Fakta Ryssland

Läs mer om valuta, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Ryssland.
  • Språk Ryska
  • Huvudstad Moskva
  • Invånarantal 142 milj.
  • Religion Rysk-ortodox
  • Valuta Rubel
  • Yta 17.075.000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Ryssland är till ytan världens största land och därför finns det också många tidszoner. År 2014 avskaffades sommertid och Ryssland är nu permanent på vintertid.

Moskva och St Petersburg – Sverige: +2 timmar vintertid och +1 timme sommartid

Transport i Ryssland

Buss
Bussarna i Ryssland håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering där det är möjligt.

Tåg
På tågresor reser vi i bästa möjliga klass. Det är stor skillnad mellan olika avgångar, men vi strävar efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Det är inte alltid samma standard som i Sverige, men tågresorna är alltid en upplevelse!
På nattåget mellan Moskva och S:t Petersburg sover vi i kupéer för fyra personer. Vi vill uppmärksamma att det inte alltid är helt enkelt att komma upp i de översta bäddarna i kupén. 

Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 150 SEK, inklusive dryck ca 200-250 SEK. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver ca 50 SEK per dag. Om man vill inkludera extra dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 50 SEK per dag.
Dricks

På restauranger, caféer och barer i Ryssland brukar man ge runt 10 procent i dricks alternativt avrundar man notan uppåt om man är nöjd med servicen. Taxichaufförer och hotellpersonal brukar inte få dricks i Ryssland. På rundresor förväntar de lokala guiderna sig ett visst belopp som tack för sina tjänster.

Vid kryssningar gäller andra regler. Se resprogrammet för din resa.

Valuta och kreditkort

Valutan i Ryssland är ryska rubel (RUB). 1 SEK = cirka 8,1 RUB (april 2016).

Du kan använda dig av internationella kreditkort på de större hotellen, i de flesta butiker, på alla större restauranger och i varuhus. I storstäderna finns det gott om möjligheter att ta ut kontanter i bankomater.

Elektricitet
I Ryssland har man 220 volt, och uttagen brukar vara identiska med svenska. För att vara på den säkra sidan kan du ta med ett adapterset.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Ryssland är + 7. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Ryssland.

De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning och de flesta restauranger och caféer har WiFi.

Dricksvatten och hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Ryssland är generellt sett ett modernt och internationellt samhälle, och det finns inga särskilda regler eller riktlinjer för klädsel eller uppförande. 

Vid besök i exempelvis kyrkor rekommenderar vi att dina kläder täcker knä och axlar.

Rökning

Under all flygning och transport råder rökförbud.

I Ryssland är det tillåtet att röka utomhus, t.ex. på kaféer och restauranger, men offentlig rökning inomhus är förbjudet.