Fakta Etiopien

Läs mer om transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Etiopien.
  • Språk Amharisk, tigrinnya, oromo, somali och flera andra
  • Huvudstad Addis Abeba
  • Invånarantal 99, 5 milj.
  • Religion Kristendom (ortodox och protestantisk), islam och traditionella religioner
  • Valuta Birr
  • Yta 1 104300 km²

Värt att veta

Transport i Etiopien

Flyg
Inrikesflygen i Etiopien är relativt små och det finns inte plats till handbagageväskor, även om de håller internationellt tillåtna mått. Därför är det bättre att packa sitt handbagage i en mindre väska som kan checkas in.

Buss
Bussar i Etiopien håller inte helt samma standard som man är van vid i Europa. Vi har naturligtvis valt bästa möjliga kategori med luftkonditionering när det är möjligt.
Att resa i Etiopien kan ta tid på grund av den höga höjden och de ibland dåliga vägarna.

Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Etiopien är +1 eller 2 timmar, beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid.
Prisnivå

Pengarna räcker länge i Etiopien. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig med cirka 60 kronor dagen. Om du vill köpa extra dricka, vykort, frimärken, snacks bör du räkna med ca 120-170 kr per dag. Om resan inte har helpension bör du räkna med ca 70-90 kr/person för en måltid.

Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver ovanstående belopp.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Etiopien, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, och chaufförer under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnaden för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen före avfärd och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Ett kuvert kommer då att skickas runt i bussen så att de som vill kan lämna dricks.

Valuta och kreditkort

Valutan i Etiopien heter birr (ETB). Det är mest smidigt att växla till den lokala valutan när du är på plats i Etiopien. Vi kommer att ha möjlighet att växla på det första hotellet under resan. Vi rekommenderar att du tar med kontanter i USD eller EUR, gärna en blandning av både större valörer som 50 $ eller 100 $, som lägre valörer, som kan vara bra att ha om vi mot förmodan inte skulle ha möjlighet för att växla på hotellet under vår första dag.

Kreditkort, som MasterCard eller American Express, kan användas som betalningsmedel på de flesta stora hotell och i vissa butiker. De senaste åren har tillgången på uttagsautomater för internationella kreditkort blivit vanligare i de större städerna, men man kan råka ut för att det är långt mellan bankomaterna.

Etiopiska birr kan endast växlas tillbaka till utländsk valuta mot framvisning av ett giltigt kvitto från en officiell växling. Därför ska du alltid spara kvittot när du växlat från USD till ETB om du skulle behöva växla tillbaka igen. Detta kan endast göras på flygplatsen vid hemresan från Etiopien.

Elektricitet
I Etiopien har man 220 volt och uttagen brukar vara identiska med svenska. För att vara på den säkra sidan kan du ta med ett adapterset.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Etiopien är + 251. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Etiopien. De flesta hotell har internetservice mot betalning.

Internet blir allt vanligare i landet. Internet-caféer dyker upp överallt, men hastigheten är sällan lika snabb som här hemma. Av erfarenhet vet vi dock att man inte hinner besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagprogram.

Hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Etiopierna är vänliga och gästfria och det förväntas att besökare följer landets traditioner när det gäller kläder. Som kvinna ska man helst ha kläder som täcker armbågar och går ner över knäna.  Män får gärna ha långa byxor på sig.

Det förväntas att man respekterar lokala helgedomar och traditioner. Om man besöker en moské ska man ta av sig skorna. Kvinnor bär täcka håret med en sjal eller liknande.

Vänster hand anses vara oren och därför ska man inte gestikulera eller vinka med vänster hand. Det anses oartigt att peka på någon eller något och det västerländska ”tummen upp” är heller inte rumsrent. 

I Etiopien är skillnaderna stora mellan fattiga och rika. Många människor tigger, vi rekommenderar att skänka saker istället för pengar.

Hotell
I Etiopien bor vi på lite enklare hotell.  I de stora städerna, t.ex. Addis Abeba, bor vi på större hotell med de mest vanligt förekommande faciliteterna. I övrigt kan det förekomma enklare hotell/lodger, där man inte alltid kan räkna med att det finns minibar eller hårtork på rummet, och tillgången på varmvatten kan vara begränsad. Oberoende av standard har du alltid toalett och badrum på rummet. Den slutgiltiga hotellistan skickas ut tillsammans med avresebrevet cirka en vecka för avresa.
Mat och dricka

Det etiopiska köket kännetecknas av kryddstarka grönsaks- och kötträtter, vanligtvis i form av wat, en tjock gryta serverad på injera, ett stort flatbröd av surdeg. Etiopier äter med höger hand och använder brödet att ta upp bitar av andra rätter. Inga bestick behövs.

I traditionell etiopisk mat används aldrig fläskkött, eftersom de flesta etiopier antingen är etiopisk-ortodoxa kristna, muslimer eller judar. Kaffet är i allmänhet väldigt gott, det sägs till och med att kaffebönan ursprungligen kom från Etiopien.

På våra resor till Etiopien äter vi på trevliga restauranger och vid helpension på rundresan är matsedeln huvudsakligen internationell.