Hjälp till hemlösa barn i Delhi

Albatros stödjer organisationen Karm Marg genom att köpa tygpåsar till våra Indiengäster.

Karm Marg grundades för 15 år sedan när det fortfarande inte fanns så många stödprojekt för de sårbara gatubarnen i Delhi. Karm Marg började i liten skala med att hjälpa barnen på tågstationen att sälja väskor som de själva tillverkat av tidningspapper från kvarglömda tidningar på tågen. Idag driver Karm Marg ett barnhem i Faridabad utanför Delhi, där 60 barn i åldrarna 4 till 18 år erbjuds husrum, mat, läkarhjälp, utbildning, fritidsaktiviteter och rådgivning.

Handlingens väg
Karm Marg betyder handlingens väg och i linje med namnet lägger organisationen stor vikt vid att barnen ska bli självständiga individer som ska kunna klara sig på egen hand. Barnen erbjuds företagsutbildning och utbildning inom självförsörjning, något som även involverar 100 kvinnor från omgivande landsorter. Målet är att se till att alla deltagare får möjlighet att utveckla sin fulla potential och leva ett värdigt liv.

Karm Marg-organisationen tjänar pengar på att tillverka och sälja miljövänliga Jugaad-produkter som huvudsakligen framställs av återvinningsmaterial som tidningar och påsar, och säljs i småbutiker. Jugaad-produkterna finansierar cirka hälften av barnhemmets utgifter. Resten täcks av stipendier och donationer. Karm Margs mål är att bli helt självförsörjande.

Även våra gäster bidrar
Albatros stöttar Karm Marg med cirka 50 000 kronor om året genom inköp av påsar som Karm Marg tillverkar och våra resenärer har också möjlighet att bidra under resan – naturligtvis helt frivilligt.

Våra gästers bidrag går oavkortat till Karm Margs skolprojekt där barn från barnhemmet och grannorten undervisas i engelska, matematik och datoranvändning, kunskaper som Karm Marg värderar ger barnen bäst jobbmöjligheter.

Undervisningen omfattar 30 barn från barnhemmet och 30 barn från grannorten samt 5 handikappade barn. Det kostar cirka 50 000 indiska rupier eller 5 800 kr i månaden att driva skolan med 65 elever inklusive löner, undervisningsmaterial och underhåll av datorer.

Donationerna från Albatros gäster används bland annat till utökad undervisning i IT och engelska, extra undervisning till de svagaste barnen, en mentor för pojkarna och ett projekt som fokuserar på diskriminering, jämställdhet och våld mot kvinnor.

Läs mer på Karm Margs egen hemsida: http://karmmarg.org/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem