Fakta Sydkorea

Här kan du ta del av en rad praktiska upplysningar i samband med resor till Sydkorea. Läs bl.a. om visumregler, prisnivå och reseförsäkring
  • Språk koreanska
  • Huvudstad Seoul
  • Invånarantal 49 miljoner
  • Religion Buddhism, kristendom
  • Valuta won
  • Yta 100 210 km²

Värt att veta

Inför avresan
Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutliga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Den innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.
Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader från hemresan. Barn reser med eget pass, oavsett ålder. På några av våra resor ska du skicka in en kopia av fotosidan i ditt pass. Detta framgår av din faktura.

För svenska medborgare krävs inget visum för resor till Sydkorea. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vad som gäller för just dig.

Vaccinationer
Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Du kan även läsa mer på www.vaccination.nu.
Reseförsäkring
Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Japan bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.
Klimat
Ta före avresan reda på vilket väder som råder på den plats dit du ska resa. Väderprognoser hittar du till exempel på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Handbagage

Vi rekommenderar att du packar ditt handbagage, så att du har det du behöver lättillgängligt om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Vidare råder vi dig att packa värdesaker och viktig medicin i handbagaget. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se (under Luftfart/Resenärsinformation).

Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydkorea är + 8 timmar
Transport i Sydkorea

Buss
Bussarna i Sydkorea håller samma standard som vi är vana vid i Europa. Vi har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering (där det behövs). Det råder rökförbud på samtliga av våra bussar.

Tåg
Förhållandena ovan gäller även för tågresor där vi för övrigt alltid reser i tågkupéer med luftkonditionering.

Ekonomi
Utgifter för måltider, som inte är inkluderade i priset går på runt 140-160 kronor per lunch och ca 240 kronor per middag. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig på cirka 70 kronor om dagen. Vill man ha dricka m.m. utöver det, brukar det handla om 120-170 kronor extra per dag per person. En sådan summa kan täcka dricka, vykort, frimärken, glass etc. Om du tänker köpa saker med dig hem behöver du ta med extra pengar.
Dricks
Det är inte brukligt att ge dricks i Sydkorea – varken på hotell, restauranger eller i taxibilar. Endast de finaste hotellen lägger en serviceavgift ovanpå priset.
Valuta och kreditkort

Den sydkoreanska valutan heter won.

Växlingskursen i förhållande till svenska kronor är: (i februari 2014)

1 krona = 165,40 won

100 won = 0,60 kr

Det finns gott om uttagsautomater i Sydkorea men bara de som har en ”Global”-skylt kan användas med internationella kreditkort. Vissa automater låg maxgräns för uttag (under 500 000 won) och få är öppna 24 timmar om dygnet. Se till att du har tillräckligt med kontanter för ett par dagars resa om du skulle ha svårt att hitta en uttagsautomat. De flesta butiker och restauranger tar kreditkort även om små lokala marknader och matställen ofta bara accepterar kontant betalning.

Elektricitet
220 V, standard.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Sydkorea är +82. Observera att svenska mobiltelefoner inte fungerar i Sydkorea som använder sig av en annan typ av nätverk. Det är dock möjligt att hyra en mobiltelefon för din vistelse, t.ex. på flygplatsen.

Internetcaféer är mycket utbredda. Av erfarenhet vet vi dock att man inte hinner besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagprogram. På de flesta stora hotellen kan man hyra en dator med internetanslutning, dock till förhållandevis höga priser (ca 50 kronor per timme).

Brev och vykort kan du skicka från de flesta hotell vi använder. Ofta går det också bra att köpa frimärken i hotellfoajén.

Hygien

Hygienförhållandena i Sydkorea är på hög nivå, och kan jämföras med Västeuropa. På restaurangerna är hygienen i allmänhet god, och det finns alltid rena ätpinnar eller engångspinnar vid borden.

Kranvattnet i Sydkorea är i allmänhet rent överallt men kan smaka annorlunda än vad vi är vana vid. Är du osäker på vattnets kvalitet så håll dig till flaskvatten.

Toaletter
I regel håller toaletterna i Sydkorea modern/västerländsk standard.
Rökning
Rökförbud råder även all flygning samt tåg- och busstransport. Att röka på gatan anses mycket ofint, i synnerhet för kvinnor.
Seder och bruk

Det hör till mycket dåligt uppförande att bli upphetsad och skälla på andra. Det innebär att man tappar ansiktet.

Problem löser man bäst genom att diskutera igenom saker lugnt och sakligt. Hövlighet är en dygd i Sydkorea

Även om servicenivån i allmänhet är hög, kan det uppstå missförstånd på grund av kulturella skillnader eller språkförbistring. Som på så många andra platser i världen löser man detta bäst med ett leende – le, och du får ett leende tillbaka.

Sydkoreanerna är i regel ett vänligt, artigt och tillmötesgående folk. Många är blyga inför utlänningar, men om man ber om hjälp gör de flesta vad de kan för att hjälpa till.

Hälsar gör man bäst med en lätt bugning. Skicka och ta emot föremål som fat, drycker och visitkort med båda händerna. Detsamma gäller när du häller upp eller serverar. Använd ätpinnar eller sked för att röra vid mat och lämna inte något av det stickandes upp ur en skål med ris.

I privata hem, guest houses och tempel tar man alltid av sig skorna. Det står alltid ett par ”inneskor” till förfogande på dessa platser.

Sydkoreanerna äter med pinnar och det är en viss etikett knuten till användningen av ätpinnar som man bör lägga på minnet. Om du behöver lägga ätpinnarna ifrån dig ska du lägga dem på ätpinnehållaren eller på sidan av din skål eller tallrik. Det är mycket oartigt att lämna dem nedstuckna i en skål ris! Sug inte på spetsen på ätpinnarna, och använd dem inte till att ”spetsa” maten med – maten plockas upp mellan pinnarna. De flesta lär sig tekniken snabbt, och den sydkoreanska maten är som gjord för ändamålet: riset är klibbigt och det gör det lätt att fånga upp riskornen. Grönsakerna, fisken och köttet är oftast skurna i tuggvänlig storlek. Ge det en chans. Annars är det inga problem att be om kniv och gaffel på de flesta matställena. 

För turister är Sydkorea lika avslappnat som andra platser och det finns därför ingen anledning att ta med aftonklänning eller frack. Eftersom våra resor är förhållandevis aktiva är det viktigast att kläderna är praktiska och bekväma. Shorts går bra att använda nästan överallt.

Korea och Japan

Albatros stora kulturrundresa till Seoul, Kyoto och Tokyo – modernitet, traditioner, vackra landskap och stämningsfulla tempel

4,4
  • 3 avgångar
  • 16 dagar
  • Från 57 998:–
från Stockholm