Från krigets Stalingrad till dagens Moskva

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa på Volga genom den ryska historien – upplev museet för Slaget vid Stalingrad, Stalins bunker, Lenins födelseort och Moskva

Res ensam med andra

Moder Volga är evig, precis som den ryska folksjälen. Som Ryssland självt – överraskande men samtidigt oföränderlig. Ibland en smal flod med lummiga stränder, ibland ett öppet hav.

Att kryssa på de ryska vattenvägarna är det bästa sättet att göra nedslag i den ryska historien och den här kryssningen är inget undantag: Lär dig mer om ett av andra världskrigets avgörande slag; Slaget vid Stalingrad, se Stalins bunker i Samara och Lenins födelseort. Kryssningen avrundas med två dagar i Moskva där vi ger oss ut på stadsrundtur och upplever både Röda torget och Kreml. Dessutom stannar vi till i en rad spännande städer, bl.a. Astrachan; kaviarens hemstad, Saratov; där kosmonauten Jurij Gagarin bodde, och ”Porten till Kaukasus” - staden Rostov vid floden Don.

Under kryssningens gång kan du njuta av vårsolens första strålar från soldäck eller se Rysslands vackra landskap passera revy från din bekväma utsides hytt.

Resan är en del av konceptet "Res ensam tillsammans med andra". Det betyder bland annat att det inte finns något enkelrumstillägg och att alla resedeltagare reser på egen hand.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar, Res ensam tillsammans med andra

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Ryska rubler

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Rostov. Ombordstigning
Dag 2 Rostov vid Don. Stadsrundtur med statyn över Karl Marx
Dag 3 Kryssning på Don och Volga-Don-kanalen
Dag 4 Volgograd (Stalingrad). Besök vid segermonumentet Mamaev Kurgan med statyn Moderlandet kallar och museet för Slaget vid Stalingrad
Dag 5 Kryssning på Volga
Dag 6 Astrachan. Stadsrundtur och båttur på Volgadeltat
Dag 7 På Volga tillbaka mot Volgograd (Stalingrad)
Dag 8 Volgograd (Stalingrad). Stadsvandring genom Volgograds centrum och ett besök vid museihuvudkvarteret för den tyska generalfältmarskalken Paulus
Dag 9 Saratov. Treenighetskatedralen och pompösa statsbyggnader från 1800-talet
Dag 10 Samara. Besök i Stalins bunker
Dag 11 Uljanovsk. Besök i Lenins födelsestad och barndomshem samt Revolutionsmuseet
Dag 12 Kazan. Kul Sharif-moskén och stadens fästning. Möjlighet till besök i Raifaklostret
Dag 13 Nizjnij Novgorod. Kreml med Michaels-katedralen och monumentet över de stupade från andra världskriget
Dag 14 Pljos och Kostroma. Semesterorten Pljos och Ipatievklostret. Möjlighet för utflykt till muséet för träarkitektur
Dag 15 Jaroslavl. Stadsrundvandring i Jaroslavl och möjlighet till utflykt till Rostov Veliky, en av Rysslands äldsta städer
Dag 16 Uglitj. Stadsrundvandring inklusive Blodskyrkan och fästningen
Dag 17 Moskva. Stadsrundtur med Röda torget
Dag 18 Moskva. Stadsrundtur med Kreml
Dag 19 Moskva och hemresa

MS Lavrinenkov

Välkommen ombord på ett bekvämt och trevligt flodkryssningsfartyg
Vi kryssar med det ryska rederiet Orthodox Cruise Company. Fartygsflottan består av motorbåtar som är specialbyggda till flodkryssning. MS Lavrinenkovs 91 hytter och storleken på fartyget gör att stämningen känns intim och personalen har tid att ge en god service ombord. På fartygets olika däck finns en restaurang, en panoramasalong, bar och hytter. Du kan njuta av utsikten från soldäck och på kvällarna bjuds det rysk kultur i form av olika slags underhållning.
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Rostov. Ombordstigning

Vi flyger från Stockholm till Rostov, Porten till Kaukasus, där vi hämtas med buss och körs till Donflodens strand. Här väntar vårt fartyg MS Lavrinenkov vid kajen. Vi går ombord och bekantar oss med fartyget, och avnjuter sedan en god middag i fartygsrestaurangen.

Dag 2
Rostov vid Don. Stadsrundtur med statyn över Karl Marx Avgång kl. 15
Rostov ligger vid floden Don

Här, vid Donflodens strand, ligger Rostov som idag är huvudstad i det gamla Don-kosak-området. Området var ursprungligen självständigt, och hamnade först senare under ryskt styre. Under områdets glansperiod på 1700-talet rådde häftiga strider mellan ryska trupper, turkar och Krim-kosacker.

Rostov vid Don är ingångsporten till norra Kaukasus. Detta är södra Rysslands största och mest kosmopolitiska stad, och ett viktigt industricentrum. Staden, som genomskärs av floden Don, har hyllats i Michail Sjolochovs romaner om det ryska inbördeskriget, bl.a. ”Stilla flyter Don” och ”Skörd vid Don”, och Sjolochov tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1965.

Cirka 40 kilometer från stadens centrum rinner Don ut i Azovska sjön, som ligger i Svarta havets nordöstra hörn. Sjöns belägenhet har bidragit till att göra Rostov till et viktigt hamn- och handelscentrum för handeln i regionen med samma namn.

Dagens utflykt består av en stadsrundtur längs de breda boulevarderna där vi bland annat passerar den stora statyn över Karl Marx.

När vi har utforskat Rostov återvänder vi till fartyget, där vi så småningom gör oss redo för Avgång. Framemot kvällen lättar vi ankar och glider sedan sakta förbi staden på vår upplevelserika odyssé mot Rysslands mäktiga huvudstad, Moskva.

Dag 3
Kryssning på Don och Volga-Don-kanalen

Vi tillbringar dagen ombord på fartyget och kommer fram till Volga-Don-kanalen som förbinder Volgafloden med Donfloden. Kanalen är 101 kilometer lång och går genom utgrävda kanaler och stora reservoarer.

Problemet med att förbinda de två floderna sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det första arbetet med att gräva ut en kanal utfördes av de osmanska turkarna år 1569. Tsar Peter den Store gjorde ett misslyckat försök med att bygga en kanal i slutet av 1600-talet, och senare skulle ännu fler projekt tillkomma, varav inget nådde slutmålet.

Själva konstruktionen av Volga-Don-kanalen började på allvar före Det stora fosterlandskriget och stod inte färdig förrän år 1952. Under den här perioden byggdes kanalen mestadels av fångar som hölls inlåsta i speciella arbetsläger. Antalet gulagfångar, bland annat ryska dissidenter och tyska krigsfångar, nådde sin topp år 1952 då över 100 000 män arbetade på kanalen. Byggnationen kan bland annat jämföras med Suezkanalen som det tog över 30 år att bygga. Volga-Don-kanalen färdigställdes på cirka 4,5 år. Volga-Don-kanalen har varit en viktig förbindelseled för vattenvägarna i den europeiska delen av Sovjetunionen.

På vår väg genom kanalen passerar vi ett antal slussar. På Don-sidan höjs vi 44 meter upp och på Volgasidan sänks vi 88 meter, och det finns gott om möjligheter att uppleva passagerna på närmare håll.

Dag 4
Volgograd (Stalingrad). Besök vid segermonumentet Mamaev Kurgan med statyn Moderlandet kallar och museet för Slaget vid Stalingrad Ankomst kl. 14.00, avgång kl. 18.00
Segermonumentet Mamaev Kurgan med statyn Matrodina

Vi kommer fram till Volgograd som grundades 1589 under namnet Tsaritsyn. Men de flesta känner nog till staden under namnet Stalingrad, huvudsakligen från det stora slaget under andra världskriget mot tyskarna. Stalingrad bytte sedan namn till Volgograd 1961, men under 6 dagar per år heter den återigen Stalingrad i ceremoniellt syfte!

Innan fartyget lägger till vid kajen kan vi ana silhuetten av statyn Matrodina (Moderlandet). Statyn ligger på toppen av kullen Mamajev Kurgan, och är med sina 85 meter Europas högsta. I den här delen av staden utkämpades några av de hårdaste striderna under andra världskriget, och den enorma kvinnliga statyn är tillägnad offren för det avgörande slaget om Stalingrad vintern 1942-43.

På vår busstur idag besöker vi kullen, ett antal andra minnesmärken och stadens moderna centrum. En 120 meter lång målning visar det berömda slaget, och är idag en av stadens mest uttrycksfulla sevärdheter.

Och givetvis ska vi besöka ett museum. Närmare bestämt det statliga panoramamuséet för Slaget vid Stalingrad. Muséet är en hyllning till Rysslands fallna söner, och det är svårt att inte bli berörd av utställningen och dess detaljrika beskrivning av slaget. Här finns tusentals utställningsföremål i form av dokument, medaljer, vapen och personliga ägodelar. Vid muséet finns även en gammal mölla från 1903. Denna ödelagda femvåningsbyggnad restaurerades aldrig efter kriget, och den står idag som ett tyst monument över de våldsamheter som utspelade sig här.

Det ska även nämnas att det är intressant att få den ryska vinkeln på slaget, eftersom det är väldigt uppenbart att muséet är en hyllning till det mäktiga Ryssland som besegrade sina inkräktare.

 

Dag 5
Kryssning på Volga Ankomst till Jaroslavl kl. 8.00, avgång kl. 22.00.
Restaurangen på MS Lavrinenkov

Njut av en dag ombord medan vi glider genom det ryska landskapet. Vi är på väg till Volgadeltat vid Kaspiska havet, och vi avnjuter dagen ombord tillsammans, lyssnar på föredrag som hålls av vår reseledare, läser en god bok på däck eller något annat trevligt. Dagen är din!

Dag 6
Astrachan. Stadsrundtur och båttur på Volgadeltat Ankomst kl. 8.00, avgång kl. 20.00
Astrachan kallas även "Asiens Venedig"

På morgonen ger vi oss ut på rundvisning med buss genom staden. Astrachan ligger vid Volgas mynning och har en befäst stadsdel, en kreml, precis som så många andra ryska städer. Här är fästningen, som imponerar med sina stora torn, från 1500-talet. Astrachan ligger under Volgas vårvattenstånd och därför har man byggt upp ett antal fördämningar i området för att skydda sig mot det inkräktande vattnet. I själva staden har man av samma anledning byggt över 30 broar för att kunna röra sig fritt, och orsaken till smeknamnet Asiens Venedig är lätt att skönja. Staden har färgglada kyrkor och ett levande centrum, och så är den dessutom känd som kaviarens huvudstad. I detta område har man under flera århundraden livnärt sig på storfiske som idag är förbjudet.

Det är definitivt värt mödan att strosa genom stadskärnan och dess idylliska trähus som är så karakteristiska för den här delen av Ryssland.

Volgadeltat är det största inre floddeltat i Europa, och ligger där Europas största flodsystem, Volgafloden, mynnar ut i Kaspiska havet i Rysslands Astrachan Oblast, nordöst om republiken Kalmykia. Deltat rinner ut i Kaspiska havet, virka 60 kilometer nedströms från Astrakhan.

Volgadeltat har vuxit betydligt under det sista århundradet till följd av förändringar i vattenståndet i Kaspiska havet. År 1880 hade deltat en yta på 3 222 km2. Idag täcker Volgadeltat en yta på 27 224 km2 och är cirka 160 km lång

Volgadeltat är den enda platsen i Ryssland där det både finns pelikaner, flamingos och lotusblommor. Vi ska ge oss ut på jakt på samtliga när vi färdas på deltat under eftermiddagen.

Dag 7
På Volga tillbaka mot Volgograd (Stalingrad)

Vi har ännu en dag på Volga och njuter av den avslappnade stämningen ombord, kopplar av med en god bok, spelar kort eller något annat trevligt. Fartygspersonalen och vår reseledare ser till att vi har det bra under resans gång.

Dag 8
Volgograd (Stalingrad). Stadsvandring genom Volgograds centrum och ett besök vid museihuvudkvarteret för den tyska generalfältmarskalken Paulus Ankomst kl. 9.00, avgång kl. 13.30
Militärkyrkogården Rossoshka, Volgograd
Vi är tillbaka i Volgograd, och idag finns det möjlighet att gå med på en promenad från skeppet till Volgograds huvudgata och ett utifrån sett oansenligt museum. Men när man befinner sig inne i museet kan man verkligen känna historiens vingslag. I källaren under det som tidigare var ett varuhus överlämnade sig Paulus den 31 januari 1943 till Röda arméns trupper. ”Jag gratulerar dig till utnämningen till generalfältmarskalk. Samtidigt måste jag berätta för dig att ryssarna står utanför”, sa generalmajor Schmidt. Paulus lät genast utnämningen införas i löneboken. Då den ryska löjtnanten Ilschenko trädde in fann han Paulus liggandes på sin säng. När Paulus följde med de ryska officerarna ut uttalade han orden: ”Det var länge sedan, jag såg en stjärnklar himmel”. I museet med de gamla, tunga bunkerdörrarna får vi höra om den tyska arméns historia i Volgograd. Nederlaget här var starkt bidragande till att Tyskland inte blev segrare i andra världskriget.
Dag 9
Saratov. Treenighetskatedralen och pompösa statsbyggnader från 1800-talet Ankomst kl. 14.00, avgång kl. 18.00
Kosmonauten Jurij Gagarin har bott i Saratov

Vi har kommit fram till Saratov som ligger vid Volgas strand i en dal omgiven av låga berg. Staden uppstod runt ett fort som byggdes här år 1590, och den utvecklades till ett betydelsefullt industri- kultur- och utbildningscentrum. I slutet av 1800-talet var den en av Rysslands mest moderna städer. Den första människan i rymden, Jurij Gagarin, bodde under en period i Saratov och studerade vid stadens universitet. Detta fick sedermera sitt namn efter den berömda kosmonauten, som företog sin rymdresa år 1961. I staden finns även ett museum till minne av Gagarin. Här får vi hela historien om den ryske rymdfararen och hans liv i Saratov.

Trots Saratovs moderna utseende hittar vi fortfarande spår från det förflutna med bland annat stadens äldsta kyrka, Treenighetskatedralen från 1600-talet och de pampiga statliga byggnaderna som uppfördes på 1800-talet. Vi utforskar allt detta under vår stadsrundtur, och vi passerar även art deco-marknaden, Sobornaya-torget och Radishevs konstmuseum (inträde ingår ej), även känt som Volga-eremitagen. Museet rymmer över 20 000 konstverk, bland annat en överväldigande samling ikoner från de rysk-ortodoxa kyrkorna samt målningar av några av Rysslands bästa konstnärer.

Efter rundturen som görs med buss kan den som vill promenera längs Saratov Arbat, gågatan i stadens centrum. Gatan kallas även för Tyskarnas väg efter de tyskar som Katarina den Stora tog in i landet för att odla marken för det ryska imperiet.

Dag 10
Samara. Besök i Stalins bunker Ankomst kl. 17.00, avgång kl. 21.00
På besök i Samara

När vi rör oss nerför floden kommer stäppen långsamt oss till mötes, och efterhand som vi närmar oss Samara tornar ett betydligt kulligare område upp sig i horisonten. Staden är uppkallad efter floden med samma namn som mynnar ut här, och den charmiga stadskärnan har många välbehållna trähus. Fram till år 1990 var Samara en stängd stad eftersom det låg stora ryska vapenfabriker här.

Idag är Samaras mest intressanta sevärdhet en bunker uppförd av Josef Stalin år 1942, när tyskarna hotade Moskva. Vi besöker den naturligtvis och känner historiens vingslag. Från utsidan liknar byggnaden en offentlig administrationsbyggnad. Fram till 1915 var den residens för stadens borgmästare och efter det flyttade Revolutionsrådet in. Bredvid trappan finns en låg dörr bakom vilken en av andra världskrigets allra största hemligheter ruvade, nämligen bunkern som Stalin skulle gömma sig i om tyskarna lyckades erövra Moskva. Hela 192 trappsteg leder ner till kontor, sovrum med mera.

Dag 11
Uljanovsk. Besök i Lenins födelsestad och barndomshem samt Revolutionsmuseet Ankomst kl. 9.00, avgång kl. 16.00
Lenin föddes i Uljanovsk
Den 22 april 1870 fick skolinspektören i landsorten Simbirsk sitt tredje barn, Vladimir Iljitj Uljanov, i staden Simbirsk. Barnet skulle senare få namnet Lenin. Under Sovjettiden ändrade staden namn till Uljanovsk efter sitt berömda stadsbarn, och blev ett mecka för socialister och kommunister från hela världen. Idag innebär ett besök i Uljanovsk fortfarande ett besök i Lenins hemstad. På vår guidade busstur ser vi inte bara huset där Sovjetunionens fader föddes, men även byggnationen till minne av Lenin, tillägnad hans liv och politiska gärningar. Vi ska även besöka det imponerande Revolutionsmuseet, som huserar alla tänkbara utställningsföremål från Lenins liv. Här hittar vi bland annat hans skrivbord, som stod i det rummet han hyrde på Vesterbrogade då han bodde i Köpenhamn. Här finns också modeller som visar revolutionärernas kamp för att undkomma styret, banderoller, vapen och mycket mer.
Dag 12
Kazan. Kul Sharif-moskén och stadens fästning. Möjlighet till besök i Raifaklostret Ankomst kl. 9.00, avgång kl. 12.00
Kul Sharif-moskén i Kazan, Tatarstans huvudstad

Vi kommer fram till Kazan. På dagens utflykt insuper vi den kosmopolitiska atmosfären i det gamla handelscentret, där människor från världens fyra hörn gjorde affärer. Förutom enorma ortodoxa kyrkor hittar vi även moskéer, synagogor och katolska kyrkor.

Vi besöker stadens kreml och får möjlighet att beundra den nyuppförda moskén. Ända sedan 1804 har Kazan varit hemstad åt Rysslands äldsta universitet. Kazan är huvudstad i Tatarstan, som är en av de sex självständiga republikerna i Rysslands trädgård mot Sibirien. Invånarna är turkar som härstammar från Djingis Khans ryttarhärar från 1200-talet, och de har sedan blandats upp med ryssarna under flera århundraden. De är muslimer med ett eget språk, och landet har två alfabet.

Republiken är rik på olja och är i politiskt gott sällskap med Ryssland, som köper deras svarta guld. Stadens fästning, som invaderades av Ivan den Förskräcklige år 1552, är vitkalkad och överskuggas av den fantastiska Kul Sharif-moskén. Den har en storslagen utsikt mot floden.

Dag 13
Nizjnij Novgorod. Kreml med Michaels-katedralen och monumentet över de stupade från andra världskriget Ankomst kl. 7.00, avgång kl. 10.00
Nizjnij Novgorod vid Volga grundades 1221

Nizjnij Novgorod kallas även för Gorkij eller Nizjnij i dagligt tal. Staden grundades 1221 och är strategiskt placerad vid Volga som försvars- och fästningsstad mot ryttarfolket från stäpperna. På senmedeltiden var staden centrum för handeln från öst. Dessutom är den knutpunkt för Rysslands stora vattenvägar. Här möts floderna Oka och Volga och förenar därmed alla vattenvägar från Kaspiska havet, Ural, Centralryssland, Östersjön och Vita havet.

Stadens tidigare namn, Gorkij, kommer från proletärförfattaren Maksim Gorkij, som föddes här 1868. Gorkij blev en sovjetisk ikon, en författare som lät sig ryckas med av revolutionen, som han försvarade med näbbar och klor. Han blev en samhällspriviligierad, njöt av alla fördelar som följde med detta och satte den döva sidan till vad gällde sovjetstyrets ogärningar.

Under sovjettiden var staden helt stängd för omvärlden, primärt eftersom den producerade styrets militärvapen, men det var även bra att ha en plats dit man kunde föra de mest kända dissidenterna, utan att de kunde upprätthålla kontakten med omvärlden.  Fysikern och Nobelprismottagaren Andrej Sakharov var en av de som hade det tvivelaktiga nöjet att ofrivilligt vistas i staden i sex år, fram till 1986.

På 1990-talet fick staden en framträdande handelsposition. Idag är det en dynamisk storstad som även kan erbjuda utländska gäster upplevelser med många facetter. På vår stadsrundtur i Nizjnij Novgorod ska vi titta på den stora fästningen, kreml, som tornar över floden med den fina Michaels-katedralen och monumentet över de som stupade under andra världskriget.

Dag 14
Pljos och Kostroma. Semesterorten Pljos och Ipatievklostret. Möjlighet för utflykt till muséet för träarkitektur Ankomst till Pljos kl. 8.00, avgång kl. 11.00, ankomst till Kostroma kl. 14.00, avgång kl. 22.00
Ipatievsij-klostret i Kostroma

Den lilla staden Pljos, där vi lägger till tidigt på morgonen, har i många år varit en populär semesterort för Moskvas intellektuella, konstnärer, och idag även den politiska eliten. Och när vi ser staden förstår vi varför. De många vackra trähusen ligger utspridda i ett vidunderligt vackert, skogbeklätt och kulligt område som sträcker sig ner mot floden. Vi går en liten promenad och njuter av utsikten över Pljos och Volga.

Vi fortsätter vår båtfärd och kommer fram till Kostroma, som genomskärs av floden Volga. Från det att den grundades på 1100-talet och genom hela medeltiden utsattes staden upprepade gånger för tatarernas plundring och förstörelse. Även pirater från Novgorod och polska och litauiska trupper har varit ute efter stadens skatter.

Från 1600-talet och fram till idag har Kostroma vuxit till en av Rysslands största städer, och stadens huvudlivsnäring är textil- och linproduktion. Kostroma är även en av Gyllene ringens vackraste städer. Staden kan stoltsera med pampiga byggnader som Novgorod Bogojavlenskij-klostret, Upatievskij-klostret och Ipatievsij-klostret. Sistnämnda passerar vi under dagens utflykt, som även inkluderar en stadsrundtur. Kostroma är idag den enda ryska staden som ser likadan ut som den gjorde på 17- och 1800-talet. Från stadens centrala torg sprider gator och boulevarder ut sig som hjulmedar.

 

Dag 15
Jaroslavl. Stadsrundvandring i Jaroslavl och möjlighet till utflykt till Rostov Veliky, en av Rysslands äldsta städer Ankomst till Jaroslavl kl. 7.00, avgång kl. 19.00
Den storslagna Eliaskyrkan i Jaroslavl

Den vackra gamla staden Jaroslavl vid Volgas strand grundades av Kiev-fursten Jaroslav den Vise år 1010, och är en av Gyllene ringens äldsta och vackraste städer. Den här benämningen används om den ring av fästningsstäder som på medeltiden uppfördes runt Moskva som extra skydd av huvudstaden då denna hotades av stammar från norr. Namnet gyllene har ringen fått senare på grund av de arkitektoniska och konstnärliga rikedomarna som smyckar städerna. Jaroslavl var Rysslands huvudstad under en kort period under Förvirringens tid i början av 1600-talet. Den här tiden präglades av inbördeskrig och främmande interventioner ända fram till 1613 när Romanovdynastin kom till makten.

På vår stadsrundtur i buss och till fots får vi ett bra intryck av vardagslivet i Ryssland, och hjärtat slår ett extra slag inför åsynen av de många lökkupolerna och spirorna som sticker upp överallt, och vittnar om Jaroslavls enorma antal kyrkor. Det är föga överraskande att stadens historiska centrum har hittat in på UNESCOs världskulturarvslista.

Förr i tiden var stadens hantverkare berömda för sin konstnärliga förmåga, vilket gjorde Jaroslavl till en religiös och handelsmässig knutpunkt på Volga. De många handelsmän som strömmade till staden tävlade ständigt med varandra, och inte minst med byggherrarna i Moskva, om att bygga de största kyrkorna med de vackraste utsmyckningarna och freskerna. En rik affärsman står också bakom den kyrka vi besöker på dagens stadsrundtur, nämligen den pampiga Eliaskyrkan. Innanför hittar vi några av de vackraste och mest färgsprakande freskerna i hela Gyllene ringen.

(Utflykten till Rostov Veliky är inte inkluderat i resans pris men beställs och betalas ombord.)

Dag 16
Uglitj. Stadsrundvandring inklusive Blodskyrkan och fästningen Ankomst kl. 8.00, avgång kl. 12.00
Trähantverk i Uglitj

Idag lägger vi till utanför den sagolika provinsstaden Uglitj. Staden grundades på medeltiden, men fick en tuff start. På grund av sin status som gränsstad för storfurstedömet Moskva, brändes Uglitj upprepade gånger ner av både litauer och tatarer, som hade ett gott öga till den närliggande storstaden. Uglitj fick däremot snart ännu mer medvind när de moskovitiska storfurstarna tyckte om att överlämna styret av den lilla gränsstaden till sina bröder och andra familjemedlemmar. På 1500-talet genomgick Uglitj en blomstringsperiod och många av stadens byggnader kommer från just den epoken.

Under vår promenad till stadens befästa stadsdel, på ryska kallad för kreml, ser vi Dmitrij blodskyrka, vars namn hänvisar till Ivan den Förskräckliges son, Dmitrij. Han spelade den olycksaliga huvudrollen i den mest berömda händelsen i stadens historia. År 1951 hittades den endast tio år gamla pojken med halsen avskuren på palatsets gård. Eftersom Dmitrij var Ivan den förskräckliges enda son och därmed den sista släktingen i Rurikdynastin som hade regerat i Ryssland sedan 800-talet, föll misstankarna direkt på tsarens rådgivare och landets egentliga härskare, Boris Godunov.

Efterföljande undersökningar fastslog däremot att Dmitrijs död var ett resultat av den olyckliga kombinationen mellan ett epilepsianfall och lek med en kniv. Men Uglitjs invånare har aldrig låtit sig övertygas om den versionen. Hundra år efter Dmitrijs död bestämde sig tsarerna i Romanovdynastin för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglitj till ett mål för pilgrimsresor. Man uppförde en kyrka till Dmitrijs ära på den plats där pojkens lik hittats.

Den dramatiska historien står i stark konstrast till kyrkans sagolika utseende med röd-vita murar och himmelsblå kupoler med gyllene stjärnor. Om vi på vägen runt Uglitj stöter på stadens röda vapensköld, påminns vi återigen om den förskräckliga historien om Dmitrij, eftersom den mördade pojken finns avbildad här, med krona, gloria och den ödesdigra kniven.

Inne i stadens kreml ligger den imponerande Kristi-Förklarings-katedralen (Preiobrazjenskij sobor) med de fem mörkgröna kupolerna vackert vilande på den vita och gula byggnaden. Innanför kan vi njuta av åsynen av fresker och de ikoner som är så typiska för den rysk-ortodoxa kyrkan, och som vi kommer att bekanta oss med under den här resan. I Uglitj hittar vi även traditionella träsniderier, och det en gång i tiden så berömda Tjajka-uret, även om tiden verkar ha gått i stå för dem.

Dag 17
Moskva. Stadsrundtur med Röda torget Ankomst kl. 13.00
Röda torget i Moskva

Efter en övernattning på fartyget tar vi oss an Rysslands största stad med cirka 12,5 miljoner invånare (2016). Staden grundades år 1147 av Jurij Dolgorukij (vars namn kan översättas till Jurij Långarm) och var huvudstad fram till 1712 och återigen från 1918. Efter det svänger vi förbi Röda torget där tsaren och kyrkan på sin tid förkunnade sina dekret, och där Sovjetunionens propagandabanners bars med stolthet vid de stora paraderna. Torgets ena sida utgörs av den röda Kremlmuren, och i bakgrunden står landets mest kända landmärke, Vasilijkatedralen med sina karamellfärgade kupoler. I närheten finns ett av stadens mest välrenommerade varuhus GUM där du kan botanisera i det moderna Ryssland.

Vi passerar även Novodjevitjij-klostret (eller Nyjungfruklostret) som grundades år 1524 som monument över befrielsen av Smolensk, som varit i polska händer. Arkitekturen är starkt inspirerad av bland annat Kreml, och klostret uppfördes som en del av det halvcirkelformade försvaret runt staden. År 2004 upptogs klostret på UNESCO:s kulturarvslista. Vi går en liten promenad på klosterkyrkogården, som ända sedan grundandet har varit en eftertraktad sista viloplats för Moskvas kända personer. Om vi går runt på kyrkogården hittar vi gravstenar med namn på berömdheter som författare Anton Tjechov och Nikolaj Gogol, tidigare presidenten Boris Jeltsin och Raisa Maksimovna Gorbatjova, som var gift med Michail Gorbatjov.

Dag 18
Moskva. Stadsrundtur med Kreml Ankomst kl. 14.30
Moskva och Kreml

Idag ska vi återigen titta runt i Moskva. Under vår busstur runt huvudstaden tittar vi bland annat på Kreml, som sedan 1156, nio år efter stadens grundande, har varit dess religiösa och världsliga huvudsäte. Kreml är Moskvas absoluta centrum, både fysiskt och psykiskt, och i Ryssland säger man att alla vägar bär till Kreml. Genom tiderna har furstar, tsarer, sovjetledare och nu den ryska presidenten huserat i den befästa stadsdelen. Merparten av byggnaderna innanför den 2,25 kilometer långa muren består av palats, kyrkor och katedraler, men de religiösa byggnaderna omvandlades under sovjettiden till museer. Det stora området är fyllt med intressant arkitektur och konst, och den spännande historiken tittar fram i varje vrå och hörn. Härifrån utövade Ivan den förskräcklige och Stalin terror mot sin egen befolkning, och härifrån regerade Chrusjtjov, Bresjnev och Gorbatjov under kalla kriget.

Dag 19
Moskva och hemresa

Nu är det dags att ta farväl av vårt fartyg och Ryssland. Vi kör till flygplatsen där vårt flyg som ska ta oss hem igen väntar. Vi kommer hem med resväskan full av minnen från en upplevelserik resa.

Prisinformation

OBS

Av tekniska skäl står ovan ”delat dubbelrum”, men på denna resan bor du själv i dubbelrum.

Tillägg för uppgradering av hytt
 • Tillägg för standardhytt på Upper-däck 2 498 kr
 • Tillägg för juniorsuite på Boat-däck  6 998 kr
Priset inkluderar
 •  Svensk reseledare
 •  Flyg Stockholm  – Rostov och Moskva – Stockholm  med mellanlandning
 •  Utflykter och entréer enligt program
 •  Transport från flygplatsen till fartyget i Rostov och från fartyget till flygplatsen i Moskva
 •  18 nätters kryssning på MS Lavrinenkov i dubbelhytt (som används som enkelhytt) på Main-däck
 •  Helpension från middag dag 1 till frukost dag 19
 •  Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 •  Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 •  Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 •  Eventuella extraarrangemang
 •  Inresevisum till Ryssland
 •  Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 50 euro per person).
 •  Dricks till personalen ombord på kryssningsfartyget (räkna med cirka 150 euro per person).
 •  Personliga förnödenheter
 •  Drycker
 •  Eventuella måltider i land utöver redan nämnda.
 •  Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 •  Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om MS Tchaikovskiy

Hytterna under en flodkryssning är vanligtvis små och enkelt inredda, men på MS Lavrinenkov finns det ett stort urval av olika hytter, och det går bland annat att boka juniorsviter på upp till hela 16 kvadratmeter. Den här typen av hytter är mer än dubbelt så stora som standardhytterna ombord, och större än hytterna på de flesta andra flodkryssningsfartyg på de ryska floderna. Samtliga hytter har egen dusch och toalett, luftkonditionering och stort fönster samt enkelsängar och stickkontakter på 220 V (europeisk standard).

Vi anordnar resan med standardhytt, men med möjlighet att boka en högre kategori mot tillägg.

Utsides standardhytt på Main-däck

Hytt på cirka 14 m2 med två sängar och ett stort fönster.

Utsides standardhytt på Upper-däck

Hytt på cirka 14 m2 med två sängar och ett stort fönster.

Utsides juniorsvit på Upper-däck

Hytt på cirka 16 m2 med två sängar och ett stort fönster.

Utsides juniorsvit på Boat-däck

Hytt på cirka 16 m2 med två sängar och ett stort fönster.

Förbehåll för ändringar

Ändringar i båtrutten kan förekomma, precis som nämnda utflykter kan genomföras i en annan ordning än den som finns beskriven. Samtliga inplanerade aktiviteter kommer däremot att genomföras. I tillfälle av ändringar informerar reseledaren om det här i Ryssland.

Besök i ryska kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter på land. Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

Visum till Rusland

Som svensk behöver man visum för att få resa till Ryssland. Här kan du läsa mer:

www.albatros.se/resmal/europa/ryssland/visum

Vänligen notera att Albatros Travel inte tar ansvar för avsaknad av visum.

 

 

 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Ryssland

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer, tidsskillnad etc:

www.albatros.se/resmal/europa/ryssland

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from Toppenresa för russofiler Besök 13 ryska städer och bo hela tiden bekvämt på ett fantastiskt välskött fartyg med underbar besättning. Flodkryssning är ett mycket bekvämt sätt att resa runt.
Date published: 2018-05-13
Rated 5 out of 5 by from Res ensam tillsammans med andra - bra koncept Fin resa, god mat, skönt att slippa packa upp mer än en gång, vackert väder, trevliga reskamrater.
Date published: 2018-05-25
Rated 5 out of 5 by from En helt fantastisk resa med en super fin båt. En resa till många spännande städer, med en båt med högsta komfort, mat o service.
Date published: 2018-05-13
 • y_2019, m_2, d_21, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_3
 • loc_sv_SE, sid_RUCRI08, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

RUCRI08BSE