kallade ”test-matcher” i cricket kan pågå i flera dagar i sträck och slutar faktiskt många gånger med oavgjort resultat. 

Melbourne-derby mellan Richmond och Carlton

De flesta cricketmatcher i Melbourne utspelar sig på Melbourne Cricket Ground, MCG, vilket är den gamla OS-arenan här i staden. MCG eller ’G, som den kallas i folkmun, är en enorm koloss som sväljer över 100 000 åskådare, vilket gör den till världens tionde största stadium. På MCG spelas inte bara cricketmatcher utan även en hel del matcher i australiensisk fotboll samt en del konserter genomförs här.

Trevlig helg hälsas från down under.

Överallt i Melbourne utövas det sport

26 maj - Yarra Valley

Inte långt från Melbourne ligger ett av Australiens många vindistrikt, Yarra valley, som är känt som en av de bästa vin- och matregionerna i världen. Endast drygt en timmes bilfärd från centrala Melbourne kommer man in till de vackra och lummiga vingårdarna, ett otroligt populärt resmål för smakfantaster och nyfikna turister. Hela Yarra Valley – som innefattar cirka 80 stycken olika vingårdar – har över 3 miljoner besökare per år, vilket vittnar om det stora intresset.

Faktiskt är det så att Australien ligger på en tredje plats bland Sveriges mest populära vinländer och på en sjätteplats av de största vinproducenterna i världen. Men en nästan oändlig yta tillsammans med olika jordmåner och klimattyper så har inte bara Yarra Valleys utan hela Australiens vinproduktion ökat markant – och potentialen är enorm.

Yarra Valley var den första regionen i staten Victoria som började producera vin i början/mitten av 1800-talet. Yarra Valley är känt för att vara en kall klimatregion och producerar i huvudsak Chardonnay och Pinot Noir-druvor, men även Cabernet Sauvignon och Shiraz. Ska man besöka Yarra Valley så är det rekommenderat att ta med på någon av alla utflykter som erbjuds här, där man åker från gård till gård och smakar vin, cider eller öl. Ifall man inte vill dricka sig mätt så finns det även möjlighet att pröva olika sorters choklad eller ostar. Sammansättningen med sol, vinprovning och nya bekantskaper brukar göra turerna till ett oförglömligt minne.

Men Yarra Valley är inte bara känt för att producera vin, utan man har även en lång historia av bryggning av öl och cider. Dessa mikrobryggerier låter besökare mer än gärna smaka på deras lokalproducerade råvaror.

Utöver öl och cider så odlar man även i Yarra Valley lax och öring, samt kaviar. Här finns även väldigt många mysiga caféer och restauranger, konstgallerier, marknader och möjligheter till fantastiska naturupplevelser på egen hand.

Just sammansättningen av kvalitetsvin, lax och kaviar skulle få vilken finsmakare som helst att gå i taket. Inte sant?

Den vackra bilden kommer från Healesville Garden

19 maj - Wanna buy a lusekofta?

Gratulerer med dagen Norge!

Igår gjorde vi ett besök i den svenska kyrkan här i Melbourne med anledning av firandet av Norges nationaldag. Gårdagen var egentligen den 18 maj, men eftersom vi ligger så pass långt fram i tiden så firades nationaldagen dagen efter, lokal tid.

Uppslutningen var stor och det var många norsk-/svensk-/dansk- och engelsktalande norrmän som dök upp i den svenska kyrkan. Det var orkester, det var norska våfflor och massvis kakor. Och givetvis det viktigaste och mest symboliska för 17 maj, det var uppklädnad i bunad – den norska nationaldräkten. Ett mycket trevlig inslag.
Svenska kyrkan i Melbourne är ett uppskattat tillhåll av både temporärt och permanent hitflyttade skandinaver. I Svenska kyrkans lokaler finns även den danska, norska, finska och isländska kyrkan. Här finns möjlighet till barnpassning, gudstjänst och stöd. Det finns även skandinavisk mat och godis, samt svenska magasin och tidningar. En skön tillflyktsort man får hemlängtan eller bara är sugen på Marabou-choklad.

Nu blir det ut och njuta det fina vädret. Det är egentligen vinter i Australien nu men efter några veckor och väder-depression och regn så verkar solen ha fått fäste igen. 20 grader och växlande solsken sista veckan. Jag njuter.

Vi hörs!

09 maj - Ayers Rock

För länge sedan bildades det som ídag kallas Ayers Rock, Kata Tjuta och Kings Canyon. Cirka 350 miljoner år efter det kom jag äntligen att besöka detta fantastiska landskap. Bättre sent än aldrig, som man säger?

Ayers Rock, Kata Tjuta och Kings Canyon ligger i ”the red center” i Northern Territory i centrala Australien. Vår tanke var först att ta bussen dit, allt för att se så mycket som möjligt av den australiensiska ”outbacken”. Efter ett snabbt undersökningsarbete så lät det inte särskilt lockande. För att åka till Ayers Rock skulle vi först ta en buss till Adelaide, övernatta en natt, för att sedan ta en buss resterande bit. En sammanlagd restid på nästan 40 timmar. Valet föll ganska enkelt på flyg.

Vi flög tidig morgon från Melbourne till Alice Springs, vilket är den största staden i närheten. Med blygsamma 27 000 invånare så anses Alice Springs vara en storstad i mitten av Australien. Att gå från storstadspulsen i Melbourne till lantlivet i Alice Springs medförde en skön kontrast och en inblick i hur det riktiga Australien är, även fast Alice Springs är uppbyggt mycket kring turismen. En kul anekdot är att prins Charles och prinsessan Diana bott i Alice Springs. Allting var tydligen fullbokat så de fick bo på ett litet motell, något som vår busschaufför från flygplatsen glädjeligen berättade. Alice Springs är även känt från TV-serien ”Doktorn kan komma” som utspelade sig på Alice Springs flygplats.

Vi startade vår tredagarstur tidigt morgonen efter ankomsten till Alice Springs. 24 personer av blandad nationalitet skapade en skön mix av människor, alltifrån sydkoreaner till fransmän. Och en skåning…  undertecknad!

Första stopp var en kamelfarm, där vi fick träffa dingos, emuer, kängrus och kameler. Det finns över en miljon kameler i Australien, detta efter att en smartskalle kommit på idéen att importera dessa ökendjur. Australiensarna trodde att kamelerna skulle dö ut i ökenlandskapet, tji fick dem då kamelerna anpassade sig fint och förökade sig i rasande fart. Kameler är ett skadedjur här och förstör en hel del av böndernas odlingar vilket gör att de inte är så populära. Noterbart är att ifall man hittar en fritt gående kamel, då kan man faktiskt ta med den hem och behålla den. Lite svårt för oss som endast hade 10 kg handbagage på flyget dock.

Vi anlände till Kings Canyon vid 12-tiden för en första trekking-tur. Kings Canyon är precis som det låter, en stor ravin med fantastisk kringliggande natur. Landskapet var väldigt kuperat och stenigt med en mörkröd  nyans. Från början var landskapet helt vitt men eftersom det var så hög järnhalt i stenen så rostade den, vilket medförde denna röda egendomliga färg.  Efter cirka fyra timmars trekking i 30-graders värme så körde vi vidare till vår basecamp för natten, för att sedermera somna under stjärnorna.

Nästan morgon var det tidig uppstigning för att åka direkt till Kata Tjuta. Kata Tjuta betyder ”flera huvuden” på aboriginernas språk och när man ser det förstår man varför. Kullarna ser ut som enorma huvuden och är inte mindre än 36 stycken i olika former och storlekar. Den största kullen mäter över 500 meter, vilket är över 200 meter högre än vad Ayers Rock är. Redan långt nere på horisonten kunde vi se det här mästerliga naturfenomenet sticka upp i skyn med sin karakteristiska röda färg.

Landskapet kring Kata Tjuta är verkligen magnifikt och man kan tro att man befinner sig på planeten Mars. Kata Tjuta ligger i samma nationalpark som Ayers Rock och står man mittemellan kan man se bägge två. En dag med många nya och fantastiska intryck avslutades med champange i solnedgången med både Ayers Rock och Kata Tjuta i blickfånget. Svårslaget.

Morgonen efter var det uppstigning före tuppen. Planen var att se soluppgången vid Ayers Rock. Klockan ringde 05:00 och det var fortfarande bäckmörkt, tydligen hade någon av våra medresenärer mitt i natten hört dingosen yla i närheten av vårt camp.

Lite efter 6 på morgonen så börjar solens första strålar lysa upp landskapet. Ett par minuter senare så ser man hela konturen av världens största sten, Ayers Rock. En otroligt mäktig och vacker syn när det röda landskapet får liv igen. Solen värmer fint och temperaturen börjar leta sig uppåt igen efter att ha varit nere på cirka 10 grader under natten.

Morgonen fortsätter med att vi börjar vandringen runt Ayers Rock. En vandring som bör göras tidigt på dagen då det annars kan bli väldigt ansträngande på grund av värmen. Vandringen tar cirka 3 timmar och landskapet är helt platt jämfört med Kata Tjuta och Kings Canyon. Under vandringen ser man bland annat målningar på Ayers Rock som är gjorda av urbefolkningen, något som fortfarande görs i begränsad utsträckning. Man ser även en hel del heliga platser där det är förbjudet att fotografera, platser som är och har varit viktiga i den aborginska kulturen. Att gå runt Ayers Rock är en stor upplevelse som måste göras live. Man känner sig otroligt liten när man går kring denna enorma skapelse och man får verkligen en inblick i hur enormt stora krafter naturen har.

Efter att ha vandrat runt Ayers Rock så avslutas dagen med ett besök på kulturcentrat innan bilen kör hemåt mot Alice Springs. Sammanfattningsvis har det varit en helt fantastisk upplevelse. Besöker man Australien måste man besöka Ayers Rock nationalpark. Det är absolut något som symboliserar Australien och deras historia.

Vi hörs!

25 april - Queen Victoria Market

Besöker man en ny stad eller ett helt nytt land, då måste man besöka en marknad. Varesig man är ute efter souvenirer, mat eller kläder - så kommer man definitivt komma därifrån flera upplevelser rikare. När man besöker en marknad, kan man många gånger komma en stad ända ner på djupet, i synnerhet ifall det är en marknad de lokala invånarna handlar på.
Jag har varit på marknader världen över. Varje land har sin egen kultur och sitt eget folkliv vilket man måste uppleva. Det är otroligt kul att titta på souvernier, att köpa lokal mat och att bara känna av stämningen. I Melbourne heter den mest kända marknaden Queen Victoria Market, en marknad som är känd långt utanför stadens gränser. Marknaden ligger mitt inne i citykärnan och har öppet nästan alla dagar under sommarhalvåret.

På Queen Victoria Market säljer man frukt, grönsaker, kött och fisk. Nästan allting är lokala råvaror eller ekologiskt odlat vilket gör marknaden till en höjdpunkt för alla australiensare och turister som är ute efter det där lilla extra i matväg.

Varje onsdagskväll under sommaren – vår vintertid - så utvecklar sig marknaden till en enorm matmarknad. Borta är den ogrillade fisken och det ostekta köttet – nu är det endast färdiglagad mat på menyn. Tänk er de de stora festivalerna i Sverige och alla deras matstånd fast nu med fräsch och kulinarisk mat från hela världen. Länder över hela världen är representerade här och du kan få all möjlig sorts mat, alltifrån grekiskt till turkiskt eller vietnamesiskt.

Bortsett från onsdagsmarknaden så har jag nog aldrig varit i ett land där det konsumeras så mycket inhemsk mat som vad det görs här. På i princip alla förpackningar så står det ”Made in Australia” - till och med på IKEA:s köttbullar. Den australiensiska maten och i synnerhet köttet är otroligt gott vilket gör att jag dessvärre måste erkänna att köttbullarna här nere smakar bättre än de gör hemma…! 

Vi hörs!

Daniel

8 april 2014 - Great Ocean Road

Great Ocean Road… är precis som det låter, den världsberömda stora vägen vid vattnet.

Great Ocean Road sträcker sig 243 km mellan städerna Torquay och Allansford. Hela vägen byggdes mellan år 1919 till 1932 av cirka 3000 australiensiska soldater som kommit hem från första världskriget, vilket gör det till världens största krigsmonument. Det mest kända från Great Ocean Road är de ”tolv apostlarna” som finns med på Australiens världsarvslista.

Min förväntningar var höga när vi bestämde oss för att se denna fantastiska väg. Great Ocean Road är rankad som nummer ett av de attraktioner man ska se när man befinner sig i staten Victoria, med all rätt. Helt förståligt såhär i efterhand.

Från Melbourne tar det cirka två timmar innan man når starten på Great Ocean Road. Man kör igenom ett skiftande landskap där man går från storstadens puls vid Melbourne, till det lugnare och mer ödsliga landskapet söderut. När man börjar närma sig kuststräckan så förändrar sig landskapet succesivt från att ha varit ganska platt till att bli mer kuperat, likaså gör naturen. Borta är åkermarken. Nu är det fantastisk natur som dominerar. Det är grönt, frodigt och vackert. Kustvägen slingrar sig fram längs berget och går upp och ner. Det är dock ingen fara ifall man är höjdrädd, vägen är riktigt bra byggd och säkerheten är god. Vi ser flera olika sorters djur på vägen, bland annat wallabys, koalor och flera exotiska fåglar.

Efter cirka två timmars körning från starten av Great Ocean Road, så når vi till slut de tolv apostlarna. Tiden i bussen var ingenting i jämförelse med upplevelsen man får här. Naturen man har framför sig är otroligt vacker och det är svårt att sätta sig in i det ifall man aldrig har varit där. Den fantastiska utsikten, tillsammans med de stora vågorna och vinden från havet gör det hela till en oförglömlig upplevelse. Man känner sig väldigt liten i sammanhanget då man verkligen ser vilka krafter naturen kan bära med sig.

För ett antal år sedan så rasade en av apostlarna samman på grund av erosion. Samma öde kommer att ske med de andra vilket betyder att man ska skynda sig att besöka detta världsarv så fort man har möjlighet.

18 mars 2014 - Melbourne, Formel 1

Sådär, då var Formel 1-säsongen igång. Första stopp var självklart Melbourne och Albert Park-banan mitt i staden. Jag var och tittade två av fyra dagar. Dag nummer ett var där inga betydande tävlingar som kördes,  utan allmänheten gavs möjlighet att komma in och se allting gratis. Dag nummer fyra däremot, då avgjordes tre olika tävlingar: V8 Supercars, Porsche Challenge och viktigast av allt, Formel 1.  Skandinavisk pallplacering i Formel 1 i form av Kevin Magnussen som blev nummer tre. Eller vänta nu, hemmasonen Daniel Ricciardo blev diskvalificerad, så han blev faktiskt nummer två.  Otroligt bra gjort av den unge dansken. Han körde galant och man kunde varken märka av att han var debutant eller hans unga ålder.

Svensken Marcus Ericsson gjorde en bra debut fram till att han fick bryta på grund av oljeläckage. Tråkigt. Förhoppningsvis kommer han igen i Singapore om två veckor. Att tillägga är att hela loppet vanns av tysken Nico Rosberg, som vann med cirka 22 – 24 sekunders marginal till nummer två och tre. V8 Supercars-loppet vanns av inte mindre än Volvo! Sammanfattningsvis så var det otroligt häftigt. Även fast man inte är bilintresserad så tror jag att man kan uppskatta det här då det är hela atmosfären och alla människor som framförallt bidrar till upplevelsen.

Öronproppar är viktigt på motorracing, ifall man vill behålla sin hörsel vill säga...!

14 mars 2014 - Melbourne, Australien

Hej!

18 dagar avklarade i Melbourne. 18 dagar som har gett både ny erfarenhet och gett mersmak för denna fantastiska stad.

Några reflektioner hitills:

Här bor cirka fyra miljoner invånare cirka, men själva centrum känns inte särskilt stort. När vi ankom  bodde vi först i västra delarna av centrum. Att gå till den östra delen tog oss inte mer än cirka 30 minuter. Att tillägga är dock att många – kanske till och med alla – förorter vi varit i faktiskt har haft en egen shoppinggata och ett eget folkliv. Något som man inte är van vid i Sverige direkt.

Solnedgång i S:t Kilda

Kommunikationen i stan är bra. Du kan ta dig runt med antingen spårvagnar, bussar eller med tåg. Varesig du väljer buss, tåg eller spårvagn så använder du samma sorts kort, vilket gör det otroligt smidigt att ta sig runt. Melbourne har tydligen världens längsta spårvagnsnät ifall man räknar bort Europa.

Melbourne känns som en kopia av San Francisco. En kuperad stadsbild som tillsammans med spårvagnar påminner om staden på USA:s västkust. Likaså människorna, som många gånger kan beskrivas som lite alternativa, påminner om San Franciscos invånare. På tal om befolkning så måste Australiens invånare vara några av de trevligaste och hjälpsammaste jag mött. Otroligt tillmötesgående många av dem.

Vi har efter en del letande hittat boende mitt i centrala Melbourne. Vi bor mitt emot Flinders railstation, vilket är en av de tre stora knutpunkter som binder samman Melbournes kollektivtrafik. Bakom stationen flyter Yarra River som delar Melbourne i två delar. Lägenheten är en enrumslägenhet som kostar en halv förmögenhet med tanke på storleken, men vad gör det när man har en så fin utsikt?

Vi hörs!

Er Australienbloggare

Daniel

23 februari 2014 - Dubai

Sitter nu 10 000 meter över Indiska oceanen och skriver.

Fyra hela dagar i Dubai är nu avklarade. Och vilken upplevelse!

För det första är Dubai mycket större än vad man tror. Vi var kanske lite väl naiva att tro att man faktiskt kan gå till stranden eller till intressanta sevärdheter. Detta visade sig vara helt felaktigt trots att vår karta gav oss förhoppningar om det. Att endast gå en centimeter på vår karta skulle ta mycket längre tid än vad vi trott. Receptionisten på hotellet mer eller mindre skakade på huvudet när vi sa att vi gärna ville gå till Mall of Dubai, vilket på kartan endast är någon centimeter.

Vackra vyer i Dubai

Att det endast bor två miljoner i Dubai speglar verkligen inte folkmängden. Dubai är gigantiskt i förhållande till sin lilla folkmängd och det lättaste sättet att ta sig runt är via buss eller lokaltåget, trammen som det kallas.

För det andra bor här faktiskt inte alls många lokala invånare. Större delen av dem som vi har träffat är gästarbetare från närliggande länder. I klar majoritet är indierna som utgör ungefär hälften av befolkningen. Skönt är att i princip alla pratar klanderfri engelska och är otroligt serviceminded. Det gör att man kan fråga i princip vem som helst om vad som helst, så hjälper de en. Stor skillnad här mot vanliga och klassiska turistdestinationer. Tummen upp!

Vad ska man då se och göra i Dubai? Dubai är väl först och främst känt för sina magnifika byggnader, dess byggnationer och hotell . Jag tänker först och främst på Burj Kalifa, Palm Island och Burj al Arab.

Burj Khalifa är världens – med stor marginal! – största byggnad på hela 828 meter. En byggnad som ska kunna ses hela 95 km bort och som tornar upp sig var man än befinner sig i norra Arabemiraten. Burj Khalifa är absolut ett måste ifall man besöker Dubai, men tänk på att man ska boka biljetter cirka en månad i förväg, om entrén inte är inkluderad i resan förstås.

Burj al Arab är världens enda sjustjärniga hotell och ligger ute i vattnet i Persiska viken. Ett fantastiskt byggnadsverk som påminner om ett segel och därför även kallas det i folkmun.

Fyra andra saker som man måste se är ”Palm Island”, som mycket riktigt är en gigantisk ö som liknar en palm. Helt ofattbart stort. Längst ute på Palm Island ligger det världsberömda hotellet Atlantic, som magnifikt stoltserar ut mot vattnet och Iran på andra sidan Persiska viken.

Man bör även åka på ökensafari i världens tredje största öken - den Arabiska - som sträcker sig över flera länder i Mellanöstern. Denna öken ligger endast en timmes bilfärd från Dubai och här garanteras ett absolut ingenmansland och en fantastisk solnedgång mellan sanddynerna. Otroliga nivåskillnader i sanden vilket medför upplevelser och minnen för livet.

Det sista man bör se är något för alla shoppingglada, nämligen världens största shoppingcenter, Dubai Mall. Dubai Mall ligger i direkt anslutning till Burj Khalifa och har inte mindre än 1200 butiker (!). Här kan du köpa alltifrån elektronik till kläder.

I direkt anslutning till Dubai Mall och till Burj Khalifa så har vi gigantiska fontäner som visar shower tillsammans med musik om kvällen. Dessa shower är magnifika och kan absolut jämföras med de som finns utanför Bellagio i Las Vegas.

Det var en kort sammanfattning om hur jag/vi upplevde Dubai. Nu ska jag återgå till min färdigpaketerade flygplansmat. Det låter värre än vad det faktiskt är, Emirates levererar som alltid både topclass-service och mat.

Vi hörs Down Under!

Daniel

18 februari 2014 - Dubai

Här kommer en kort hälsning från Dubai. Vi har sett Burj Khalifa och varit på ökensafari. Det är verkligen häftiga vyer här! Lovar att skriva mer snart.

Hälsningar

Daniel

På ökensafari