Res till Ryssland

Gatumusikanterna lägger energisk bakgrundsmusik till gycklarnas uppträdande, karikatyrtecknarnas streck och säljarna som kränger gamla uniformer, Sovjetnostalgi och kopior av rysk målarkonst. På sidogatorna som utgår från Moskvas längsta gågata, doftar det av potatisfyllda piroger och ångande varm rödbetssoppa, och de stora varuhusen säljer Gucci, Prada och andra västmärken. Mycket är förändrat i Ryssland, men här kan man fortfarande uppleva inte bara en utan flera helt annorlunda världar.

Invånarantal 142 milj.
Huvudstad Moskva
Språk Ryska
Den ryska flaggan stammar från 1699 och återinfördes efter Sovjetunionens fall
Visste du att...
Ryssland delar gräns med 15 länder? Azerbajdzjan, Vitryssland, Kina, Estland, Finland, Georgien, Kazakstan, Nordkorea, Lettland, Litauen, Mongoliet, Norge, Polen och Ukraina.
Moskva kan stoltsera med fler dollarmiljardärer än någon annan stad i hela världen? Med sammanlagt 74 miljardärer (i US dollar), så har Moskva tre gånger så många miljardärer som New York City.

Moskva

De många passagerarna i Moskvas metro har alltid något vackert att se på. Metron är med sina 172 stationer och 280 kilometer långa tunnelbanenät inte bara en av världens största – den är också en av de vackraste. Alla stationer är utsmyckade på olika sätt med praktfulla skulpturer, vackra mosaiker och socialistisk konst. Ta till exempel den blå metrolinjen till Röda torget. Hela metrostationen Plosjad Revolutsii är en tematisering av Oktoberrevolutionen. Under de 40 valven finns bronsavgjutningar av revolutionens hjältar: en knäböjande pionjär med geväret över axeln, en mor med sitt barn och en stor, stark idrottsman.
Uppe i gatuplan på Nikolskaja Ulitsa lyser den imponerande Vasilijkatedralens lökkupoler upp som överdimensionerade färgglada karameller bakom Röda torget. Ivan den förskräcklige lät uppföra Rysslands kanske mest kända kyrka till minne av sin erövring av Kazan i mitten av 1500-talet. På Röda torget finns också Lenins mausoleum – Sovjetunionens grundare ligger här nästan 80 år efter sin död fortfarande på lit de parade i en kristallmonter, och den balsamerade kroppen bidrar till att göra Rysslands fascinerande historia ännu mer närvarande. På Röda torget ligger också det 115 år gamla varuhuset GUM med sitt stora, vackra glastak, och ett stenkast härifrån ligger stadens hjärta och politiska maktcentrum Kreml. Fram till att Peter den store flyttade huvudstaden till S:t Petersburg i början av 1700-talet, var detta tsarernas hem. Efter den ryska revolutionen flyttade det politiska centrumet åter till Kreml, och Ryssland styrs fortfarande härifrån.

Bland Moskvas övriga spännande sevärdheter är Treenighetsporten, Alexanderträdgården, Kongresspalatset, Den okände soldatens grav där en evig låga brinner till minne av segern över nazismen samt Marie Himmelsfärdskatedralen med de förgyllda lökkupolerna. Katedralen är centrum för den rysk-ortodoxa kyrkan. Och det var här som tsarerna lät sig krönas förr i tiden.

En semester i Moskva kan dock bjuda på annat än kyrkor och kulturhistoriska sevärdheter. Glöm inte att ta en titt på KGB-museet som ger en spännande inblick i den hemliga underrättelsetjänstens uppfinningsrika och tuffa metoder. Upplev folklivet i Arbatskaja med det livliga och en kilometer långa Arbat-gågatan. Ta en båttur på Moskvafloden och besök Novodevichykyrkogården och klostret med samma namn, som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Sankt Petersburg

Ryssland är naturligtvis mycket mer än Moskva. Fortsätt till exempel resan i Ryssland till S:t Petersburg där de stora, ståtliga palatsen står som imponerande arkitektoniskt vittnesbörd om Rysslands förflutna. Vinterpalatset är inspirerat av Versailles och var tsarresidens fram till revolutionen 1917. I dag utgör det inramningen till en av världens främsta konstsamlingar på Eremitagemuseet som innehåller allt från renässanskonstnärer som Leonardo da Vinci till stora, moderna verk av Matisse, van Gogh och Picasso.
Upplev också S:t Petersburgs Marmorpalats, den ryska nationalförfattaren Pusjkins hus, Dostojevskijmuseet där den store romanförfattaren bodde under de sista åren av sitt liv, Blodskyrkan med sina karakteristiska, färgrika lökkupoler och Kazankatedralen som i likhet med en annan av S:t Petersburgs katedraler, Isaakkatedralen, är inspirerad av Peterskyrkan i Rom. S:t Petersburg ska också upplevas för sin puls omkring huvudgatan Nevskij Prospekt och för metron som i S:t Petersburg inte är mindre imponerande än den i Moskva. Det är också intressant att stifta bekantskap med Aurora, den stora pansarkryssaren varifrån man avfyrade det skott som markerade startskottet för stormningen av Vinterpalatset 1917. I dag är den gamla pansarkryssaren ett spännande museum.

Det okända Ryssland

Att Ryssland – eller Ryska federationen – är världens största land får man ett intryck av när man reser in i Sibirien som breder ut sig mellan Uralbergen och Stilla havet. Det jättelika området är på grund av de kärva klimatförhållandena glest befolkat, men i gengäld har det stora, viktiga naturresurser. Det okända Ryssland kan också upplevas på en resa till Kaukasusregionens stora stäppland, norr om bergen med samma namn mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Eller till Kolahalvön med Murmansk – världens största stad norr om Polcirkeln. Spännande är också Europas längsta flod Volga och hela Volgaregionen med huvudstaden och Rysslands fjärde största stad, Nizjnij Novgorod, där nobelpristagaren Andrej Sacharov och hans hustru Jelena Bonner befann sig i ofrivillig exil under 1980-talet.

Det finns också goda möjligheter för en aktiv semester i Ryssland med vandring i Uralbergen – området med de viktiga mineral- och oljeförekomsterna – runt om Bajkalsjön eller upp längs det mer än 5 600 meter höga Elbrusberget i Kaukasus, som är Rysslands och Europas högsta. Vill man ta det lite lugnare är Svartahavskustens stränder och kurorter ett lockande val.

Ryssland är kanske inte längre en av världens ledande supermakter, men det enorma landet med inte färre än 142 miljoner invånare har inte blivit mindre intressant för det.

Dela den här sidan