Fakta Kina

Här under kan du läsa mer om tidsskillnad, dricks och seder och bruk i samband med din resa till Kina.
  • Språk Kinesiska och olika minoritetsspråk
  • Huvudstad Beijing
  • Invånarantal 1, 37 miljarder
  • Religion Taoism, konfucianism och buddhism
  • Valuta Yuan (renminbi)
  • Yta 9.596.960 km2

Värt att veta

Ankomstflygplatsen

Efter ankomst till flygplatsen i Kina samlas gruppen. Om reseledaren inte är med gruppen är det viktigt att alla resedeltagarna är uppmärksamma på att hela gruppen är samlad efter ankomsten. Därefter fortsätter gruppen mot utgången.

Pass/Visumkontroll: De personer från gruppen som reser på gruppvisum ställer sig i kö vid ett av de bås som skyltas med ”GROUP VISA”. Kön ska bildas i den ordning som anges på gruppvisumet. Håll passet i beredskap med fotosidan uppslagen. Om du har ett individuellt visum går du i stället till ett av båsen för individuellt resande och visar ditt pass samt ankomstkort (B).

Tänk på att myndigheterna kräver att gruppvisumet visas upp i bägge exemplar. Det ena exemplaret behåller myndigheterna. Tänk på att det andra exemplaret ska återlämnas till gruppen när alla som reser med gruppen har passerat visumkontrollen.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 6 timmar
Vintertid + 7 timmar

Transport i Kina

Buss
Bussarna i Kina och Tibet håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering (där det behövs). Det råder rökförbud på samtliga av våra bussar.

Flyg
På våra rundresor i Kina flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång, samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen. Det råder rökförbud på alla flyg i Kina. Det är inte tillåtet att medföra vätskor i handbagaget (sprit, öl, läsk, parfym och liknande) på inrikesflyg i Kina.

Tåg
Tågen i Kina håller heller inte samma standard som i Europa. Vi väljer dock alltid den bästa möjliga kategorin och använder oss alltid av tågkupéer med luftkonditionering. På nattåg har vi kupéer som delas av fyra personer (så kallade
soft sleepers). Ombord på tåget finns det möjlighet för att köpa snacks och drycker. Det finns toaletter i varje tågvagn.

Prisnivå

Eftersom de flesta måltiderna ingår i resans pris behöver reskassan inte bli så stor. På kinesiska restauranger beställer man inte förrätt och huvudrätt som i Sverige, utan olika smårätter med ris som sedan delas av alla vid bordet. En genomsnittlig måltid på en lokal kinesisk restaurang brukar kosta 50-70 svenska kronor.

När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig med cirka 120 kronor dagen. Det täcker utgifter för extra dricka, vykort, frimärken, snacks m.m. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.

Dricks

I Kina är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är brukligt att man som resenär betalar dricks till busschaufförer och lokalguider. Varje resenär bör räkna med att ha 6-7 USD per dag i beredskap som dricks till chaufförer och lokalguider. Den/de guider som reser med på hela/delar av turen får vanligtvis lite mer än lokala guider och chaufförer. Som förstagångsresenär till Kina kan det vara knepigt att veta hur mycket man ger till olika personer. Men med en eller två dollar kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på 10-15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår av notan.

Valuta och kreditkort

Den kinesiska valutan heter renminbi ("folkets pengar") – CNY – i folkmun "yuan" och fås i sedelvalörerna 1, 5, 10, 20, 50 och 100. Det finns även mynt, men de används mest som växel och som betalning i kollektivtrafiken.

Om du inte har möjlighet att växla före avresan är USD det bästa alternativet, och helst i höga valörer (sedlar). Du gör klokast i att växla USD till RMB innan du beger dig ut på shoppingrundan. Små valörer i dollar använder du med fördel som betalningsmedel på mer turistanpassade marknader.

Om du växlar USD i Kina ska du vara noga med att be om kvittot och sedan spara det, eftersom du bara får växla tillbaka till USD om du kan visa fram ett giltigt kvitto från en tidigare officiell växling. Växlar gör man på den internationella flygplatsen före avresan från Kina mot en växlingsavgift på ca 50 kronor.

Kreditkort, som MasterCard eller American Express, kan användas som betalningsmedel på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. De senaste åren har tillgången på uttagsautomater för internationella kreditkort blivit allt vanligare i de större städerna, men man brukar ändå få gå långt för att hitta en, eftersom de flesta automaterna bara tar kinesiska kreditkort.

Elektricitet
Kina har liksom Sverige 220 volt växelström, men det finns många olika kontakter och uttag. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Kina är +86. Det kan bli dyrt att ringa hem från Kina, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Kina.

Internet blir allt vanligare i landet. Internet-caféer dyker upp överallt. Av erfarenhet vet vi dock att man inte hinner besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagprogram. På de flesta stora hotellen kan man hyra en dator med Internet-anslutning, dock till förhållandevis höga priser (ca 50 SEK per timme).

Brev och vykort kan du skicka från de flesta hotell vi använder. Ofta går det också bra att köpa frimärken i hotellfoajén.

Dricksvatten och hygien

I Kina är hygienen bättre än på de flesta andra håll i Asien, men inte riktigt densamma som i Västeuropa. Det är inget problem, bara man använder sitt sunda förnuft.

Hygienen på restauranger är i allmänhet god och maten lagas i wok vid mycket höga temperaturer. Du behöver inte ta med egna ätpinnar. Det finns alltid rena ätpinnar eller  engångspinnar vid borden.

Drick aldrig vatten från kranen. Det enda vatten som är säkert att dricka i Kina är kokt vatten och förseglat bordsvatten, det senare finns att köpa överallt till en billig peng (0,5 liter/ca 5 kronor). Dessutom kan man köpa olika sorters läsk och öl överallt.

Kineserna har en lång tradition av att alltid ha kokt vatten tillgängligt. På hotellrummet finns oftast en elektrisk vattenkokare eller termos för varmt vatten. Det kokta, varma vattnet är säkert att dricka och passar utmärkt till att göra kaffe eller te med under fikapausen efter en lång dag.

Rökning

Rökförbud råder även under all flygning samt tåg- och busstransport. På tågen finns dock ofta särskilda platser där rökning är tillåten. På vissa turistmål är rökning inte tillåten.

Det är inte tillåtet att ta med tändare på flyget på resor till och från Kina. Det handlar både om handbagage och incheckat bagage. Tändare kommer att beslagtas av de kinesiska myndigheterna och kommer inte att återlämnas vid hemresa. Därför rekommenderar vi att du låter tändaren stanna hemma och istället köper en billigare variant när du kommer fram till Kina.

Seder och bruk

Det kortaste avståndet mellan två människor är ofta ett leende, och det gäller även i Kina. Kineserna är vänliga och har i allmänhet nära till skratt. De är ofta mycket intresserade av att prata med turister, eftersom det är ett sätt att öva sin engelska på. Kineserna äter inte för att leva, de lever för att äta. På kinesiska restauranger är stämningen hög, ofta med en annan ljudnivå än vad vi är vana vid hemma. Oftast intar vi måltiden vid stora runda bord, utrustade med en roterbar skiva, så att man lätt kan smaka på alla rätterna. Tänk på att inte sätta ned ätpinnarna rakt ned i risskålen, eftersom det associeras med död och olycka.

Under resan kommer du att få stora möjligheter att handla med kineserna, som förväntar sig att du prutar på priset på marknader och i bodar. Detta är en i högsta grad social sedvänja, och i vissa situationer anses det närmast som ohövligt om man inte prutar på priset.

Passa på att lära dig några enkla glosor inför resan. Kineserna är stolta över sitt språk och det är väldigt uppskattat om du som turist kan säga några enkla fraser på kinesiska. Att kunna säga "godmorgon", "tack", "adjö" eller "två kaffe, tack" mottas nästan alltid av ett leende från kineserna.

Trafikförhållandena i Kina kan framstå som kaotiska med alla spårbyten. När du vill korsa en gata ska du försöka få ögonkontakt med billisterna som ska svänga till höger. Enligt kinesiska trafikregler är det nämligen tillåtet att göra högersväng vid rött ljus.

I Kina hör det inte till god ton att ”brusa upp” om man hamnar i en situation där man känner sig dåligt behandlad.  Vänd dig i så fall till reseledaren, så hjälper han/hon dig att reda upp situationen.

Kinaresor

  • NYHET

    Kinas kontraster – Shanghai, Suzhou och Zhouzhuang

    Följ med på en resa genom Kinas själ. Från storstadens snabba puls till kanalstadens lugna vattenvägar

    • 09-03-2025
    • 10 dagar
    • 17 998:–
    från Stockholm
  • Den klassiska Kinaresan med Yangtzekryssning

    Beijings klassiska sevärdheter, terrakottasoldaterna i Xi'an, Yangtzekryssning och den moderna metropolen Shanghai

    • 15-05-2025
    • 13 dagar
    • 37 998:–
    från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!