Lyxkryssning runt sagoön Island

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En ny och storslagen Albatrosresa till vulkanöns vilda och svårtillgängliga landskap. Följ med femstjärniga fartyget Sea Explorer på en kryssning runt Island.

Upplev Island under högsäsong när naturen visar sig från sin bästa sida med långa, ljusa nätter och ett myllrande fågelliv. Det här är inte en resa som ska sovas bort – vi vill inte missa en enda sekund av landskapets ständiga skiftningar och dessutom måste vi ju hålla utkik efter valar – men som tur är sover man gott på femstjärniga Sea Explorer.

Vi ser hela Islands underbara kust från lavalandskap till glaciärer och varje dag bjuder på nya upplevelser på fastlandet eller de många öarna, där vi besöker oförglömliga nationalparker och mysiga städer. Ibland gör vi strandhugg med fartygets zodiac-båtar – det är ju en expeditionskryssning, trots allt…! Vi står på polcirkeln, promenerar i den svarta lavasanden och känner av vingslagen från de isländska sagornas svunna epok.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Kryssningar

  • Reseledare Skandinaviskt expeditionsteam

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Isländska kronor

Dagsprogram 11 dagar
Dag 1
Stockholm-Keflavik. Gyllene cirkeln: vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir, ombordstigning
Dag 2
Västmannaöarna, Surtsey – UNESCO-naturarv och rundtur på Heimaey
Dag 3
Höfn, Vatnajökull nationalpark och glaciärlagunen Jökulsárlón
Dag 4
Östfjorden, natursköna Skálanes och havspapegojkoloni på Hafnarhólmi
Dag 5
Húsavík, fiskeort och polcirkeln på Grimsey
Dag 6
Akureyri, fågelparadiset Myvátn naturreservat och vulkanaktivitet
Dag 7
Siglufjördur, forna tiders silläventyr och sälkolonier i Húnaflói
Dag 8
Västfjordens huvudstad, Isafjórdur, snötäckta bergstoppar och dramatiska fjordlandskap vid Vigur
Dag 9
Breidafjördur, Látrabjarg-klipporna med tusentals fåglar och öliv på Flatey
Dag 10
Snæfellsnes, grön kust på vandring mot Hellnar, fantastiska stenformationer och surrealistiska lavalandskap.
Dag 11
Reykjavik och hemresa

Sea Explorer

Sea Explorer byggdes 1991 i Italien och genomgick 2005 en omfattande restaurering och modernisering

Hon är ett eminent expeditionsfartyg inrett som en klassisk lyxjakt med vackra, rymliga sviter och stilfulla gemensamma ytor, allt med sinne för detaljer. Med en besättning på 70 personer är servicenivån ombord svår att överträffa.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm-Keflavik. Gyllene cirkeln: vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir, ombordstigning
Gullfoss

På morgonen flyger vi till Islands huvudstad Reykjavik, som idag anses som ett av Europas mest populära resmål.

När vi har kommit fram gör vi en heldagsutflykt längs klassiska ”Gyllene cirkeln” som ger oss möjlighet att uppleva den fantastiska naturen och det vackra och dramatiska landskapet på nära håll. Vi börjar med nationalparken Þingvellir som en gång stod värd för världens äldsta parlament, Altinget, som går hela vägen tillbaka till år 930. Tillsammans med sjön Þingvallavatn har dalen och slätten omvandlats till nationalpark och finns med på UNESCOs lista över världens naturarv.

Vi åker till vattenfallet Gullfoss som kanske är Islands största turistattraktion. Det vackra vattenfallet faller 32 meter i två etager ned i den djupa klyftan som löper genom landskapet.

En liten bit från Gullfoss ligger Geysir som har gett namn till resten av världens gejsrar. Geysir fick sitt första utbrott i slutet av 1200-talet, och efter att ha legat i dvala under några år blev den aktiv igen år 2000 efter ett vulkanutbrott. Idag ser man bara en cirka tio meter hög vattenpelare, som under Geysirs storhetstid var 60 meter hög. Precis i närheten finns Strokkur-gejsern som var tredje minut spottar ur sig väldiga vattenmassor som når över 20 meter upp i luften.

Vi är tillbaka i Reykjavik under seneftermiddagen.

Tidig kväll går vi ombord på vårt fartyg Sea Explorer. Innan vi på kvällen avnjuter vår första middag ombord hålls ett informationsmöte, bland annat för att gå igenom fartygets rutiner och vår resrutt. Vi kommer även att anordna en obligatorisk räddningsövning.

Dag 2
Västmannaöarna, Surtsey – UNESCO-naturarv och rundtur på Heimaey

Ögruppen Västmannaöarna hamnade i januari 1973 på förstasidan i tidningen när ett vulkanutbrott härjade på ön Heimaey. Samtliga 5 000 invånare evakuerades, men de flesta har flyttat tillbaka och idag är invånarantalet uppe i 4 000. Västmannaöarna ligger bara 14 kilometer utanför Islands sydvästkust och består av 15 gröna småöar och cirka 30 klipprev.

Vid klart väder kan man se öarnas branta och taggiga profil på långt håll. Med sin stolta och upphöjda profil är det inte svårt att förstå varför en isländsk poet jämfört dem med safirerna i en silverring. Här är sagolikt vackert!

Till det enastående fågellivet räknas havspapegojor, stormsvalor och inte minst ”havets drottning”, sulan.

Vi börjar dagen i zodiacbåt runt en av världens yngsta öar, Surtsey. Ön reste sig ur havet år 1963 och år 2008 upptogs den på UNESCOs lista över världens naturarv. Ön är stängd för offentligheten och ger endast tillträde åt forskare.

På eftermiddagen följer vi med på en guidad busstur på Heimaey, den enda bebodda ön i ögruppen. Här ser vi hus som grävts fram efter utbrottet 1973, och vi får en förståelse för varför ön även kallas för ”Nordens Pompeji”.

Efter en spännande dag på Heimaey styr vi kosan mot Islands sydöstra hörn, i utkanten av Vatnajökull nationalpark.

Dag 3
Höfn, Vatnajökull nationalpark och glaciärlagunen Jökulsárlón
Vatnajökull

Under natten har vi åkt längs Islands södra kuststräcka, och tidigt på morgonen anländer vi till Höfn. Staden ligger i den södra delen av Östfjorden och bjuder vid klart väder på en vidunderlig utsikt över glaciären Vatnajökull och dess många tungor. Vatnajökull är Islands största glaciär. Den gigantiska iskåpan är världens tredje största efter Grönlands och Antarktis inlandsis.

Dagens program handlar faktiskt om is. Vi åker till landets mest spännande naturunder, glaciärlagunen Jökulsárlón, som bildades av smältvatten från glaciären Breidamerkurjökull.

Den som vill kan följa med en amfibiebåt mellan den isblå lagunens blänkande isberg. Läs mer om utflykten längre ned i programmet.

För den som inte vill ge sig ut på vattnet finns det också mycket att se på land. Du kan bland annat ta en promenad längs lagunens strand, och har du turen med dig kan du mycket väl få syn på sälar. Ställ in blicken på blixtens hastighet, de dyker bara upp till vattenytan ett kort ögonblick innan de försvinner ner under vattnet igen.

Vi fortsätter till den 1 736 kvadratkilometer stora nationalparken Skaftafell, som ligger i en vacker grön oas vid foten av vulkanen och iskåpan Öræfajökull.  Denna utgör den södra delen av Vatnajökull, och rymmer Islands högsta berg, den istäckta vulkankedjan Hvannadalshnúkur. Tack vare sin skyddade placering är Skaftafell välsignat med ett relativt milt klimat, och området är populärt bland vandrare. Vi stannar vid besökscentret i parken. Den som vill ta en längre promenad kan bege sig till ett av Islands mest fotograferade vattenfall, Svartfoss. Under vandringen promenerar vi från besökscentret i Skaftafell upp till vattenfallet, som ligger vackert i en smal klyfta flankerat av svarta basaltformationer. Längs vägen har vi utsikt över den evigt växande flodslätten Skeidarársandur som skapats av smältvatten från Vatnajökulls många glaciärer, och breder ut sig över den isländska sydkusten. Vandringssträckan är 1,8 kilometer längs bra stigar och kräver att du är mobil och kan ta dig fram i kuperad terräng utan hjälp. Vandringen tar en och en halv till två timmar.

Dag 4
Östfjorden, natursköna Skálanes och havspapegojkoloni på Hafnarhólmi

Vi kör längs Östfjordens dramatiska kustlinje med sitt vackra och kontrastfyllda landskap av gröna och frodiga dalar, storslagna bergstoppar, fjordar och små fiskeorter. Allt med glaciären Vatnajökull som bakgrundskuliss.  Området är Islands mest glesbefolkade och fisket är fortfarande den största näringsinkomsten, trots att man byggde Islands största aluminiumverk 2007. Det protesterades vilt mot det amerikanska verket, eftersom det är beroende av en stor dammanläggning för att få elektricitet till sin produktion. Invånarna var bekymrade över att dammbyggnationen skulle förstöra höglandets särpräglade natur.

Morgonen börjar med en kryssning i Mjóifjördur, som betyder den smala fjorden. Fjorden flankeras av höga berg med branta klippsidor och är känd för sina vattenfall.

Gården Skálanes som ligger vid mynningen till Seydisfjordur är ett natur- och kulturarvscenter omgärdat av naturreservat. Vi tar en promenad i det fascinerande landskapet och får en inblick i gårdens ekolantbruk och historik.  Vi tar med oss lunchen upp på land och njuter av eftermiddagen och omgivningarna. Här finns en havsfågelkoloni och strand med svart sand och vi kan få syn både på sälar och marsvin.

Sent på kvällen kommer vi fram till Borgarfjörður. Här besöker vi havspapegojkolonin på ön Hafnarhólmi. Havspapegojorna kommer till Island från sitt vinteruppehåll i mitten av april och tillhör landets mest talrika fågelart med hela 8-13 miljoner fåglar. På Hafnarhólmi ynglar 8 000-10 000 par. De bygger sina nästen på gräsklädda sluttningar från slutet av maj, och lägger ett enda ägg. På Hafnarhólmi har man byggt en plattform varifrån man kan komma överraskande nära de små fåglarna. Bästa tillfälle att observera dem är sent på kvällen.

Dag 5
Húsavík, fiskeort och polcirkeln på Grimsey

Vi har rundat Islands nordostligaste hörn och kommer tidigt på morgonen fram till den lilla fiskeorten Húsavik, som är den äldsta boplatsen på Island, och Þingeyjarsýsla-distriktets största stad. Staden är känd för en spirande teater- och musikmiljö samt Húsavík valmuseum, som berättar mer om de magnifika djuren.

Om du vill komma ännu närmare valarna kan du följa med på valsafari i farvattnet utanför staden. Läs mer om utflykten längre ned i programmet.

Vid lunchtid åker vi vidare norrut mot ön Grimsey och kommer idag fram till resans nordligaste punkt. Grimsey ligger cirka 40 kilometer från fastlandet och är den enda del av Island som betecknas som arktiskt område. Polcirkeln korsar ön på 66°33’ N och vi har möjlighet att ställa oss rakt på gränslinjen.

Den lilla klippön är bebodd av cirka 100 invånare som bor vid hamnen, tillika öns enda stad. Fiskebankerna i det omkringliggande havet gör att ekonomin blomstrar, hamnen är utbyggd, det finns en liten flygplats med dagliga flygningar till fastlandet och en bra skola för öns barn. Ön har varit bebodd ända sedan Island först bosattes och omskrivs i sagorna som en plats som var rik på fisk och fågel.

Antalet havsfåglar överstiger antalet invånare på Grimsey, och man kan höra fågelskrik 24 dygnet runt i den ljusa arktiska sommaren. Upp emot 36 olika fågelarter ynglar på ön och har sina nästen i klipporna. En av Islands största tärnkolonier håller till här och det sägs att planen inte kan landa förrän man har röjt landningsbanan från de små fåglarna.

Vi går i land tidigt på kvällen för att uppleva lokallivet och utforska öns fågelklippor.

Dag 6
Akureyri, fågelparadiset Myvátn naturreservat och vulkanaktivitet
Myvátn

Under natten och de tidiga morgontimmarna har vi åkt in genom en av Islands längsta fjordar, Eyjafjördur. Vi har kommit fram till staden Akureyri som är vackert belägen vid fjorden Eyjafjörðurs slut, flankerad av snöklädda fjälltoppar.

Klimatet är unikt för de här breddgraderna. Staden är nämligen försedd med många fler soltimmar och högre temperaturer än övriga Island, och den isfria hamnen har stor betydelse för staden.

Akureyri er Nordislands centrum for handel och kultur och är Islands näststörsta stad. Den spirande utbildningsmiljön, de många kulturella begivenheterna och den stora fiskeindustrin gör att Akureyri hela tiden växer och att allt fler turister gärna svänger förbi nordkustens solskensstad.

Idag ger vi oss iväg på en naturskön dagsutflykt till Myvátn naturreservat, där vi bland annat upplever Islands livliga geotermiska aktivitet i form av bisarra lavalandskap, varma källor och stinkande svavelhål!

På väg mot Myvátn stannar vi vid det imponerande vattenfallet Goðafoss som med sina 12 meter på höjden och 30 meter på bredden är ett av Islands vackraste vattenfall.

Mitt i Myvátn ligger den 37 kvadratkilometer stora Myvátn-sjön omgiven av lavamarker, berg och vulkaner. I sjön finns över 50 små lavaöar och holmar varav de flesta är så kallade ”pseudokratrar”, det vill säga att de liknar vulkankratrar men i själva verket inte är det. Sjöns genomsnittliga djup är endast 2,5 meter och solljuset når ända ned till botten. I kombination med att merparten av sjöns vatten kommer från underjordiska mineralhaltiga källor utgör sjön ett gynnsamt klimat för bland annat fisk och fågel. Och Myvátn-sjön är ett äkta paradis för alla fågelälskare!

Öster om Myvátn-sjön hittar vi Dimmuborgir, som betyder ”de svarta slotten”. Området är berömt för sina många lavaformationer som liknar spiror och torn, bland annat en enorm lavaportal som kallas för ”kyrkan”.  Från Dimmuborgirs fascinerande lavatorn beger vi oss vidare till den vattenfyllda grottan Grjótagjá. Förr i tiden var det populärt att ta ett dopp i grottans varma vatten, men på grund av den termiska aktiviteten i området är temperaturen idag så hög (över 50 grader) att det är omöjligt, och till och med strängt förbjudet, att bada här. På landtungan ovanför grottan löper en stor spricka genom landskapet. Här möts två av jordens stora geologiska plattor: den europeiska och den amerikanska, som hela tiden rör sig allt längre från varandra. Sprickan blir ständigt bredare och växer med mellan en och två centimeter per år.

Vid sjöns nordöstra bredd kör vi in i den stora öppna dalen Námaskarð, som är full av bubblande, kokande lerhål och stinkande svavelhål. På grund av den sura svavelångan från källorna är området nästan helt utan växtlighet. På 1500-talet hämtade den danska flottan svavel i dalens svavelkällor. Svavlet användes i tillverkningen av krut som användes vid dåtidens krig.

Om du vill ta ett varmt dopp kan du köpa biljett till Myvatn Nature Baths. Läs mer längre ner i programmet.

Här slutar dagens utflykt och vi återvänder till Akureyri och Sea Explorer.

Dag 7
Siglufjördur, forna tiders silläventyr och sälkolonier i Húnaflói
Siglufjördur

Fartyget har lämnat Eyjafjördur fjord och dagens första stopp är Tröllaskagihalvön där vi besöker staden Siglufjördur. Här är bergen högre och brantare än på övriga Nordlandet och påminner mer om Västfjordens vilda och orörda natur. Siglufjördur hade sin storhetstid mellan 1903 och 1968 när staden var centrum för Islands sillindustri. Upp emot 10 000 invånare bodde och arbetade i staden, hamnen var fylld till bristningsgränsen av båtar som ständigt lastade av ny fisk och ”sillflickorna” stod klara att rensa och salta in dagens fångst. När sillindustrin försvann under 1960-talet förvandlades orten till en lugn och sömnig stad, men nu har livet långsamt börjat vända tillbaka efter att man öppnade en vägtunnel mellan Siglufjördur och grannbyn Ölasfjördur 2010.

Vi besöker det prisbelönta museet som berättar om stadens storhetstid som Islands ”sillhuvudstad”. Museet tar oss med in i en annan tid när staden sjöd av liv och aktivitet. Efter det får vi ett smakprov, en svängom och kanske något stärkande innanför västen.

Vid lunchtid lämnar vi Siglufjörður och åker mot Húnaflói, fjorden vid Västfjordens kant. Området är känt för några av Europas största knubbsälskolonier. Fjorden är även känd som ”björnfjorden” eftersom den då och då får besök av isbjörnar som kommer med storisen från Östgrönland. Sist man såg en isbjörn var 2011 men det kommer in rapporter om isbjörnar varje år. De flesta gångerna brukar det dock visa sig att ”isbjörnen” egentligen är en säl. Under förmiddagen kryssar vi genom fjorden medan vi håller utkik efter områdets sälkolonier.

Fram emot kvällen åker vi mot Västfjorden, Islands vilda och otämjda hörn, otillgängligt belägen mellan djupa fjordar som ringlar fram mellan imponerande snötäckta berg. Kusten är vild och orörd med breda tomma stränder i söder och en av Europas sista orörda vildmarker i norr.

Dag 8
Västfjordens huvudstad, Isafjórdur, snötäckta bergstoppar och dramatiska fjordlandskap vid Vigur
Isafjórdur

Västfjorden bjuder på den ena oförglömliga upplevelsen efter den andra. Vi inleder morgonen med att åka längs Hornstrandirs kust tillika Västfjordens nordligaste del. Härifrån är det bara 300 kilometer till den grönländska ostkusten. 1975 omvandlades området till naturreservat och lyder idag under väldigt stränga regler för att skydda den unika och känsliga naturen. Längs kusten finns det goda möjligheter att se valar och sälar och bergssidorna mot havet smyckas av ett rikt fågelliv.

Vi åker på Hornviksbukten som anses som en av Islands vackraste platser. Här hittar vi två av Europas största fågelberg där miljontals fåglar samlas för att yngla.

Tidig eftermiddag kommer vi fram till Isafjardardjúp, regionens längsta fjord, och åker mot Västfjordens huvudstad, Isafjórdur. Staden har cirka 3 000 invånare och är vackert placerad på en udde i den breda fjordens södra del, med en liten naturhamn som centrum. Trots stadens blygsamma storlek har den nästan en internationell prägel och är känd för sitt rika kulturliv.

Vi går genom den gamla stadsdelen med byggnader som stammar ända från 1700-talet, och berättar historien om de norska valfångarna och en tid när hamnen var full av fartyg. Valfångsten har haft stor betydelse inte minst för Västfjorden, som ligger nära de stora valarnas migrationsrutter i Danmarksundet. Valfångsten på Island upphörde 1915 efter att den isländska regeringen förbjudit jakten bland annat på grund av överfiske. Då hade de stora valarna nästan helt försvunnit från Islands kuster. Idag finns det återigen många valar runt Island, och trots protester återupptog man valjakten 2006. Vi fortsätter vår promenad och berättelsen om fiskets betydelse. Vi avslutar vandringen uppe på bergsluttningen där vi har en fantastisk utsikt över staden och fjorden.

Sent på eftermiddagen åker vi längre in i Isafjardardjúp, och på eftermiddagen promenerar vi runt på ön Vigur vid mynningen till Hestfjördur. Här beundrar vi utsikten över de branta bergen och de arktiska tärnornas imponerande flygfärdigheter.

Vid midnatt säger vi farväl till Isafjardardjúp och åker vidare mot Västfjordens södra del.

Dag 9
Breidafjördur, Látrabjarg-klipporna med tusentals fåglar och öliv på Flatey
Látrabjarg

Under dagen rundar vi Islands västligaste punkt. Här möts vi av en vild kuststräcka som är precis lika vacker som övriga Västfjorden. Látrabjarg, som sträcker sig 12 kilometer längs kusten från Islands västligaste punkt, utgör den sydvästliga delen av Västfjorden och är ett imponerande bergsmassiv. Här finns 450 meter höga lodräta bergssidor som bjuder på ett rikt fågelliv med bland annat havspapegojor, lunnefågel, sillgrissla, stormfågel och tretåig mås från början av juni månad. Vi ser fågelklipporna från landsidan och fortsätter sedan till Raudasandur, en av Islands vackraste stränder. Namnet betyder röd sand, precis som den röda sanden på den här perfekta stranden som sträcker sig över tio kilometer längs kusten. Stranden är omgärdad av mörka klippor som bryter av vackert mot stranden, som skiftar i alla toner från rött och guld till rosa.

Tidig kväll kommer vi fram till ön Flatey, den enda av Breidafjördurs många öar som är bebodd året runt. Merparten av de färgrika husen är idag fritidshus och används bara under sommarhalvåret. Ön har stor betydelse för den isländska historien och har tidigare även haft stor kulturell betydelse eftersom det på 1100-talet fanns ett augustinerkloster på öns högsta punkt. Senare blev ön knutpunkt för handeln med Islands nordvästra del när den danska kungen utnämnde Flatey som en officiell handelsstation 1777. Fram till slutet av förra århundradet växte invånarantalet tills ön nästan var överbefolkad i förhållande till sin ringa storlek. Idag finns det endast två bebodda gårdar kvar.

Vi går i land på ön och njuter av den långa, ljusa kvällen med en promenad genom staden, tittar på de välbevarade husen och njuter av den vackra naturen där både säl och ejder har sitt hem. Ölivet på Flatey ger ett intryck av att tiden har stått stilla.

Sent på kvällen går vi ombord på fartyget och äter middag, medan vi åker mot Breidafjördurs södra del.

Dag 10
Snæfellsnes, grön kust på vandring mot Hellnar, fantastiska stenformationer och surrealistiska lavalandskap.
Snæfellsnes

Idag besöker vi den 100 kilometer långa halvön Snæfellsnes som med sin dramatiska klippkust, stelnade lavafloder, svarta stränder och vulkantoppar är som ett Island i miniformat.

Tidigt på morgonen åker vi runt näset på halvön och de morgonpigga kan njuta av utsikten över den nästan 1 500 meter höga snötäckta vulkanen Snæfellsjökull, som var den centrala punkten i Jules Vernes ”Resan till jordens medelpunkt”. Vulkanen är nästan perfekt kägelformad och området omvandlades 2001 till Snæfellsjökull nationalpark.

På förmiddagen går vi i land på Snæfellsnes södra kust vid fritidsområdet Arnarstapi och upplever den vilda lavakusten under förmiddagens promenad till Hellnar. I klipporna finns stora grottor som bildats vid lavans möte med havet, och basalt i märkvärdiga formationer med avbrott av gräsgröna sluttningar och ett rikt fågelliv. Under vår tur längs kusten har vi goda möjligheter att se valar som ofta besöker farvattnen utanför kusten. Promenaden är strax över två kilometer lång och tar cirka en timme och slutar i den lilla fiskeorten Hellnar.

Härifrån går turen vidare genom Snæfellsjökull nationalpark mot Grundarfjördur, där vårt fartyg väntar på oss. Längs vägen passerar vi ett öde område med ändlösa lavamarker som täcks av ett mosstäcke. Framförallt under dimmiga dagar förstår man varför området figurerar i så många trollsägner.

Vi har även möjlighet att göra en grottutflykt i Snæfellsjökull nationalpark. Läs mer om utflykten längre ned i programmet.

Tidig kväll lämnar vi Grundarfjördur och fortsätter söderut mot Reykjavik. Återigen slås vi av Snæfellsjökulls imponerande, kägelformade vulkan på vår resa runt näset.

 

Dag 11
Reykjavik och hemresa
Under natten har vi nått fram till Reykjavik. Vi äter tidig frukost på fartyget och lämnar sedan både det och den vackra lavaön för att köra till flygplatsen.

Båttur i glaciärlagunen Jökulssárlón

Glaciärlagunen Jökulssárlón, som har skapats av smältvatten från glaciären Breidamerkurjökull, är ett av Islands mest betagande naturunder. Du kan följa med i en amfibiebåt mellan den isblå lagunens glimtande isberg. Utflykten leds av en engelsktalande guide. Båtturen varar cirka 30–50 minuter.

Pris: 245 kr person. Utflykten bokas och betalas hemifrån.

Glaciärsjön Jökulssárlón

Valsafari vid Húsavik

Vid orten Húsavik kan du komma lite närmare valarna i havet runt Island om du köper till en valsafari i farvattnet utanför kusten. Väder- och havsförhållandena på Nordisland gör området till landets bästa för att titta på valar. Skjálfandi-viken, som omger Húsavík, ligger väl skyddad och bildar en naturskön ram om ett rikt fågelliv. Givetvis kan vi inte garantera något, men om vi har tur får vi se både delfiner, vikvalar, knölval och kanske till och med en blåval.

Vänligen notera att utflykten sker med engelsktalande guide. Valsafarin tar cirka tre timmar.

Pris: 550 kr per person. Utflykten bokas och betalas hemifrån.

Myvátn Nature Baths

Koppla av och njut av värmen i Jarðböðin i Mývatn Nature Baths, norra Islands ”Blå Lagun”. Badet ligger under bar himmel mitt i ett naturreservat, och vattnet i de vackra, arkitektritade bassängerna kommer direkt från underjorden och håller en temperatur på mellan 36 och 40 grader.

Du kan köpa inträde på förhand eller på plats.

Pris: 250 kr per person

Grottutflykt i Snæfellsjökull nationalpark

Du har även möjlighet att följa med på en grottutflykt i Snæfellsjökull nationalpark. Under utflykten följer vi lavans väg ner under markytan till en cirka 8 000 år gammal grotta. Här lyssnar vi till berättelsen om hur grottan uppstod och beundrar de fantastiska färgerna och lavaformationerna.

Vänligen notera att utflykten leds av en engelsktalande guide. Grottutflykten tar cirka en timme.

Pris: 150 kr per person. Utflykten bokas och betalas hemifrån.

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av svit per person
  • Svitkategori E: inkluderat i resans pris
  • Svitkategori D: 4 698 kr pr. person
  • Svitkategori C: 7 198 kr pr. person
  • Svitkategori C+: 10 698 kr pr. person
  • Svitkategori B: 13 098 kr pr. person
  • Svitkategori A: 15 498 kr pr. person
Tillägg för enkeltsvit

Enkeltsvit är endast möjligt i kat. D och C.

  • Svitkategori D: 11 898 kr
  • Svitkategori C: 14 298 kr
Rabatt vid 3 personer i en suite

Man kan få rabatt på 3 500:– per person om man är 3 vuxna i en svit med extrasäng (endast möjligt i kat. E, D och C).

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om priser.

OBS! Extrasängen är en liten utdragssoffa på 1,67 x 0,76 m.

Barnrabatt 2-11 år
50% av grundpriset när 2 betalande vuxna bor i samma hytt
Priset inkluderar
  • Dansk-, svensk-, och norsktalande expeditionsteam
  • Flyg Stockholm – Keflavik t/r.
  • Gyllene cirkeln inkl. lunch och transport till fartyget i Reykjavik dag 1
  • Naturhistorisk bussrundtur och inträde till Eldhimar museum på Heimaey dag 2
  • Busstur till Jökulsárlón glaciärlagun och Vatnajökull nationalpark dag 3
  • Besök på Skálanes natur- och kulturarvscenter dag 4
  • Inträde till valmuseet i Husavik dag 5
  • Vandring på öarna Grimsey, Vigur och Flatey
  • Busstur till fågelparadiset Mývatn naturreservat dag 6
  • Besök på Herring Era-museet i Siglufjördur dag 7
  • Kustnära stadsvandringar i Isafjórdur dag 8
  • Busstur på Snæfellsnes dag 10
  • Transport och kryssning med zodiacbåt
  • Informationsmöten och föredrag av reseledare
  • 11 dagars resa med M/S Sea Explorer i delad extern dubbelhytt kategori E med dusch/toalett
  • Helpension på kryssningsfartyget
  • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
  •  Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
  • Eventuella extraarrangemang
  • Båttur på glaciärlagunen Jökulsárlón
  • Valsafari vid Húsavik
  • Grottutflykt i Snæfellsjökull nationalpark
  • Inträde till Myvátn Nature Baths
  • Tillägg för enkelhytt
  • Andra måltider på land
  • Drycker utöver kaffe, te, isvatten
  • Dricks till besättningen på M/S Sea Explorer – räkna med cirka
  • 13,5 USD per dag och deltagare)
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytterna

Svitkategori A: Svit med privat balkong (37 m²) 
Inredd med dubbelsäng och sällskapsavdelning med soffgrupp, som kan avdelas med en gardin. Skjutdörr i glas ut till privat balkong med solstol, cafébord och två stolar. Ligger på Explorer-däcket.

Svitkategori B: Svit med privat balkong (28 m²) 
Dubbelsäng, soffgrupp och skjutdörr i glas ut mot privat balkong med solstol, cafébord och två stolar. Ligger på Erickson-däcket.

Svitkategori C+: Svit med två fönster (26,5 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp. Ligger i fartygets för och har två fönster: ett på fartygets sida och ett framtill. Ligger på Marco Polo-däcket där det finns extern allmän yta.

Svitkategori C: Svit med fönster (min. 22 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och ett fönster. Ligger på Marco Polo-däcket där det finns extern allmän yta.

Svitkategori D: Svit med fönster (min. 21 m²) 
Dubbelsäng, soffgrupp och fönster. Ligger på Colombus-däcket.

Svitkategori D: Svit (min. 21 m²)
Dubbelsäng, soffgrupp och fönsterglugg. Ligger på Magellan-däcket.

Reseledare och internationella gäster ombord

På kryssningen kan det finnas både danska, svenska och norska gäster ombord. Därför har vi ett skandinaviskt reseledarteam med danska, norska eller svenska reseledare som arbetar med gästerna. Några av föredragen kommer därför att vara på exempelvis norska, och när vi går i land kommer reseledarna antingen att tala norska, danska eller svenska.  På några av kryssningarna med Sea Explorer kan det även finnas Albatrosgäster från andra länder. Dessa kommer i så fall att ha sin egen reseledare och ha egna informationsmöten osv. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att delta på den kryssningen krävs det att du kan gå själv, färdas utan hjälp i kuperad terräng utan hjälp och har lust att uppleva naturen på naturens egna premisser. Personer under 18 år ska resa tillsammans med personer över 18 år.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Det är en god idé att ta med en egen kikare.

Pass och passupplysningar till Albatros Travel

Svenska medborgare behöver därför inte visa pass vid inresa. På grund av skärpta säkerhetsregler vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Vi rekommenderar därför att du tar med det!

Dessutom kräver rederiet att alla gäster har lämnat in sin passinformation (passnummer, giltighetsdatum, födelsedatum och födelseort) i förväg. Vi vill att en kopia på passet skickas till Albatros omedelbart efter en eventuell resebokning. I samband med incheckningen på fartyget överlämnar passageraren sitt pass eller annan giltig ID-handling som förvaras fram till kryssningens slut.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Mer om Island

Här kan du läsa mer om Island: www.albatros-travel.se/resmal/europa/island

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad och dricks.

Att resa på Island

Vad är en expeditionskryssning?

En expeditionskryssning skiljer sig väsentligt från vanliga turistresor och kryssningar eftersom vi inte har samma möjligher att planera resan i detalj. Många element är oförutsägliga och dagsprogrammet och reserutten ska därför ses som det idealiska målet, medan vind-, väder- och strömförhållanden kommer att medföra ändringar i programmet.

Expeditionsledaren planerar löpande tillsammans fartygets kapten själva rutten och dagsprogrammet för att säkerställa att alla för ut så mycket som möjligt av resan mot bakgrund av de aktuella förhållanden, och optimera möjligheten för att se djuren.

Allmänna regler för landstigning och utflykter

1. Informera reseledaren om du vill gå i land på egen hand.
2. Gå inte in i ett hus eller en byggnad om du inte har blivit inbjuden.
3. Gå inte själv i obebodda områden, utan håll dig nära den övriga gruppen. Och kom ihåg att vädret kan skifta plötsligt och skapa sämre sikt.
4. Håll ett säkerhetsavstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
5. Håll ett öga på klockan så att du vet när du måste gå tillbaka till fartyget. Se till så att din klocka visar samma tid som fartygets.
6. Markera alltid på påmönstringstavlan när du lämnar fartyget och när du är tillbaka igen.

Klädsel

Under en båtresa runt Island är det bra att ha med sig varierande klädsel. På Island kan man förvänta sig temperaturer på runt 10 grader. Ute till havs är det vattentäta kläder, mössor och vantar som gäller. Ta med kläder som kan kombineras. t.ex. långärmad ulltröja innerst och fleece som mellanlager och vatten- vindtät jacka ytterst.

På benen är täta fritidsbyxor samt ett par vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor att rekommendera. Ett par kraftiga, slittåliga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord och under promenader i städerna samt på flyget hem. Vid vandringar i naturen och landstigningar från gummibåtarna är ett par vattentäta stövlar nödvändiga.

Sea Explorer kryssar exklusivt för Albatros Travel och det finns ingen dress code ombord. Praktiska resekläder är därför det enda som behövs, även under festligare kväller, som vi naturligtvis anordnar.

Åksjukemedicin

Det är inte helt ovanligt att fartyget gungar mycket, även om vi förmodligen kommer att hålla oss mycket till skärgården. Åksjukeplåster (Scopoderm eller likn.) fungerar helt eller delvis för de flesta. Åksjuketabletter är ett annat alternativ. Tänk på att åksjukemedel kan ha en tröttande inverkan.

Mygg och insekter

Det finns inga mygg på Island, vilket är en glad överraskning för besökare. Om man ger sig ut på vandringar i naturen kan det vara bra med ett nät som skyddar hela huvudet, eftersom det i områden med mycket vatten, t.ex. Mývatn, kan finnas mycket knott.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor