Australien och Stilla havet

Vulkanöar och korallrev, trekking och dykning, euforiserande gyttjedrycker och franskinspirerad gourmetmat.

Oceanien erbjuder allt från moderna storstäder med arkitektur i världsklass till isolerade småöar där lokalbefolkningen lever efter tusenåriga traditioner. Skyskraporna reser sig mot himlen i Auckland och Sydney, och kokospalmerna vajar på de avsides belägna Stillahavsöarna. I Oceanien kan man besöka några av världens minsta stater och landet som i sig själv är en hel kontinent.

Areal 8,5 milj. km²
Antal invånare 36 milj.
Största land (efter invånarantal)
 • Australien - 23 milj.
 • Papua Nya Guinea - 5 milj.
 • Nya Zeeland - 4 milj.
 • Fiji - 850.000
 • Salomonöarna - 500.000
Visste du att...
Marianergraven är världshavens djupaste punkt? Endast fyra gånger har människan lyckats nå ner på botten – bland annat tog regissören James Cameron sig ner med sin expedition Deepsea Challenge i mars 2012!
Nya Zeeland var det första landet i världen som gav kvinnor rösträtt 1893.

Oceaniens geografi

Världsdelen Oceanien består av tre ö-områden i Stilla havet (Polynesien, Melanesien och Mikronesien) samt länderna Nya Zeeland och Australien. Australien är så stort att det både är en stat och en självständig kontinent.

Australien

Australien är samtidigt det sjätte största landet i världen, och här ska man ha gott om tid om man vill hinna med allt. Det urbana livet i Sydney och Melbourne, kängurur och aborigingrottmålningar i Mutawintji Nationalpark, nöjet att mata delfiner utanför Brisbane och glädjen att komma havssköldpaddorna riktigt nära vid det fascinerande Stora Barriärrevet.
Stora barriärrevet vid Australiens kust

Stillahavs­öarna

Stillahavsöarna rymmer många maritima äventyr – från synen och ljudet av knölvalar som uppfostrar sina kalvar i det varma vattnet utanför Tongas öar, dykning bland enorma skeppsvrak från andra världskriget omkring Marshallöarna, Salomonöarna och Mikronesien, till härlig avkoppling i lagunerna på Kiribati och Tuvalu. Det är också värt att gå på upptäcktsfärd i Samoa där den store författaren och äventyraren Robert Louis Stevenson fick sin sista vila. Eller följa i kapten Cooks kölvatten runt bland öarna – den legendariske engelske kaptenen gjorde inte mindre än tre upptäcktsresor till Oceanien.

Nya Zeeland

Förutom massor av korallrev att snorkla runt bland, har Oceanien också många vulkaner varav flera fortfarande är i högsta grad aktiva. Det gäller även i Nya Zeeland vars fantastiska natur fick massor av reklam när regissören till Sagan om ringen-filmerna valde att använda inspelningsplatser på både Nordön och Sydön för den spännande filmatiseringen av böckerna. Upplev till exempel Tongariro Nationalpark som utgjorde kulisser till ondskans land Mordor i Sagan om ringen, och som maorihövdingen Te Heuheu Tukino IV år 1877 skänkte till staten Nya Zeeland. Parken finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista och domineras av de tre stora vulkanerna Mount Ruapehu, Mount Ngauruhoe och Mount Tongariro som alla ger ifrån sig svavel.
Doubtful Sound i Nya Zeeland

Papua Nya Guinea

Man ska inte heller glömma Papua Nya Guinea som är ett riktigt laboratorium av gamla, infödda kulturer, stamtraditioner och religioner, och fortfarande ett av världens mest gåtfulla länder. Här talas mer än 700 olika språk av ungefär lika många olika stammar. Livet i de medeltidsliknande byarna vid floderna Sepik och Fly ger inblickar i en värld som man på allvar kan säga ter sig väldigt främmande.

Australien och Stilla havetresor

 • Stora Nya Zeeland-resan

  En fantastisk rundresa i Nya Zeeland med upplever från norr till syd och inte minst ett besök i Sydney

  4,5
  • 4 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 79 998:–
  från Stockholm
 • Australien & Nya Zeeland

  Den ultimata resan till Australien och Nya Zeeland; Sydney, Uluru (Ayers Rock) och den röda Outback kryddat med naturupplevelser i världsklass i Nya Zeeland

  4,4
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 99 998:–
  från Stockholm
 • Waltzing Mathilda – Australien med Albatros

  Australiens röda outback, unika natur- och djurupplevelser på Philip Island och längs Great Ocean Road innan resan avslutas i Sydney med besök i operahuset.

  4,6
  • 28-01-2025
  • 21 dagar
  • 89 998:–
  från Stockholm