Vägledning till inreseregler till USA

Alla som reser till USA ska söka om inresetillstånd vida de amerikanska myndigheternas inreseprogram, Electronic System for Travel Authorization (ESTA)

Detta innebär att alla resenärer till USA måste ge viss information om sig själv och sin resa inom den så kallade ESTA-programmet. Albatros Travel rekommenderar att du fyller i detta inreseprogram senast 7 dagar före avresa, eller gärna tidigare.

Det är enkelt att fylla i ansökan till inreseseprogrammet som består av 6 delar.

Det är obligatoriskt att fylla de fält som är markerade med röd asterisk. Dessa fält ska fyllas i på engelska, och detta innebär att om bokstäverna Å, Ä och Ö förekommer i den information du behöver lämna ska dessa skrivas som AA, AE och OE.

Alla frågor i anmälningsformuläret är på svenska om du har valt svenska som språk (längst upp till höger). Det finns ytterligare hjälp att få genom att klicka på det lilla grå frågetecknet som finns vid alla fält som ska fyllas i. Klicka på frågetecknet så kommer det fram en text som förklarar vad du ska göra.

Det är viktigt att det står exakt den här adressen i internet-sidans adresslinje: https://esta.cbp.dhs.gov/ Det finns byråer som erbjuder ESTA-registrering mot en extra avgift. Det är endast genom att använda ovanstående internetadress som du kommer till ESTA:s officiella hemsida.

När du går in på hemsidan kommer en blå ruta upp på skärmen. Här finns information på engelska. Här klickar du bara på knappen "OK". Sedan startar börjar man med att följa de kommande stegen i kronologisk ordning.

Fyll i ansökan
Börja med att välja språk längst upp till höger på ESTA:s hemsida. När du trycker på "svenska", kommer uteslutande all information och alla frågor vara på svenska.

Klicka sedan på Skapa ny ansökning.

Sedan väljer du Ansökan för enskild person.

Nu dyker det upp en sida med överskriften ”Säkerhetsmeddelande”. Läs igenom texten och klicka sedan på ”Bekräfta och fortsätt”.

Du kommer nu till en ny sida med överskriften ”Friskrivningsklausul”. Läs hela texten noggrant och svara Ja, om du godkänner villkoren.  

Om du har svarat ja, öppnas en ny sida med överskriften ”ANGE INFORMATION OM SÖKANDEN”.

I det första avsnittet ”Sökande/passinformation” och ”Annat  medborgarskap/nationalitet, ska du fylla i alla fält som är markerade med en asterix. Längst ner på sidan anger du din epost-adress och klickar på ”Nästa”.

Du kommer nu få en 4-siffrig kod på den a-post-adress som du har angett. Du måste ange koden för att kunna fortsätta med din ansökan.

Den andra delen heter ”Ange personuppgifter”. Här ska du fylla i alla fält som är markerade med en asterix: dina egna informationer, dina föräldrars namn och information om din nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Till den första frågan svarar du "Ja", om du är eller har varit i arbete. Fyll sedan i de följande fälten med kontaktinformation om din nuvarande eller senaste arbetsplats. Om du aldrig har haft ett arbete väljer du "Nej".

Den tredje delen är "Reseinformation". Här ska du ange om USA är din slutgiltiga destination, eller om reser vidare till ett annat land. Om USA är din slutgiltiga destination, väljer du "No". Om du endast mellanlandar i USA och reser vidare till ett annat land direkt, väljer du "Yes". I "Kontaktinformation i USA" går det bra att skriva "unknown", om du inte har en kontaktperson i USA. Under "Adress i USA" går det också bra att skriva "unknown".

Du ska sedan ange en person som bor i eller utanför USA och som kan kontaktas i akuta situationer.

I den fjärde delen, "Behörighetsfrågor, ska 9 frågor besvaras med ja eller nej. Alla frågorna är markerade med en asterix, vilket innebär att de är obligatoriska.  Klicka i fältet ja eller nej för att besvara frågorna.

För att komma vidare ska du kryssa i den första rutan, ”Intygande”, där du intygar att alla upplysningar är sanna och korrekta. I den andra rutan ”Endast tredje part” ska bara kryssas i om du fyller i ESTA på någon annans vägnar.

I del fem ska du gå igenom din ansökan. Om allt stämmer klickar du på ”Bekräfta och fortsätt”.

När du har bekräftat alla upplysningar ska du bekräfta ett par uppgifter från ditt pass och sedan klicka ”Nästa”.

I del sex har du kommit till betalning. Sätt kryss i ”Friskrivningsklausul” och betala. Ange all betalningsinformation. Du kommer få ett meddelande när betalningen har skickats in.

Skriv upp ditt ansökningsnummer. Du kommer motta ett e-post-meddelande som bekräftar att din ansökan har kommit fram. Här kan du även se ditt ansökningsnummer.  

Det kan gå ett par dagar innan din ESTA har godkänts. Du ska logga in i ESTA-systemet med ditt ansökningsnummer, passnummer och födelsedatum för att se status på din ansökan.

Det finns tre statusmöjligheter på din ansökan:

1. Ansökan godkänt
Ditt inresetillstånd har godkänts och du har tillstånd att resa till USA under Visa Waiver-programmet. Detta svar garanterar dock inte själva inresan i USA. Tull- och gränskontrollen (CBP) på inreseflygplatsen kommer att ta det slutgiltiga beslutet. Registreringen gäller under 2 år eller tills ditt pass går ut, om det skulle inträffa inom de 2 åren.

2. Inresetillstånd avslaget
Du får inte tillstånd att resa under Visa Waiver-programmet. Du kan möjligtvis få ett visum från Department of State till din resa. Gå till United States Department of State webbplats på www.travel.state.gov för ytterligare information om hur man söker om visum. Detta svar betyder inte att du inte får resa till USA. Det betyder bara att du inte får resa in under Visa Waiver-programmet. Om du mottar  det här svaret, ska du kontakta Albatros för ytterligare information.

3. Avväntar tillstånd
Ditt inresetillstånd är under behandling. Detta svar innebär inte att resultatet är negativt. Ett slutgiltigt avgörande kommer inom 72 timmar. Gå tillbaka till ESTA:s hemsida senare och kolla din status.

När din ansökan är klar och status framgår på skärmen är det en god idé att skriva ut sidan genom att klicka på ikonen "Skriv ut". Sedan klickar du på knappen ”Avsluta”.