Fakta Iran

Läs mer om vaccinationer, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Iran
  • Språk Persiska
  • Huvudstad Teheran
  • Invånarantal 81 milj.
  • Religion Shia- och sunniislam
  • Valuta Rial
  • Yta 1 648 196 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Iran är + 2,5 timmar. Vid byte mellan sommar- och vintertid kan detta skifta, eftersom vi inte byter samtidigt.
Transport i Iran

Buss
Bussarna i Iran håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering (där det behövs). Det råder rökförbud på samtliga av våra bussar.

Valuta och kreditkort
Valutan i Iran heter iransk rial (IRR). Vi rekommenderar att du tar med det belopp du räknar med att göra av med under resan i kontanter, gärna en blandning av stora och små eurosedlar. Dessa kan växlas till rial. Du kommer inte att ha möjlighet att ta ut pengar i bankomat eller använda kreditkort i Iran.
Prisnivån i Iran
På våra resor till Iran ingår typiskt halvpension. I övrigt kan man räkna med att en trerätters måltid i en mellanklassrestaurang kostar cirka 140 kr. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver cirka 150 kronor per dag. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.
Elektricitet
Iran använder 220 volt, 50 Hz. Vi rekommenderar dock för säkerhets skull att man tar med sig en adaptersats med många alternativ. Strömavbrott kan förekomma.
Dricksvatten
Drick inte vattnet från kranen, utan köp vatten på flaska.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Iran är +98. Det är dyrt att ringa hem från Iran, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Iran. Det är vanligt med problem när det gäller täckning av mobilnätet, särskilt i centrum av Teheran. Det förekommer en omfattande censur av internet. Det är inte möjligt att använda Facebook eller Youtube.

Dricks

Det är inte särskilt utbrett att ge dricks i Iran. På de lite dyrare restaurangerna i Teheran anses det vara god ton att lägga cirka 10 % på notan. I övrigt förväntar inte servitörer, taxichaufförer eller liknande att få dricks. 

På rundresor förväntar sig lokalguider och busschaufförer att få dricks vid resans slut. Se vänligen vår rekommendation i ditt reseprogram.

Hygien
Hygienförhållandena i Iran är sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Seder och bruk
Iran är ett säkert land att färdas i och de öppna iranierna ger ett positivt intryck av landet. Som i alla andra länder bör man respektera landets regler och normer. Som kvinna betyder det att man klär sig i långa, lösa kläder och täcker håret. Som man tar man på sig långa byxor. Alkohol samt pornografiskt material är strängt förbjudet och får under inga omständigheter föras in i landet.
Iransk mat

Det iranska köket har haft stort inflytande på både afghansk, nordindisk och inte minst turkisk matlagning.  Under åren har matinfluenserna även vandrat västerut till Armenien, Azerbajdzjan och Georgien och vidare till Ryssland. Många av de rätter som man normalt sett förbinder med Mellanöstern stammar från början från Iran, bland annat kebab och glass. 

Färska örter används ofta tillsammans med frukter som plommon, granatäpplen, sviskon, nötter och aprikoser.  En typisk persisk måltid består ofta av ris med lamm, kyckling eller fisk med lök, grönsaker, nötter och örter. För att uppnå en balanserad smak tillsätter man ofta en blandning av persiska kryddor som saffran, torkad lime, kanel och persilja. Vetebröd, ’nan’ på persiska, är också en vigtig del av det iranska köket och det finns över 40 olika slags nan.

Rökning
Under all flygning, tåg- och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på många restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller för rökning i Iran.
Helgdagar
Fredag är en helgdag och därmed har de flesta butiker, museer, sevärdheter etc. stängt. Det kan finnas några små butiker som har öppet på förmiddagen. På torsdagar har man ofta stängt halva eller hela dagen.