Fakta Sri Lanka
Läs mer om vaccinationer, klimat, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Sri Lanka.-
Språk Singalesiska och tamil
-
Huvudstad Sri Jayawardenapura (del av Colombo)
-
Invånare 22 miljoner
-
Religion Buddhism och hinduism
-
Valuta Rupee
-
Yta 65.610 km2
Värt att veta
Ombord på flyget till Sri Lanka
Flygresan till Sri Lanka beror på vilket flygbolag som används. Läs reseplanen och kom ihåg att tiderna som anges är lokala. Mat och dryck kommer att serveras under resans gång.
Före landning kommer kabinpersonalen att lämna ut en inreseblankett som ska levereras till myndigheterna i Sri Lanka och som består av följande delar:
A) Entry-Permit Card (ankomstkort)
B) Custom Card – (tulldeklareringskort)
Samtliga passagerare ska fylla i både A och B. Ankomstkortet lämnas vid passkontrollen och tulldeklareringskortet lämnas vid utgången, efter att man har hämtat sitt bagage.
Transport i Sri Lanka
Buss
Bussarna i Sri Lanka håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin, med luftkonditionering när det är möjligt.
Tåg
På våra tågresor resor vi i bästa möjliga kategori. Det råder relativt stor skillnad på vad det innebär mellan de olika avgångarna, men vi strävar alltid efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Generellt sett kan du inte förvänta dig någon lyx, men tågresorna är alltid en upplevelse!
Bagage och bagagetransport
Vi rekommenderar att man tar med en resväska för vanligt bagage (max. 20 kg), samt en liten ryggsäck till handbagage och eventuellt ombyte. Resväskan SKA kunna öppnas. Under de dagar som vi byter hotell, kommer vi behöva klara oss utan resväskorna en längre tid. Det beror dels på att vi använder oss av olika transporter som buss, flyg och tåg, där man inte har sin resväska i närheten, och dels att bagagehanteringen i sig är tidskrävande. Vid flyg- och tågresor lämnar vi ofta in bagaget redan dagen/kvällen före avgång för transport med en särskild bagagebuss.
Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Sri Lanka varierar, beroende på om det är sommar- eller vintertid.
Sommartid + 3,5 timmar
Vintertid + 4,5 timmar
Prisnivå
Pengarna räcker långt i Sri Lanka. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man klarar sig på ca 70 kr per dag. Om du dessutom köper extra dricka och annat bör man räkna med ytterligare 120-170 kr per dag per person. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Om resan inte omfattar helpension, kan man räkna med ca 70-85 kr för en måltid per person. Vid flera sevärdheter tas en mindre avgift ut för kamera och videokamera.
Denna avgift ligger på mellan 5-30 kr. Beloppet går till underhåll av platsen. Du kommer dessutom under din resa i Sri Lanka stöta på fotomöjligheter då det förväntas att du betalar en mindre avgift för att ta bilder. Denna avgift ligger ofta på ca 5 svenska kronor per bild. Utöver detta tillkommer naturligtvis utgifter för personliga förnödenheter, shopping och dricks. I reseprogrammet för din resa upplyser vi om vad dricksbeloppet kommer att ligga på.
Dricks
Valuta och betalning
Valutan i Sri Lanka heter sri lankesisk rupie (LKR). Det är billigast att växla till den lokala valutan på plats i Sri Lanka. Detta kommer det ges möjlighet till på det första hotellet på resan.
Bankomater på Sri Lanka är nu nästan lika vanligt förekommande som i Sverige. Det går alltså utmärkt att ta ut pengar i automaterna för att få lokalvaluta och det behövs egentligen bara en liten kontantkassa av exempelvis dollar eller euro hemifrån.
Elektricitet
Telefon och internet
Den internationella landskoden för Sri Lanka är +94. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Sri Lanka.
Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Sri Lanka har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.
Hygien och dricksvatten
Hotell och större restauranger håller oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten. Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.
Seder och bruk
Måltider
Frukost
Frukosten på hotellen är både lokal och västerländsk. Det serveras oftast buffé som, utöver lokala frukosträtter (som kan vara ganska kryddstarka) består av ägg, bröd, smör, marmelad, juice, färsk frukt, kaffe och te.
Lunch/middag
Mat från Sri Lanka är känd för att innehålla många och ofta starka kryddor. ”Curry” är den övergripande beskrivningen för de vanligaste middagsrätterna, som ofta tillagas vegetariska, eller med kött från get, lamm eller kyckling. Den srilankesiska kurryn karaktäriseras ofta av att vara mycket stark. ”Tandoori”, däremot, är något mildare och kännetecknar mat som grillas i lerugn efter att först ha legat i en marinad av yoghurt och kryddor. Hotellmaten kommer dock att vara anpassad för turister, alltså inte i närheten av så stark som srilankeserna själva föredrar den.