Res till Jordanien

En överdådig ruinstad undangömd i en hemlig dal mitt i öknen. En enorm saltsjö som påminner om ett välekiperat wellnesscenter. Levande bibelhistoria och en öken som blev berömd tack vare Lawrence of Arabia. Lägg till detta en gammal tradition av fred och diplomati mitt i det tämligen oroliga Mellanöstern. Det är faktiskt en gåta varför Jordanien inte är nersprunget av äventyrslystna resenärer.

Invånarantal 8,1 milj.
Huvudstad Amman
Språk Arabiska
Den jordanska flaggan har inspirerat många av de moderna arabiska flaggorna.
Visste du att...
Jesus döptes i Jordanfloden enligt Nya Testamentet?
även om Israel är ett varmt land, så kan man åka skidor på Mount Hermon på vintern? 

Jordaniens historia

Området där Jordanien ligger idag är vaggan för en av världens äldsta kulturer. Arkeologiska fynd vid Jordanflodens strandbädd kan dateras ända tillbaka till 9000 f.kr. Sedan dess har området varit bebott av ett otal olika civilisationer - några under kända härskare som Abraham, Saul, Pontius Pilatus och andra bibliska huvudpersoner. Staten Jordaniens historia är däremot relativt ung. Den tog inte sin början förrän 1946, då landet frigjorde sig från Storbritannien som hade regerat i det område som en gång var känt som Transjordanen, efter det Osmanska rikets sammanbrott.
Jordaniens första kung var Abdullah I, som tidigare varit emir (det arabiska ordet för furste eller härskare) under britternas herradöme. Abdullah mördades och efterföljdes av kung Hussein, som regerade från 1953 till 1999. Med sin pragmatiska och västvänliga ledarstil lade han grunden till den fred som präglar detta mellanöstliga land. Hussein var dock utsatt för press från alla håll och kanter. USA, Storbritannien, Ryssland, Israel, landets arabiska grannar och en stor palestinsk befolkningsgrupp hade alla en åsikt om hur landet skulle styras, och småkrig och kuppförsök var vardagsmat. Under sexdagarskriget i juni 1967 stred Jordanien tillsammans med Egypten, Syrien och Irak mot en överraskande stark israelisk armé. Det korta kriget slutade med att Jordanien blev tvunget att avstå Västbanken och Östjerusalem till Israel. Den nu framlidne Kung Hussein ingick sedan ett fredsavtal med Israel. Husseins son, den nuvarande Kung Abdullah II övertog senare tronen. Han har fokuserat på invånarnas utbildning, hälsa och ekonomiska reformer samt infört en lag om att minst 20 % av kommunalpolitikerna ska vara kvinnor. Jordaniens befolkning har under århundraden levt som nomadiska beduiner, och idag har en mindre del av de sex miljoner jordanierna fortfarande en nomadisk eller halvnomadisk livsstil i öken- och stäppområdena. De flesta, både beduiner och icke-beduiner, är sunnimuslimer, men det finns även en liten kristen befolkningsdel med olika ortodoxa inriktningar i landet. Arabiska är det officiella språket, men många förstår och talar engelska, som i några kretsar anses vara Jordaniens andra språk.

Natur och klimat

En jordansk natursevärdhet som både är underhållande och kroppens välbefinnande, är Döda havet. Detta livlösa ”hav” är egentligen en sjö, och är världens lägst belägna sjö med världens högsta saltkoncentration. Det finns hela 30 % salt i vattnet, och här finns inget djur- eller växtliv - därav namnet. Förutom det höga saltinnehållet är både vatten och lera från Döda havet ovanligt rikt på mineraler, och utöver den underliga känslan av att nästan kunna sitta i vattnet, kan både hud och leder dra nytta av att ta sig ett dopp. Om man vill ta ett mer konventionellt dopp kan detta med fördel göras i södra Jordanien. Här mynnar landets endast 26 km långa kustlinje ut i Aqababukten i Röda havet. Vackra badstränder och fantastiska snorklingsmöjligheter är två av anledningarna till att många Jordanien-turister väljer att ta sig en sväng hit. Staden Aqaba har en internationell stämning och sjuder av liv året runt. En av anledningarna till stadens starka dragningskraft är det fantastiska klimatet som aldrig låter temperaturen sjunka under 20°, inte ens när snöbyarna virvlar in över huvudstaden Amman längre norrut. Samtidigt tar svala havsbrisar udden av det varma klimatet.

I ett ökenland som detta kan allt självklart inte handla om att bada. Wadi-Rum-öknen nordöst om Aqaba finns beskrivet av den brittiska översten T.E. Lawrence, mer känd som Lawrence of Arabia. Områdets dramatiska sandstensklippor som reser sig brant från mjuka, sandtäckta dalar, finns med i filmen ”Lawrence of Arabia”. Här lever beduiner fortfarande i Wadi Rum, och deras rödbruna tält avtecknar sig mot de mäktiga, röda sandmassorna.

Petra är ett av världens sju nya underverk

Förhistoriska sevärdheter i Jordanien

En fast punkt på de flesta resor till Jordanien är som väntat Petra. Detta är en enorm ruinstad med meterhöga byggnader uthuggna direkt från de rödaktiga sandstensklipporna. Endast fasaderna syns, medan kamrarna sträcker sig djupt in i klipporna. Endast få av stadens byggnader är fristående. Förutom hundratals tempel och gravkammare finns det ett väldigt vackert beläget kloster, en rund amfiteater med plats för 6000 personer, och givetvis Petras mest berömda byggnad Al Khazneh, eller Skattkammaren. Denna 40 meter höga och vackert utsmyckade fasad är det första besökaren får syn på efter den 1,2 km långa vandringen längs den smala klyftan, som är den enda vägen in till Petra. Området är enormt, och man behöver minst fyra dagar om man vill hinna se allting.

Döda havets yta ligger 422 meter under havsytan
Staden Petra var huvudstad i Nabatéernas kungadöme från 300 f.kr. och 500 år framöver, varefter romarna övertog staden. Denna lämnades dock snabbt och låg dold mellan ökenklipporna under nästan 1000 år, tills en schweizare återupptäckte den. Givetvis är Petra med på UNESCOs världskulturarvslista, och år 2007 blev denna fantastiska ruinstad utvald till ett av värdens sju nya underverk. Mellan Petra och huvudstaden Amman ligger staden Karak med sitt vackra slott, som för övrigt är en gammal korsriddarfästning. Slottet kan inte riktigt jämföras med Petra vad gäller överväldigande ruiner, men det är inte desto mindre en upplevelse att krypa runt i de låga, snirkliga gångarna, som på flera ställen tvingar besökaren att ta fram sin ficklampa. Ruinfantaster kan få sitt lystmäte i den ytterst välbevarade ruinstaden Jerash, som uppfördes av romarna cirka 330 f.Kr., och är en av Mellanösterns bästa exempel på romersk arkitektur., Staden hade under sin storhetstid mellan 15000 och 20000 invånare, och var en av de viktigaste städerna i den romerska provinsen. De gamla välbevarade byggnaderna skickar på ett finurligt sätt besökaren tillbaka till det togaklädda rommarriket, och imponerar extra mycket med sitt stora ovala torg och de pelarbeklädda gatorna. Staden är välbevarad tack vare att den efter en jordbävning låg begravd under ett flera meter tjockt lager sand, och inte upptäcktes förrän 1878 av en rysk expedition.

Bibelns Jordanien

Området på båda sidor om Jordanfloden var världens centrum under biblisk tid, och på flera platser i Jordanien kan man lätt föreställa sig tiden då begivenheterna i en av världens mest lästa böcker ägde rum. På toppen av berget Nebo kan man känna sig som Moses när han för första gången blickade ut över ”Det heliga landet” Israel, vars mark han aldrig hann beträda. På toppen av det 817 meter höga berget ligger en kyrka uppförd till minnet av Moses, byggd år 393. Nere vid Jordaniens flodbädd kan man besöka den plats där Johannes Döparen, enligt traditionen, bland annat döpte Jesus.

Jordanien – från Petra till Döda Havet

Upplev det bästa av Jordanien. Petra, en av världens främsta människoskapade sevärdheter. Huvudstaden Amman, unika ökenlandskap och avkoppling vid Döda Havet.

4,5
  • 13-03-2025
  • 8 dagar
  • 17 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan