Antarktis

Vi känner alla till historien om norrmannen Roald Amundsen som tävlade med engelsmannen Robert Scott om att bli förste man på Sydpolen.

Den 14 december 1911 var målet nått och rivalen besegrad, och Amundsen fick placera den norska flaggan på den sägenomspunna polen. Trots kontinentens spännande historia, är Antarktis inget för den som är på jakt efter kulturupplevelser. Här gäller det folktom natur och ett myller av djur och fåglar som inte flyttar på sig bara för att det dyker upp en grupp äventyrslystna turister.

Yta 14 milj. km²
Invånarantal 1000–5000
Största ”stad” McMurdo Station, 1200 invånare (endast under sommaren)
Visste du att...
Antarktis är en tillfrusen öken och innehåller cirka 90 % av jordens is?
ett av världshavens mest aggressiva djur bor på Antarktis? Rovdjuret leopardsälen håller till här där den bland annat tuggar i sig pingviner.

Antarktis geografi

Antarktis är världens femte största kontinent och ungefär dubbelt så stor som Australien. Landskapet består inte överraskande av is och snö så långt ögat och fantasin når. Bara två procent av den antarktiska arealen är isfri. På vintern packas kontinentens kuster in i ett tre meter tjockt islager och på sommaren är de omgivna av packis. Kontinentens inre täcks av två km tjock is vilken har bildats av snö som under miljontals år har pressats samman till en massiv ismassa. Isen ger med jämna mellanrum ifrån sig enorma isberg som i motsättning till de arktiska isbergen är platta, men kan vara upp till 150 km långa. Världens största glaciär hör naturligtvis hemma i detta jättelika islandskap. Den kolossala Lambert-glaciären är 60 km bred, över 400 km lång och 2,5 km tjock. Antarktis största geologiska mysterium är dess varma sjöar som döljer sig under isen. I en del sjöar består vattnet vid ytan av 4° varmt färskvatten, medan det längre ner är 26° varmt och salt.

Antarktis djurliv och klimat

Havet omkring Antarktis är rikt på plankton och mycket näringsrikt för både små djur och växter på havsbottnen, fisk och däggdjur i vattnet och fåglarna i luften, vilka kommer till Antarktis på sommaren för att häcka. En fågel som verkar vara helt tokig i antarktiskt plankton är silvertärnan. Den häckar i de arktiska trakterna omkring Nordpolen, men korsar hela jordklotets längd från pol till pol för att mumsa i sig plankton när sommaren kommer till södra halvklotet. Djur och fåglar finns det massor av på Antarktis, men växter är det värre med. Det är bara lite mossa som vågar sig fram längs kusten under den korta sommaren.
Pingviner vid havet i Antarktis
Det antarktiska klimatet är kallare än det arktiska, och samtidigt blåser det enormt mycket här. Vindstyrkor på upp till 100 meter per sekund är inget ovanligt. Det kärva vädret är värst på vintern, och då bör man undvika att resa till Antarktis. Det kompakta mörkret bryts bara under korta perioder varje dag, och kylan är så extrem att kokande vatten på ett ögonblick förvandlas till ett moln av is och snö om det kastas upp i luften. Sommaren från november till februari är i gengäld osannolikt vacker med solljus som spelar över isens yta nästan dygnet runt, och en livlig aktivitet bland fåglar, pingviner, sälar och valar. Vid kusten ligger temperaturen omkring fryspunkten under de varmaste månaderna, och omkring -20° under de kallaste.

Antarktiska territorier

Utforskandet av den avlägsna kontinenten i söder inleddes på allvar när James Cook blev först med att segla i farvattnen omkring Antarktis på 1770-talet. Den första expeditionen på land var norsk under ledning av Leonard Kristensen och gjordes år 1895. Norrmännen höll sig verkligen väl framme när det gällde Antarktis, och 1911 nådde Roald Amundsen som förste man själva Sydpolen efter 2,5 månads tuff resa med hundsläde från kusten till kontinentens mittpunkt. Länderna Australien, Frankrike, Nya Zeeland, Chile, Storbritannien, Argentina och Norge har delat upp Antarktis mellan sig i tårtbitsformade territorier med spetsen i Sydpolen. Trots viss oenighet om var territoriernas gränser går, är de sju länderna överens om att endast använda Antarktis för vetenskapliga aktiviteter och förbjuda alla former av militära övningar. Man gör också allt för att skydda djur- och växtlivet på kontinenten. Ungefär 5 000 forskare från flera olika länder befolkar nu kontinenten på olika forskningsstationer längs kusten och vid Sydpolen.

Att resa i Antarktis

Antarktis är världens vilda kontinent. Natur, djurliv, väder och skönhet överträffar allt man trodde man kunde föreställa sig. De flesta som reser till Antarktis ställer sig strax efter ankomsten frågan ”befinner jag mig fortfarande på jorden eller har jag kommit till en annan planet?”. Den stora antarktiska kontinenten är fortfarande en avlägsen dröm, men drömmen har blivit lite mer tillgänglig med isklassade kryssningsfartyg med flottor av robusta gummibåtar (zodiacs) som gör att besökarna kan gå i land på annars oframkomliga ställen och därmed komma riktigt nära djur och fåglar.

De flesta kryssningar till Antarktis börjar på Sydamerikas sydspets, går över det stormiga Drake-sundet och kryssar sedan runt mellan öarna omkring Antarktiska halvön. På Antarktis väntar en semester i de stora havsdjuren och fåglarnas tecken. Bard- och knölvalar jagar krill omkring packisen, sälarna går upp på land för att föda sina ungar, leopardsälarna och späckhuggarna jagar fisk i vattnet och tusentals pingviner uppvisar ett nästan mänskligt beteende med dagis och simskola för den yngsta generationen. Fåglarna bygger bo överallt där det finns plats och omfattar arter som vandringsalbatross, kungsalbatross, storlabb, slidnäbb, silvertärna och stormsvala. Omgivningarna består av isberg, isflak, klippiga bukter omgivna av höga berg och solens klara ljus som återspeglas i glaciärerna.
Här kan du läsa mer om (på danska) hur det är att vara med på Albatros expeditionskryssning: Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?