Res till Kirgizistan

Om du vill fylla din semester med vandringar i svindlande vackra bergslandskap, ta del av fascinerande historia om Sidenvägen och besöka traditionsrika nomader ska du bege dig till Kirgizistan. Du kommer garanterat inte att dela dina upplevelser med horder av andra besökare. I gengäld får du äkta gästfrihet från en befolkning som älskar att visa upp sitt vackra land.

Invånarantal 5,6 milj.
Huvudstad Bisjkek
Språk Kirgiziska och ryska
De 40 solstrålarna symboliserar Kirgizistans ursprungliga befolkningsgrupper
Visste du att...

Över 80% av Kirgizistans yta är täckt av berg?

Man dricker te till de flesta måltider?

Kirgizistans geografi

Alla vägar leder till Rom och alla bergskedjor verkar leda till Kirgizistan. Oavsett vilket väller de höga bergskedjorna in i Kirgizistan från grannländerna Kina och Tadzjikistan. De två största kedjorna är Tian Shan och Alaj och från dessa mynnar flera mindre bergskedjor ut. Tillsammans höjer bergen Kirgizistans medelhöjd till hela 2 750 meter över havet samtidigt som de är vackra nog för att landet ska kallas för Asiens Schweiz. Snötäckta bergstoppar, glaciärer och öde och vidsträckta högslätter är en vanlig syn i Kirgizistan. Lite då och då bryts landskapsbilden av en mörkblå bergssjö som den 6 000 km2 stora Issyk-Kul-sjön.

Kirgizistans historik

Kirgizistans förfädrar består av nomadstammar från Mongoliet och den ursprungliga bergsbefolkningen från Tian Shan-kedjan. Det sägs att det fanns 40 befolkningsgrupper före dagens kirgiziska befolkning, vilket symboliseras i landets flagga. På denna finns en sol med 40 strålar.

Kirgizistans många berg har hållit många erövrare och andra störande element borta från landet. Däremot har Sidenvägen haft en viktig historisk betydelse för Kirgizistans historia. Vägen löpte som ett förgrenat vägnät från Kina genom Kirgizistan till de stora mellanöstliga och europeiska kulturerna. De kirgiziska sidenvägsstäderna förunnades inte lika stora rikedomar som andra städer längs rutten, men landet fick ändå många nya impulser. Främmande folkslag, språk och religioner banade sig väg tillsammans med Sidenvägens kamelkaravaner genom de kirgiziska bergen. När man upptäckt sjövägen till Indien förlorade Sidenvägen i betydelse, men de vilda bergsområdena ser fortfarande likadana ut. Idag används samma rutter genom bergen som på Sidenvägens tid, med den enda skillnaden att kamelerna har bytts ut mot bilar.

För bara några hundra år sedan började kirgizerna att känna sig som ett enat folk. Detta hände när islamiska Khanat Kokand började breda ut sig över merparten av landet från den gamla sidenvägsstaden Osj. År 1876 erövrade Ryssland dagens Kirgizistan, med en nationalistisk känsla och ett intensivt motstånd mot allt som var ryskt som resultat. Och motståndet ökade ytterligare när ryssarna började odla på nomadernas grässlätter. När Sovjetunionen, och senare en kirgizisk stat därunder, uppstod, var den allmänna uppfattningen att man nu var fri från ryssarna. Trots att landet utåt sett var självständigt, blev den ryska dominansen allt större under sovjettiden. Kirgizerna hänvisades så småningom till landsbygden och de kirgiziska städerna befolkades nästan uteslutande av ryssarna, som såg på kirgizerna som främlingar i sin egen republik. En nationalrörelse började växa fram och 1990 valdes landets första president, Askar Akajev. Akajevs regering kastade ut kommuniststyret och året efter kunde Kirgizistan äntligen kalla sig för ett självständigt land. Detta har betytt återvunnen frihet men tyvärr även mycket sämre ekonomisk tillväxt och levnadsstandard för den kirgiziska befolkningen.
Akajev fick i början av sin regeringsperiod internationellt erkännande för sin demokratiska inställning och vilja till politisk liberalisering. Men goda ting varar inte för evigt, och det skulle inte dröja länge förrän Akajev förknippades med korruption och en auktoritär ledarstil. Kirgizistan har upplevt flera folkprotester, både under Akajev och dennes efterträdare Bakijev, som kom till makten efter Tulpanrevolutionen 2005. Han avgick 2010.

Sevärdheter

Om du är lite av en äventyrare ska du passa på att leva som nomaderna som fortfarande bor i landet. På det kirgiziska höglandet kan du övernatta i en jurta (stort runt filttält som nomaderna använde som sina flyttbara hem under många hundra år), dricka jäst getmjölk, blicka ut över de öppna vidderna och få en inblick i hur annorlunda nomadernas liv är mot vårt eget. Många av nomaderna håller till runt Son-Kul-sjön på sommaren. Sjön är vackert belägen på 3 000 meters höjd. Här finns ett intressant växt- och djurliv och den som har tur kan både se varg och den sällsynta indiska gåsen. Naturupplevelser bör stå högt upp på listan över möjliga aktiviteter i Kirgizistan. Här finns nämligen många att välja på. Du kan bland annat följa med upp till den enorma Issyk-Kul-sjön och simma i det klarblå vattnet, omgärdad av snötäckta bergstoppar. Du kan också kasta dig över natursköna Ala Archa nationalpark söder om Bisjkek. Här i den vackra dalen kan du vandra mellan glaciärer, vattenfall och branta bergssidor klädda med tallträd.
Uppe i bergen
Om du behöver varva naturupplevelserna med lite citypuls hittar du även det i Kirgizistan. Huvudstaden Bisjkek kanske inte är proppfull med sevärdheter, men den har en särpräglad rysk stämning. Här kan du gå runt i de många parkerna, handla på basarer och i varuhus och besöka olika museer med utställningar om bland annat landets historia och nationellt konsthantverk. Landets kommunistiska förflutna gör sig påmint i form av både Lenin och den sovjetiska generalen Mikhail Frunze, som var staden Bisjkeks namn fram till 1991. Eller varför inte besöka staden Karakol vid foten av Tian Shan-bergen. Staden ter sig som en fredlig rysk stad av storleken större och har en trevlig atmosfär. Bland stadens sevärdheter återfinns en kinesisk moské byggd i trä, utan en endaskarv, och den vackra rysk-ortodoxa kyrkan med de gröna spirorna. Kirgizistans näststörsta stad, Osj, är även en av landets äldsta. Det är svårt att tro att staden har flera århundraden på nacken. Här finns inga gamla lämningar från Sidenvägens storhetstid, som man ser i så många andra centralasiatiska karavanstäder. Istället kan du gå på jakt i landets bästa basar, Jaymabasaren, där du hittar färsk frukt och ovanliga souvenirer.
UTAN SINGELTILLÄGG

Hos kirgizerna – res ensam tillsammans med andra

Upplev Centralasiens vackraste landskap i bergslandet Kirgizistan med den gamla Sidenvägen, Bisjkek och den gästfria befolkningen

  • 2 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 20 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan