Res till Bhutan
Bhutan är ett av världens mest isolerade länder. Detta beror dels på att landet ligger mitt i Himalayas bergskedja, dels på att regeringen för en politik där man inte släpper in omvärlden. Bhutan är därför fortfarande tämligen opåverkat av den moderna utvecklingen och för besökaren känns landet som ett medeltida samhälle där inte mycket har förändrats sedan landet övergick till den buddhistiska läran år 800.
Invånarantal
750.000
Huvudstad
Thimphu
Språk
Dzongkha
Visste du att...
Bhutans nationaldjur är den speciella takin, som tillhör getdjuren?
man i Bhutan mäter befolkningens trivsel i nationellt ”bruttonationalprodukt i lycka”?
Bhutans geografi
Bhutan ligger på Himalayas sydsluttning och gränsar mot Indien i söder och Tibet i norr. I landets norra delar kan bergen vara upp till 7000 meter höga och sluttar ner mot Duarsslätten som i sin tur är belägen endast 200 meter över havet. De trånga dalgångarna används som odlings- eller betesmark för yakoxar och ponnyhästar, medan sluttningarna är täckta av urgammal skog. De högsta bhutanska bergstopparna är alltid snötäckta och klimatet är bistert och blåsigt, medan slättlandet i söder är täckt av tropisk djungel med häftiga monsunregn och varma somrar.
Bhutans historia och invånare
Tre fjärdedelar av Bhutans invånare är buddhister. Övrig del är hinduer, men samhället är djupt präglat av den tibetanska buddhismen. Landet har endast ett fåtal städer som alla är små och inte ens kommer i närheten av huvudstaden Thimbus som har knappt 100 000 invånare. De flesta bhutaneser bor i små byar bland bergen eller i dalarna där de odlar ris, apelsiner eller te. Buddhistiska tempel och kloster finns utspridda över hela landet och på strategiska platser ligger de stora dzongerna, som är stora fästningsliknande byggnadskomplex som används både som administrationsbyggnader och munktempel. Det dröjde ända till 1974 innan internationell press fick tillträde till landet, då för att närvara vid kröningen av den dåvarande kungen Jigme Singye Wangchuck. Fram till dess var landet praktiskt taget helt isolerat från omvärlden. Om isoleringen inte bröts nämnvärt vid kröningen var det desto svårare att hålla världspressen borta år 1990, då Bhutans nepalesiska minoritetsbefolkning gjorde ett blodigt uppror. Nepaleserna anklagade Bhutan för förtryck och flydde i stora massor västerut till Nepal.
Att resa i Bhutan
En resa till Bhutan innehåller oftast två saker - vandring och buddhism. Då landet ligger på Himalayas sydsida finns det både höga, snötäckta bergstoppar och mindre branta klippor att välja mellan för de vandringssugna. På våren står bergsområdet i full blom och vädret är vackert och inbjudande medan vinterperioden är högsäsong för fågelentusiaster som vill få sin nyfikenhet stillad i den lågt liggande djungeln. I Bhutans många dzonger hålls stora buddhistiska fester, där munkar iförda demonmasker och färgsprakande dräkter dansar sina traditionella danser under flera dagars festligheter. Den som någon gång har deltagit i en sådan festival, högtidlig och uppsluppen på samma gång, blir inte så lätt imponerad av andra religiösa riter och begivenheter!
En semester i Bhutan innebär nästan alltid ett besök till en buddhistisk helgedom. Staden Bumthang är landets äldsta och viktigaste buddhistiska stad. Den sträcker sig genom flera dalar, av vilka Choskor hyser ett antal tempel, dzonger och palats. Huvudstaden Timbu bjuder på en medeltida atmosfär och ligger väldigt vackert belägen på en skogsklädd slänt och är dessutom den enda huvudstaden i världen utan trafikljus. Landets mest berömda munkkloster heter Taktshang Goemba och är byggt på en klipphäll 900 meter över havet. Här avbryts ljuden av porlande vatten och susande vind endast av tonerna från sjungande munkar. Bhutan rymmer en hel värld av spänning och äventyr för den ressugne. Men det gäller att agera snabbt, regeringen gör vad den kan för att begränsa turismen och hålla den moderna utvecklingen borta från landet. Man tillåter endast arrangerade gruppresor och alla turister måste betala en daglig avgift till staten under hela vistelsen.