Fakta Grönland

Läs mer om vaccinationer, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Grönland.
  • Språk Grönländska, danska
  • Huvudstad Nuuk
  • Invånarantal 56.200
  • Religion Protestantisme
  • Valuta Dansk krona
  • Yta 2.166.086 km2

Värt att veta

Midnattssol och norrsken
Man kan uppleva midnattssolen norr om polcirkeln, till exempel i Ittoqqortootmiit, ända fram till slutet av juli. De ljusa nätterna förekommer även under veckorna före och efter. Söder om Polcirkeln är det ljust på nätterna under de månader som det är midnattssol norr om polcirkeln. Norrsken förekommer året runt, men kan endast upplevas under de månader som har mörka timmar under dygnet. Fenomenet kan upplevas på hela Grönland.
Tidsskillnad
Grönland ligger fyra timmar efter Sverige (-4 timmar).
Transport
Infrastrukturen på Grönland är väldigt begränsad. Transport mellan städerna är därför ofta med fartyg/båt eller flyg, eftersom det inte finns ett vägnät som förbinderna städerna med varandra. På utflykterna i städerna tar vi oss fram med bussar som är anpassade till att kunna ta sig fram på  grönländska vägarna.
Prisnivå

Prisnivån på Grönland är generellt sett högre än i Sverige. Färska importvaror som frukt, grönsaker och mjölk är väldigt dyra, eftersom de ska flygas in. Cigaretter och alkohol är också betydligt dyrare på grund av höga avgifter. En måltid kostar cirka 120 kr på café och cirka 225 kr på restauranger och hotell. Vad gäller fickpengar brukar de flesta klara sig med minimum cirka 300 kr pr dag.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet på Grönland, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera. 

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Vid kryssningar gäller andra riktlinjer, se det specifika programmet för din resa. 

Valuta og kreditkort
På Grönland är valutan DKK Dankort kan användas vid betalning i större städer där man även kan ta ut kontanter På mindre orter ska man inte förvänta sig att kunna använda Dankort.
Elektricitet
Grönland har precis som Sverige 220 volt och samma uttag.
Telefon och internet
Den internationella landskoden för Grönland är +229. Det är dyrt att ringa hem från Grönland, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser. Det finns internetcaféer i de större städerna, samt möjlighet att använda internet på de flesta hotell mot betalning. 
Hygien
Hotell, restauranger och caféer har modern/västerländsk hygienstandard. På besök i privata hem har man ibland så kallade påstoaletter. Ta med våtservetter och ev. handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Seder och bruk
Grönländarna är vänliga och tillmötesgående. Det är viktigt att man inte kallar lokalbefolkningen för eskimåer, utan inuiter.
Rökning
Under all flygning, tåg- och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på många restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller.
Slädhundar

Den grönländska slädhunden kan upplevas från Sisimiut och norrut. Det är inte ett husdjur utan ett arbetsdjur och ett viktigt redskap för fångstmännen. Den grönländska hunden är en egen ras och är byggd efter de grönländska förhållandena.

Man kan ofta se hur en hund som inte lystrar eller är aggressiv mot andra hundar bli bestraffad av hundslädsföraren. Detta är helt normalt och nödvändigt för att kunna upprätthålla respekten mellan hundar och slädförare.