Fakta om Indonesien

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Indonesien - till exempel om tidsskillnad, valuta och dricksvatten.
  • Språk Indonesiska och en rad minoritetsspråk
  • Huvudstad Jakarta
  • Invånarantal 260 miljoner
  • Religion Sunni-islam och kristendom
  • Valuta Rupiah
  • Yta 1.904.569 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Indonesien beror på om Sverige har sommar- eller vintertid. Indonesien är världens största ögrupp och sträcker sig över tre tidszoner.

Västindonesien ligger 4 timmar före Sverige under vintertid och 5 timmar före under sommartid.
Centralindonesien ligger 5 timmar före under vintertid och 6 timmar före under sommartid.
Ostindonesien ligger 6 timmar före vår vintertid och 7 timmar före vår sommartid.

Transport i Indonesien

Buss
Bussarna i Indonesien håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering där det är möjligt.

Flyg
På våra rundresor i Indonesien flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
Prisnivån i Indonesien är generellt lägre än i Sverige. En huvudrätt med tillbehör kostar cirka 70 SEK. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig på 120-180 SEK per dag. Om man vill inkludera extra dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 70-120 SEK per dag per person.
Dricks
I Indonesien är det brukligt att ge lite extra, eller runda av notan på restauranger och hotell, men i övrigt har man ett avslappnat förhållande till dricks. Tänk på att större hotell och restauranger lägger på en serviceavgift på notan.
Valuta och kreditkort
Den indonesiska valutan heter rupiah (IDR). Du kan ta med USD eller EUR och växla i Indonesien och du kan betala med Visa och MasterCard på de flesta större restauranger och hotell. I de flesta större städer har du även möjlighet att ta ut kontanter med Visa och MasterCard.
Elektricitet

Indonesien har precis som Sverige 220 volt. Adapter behövs ibland, men ofta kan man använda svenska kontakter. Vi rekommenderar att du för säkerhets skull tar med dig ett adapterset som har olika valmöjligheter.

Telefon och internet

Den internationella landskoden för Indonesien är + 62. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Indonesien.

I de flesta större städer finns det internetkaféer och de flesta större hotell erbjuder internetservice mot betalning.

Dricksvatten och hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

För att vara på den säkra sidan bör du inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Den indonesiska befolkningen är vanligtvis väldigt öppen och gästfri. Det ligger inte för indonesierna att berätta hur man ska uppföra sig, och de utgår ifrån att alla besökare redan vet hur de ska bete sig när de anländer till deras land.

Även om indonesierna är vana vid turister förväntas det att man respekterar deras helgedomar och seder med respekt och passande klädsel. Det innebär att axlar och knän ska vara täckta samt löst sittande kläder. Man tar alltid av sig skorna innan man går in i ett tempel eller en moské. Kom ihåg att alltid ha fotsulorna vända ner mot golvet och att aldrig vända upp dem mot en buddhafigur eller helgedom. De anses nämligen som orena. Det är inte tillåtet att klättra på buddhafigurer och historiska monument. Det är inte alltid tillåtet att fotografera och det är viktigt att vara uppmärksam på eventuell skyltning om detta! Det är inte heller tillåtet att posera framför en buddhafigur.

Indonesierna anser det som ovärdigt och oanständigt att inte kontrollera sig själv och sina känslor. Det vill säga att man som turist inte bör visa ilska eller upphetsning. Om du hamnar i en situation där du känner dig illa behandlad kan du vända dig till reseledaren som kan hjälpa till att lösa situationen.

Offentliga kyssar och kärleksförklaringar är högst opassande. Kroppskontakt och handhållning är inte väl ansett även om det är vanligt att personer av samma kön håller varandra i handen. Dessutom bör kroppen alltid vara anständigt täckt. I de stora turistområdena är det accepterat att avvika från normerna inne på hotellområdena. Rör aldrig en indonesier på huvudet, det anses som ohövligt eftersom håret är heligt.

I vissa områden finns det tiggare och naturligtvis kan du ge en äldre person eller en invalid en slant, men helst inte till barn och unga människor eftersom detta uppmuntrar barntiggeri. Ge hellre barnen saker som schampo, tvål, pennor eller ritblock.

Rökning

Under all flygning och transport råder rökförbud. Det är inte tillåtet att röka inomhus på offentliga platser, förutom i speciella rökrum.

Essensen av Bali med Komodo

Det bästa av paradisön Bali med en avstickare till Komodo - ön med världens största varaner

4,7
  • 18-09-2024
  • 15 dagar
  • 32 998:–
från Stockholm