Res till Torshamn

Med bra restauranger, trevliga kaféer, pittoresk arkitektur och spännande specialbutiker är Färöarnas huvudstad en intressant bekantskap, men det är läget nära den gudomliga naturen som gör staden speciell.

Med lite färre än 20 000 invånare blir Torshamn aldrig en storstad, men Färöarnas huvudstad har ändå växtvärk. De senaste åren har nya stora byggnadsprojekt tagit form, bland annat ett prestigefyllt gymnasium, ritad av arkitektbyrån BIG.

Det viktiga färjeläget och den stora stadion Tórsvøllur byggs ut och flera nya hotell, som vittnar om ett ökande intresse utifrån, skjuter upp runt om i staden. Också det gamla Torshamn omkring Tinganes med sina röda gamla tingsbyggnader och den mäktiga trekanten med Lagtinget, Rådhuset och Landsstyrets huvudbyggnad är värd ett besök.

Den centrala delen av staden har också gott om kaféer, mötesplatser, designbutiker och gallerier, inrymda i renoverade lager- och före detta fabriksbyggnader.

Trots sin blygsamma storlek finns det något anmärkningsvärt självsäkert med huvudstaden, och på den gastronomiska fronten sker det spännande saker på Färöarna – det gäller inte minst i Torshamn, där det går att äta mat på hög nivå.

Invånarantal 14.000
Grundades 9. århundrade
Språk Færøsk og danska
Visste du att...

att trafik som regel inte är ett stort problem i Torshamn. Det finns också bara tre trafikljus i huvudstaden och totalt fyra trafikljus på öarna. Det fjärde finns i Norðdepil på ön Borðoy i den norra delen av Färöarna.

att staden har ett mycket speciellt och unikt läge. Torshamn ligger på en rad kullar och berg, omgiven av Atlanten på tre sidor. På grund av sin placering är staden ofta täckt av dimma eller moln, vilket skapar en mystisk och äventyrlig atmosfär.

Stadens attraktioner

Torshamn är lätt att lära känna till fots. Från Tinganes-halvön kan man promenera genom den gamla stadsdelen, Reyn, se på den inre hamnen och de kringliggande gatornas utbud av bland annat gallerier. Tinganes delar huvudstadens hamn i en östlig del, Eystaravág, och en västlig del, Vestaravág, där det finns en marina och matställen, inrymda i gamla magasin.

I den gamla stadsdelen Tinganes har det färöiska självstyret sitt hem. Stadens historia upplevs bäst här bland vackra byggnader med gräsklädda tak och kullerstensgator.

I Torshamn finns också en lång rad spännande butiker som representerar färöisk kultur.

Vida kända är Guðrun & Guðrun för sina tröjor med stjärnmotiv, som bland andra Sofie Gråbøl alias Sarah Lund hade på sig i tv-serien Brottet från 2007. På huvudgatan Niels Finsens gata kan man se duons kreationer av 100 procent obehandlad färöisk ull.

Ett annat bra ställe att få inblick i färöiska designtalanger är i den kombinerade designbutiken och kaféet Østrøm, som är inrymt i ett före detta timmerlager.

Vid sidan av Østrøm ligger den fina litografiska verkstaden Steinprent, där en rad stora, nordiska konstnärer, bland andra Bjørn Nørgaard och den nu avlidne Per Kirkeby, har fått producerat en del av sin konst. Upplev också den store färöiske författaren William Heinesens hus, som nu är museum. Sonen och konstmålaren Zacharias Heinesen har inrett bostaden till ett minnesrum för sin berömde far. Här finns teckningar av sönerna, självporträtt och mycket annat.

Intressant är också Nordens Hus, som ligger på toppen av Torshamn mellan karakteristiska grönklädda kullar. Här bjuds det olika konserter och konstutställningar, försäljning av färöiskt konsthantverk, kafé med förfriskningar och panoramautsikt.

Natur

Den fantastiska naturen ligger strax utanför stadens tröskel och man behöver inte ge sig långt utanför stadsgränsen för de storslagna upplevelserna. Man kan till exempel ge sig ut med båt och uppleva Vestmannabergen med smala raviner och djupa grottor, där man färdas under de branta nästan 700 meter höga klipporna. Tusentals havsfåglar, bland annat gräsänder, lommar och alkor, har sina häckningsplatser här, och det går också att se lunnefåglar, populärt också kallade sjöpapegojor – små, charmiga fåglar med färgglad näbb. De bygger sina bon på klipphyllorna och de gräsklädda branterna, där de lägger ett enda ägg.

Ta gärna också en tur genom den nya tunneln med rondellen längst ner till Eysturoy och vidare till Kunoy där man har en fantastisk utsikt mot de höga fjällen. Från Kunoy kan man köra vidare via Klaksvik till Viðareiði på Viðoy, där en minst lika storslagen utsikt över Atlanten och öarna Fugloy och Svínoy väntar.

Historia

Första gången Färöarna omtalas i skrift är i verket Liber de Mensura Orbis Terrae från år 825. Det var den iriske munken Dicuil som här omtalade ett land med får och havsfåglar som låg bara ett par dygns seglats från de norra Brittiska Öarna.

Enligt verket kom de första iriska munkarna till öarna omkring år 625. Det är ovisst om de själva drog vidare till Island eller om de fördrevs av vikingar, men omkring år 825 bosatte sig Grím Kamban här i varje fall som den förste norrmannen.

Det finns också tecken på att vikingar har bott här, redan från cirka år 400. År 900 upprättades Tinganes i Torshamn, och vikingatiden varade fram till Tróndur i Gøtus död år 1035.

 

1380 kom Färöarna med Norge under den danska kronan, och från 1655 till 1709 gav kungen Färöarna till låns till Christoffer von Gabel och därefter till hans son Fredrik.

De två männen styrde öarna med hård hand under en lång och lidande period för befolkningen.

Omkring år 1800 intensifierades konflikterna med den danska administrationen. Det var här, som Nólsoyar Páll, som i dag ses som nationalhjälte, skrev det berömda Fuglakvæði, där de danska ämbetsmännen sågs som rovfåglar och jagas bort.

Först efter andra världskriget kom längtan efter självständighet och nationellt medvetande i gång på riktigt. Fiskeexporten hade varit gynnsam för Färöarnas ekonomi, och efter kriget skulle landets framtid förhandlas. Vid en folkomröstning om färöisk självständighet år 1946 röstade en majoritet för utträde, men den danska regeringen upphävde resultatet och i stället beviljades hemmastyre ett par år senare. Diskussionen om faktisk självständighet är fortfarande aktuell.