Fakta Japan

Läs mer om dricks, valuta, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Japan.
  • Språk Japanska
  • Huvudstad Tokyo
  • Invånarantal 127 miljoner
  • Religion Shintoism, buddhism och kristendom
  • Valuta Yen
  • Yta 377.915 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Japan varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 7 timmar
Vintertid + 8 timmar

Transport i Japan

Buss
Bussarna i Japan håller samma standard som vi är vana vid i Europa. Vi har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering (där det behövs). Det råder rökförbud på samtliga av våra bussar.

Flyg
På våra rundresor i Japan flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg, bland annat i samband med reseförlängningar. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen. Det råder rökförbud på alla flyg i Japan. Det är inte tillåtet att medföra vätskor i handbagaget (sprit, öl, läsk, parfym och liknande) på inrikesflyg.

Tåg
På våra rundresor i Japan använder vi oss ofta det berömda expresståget, Shinkansen. Alla Shinkansen-tåg har luftkonditionering och har gott om benplats och säten som ställas in efter tågets körriktning. De nyaste tågen är utrustade med speciella rökkabiner. I övrigt är rökning inte tillåtet.

Ekonomi
Utgifter för måltider, som inte är inkluderade i priset går på runt 140-160 kronor per lunch och ca 240 kronor per middag. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig på cirka 70 kronor om dagen. Vill man ha dricka m.m. utöver det, brukar det handla om 120-170 kronor extra per dag per person. En sådan summa kan täcka dricka, vykort, frimärken, glass etc. Om du tänker köpa saker med dig hem behöver du ta med extra pengar.
Dricks
Det är inte brukligt att ge dricks i Japan. På vissa restauranger betalar man en bordsavgift på upp till 10 % av det totala beloppet. På besök ute på företag och institutioner anses det som god sed att ta med en vackert inslagen gåva. Det får gärna vara något typiskt svenskt.
Valuta och kreditkort

Den japanska valutan heter yen – (JPY) och finns i sedelvalörerna 1, 5, 10, 20, 50 och 100. Det finns även mynt, men de används mest som växel och som betalning i kollektivtrafiken.

Kreditkort (Visa, Mastercard, Amex och Diners) accepteras i högre grad än tidigare, även om de inte förekommer så ofta som hos oss. Därför är det en fördel att växla till japanska yen hemifrån. Om man vill ta ut pengar i bankomater (ATM) bör man försöka undvika just bankerna, eftersom de inte alltid tar emot utländska kort. Det är lättare att använda sig av bankomaterna i Seven Eleven-kioskerna som ligger på vart och vartannat gathörn.

Elektricitet
I Japan har man 100 volt – unikt för Japan. Eluttagen har två hål för platta stift. På en del hotell har badrummen eluttag med två runda hål. Ta med en adapter om du tänker använda elektriska apparater.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Japan är +81. Det kan bli dyrt att ringa hem från Japan från sin mobiltelefon, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Japan. Telefon- och kommunikationsnätet är under snabb utbyggnad i Japan. Det innebär att det blir både enklare och billigare att ringa ut från landet även med mobiltelefon. Svenska mobiltelefoner fungerar men taxor och täckning varierar mellan de olika teleoperatörerna. Du kan också köpa ett IP-telefonikort med internationell telefoni för 3-5 kronor i minuten.

Internetcaféer är mycket utbredda. Av erfarenhet vet vi dock att man inte hinner besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagprogram. På de flesta stora hotellen kan man hyra en dator med internetanslutning, dock till förhållandevis höga priser (ca 50 kronor per timme).

Brev och vykort kan du skicka från de flesta hotell vi använder. Ofta går det också bra att köpa frimärken i hotellfoajén.

Dricksvatten och hygien

Hygienförhållandena i Japan är på hög nivå, och kan jämföras med Västeuropa. På restaurangerna är hygienen i allmänhet god, och det finns alltid rena ätpinnar eller engångspinnar vid borden.

På hotell och större restauranger råder moderna/västliga toalettförhållanden men på mindre ställen är avsaknaden av toalettpapper vanlig och vissa toaletter, framför allt ute på landsbygden, kan bäst beskrivas som ett hål i marken. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek) om det inte finns möjlighet till handtvätt.

Kranvattnet i Japan är rent överallt, men på en del ställen smakar det mer av klor än vad vi är vana vid. Den annorlunda bakteriekulturen kan dock ge upphov till magproblem. Överallt finns det läsk, mineralvatten och öl att köpa - även efter att affärerna stängt, tack vare de många dryckesautomaterna i städerna där man också kan köpa sig en mugg varm kaffe. 

Rökning

Rökförbud råder även under all flygning samt tåg- och busstransport. På tågen finns dock ofta särskilda platser där rökning är tillåten. På vissa turistmål är rökning inte tillåten.

Seder och bruk

Hövlighet är en dygd i Japan. Glöm därför inte att säga goddag, tack och adjö i affären eller på restaurangen. Det hör till mycket dåligt uppförande att bli upphetsad och skälla på andra. Det innebär att man tappar ansiktet. Problem löser man bäst genom att diskutera igenom saker lugnt och sakligt. Även om servicenivån i allmänhet är hög, kan det uppstå missförstånd på grund av kulturella skillnader eller språkförbistring. Som på så många andra platser i världen löser man detta bäst med ett leende – le, och du får ett leende tillbaka. Japanerna är i regel ett vänligt, artigt och tillmötesgående folk. Många är blyga inför utlänningar, men om man ber om hjälp gör de flesta vad de kan för att hjälpa till.

I privata hem tar man alltid av sig skorna, och man bär aldrig skor i områden med tatamimattor (traditionella golvmattor av risstrån); detta kan man exempelvis uppleva på restauranger med traditionellt inrättade områden, där man sitter på golvet och intar måltiden vid låga bord. Å andra sidan står det ett par ”inneskor” till förfogande.

Japanerna äter med pinnar och det är en viss etikett knuten till användningen av ätpinnar som man bör lägga på minnet. Om du behöver lägga ätpinnarna ifrån dig ska du lägga dem på ätpinnehållaren eller på sidan av din skål eller tallrik. Det är mycket oartigt att lämna dem nedstuckna i en skål ris! Sug inte på spetsen på ätpinnarna, och använd dem inte till att ”spetsa” maten med – maten plockas upp mellan pinnarna. De flesta lär sig tekniken snabbt, och den japanska maten är som gjord för ändamålet: riset är klibbigt och det gör det lätt att fånga upp riskornen. Grönsakerna, fisken och köttet är oftast skurna i tuggvänlig storlek. Ge det en chans. Annars är det inga problem att be om kniv och gaffel på de flesta matställena. 

För turister är Japan lika avslappnat som andra platser och det finns därför ingen anledning att ta med aftonklänning eller frack. Eftersom våra resor är förhållandevis aktiva är det viktigast att kläderna är praktiska och bekväma. Shorts går bra att använda nästan överallt. Man behöver inte, som på så många andra platser i Asien, tänka särskilt på hur man ska klä sig i tempel etc. De är heller inte lika strikta när det gäller hur kvinnor bör klä sig.

Japanresor

  • Japan - Solens rike

    Det nya och det gamla Japan – från moderna Tokyo till historiska Kyoto

    4,6
    • 3 avgångar
    • 10 dagar
    • Från 31 998:–
    från Stockholm
  • Albatros stora Japanresa

    Enastående kulturresa till Östasiens gamla kejsarrike

    4,6
    • 6 avgångar
    • 13 dagar
    • Från 48 998:–
    från Stockholm
  • Den stora Japanodyssén

    Följ med Albatros på en stor Japanodyssé där livsnjutning och stora upplevelser i både tät- och glesbygd står i fokus.

    4,1
    • 25-09-2024
    • 15 dagar
    • 57 998:–
    från Stockholm
  • Korea och Japan

    Albatros stora kulturrundresa till Seoul, Kyoto och Tokyo – modernitet, traditioner, vackra landskap och stämningsfulla tempel

    4,4
    • 3 avgångar
    • 16 dagar
    • Från 57 998:–
    från Stockholm