Inreseregler till USA – ESTA

Nuvarande inreseregler till USA. Läs allt om ESTA och att resa med barn nedanför

ESTA – elektronisk registrering för inresa till USA
Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA. Det gör du genom att klicka här:
https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Kravet om registrering gäller både för resenärer som bara är på transitresa genom USA och för resenärer som har USA som slutdestination.  Registreringen ska utföras senast 72 timmar före avresa, men du är naturligtvis välkommen att registrera dig så tidigt som möjligt. 

Observera att det är endast är du själv som bär ansvar för dina upplysningar, samt att dessa är korrekta. All bristfällig eller felaktig information kan medföra omfattande konsekvenser. I praktiken kan det betyda att du inte får resa in i USA och på så sätt även förlorar din möjlighet att få pengarna tillbaka för resan eller andra utgifter du har haft i förbindelse med resan.

OBS! Det finns företag som via sina hemsidor erbjuder ESTA-registrering mot en extraavgift på 60 USD. Vill du undvika detta ska du använda dig av ESTA:s officiella hemsida https://esta.cbp.dhs.gov

Som resebyrå ansvarar Albatros Travel inte för att du fyller i dina upplysningar korrekt. Därför kan vi heller inte stå till svars för de krav som kan ha sitt ursprung i bristfälliga eller felaktiga upplysningar.

Vägledning
Alla fält som är markerade med en röd asterisk är obligatoriska och SKA fyllas i och anges på engelska; det betyder att om bokstäverna Å, Ä eller Ö förekommer i den information du ska uppge så ska du återge de bokstäverna med AA, AE eller OE.

Observera att det inte är nödvändigt att fylla i de fält som rör reseinformation och din adress under den tid du befinner dig i USA.

Här hittar du en vägledning till hur man fyller i sin ESTA-ansökan:

Vägledning till ESTA-ansökan

När du är färdig med registreringen och du har fått ditt ansökningsnummer är det viktigt att du skriver ut ditt nummer och förvarar det tillsammans med dina övriga resedokument under hela din resa.

Om du inte har ditt ansökningsnummer med dig till incheckningen på flygplatsen, är det möjligt att du inte tillåts resa till USA och då förlorar du din resa som konsekvens av detta. 

Om din ESTA-ansökan inte blir godkänd, ber vi dig informera oss så tidigt som möjligt om detta så att vi kan ta hänsyn till det i vår vidare planering. 

Observera i övrigt, att ALLA resenärer ska registrera sig på ovanstående webbplats. Om resan är beställd till flera personer på samma faktura är det alltså inte tillräckligt att bara en av personerna fyller i det elektroniska formuläret.

För ytterligare information, se:
http://stockholm.usembassy.gov/

Vi vill uppmärksamma att det för närvarande inte är nödvändigt att fylla i det formulär som heter I-94W. Men om flygpersonalen delar ut formuläret så ska du fylla i det och lämna över det vid immigrationsdisken vid ankomst till USA. Du ska fortfarande fylla i tullformulären ombord på flyget. 

Resa med barn till USA
Om du reser med barn till USA, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du vid avresa kunna visa upp en skriftlig tillåtelse från båda föräldrarna på engelska med följande formulering:

"I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter etc. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta ska undertecknas av båda föräldrarna. Dessutom ska du ta med barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket).

För säkerhets skull är det en god idé att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra dig att det inte har tillkommit några ändringar: http://sweden.usembassy.gov/

Du kan även läsa mer här: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/449/kw/traveling%20with%20children

OBS: Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida http://www.embassy-worldwide.com/embassy/u-s-embassy-in-stockholm-sweden/