Res till Rumänien

En resa till Rumänien erbjuder både kultur och motion. Skogarna och lövträden är klädda i gyllenbruna höstfärger och stillheten bryts av spridda ljud av grenar som knäcks under vandrarkängorna, en energisk stav och vandrarnas tunga andhämtning. På den andra sidan om träddjungelns mörka korridor breder en frodig och saftigt grön bergssluttning ut sig och långt borta i horisonten anas ett medeltidsslotts skyhöga torn.

Invånarantal 22 milj.
Huvudstad Bukarest
Språk Rumänska
Färgerna kan man även hitta i vapnet för Valakiet (blå), Transsylvanien (gul) och Moldavien (röd)
Visste du att...
de hittills äldsta resterna av homo sapiens i Europa har hittats i en grotta i Rumänien? Det var 2002 man hittade de 42 000 år gamla fynden.
det finns en betydande tysk minoritet i Transsylvanien? De transsylvanska saxarna invandrade på 1100- och 1200-talet.

Rumäniens natur­sevärdheter

Karpaterbergens dramatiska klippformationer övergår i sluttande gräsområden. En magisk blandning av brutala och idylliska naturscener. I snåren gömmer sig varg, kronhjort, bergsget, vildsvin, råbock, lodjur, skogskatt och brunbjörn. Detta är eftertraktade jaktmarker. Den storslagna naturen och det vilda livet sträcker sig till Piatra Craiului nationalpark och Bucegi- Fagarasbergen med Moldoveanu - Rumäniens högsta punkt som sträcker sig 2 453 meter över havet.

Trans­sylvanien

Transsylvanien är naturligtvis även känt för legenden om Greve Dracula som marknadsfördes genom den brittiska skräckförfattaren Bram Stokers nervkittlande historia om den bestialiska blodsugaren. Verklighetens Greve Dracula hette egentligen Vlad Teper, men använde även sin fars namn - Dracul. Tepes var inte känd för att sticka huggtänderna i levande människor, däremot tillämpade han gärna skräckinjagande metoder för att ta livet av sina fiender - och skrämma livet ur de som skulle kunna bli det. Greven var framför allt en hårdnackad motståndare till de osmanska turkerna som han bestred genom att grymt spetsa sina krigsfångar på träpålar till allmänhetens stora fasa. I den lilla byn Bran i Transsylvanien ligger en borg som med tiden har börjat kallas för Draculas slott - men i själva verket har den blodtörstige greven endast gjort ett kort uppehåll här. Detta förändrar dock inte det faktum att byggnaden, som uppfördes under andra halvan av 1300-talet, är en av Rumäniens största turistattraktioner.

Brasov

Bran ligger cirka 30 kilometer från Brasov, Rumäniens näststörsta stad med 600 000 invånare. Även här återfinns många vackra byggnader och pittoreska kullerstensklädda torg med sjudande caféliv. Stadens stora stolthet är Den svarta kyrkan - en lutersk medeltidskyrka med murar som fortfarande är svarta av sot efter en stor brand i slutet av 1600-talet. Runt Brasov finns det inte bara goda möjligheter att vandra, här finns även flera av Rumäniens skidsportorter, bland annat Poiana Brasov. I närheten återfinns dessutom staden Sighisoara där den legendariska Vlad Tepes alias Greve Dracula föddes. Hans lilla gula familjehus ligger på toppen av en kulle i den charmiga medeltidsstaden.

Donau

En resa till Rumänien kan med fördel inkludera en utfärd till Donaudeltat där guldfärgade tulpaner klamrar sig fast längs bergsväggarna som sluttar ned mot Europas nästlängsta flod, och vars bräddar är kantade av vattenmelonodlingar och vackra små byar. Donau rinner ut i Svarta havet via Donaukanalen. Hamnstaden Constanta är en utmärkt utgångspunkt för en solsemester vid havet. Strax norr om Constanta ligger Mamaia som med sina vita sandstränder är en av Rumäniens mest populära badorter.

Storstadspuls i Rumänien

Upplev även Banat med Rumäniens fjärde största stad Timisoara med sitt sjudande studentliv. Utvidga gärna resan till Rumänien med en storstadssemester i huvudstaden Bukarest som med sina två miljoner invånare är Rumäniens största stad. Bukarest ligger i Rumäniens sydöstra del vid Dâmboviţa-floden och kallades under perioden mellan de två världskrigen för "Österns Paris". Många av de eleganta byggnaderna som bidrog till att ge staden dess smickrande smeknamn har sedan dess skadats eller helt lagts i ruiner till följd av Rumäniens mångårige diktator Nicolae Caecescus hårdföra politik. Caecescu regerade över Rumänien i över tjugo år till dess att han 1989 dömdes av en militärdomstol och avrättades.
Caecescu är arkitekten bakom den pompösa, tio kilometer långa och 120 meter breda ”Boulevard för socialismens seger” som sedan dess har blivit omdöpt till Bulevardul Unirii. I ena delen av denna står Palatul Parlamenttului, presidentens enorma palats som idag inhyser Rumäniens demokratiska parlament. Palatset är världens näststörsta byggnad efter Pentagon och rymmer 1 000 rum, varav det största är lika stort som en fotbollsplan.

Strax utanför Bukarest ligger de två stora museerna Bondemuseet och Frilandsmuseet med byggnader som kommer från olika delar av Rumänien. Museerna ligger intill Herastrau-parken, stadens gröna lunga. Här är det trevligt att ge sig ut på en roddtur på den stora sjön, solbada på gräsmattorna eller gå romantiska promenader. Strax intill ligger även den stora triumfbågen som påminner om sin mer kända förebild i Paris.

Rumäniens befolkning och historia

Det bor sammanlagt strax över 21 miljoner människor i Rumänien på en yta på 238 000 km2. Trots bland annat Greve Draculas tappra motstånd blev Rumänien en del av det osmanska riket men återfick sin självständighet år 1877. Att historien går mycket längre tillbaka än så vittnar de intressanta fynden av de hittills äldsta lämningarna av Homo Sapiens i Europa om. Fynden upptäcktes i en grotta i närheten av Anina år 2002 och är imponerande 42 000 år gamla.

Rumänien­resor

  • Transsylvaniens kulturskatter

    Djupa skogar, dramatiska berg och världsarvslistade medeltida städer med borgar och slott

    4,1
    • 18-09-2024
    • 8 dagar
    • 14 998:–
    från Stockholm
  • Bulgarien och Rumänien

    Majestätiska slott, medeltida städer, storstadspuls och sagolik natur

    • 27-09-2024
    • 10 dagar
    • 18 998:–
    från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan