Utrotnings­hotade noshörningar

I Sydafrika arbetar Albatros med flera projekt för att skydda områdets utrotningshotade noshörningar

Noshörningarna är en populär måltavla för tjuvskyttar i hela Afrika

Både vita och svarta noshörningar jagas av tjuvskyttar i hela Afrika, eftersom det är stor efterfrågan på deras horn. Speciellt i Asien är det många som vill köpa hornen eftersom det finns en utbredd myt om att hornen har läkande krafter. Noshörningens horn är dock gjort av keratin, precis som människans hår och naglar och det finns inget som tyder på att hornen skulle ha en läkande effekt. Inte desto mindre skjuts runt 100 noshörningar varje månad i Sydafrika, där över 90 procent av världens noshörningar lever.

Fokus på noshörningar på Albatros camps

Albatros Honeyguide camps i Manyeleti är en del av Kruger nationalpark, där djuren ströva fritt utan stängsel. Det är en stor fördel när man ska på safari och vill uppleva djuren, men det gör det samtidigt svårt att skydda djuren mot tjuvskyttar. Därför arbetar vi tillsammans med rangers i området och Albatros har tillsammans med en annan camp en patrulleringsbil, som vaktar de utrotningshotade djuren. Dessutom får alla medarbetarna på campen utbildning i hur man håller utkik efter tjuvskyttar och hur man ska reagera om man skulle möta de potentiellt sett farliga tjuvskyttarna. 

Entabeni viltreservat är ett reservat med stängsel som delvis ägs av Albatros. Här ligger bland annat vår Ranger Camp. Att reservatet är inhägnat innebär att det är lättare att kontrollera vilka djur och människor som är i området. All personal i Entabeni har fokus på att skydda noshörningarna och därför finns det även ett stort och välmående bestånd av vita noshörningar.

Barnhem för noshörningsungar

Albatros stöttar ett projekt för föräldralösa vita noshörningar, som föds upp av viltvårdare och djurläkare som ser till att djuren får rätt näring och omsorg.  När noshörningarna är tillräckligt stora och starka blir de utplacerade i olika naturreservat igen. Det är hemligt var projektet håller hus p.g.a. faran för tjuvskyttar och eftersom de minsta noshörningarna är relativt ljudkänsliga är det inte möjligt för våra gäster att besöka projektet. 

Däremot kan man alltid besöka projektets hemsida. Den som vill är naturligvis varmt välkommen att donera pengar.

http://therhinoorphanage.co.za/

 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem