Peru – vandring på Inkaleden till Machu Picchu

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vandra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu och upplev Lima, Cusco och Titicacasjön

Ge dig ut på ditt livs äventyr och vandra den mytomspunna Inkaleden! Efter 4 dagars vandring är vi framme vid den magiska inkastaden Machu Picchu. Innan vi påbörjar vår vandring utforskar vi Perus huvudstad Lima och övernattar i Ollantaytambo i Den heliga dalen där vi besöker några av de mest välbevarade inkaruinerna. Här får vi även tid att acklimatisera oss. 

Efter vandringen på Inkaleden har vi några dagar i Cusco, inkafolkets huvudstad. Här bor vi på hotell i centrum, på gångavstånd till alla de stora sevärdheterna. Resan avrundas vid Titicacasjön där vi bor en natt hos invånarna på ön Amantani.

Om du vill uppleva ännu mer kan du förlänga resan med tre dagar på en lodge i Amazonas.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Norsk/svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Ja

  • Valuta Nuevo Sol

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Lima
Dag 2
Lima. Stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, San Francisco-kyrkan och Larcomuseet.
Dag 3
Lima – Cusco – Ollantaytambo. Indiansk vävnad i Chinchero
Dag 4
Ollantaytambo. Inkaruiner i Ollantaytambo och Pisac
Dag 5
Ollantaytambo. Vandring på Inkaleden till Wayllabamba 
Dag 6
Inkaleden. Wayllabamba – Pacaymayo 
Dag 7
Inkaleden. Pacaymayo – Wiñaywayna 
Dag 8
Inkaleden. Wiñaywayna – Machu Picchu. Vidare med tåg och buss till Cusco 
Dag 9
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán 
Dag 10
Cusco. Tid för egna äventyr 
Dag 11
Cusco – Puno vid Titicacasjön. Vacker resa genom Anderna
Dag 12
Puno – Uros – Amantani. Båttur på Titicacasjön och övernattning hos invånarna på ön Amantani 
Dag 13
Amantani – Taquile – Puno. Båttur till Taquile-ön. 
Dag 14
Puno – Lima. Hemresa. Möjlighet att förlänga resan i Amazonas
Dag 15
Hemkomst

Hotell

Casa Andina Miraflores Centro

  • 58 rum
  • 0 km till centrum (Miraflores-stadsdelen)
  • Dygnsöppen reception
  • Restaurang
  • Hiss
  • Wi-fi (gratis)

Väldigt trevligt hotell med centralt läge i stadsdel Miraflores i Lima. Här finns gott om restauranger, barer och butiker. Hotellet har frukostrestaurang, och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum 
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.  

Du kan läsa mer om hotellet här: 
https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/ 

Campa på inkaleden

  • På vandring på Inkaleden

Campingplatser

Övernattning sker på utvalda campingplatser på rutten. Här finns helt basala toalettfaciliteter, som inte är särskilt bra. Vår personal tar därför med toalettält som sätts upp när vi äter lunch och övernattar.  Det är kemiska toaletter samt en hink med vattenkran så att man kan tvätta händerna. Det finns toalettpapper, men vi rekommenderar att man för säkerhets skull tar med en extra rulle.

OBS: Det kan hända att myndigheterna hänvisar till andra campingplatser än dem som nämns i programmet. I så fall tillrättalägger vi rutten efter detta.

Tält

Det används ”Pro-Aconcagua DOITE”- tält med plats till 3 personer, men de används till max. 2 personer, så det finns gott om plats – även till bagaget. Du sover på ett uppblåsbart liggunderlag -  ”Thermarest” eller ”Tattoo”. Om du reser ensam får du ett tält för dig själv om du betalar enkelrumstillägg.

 

Privat övernattning på Amantani-ön

För att inte förstöra den enastående kulturen på Amantani-ön, men samtidigt se till att man får intäkter från turismen, har man gjort en rotationsordning så att de familjer som uppfyller vissa krav kan ta emot turister. De krav som ska uppfyllas är ordentliga sängar och sängkläder, toalett med rinnande vatten, hygieniskt kök och en meny enligt överenskommelse (som är samma för alla besökare).

Vid ankomst till ön kommer lokalguiden som är med i båten att fördela gästerna till de olika familjerna. Backar och stenstigar tar dig till huset/gården och sedan du ditt rum. Man får ett dubbelrum eller enkelrum, beroende på vad man har bokat. Det är för det mesta en toalett med handfat (kallt vatten) som delas mellan 2 eller 3 rum per familj.  Eftersom man befinner sig över 3800 meters höjd så finns här varken mygg eller andra irriterande insekter.  Det finns gott om extra filtar så att man kan hålla värmen och få en god natts sömn.

Eftersom klimatet är torrt och relativt svalt, är det lättare att vänta med att duscha tills man är tillbaka på hotellet i Puno dagen efter.  Några få hus kan erbjuda en hink med varmt vatten eller kanske till och med en dusch och det kostar normalt sett lite extra (betalas på plats).

Familjerna talar för det mesta inte engelska, men det är mycket vänliga och gästfria och de gör allt för att man ska trivas.

Nästan alla hus har solceller så att det finns ljus på kvällarna. Det är dock viktigt att man tar med sig en ficklampa eller kanske en pannlampa som kan användas vid toalettbesök eller om man vill läsa en bok etc.

Casa Andina Koricancha

  • 54 rum
  • 0 km till centrum
  • Dygnsöppen reception
  • Restaurang
  • Wi-fi (gratis)

Charmigt hotell med perfekt läge i Cuscos historiska stadsdel. På kort gångavstånd till stadens torg, Plaza Mayor, och det berömda inkatemplet, Coricancha. Hotellet har en frukostrestaurang och det är gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. Det finns roomservice och gratis wi-fi på rummet. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://www.casa-andina.com/en/destinations/cusco/standard-cuzco-koricancha/

Jose Antonio

  • 106 rum
  • Dygnsöppen reception
  • Restaurang och bar
  • Wi-fi (gratis)

Trevligt hotell i utkanten av staden Puno med direkt utsikt över Titicacasjön. Det här är en av de bästa övernattningsställena i Puno, och hotellet har en trevlig restaurang och bar. I receptionen står alltid te, så att den som vill njuta av en kopp muño-te, kan göra det när andan faller på. Det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Stora trevliga rum med dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp, element, hårtork och gratis wi-fi. Albatros gäster har rum med utsikt mot Titicacasjön.

Du kan läsa mer om hotellet här: http://hotelesjoseantonio.com 

Sol Natura

  • 26 rum
  • 0 km till centrum
  • Dygnsöppen reception
  • Restaurang
  • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://sol-natura.hotelvallesagrado.com/en/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Lima

Idag flyger vi till Perus huvudstad, Lima. Efter ankomst och formaliteter på flygplatsen körs vi till vårt hotell, som ligger i den trevliga stadsdelen Miraflores.

Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, San Francisco-kyrkan och Larcomuseet.
Perus flagga stammar från 1824

Lima är Perus huvudstad och grundades år 1535. Den var under många år kontinentens viktigaste stad, och är i dag landets största. Staden har många stolta traditioner och en del byggnadsverk från kolonialtiden, även om utvecklingen och de många moderna byggnaderna efter hand dominerar gatubilden. Vi ger oss ut på en stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, som förklarats som världskulturarv av UNESCO på grund av de välbevarade byggnaderna i kolonialstil. Vi tittar framför allt närmare på huvudtorget, Plaza de Armas, med regeringspalatset där presidenten håller till. Runt Plaza de Armas finns även stadens rådhus och den pampigt smyckade katedralen med de jordiska resterna av Francisco Pizarro, spansk conquistador och Limas grundare. Han var orsaken till det regerande inkafolkets första svidande nederlag, som skulle bli början på Inkarikets fall.

Vi besöker San Francisco kyrka och kloster, ett av de bästa exemplen på spansk barockstil. Byggnationen påbörjades år 1546 och är världsberömd för sitt vackra bibliotek med över 25 000 antika böcker. Men mest kända är förmodligen klostrets och kyrkans katakomber, som återupptäcktes av arkeologer år 1943, när man öppnade upp kyrkans källare. Man tror att över 25 000 personer begravdes i katakomberna under förfärliga omständigheter tills Peru blev självständigt i början av 1800-talet. 

Senare på dagen besöker vi Arkeologiska museet Larco i Limas stadsdel Pueblo Libre. Här får vi en god introduktion till de indiankulturer som levde i Peru förutom inkafolket. Vi ser deras keramik och guldsmycken i en vacker samling tillsammans med några av inkafolkets guldskatter. Samma skatter blev även orsaken till deras kulturs undergång, eftersom det var guldet som var slutdestination för spanjorernas erövringståg och kolonisering av Sydamerika.   

Övernattning i Lima.

Dag 3
Lima – Cusco – Ollantaytambo. Indiansk vävnad i Chinchero
Traditionell vävnad

Den här morgonen bär det av till flygplatsen i Lima. Härifrån flyger vi till Cusco och styr sedan kosan mot Ollantaytambo i Den heliga dalen. Själva resan dit är storslagen. Vi inleder med att köra genom höglandet, där indianerna odlar bönor och majs, innan vi fortsätter ner till Heliga dalen med utsikt över den brusande Urubambafloden, grönskande bergssidor och snöklädda bergstoppar. 

Längs vägen besöker vi en kvinnogrupp i Chinchero som gjort sig kända för att skapa några av Perus vackraste vävnadsarbeten. De väver med alpacka och lammull, och använder sig av ursprungliga växtfärger och vävar till sina mattor. Metoderna är i stort sett samma som inkafolket använde sig av. Vi får se hur man tvättar, färgar och väver mattorna, och kan även beundra de färdiga produkterna. 

Väl framme i den charmiga lilla staden Ollantaytambo kan vi njuta av den sista delen av dagen och eventuellt strosa längs de trevliga gatorna. Ollantaytambo är en bra utgångspunkt för en vandring längs Inkaleden. Den ligger på 2 800 meters höjd och är perfekt för acklimatisering innan vandringen börjar.   

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Inkaruiner i Ollantaytambo och Pisac
Inkaruinerna i Ollantaytambo

Vi inleder dagen med att besöka Ollantaytambos vackra arkeologiska område – En inkastad med terrasser där man odlar grödor, och ett imponerande bevattningssystem som löper hela vägen genom staden. Inkastaden är vackert belägen längs en bergssida och hade en gång en viktig ceremoniell betydelse. Här ser vi några imponerande byggnadsverk och får en förklaring till hur inkafolket lyckades frakta de stora stenarna upp på de höga bergen.

Efter det ser vi vackert belägna Pisac som precis som Ollantaytambo var ett administrativt centrum. Den var strategiskt placerad och vaktade gränsen till riket. Här hade inkafolket en stor anläggning varifrån man administrerade befolkningen i den översta delen av Heliga dalen, och som även var vaktplats för ingången till dalen. Här hittar vi några av Inkarikets mest imponerande terrassanläggningar.

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 5
Ollantaytambo. Vandring på Inkaleden till Wayllabamba 
Souvenirer i Ollantaytambo

Vi ger oss ut på en fantastisk tur med buss genom Den heliga dalen till kilometer 82 (82-kilometerspunkten på järnvägen mellan Cusco och Aguas Calientes). Här börjar vandringen på Inkaleden. Vi inleder med två timmars lätt vandring ner till Den heliga dalen där vi besöker inkastaden Llaqtapata där odlingsterrasserna och övriga byggnader är idylliskt belägna längs en klippvägg. Efter det går vi den korta biten upp till Cusichaca-dalen och sedan vidare till Wayllabamba som är den sista bebodda landsorten på Inkastigen.  

Fakta om dagens vandring: 

Maxhöjd: 2 930 meter over havet 
Minimihöjd: 2 750 meter over havet 
Antal kilometer: 11 
Varaktighet: Cirka 6 timmar 
Övernattning: Campingplats vid Wayllabamba (2 930 meter över havet). 

Vänligen notera: Det kan hända att myndigheterna hänvisar till andra campingplatser än de som finns angivna i programmet, och rutten anpassas då efter det. 

Dag 6
Inkaleden. Wayllabamba – Pacaymayo 
På vandring på Inkaleden

Dagen inleds med en morgonvandring längs branta stigar genom Llullucha-dalen. Här passerar vi brusande floder och är omgivna av träd som endast finns i Anderna i Sydamerika. Slutligen når vi det så kallade Páramo-landskapet, och befinner oss nu över trädgränsen där endast växer som har anpassat sig till det hårda klimatet kan överleva. Vi styr kosan mot vandringens första och högsta pass, Warmiwañusca (Den döda kvinnans pass) som ligger på 4 200 meters höjd, och utsikten är imponerande. Härifrån kan man se de snöklädda bergstopparna och de dramatiska dalarna. Vi vandrar ner till botten av den skogsklädda Pacaymayo-dalen där vi ska övernatta. 

Fakta om dagens vandring: 

Maxhöjd: 4 200 meter över havet 
Minimihöjd: 3 000 meter över havet 
Antal kilometer: 10 
Varaktighet: Cirka 7 timmar 
Övernattning: Campingplats i Pacaymayo-dalen (3 580 meter över havet). 

Dag 7
Inkaleden. Pacaymayo – Wiñaywayna 
Soluppgång över Machu Picchu

Nu väntar en krävande vandring upp och ner längs inkatrappor förbi den lilla inkastaden Runkuracay på oss. När vi når vandringens andra pass på 3 950 meters höjd öppnar sig landskapet och vi får en imponerande utsikt över den snöklädda Pumasillo-bergskedjan.

Efter det vandrar vi ner till ruinerna i Sayacmarca-inkastaden (den otillgängliga staden) där det finns en labyrint av hus, gator, torg och bevattningskanaler. Den ligger vackert placerad på ett klippsprång och blickar ut över Aobamba-dalen. Inkaleden fortsätter längs en massiv stig av granitsten på branta klippsidor, omgiven av dimskog med orkidéer, bromelia, mossa och ormbunksväxter. Vid det tredje passet på 3 650 meters höjd har vi utsikt över det arkeologiska inkakomplexet Phuyupatamarca (Städerna i skyn). Det finns tid för att utforska staden och dess fantastiska byggnader, som ligger utspridda längs en klippvägg. Efter det har vi en lång vandring nerför trapporna, omgivna av dimskog som leder fram till Wiñaywayna (evigt ung), den största och vackraste av alla platser längs Inkaleden.  

Fakta om dagens vandring: 

Maxhöjd: 3 950 meter över havet 
Minimihöjd: 2 650 meter över havet 
Antal kilometer: 12,5 
Varaktighet: Cirka 8 timmar 
Övernattning: Campingplats vid Wiñaywayna (2 680 meter över havet)

Dag 8
Inkaleden. Wiñaywayna – Machu Picchu. Vidare med tåg och buss till Cusco 
Vandring på Inkaleden

Idag når vi vandringens höjdpunkt – Vår rutt är kortare än föregående dagar och vi börjar tidigt på morgonen för att relativt snabbt nå Intipunku (Solporten). Det vi får uppleva här är inte bara en av Perus utan hela Sydamerikas absoluta höjdpunkter, i form av den mytomspunna staden Machu Picchu, som tronar majestätiskt längs en bergskam. Den legendariska inkastaden ligger cirka 2 430 meter över havet på en smal bergsrygg över Urubambafloden, omgiven av frodig och grönskande bergsregnskog, ofta inhöljd i dimma och moln. En perfekt förening av människans och naturens imponerande skaparförmåga. Staden hade varit bortglömd i många år när den amerikanske historikern Hiram Bingham av en slump hittade komplexet den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som räknas som en av inkafolkets sista bastioner i kampen mot spanjorerna. Vilcabamba hittades senare på en annan plats längre in i Amazonasregnskogen.

Machu Picchu är inhöljt i stor mystik. Komplexet nämns inte i spanjorernas många skildringar av deras nya rike, och hittades förmodligen därför aldrig av dem. Machu Picchus existens har därför i flera århundraden endast varit känd bland en handfull quechua-indianer. Machu Picchu byggdes på cirka 30 år med föranledning av inkan Pachacutec, och var förmodligen ett slags heligt lantställe för inkan och hans hov.  Det tar cirka 30 minuter att gå från Solporten ner till Machu Picchu, där vi får en rundvisning. Efter det åker vi buss ner till Agua Calientes där vi har lite tid på egen hand innan vi tar tåget till Ollantaytambo och sedan fortsätter med buss till Cusco.  

Fakta om dagens vandring: 

Maxhöjd: 2 650 meter över havet 
Minimihöjd: 2 400 meter over havet 
Antal kilometer: 5 
Varaktighet: Cirka 3 timmar 
Övernattning i Cusco.  

Dag 9
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán 
Cusco ligger på 3 400 meters höjd

Idag utforskar vi Cusco som är inkafolkets gamla huvudstad, sagolikt belägen mitt i Anderna. Staden finns med på UNESCOs världskulturarvslista och präglas både av vitkalkade spanska byggnader, storslagna kyrkobyggnader och kulörta hus där spansk och indiansk kultur möts i en nutida, festlig blandning. Cusco är centrum i inkafolkets heliga dal, och området präglas av deras företagsamhet samt deras höga kulturella och byggtekniska nivå. Överallt finns det pampiga ruiner, sinnrika kanaler, konstbevattningsanläggning och odlingsterrasser på branta bergssidor. Inkafolkets huvudstad utformades ursprungligen som en puma, och binds samman av kullerstensgator.

Vi inleder vår rundtur på Plaza de Armas, Cuscos centrala torg. Vi avrundar med ett besök i inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kyrkan. Inkafolkets speciella byggteknik säkerställde att deras byggnader kunde motstå jordbävningar bättre än kolonialmaktens byggnader. Santo Domingo-kyrkan led stor skada under jordbävningarna 1650, 1950 och 1986, men inkafundamenten bestod. Själva ordet coricancha är quechua-indianska och betyder den gyllene trädgården. Tempelväggarna var nämligen en gång täckta av guldbitar som vägde flera kilo styck. Men guldet och andra föremål stals av den spanske erövraren Francisco Pizarros folk, och det enda som finns kvar är stenarbetet som betraktas som något av det mest perfekta Peru kan skryta med.

Senare på dagen besöker vi det kolossala fortet, Sacsayhuamán. Fortet är beläget på en kulle med en imponerande utsikt över hela Cusco. Trots ruinområdets ansenliga storlek kvarstår idag endast 20 procent av den ursprungliga strukturen. Övrig del revs ned av de spanska kolonialherrarna som använde stenarna till att bygga kyrkor och hus i Cusco. Spanjorerna lämnade de största stenarna varav en väger så mycket som 200 ton. Anläggningen är ännu en tydlig vittnesbörd om inkafolkets arkitektoniska och ingenjörsmässiga förmågor. De bemästrade till fullo konsten att bygga storslagna byggnadsverk med gigantiska stenar som skars ut och sattes ihop, precis som ett pussel. På flera ställen är stenarna så väl tillpassade och slipade att det inte ens går att sticka in ett rakblad mellan dem. 

Övernattning i Cusco.

Dag 10
Cusco. Tid för egna äventyr 
Inkaporten i Ollantaytambo

Dagen är avsatt åt att utforska Cusco på egen hand. 

Övernattning i Cusco.

Dag 11
Cusco – Puno vid Titicacasjön. Vacker resa genom Anderna
Med båt på Titicacasjön

Tidigt på morgonen beger vi oss till busstationen i Cusco där vi (tillsammans med andra turister) följer med en bra turistbuss över höglandet till Puno. Resan över Anderna är väldigt vacker, och vi stannar vid flera intressanta platser längs vägen. Vi stannar bland annat vid Raqchi som var inkafolkets primära kontrollpost för det omfattande vägsystemet som utgick från Cusco. Det ligger i en dal som är känd för sina heliga platser, och de flesta inkastrukturerna i dalen var omgärdade av en fyra kilometer lång mur. Den mest imponerande byggnaden och det enorma Wiracocha-templet är ett väldigt fint exempel på klassisk inkaarkitektur och templet hade en viktig roll för inkafolket, när deras största gud Wiracocha skulle tillbes.  

Övernattning i Puno (vid Titicacasjön).

Dag 12
Puno – Uros – Amantani. Båttur på Titicacasjön och övernattning hos invånarna på ön Amantani 
Vackra Titicacasjön

Vi lämnar hotellet och beger oss till hamnen i Puno varifrån en båt tar oss med ut på den berömda Titicacasjön som med sina 9 000 kvadratkilometer är Sydamerikas näststörsta. Den är framför allt känd för sitt vackra läge i Anderna, och för sin betydelse för inkafolkets religiösa myter. Vi ger oss ut till en av de flytande vassöarna där några av Perus fattigaste befolkning lever. Det finns 87 vassöar i Titicacasjön och livet här är väldigt enkelt. Invånarna bor i små hyddor och deras kost består primärt av fisk som de själva fångar. På ön får vi en liten rundvisning och en förklaring till hur öarna byggdes och vad som krävs för att underhålla dem.

Efter det fortsätter båten till Amantaniön som har en helt egen kultur. Här bor cirka 3 500 personer i flera byar. De livnär sig primärt på lantbruk och fiske, och de senaste åren allt mer på turismen. Livet på ön har inte förändrats under årens lopp, och vi kan ser hur de indianska invånarna arbetar med hackor på sina små odlingsterrasser.

Det finns inga bilar här och lugnet är totalt. Utsikten under en molnfri dag är helt makalös. Vi ser Titicacasjön runt oss och i fjärran tronar La Cordillera Real, de 6 000 meter höga snöklädda bergen i grannlandet Bolivia. Vid ankomsten till Amantani serveras en sen lunch och sedan görs en vandring upp till en av öns toppar (på cirka 4 100 meters höjd). På kvällen kan den som vill delta i en liten fest som anordnas för besökarna, och här kan man även stifta bekantskap med den lokala dansen.

Vänligen notera: Vi övernattar hos indianerna på Amantani-ön (du kan läsa mer om detta i hotellpresentationen). Ta gärna med en liten gåva till din värdfamilj. Det kan vara en påse ris, socker, frukt eller något liknande. Du rekommenderas att ta med dig minst två liter vatten.  

Dag 13
Amantani – Taquile – Puno. Båttur till Taquile-ön. 
Välkommen till Peru!

Efter frukost fortsätter båtturen till Taquilesjön där de cirka 2 200 invånarna, de så kallade taquileños, pratar språket quechua. De har blivit världsberömda för sina vackra handvävda tyger och kläder. Dessutom är de väldigt duktiga på att sticka mössor och vantar, och det är männen som för traditionen vidare från far till son. Lokalsamhället arbetar utifrån devisen: ”du får inte stjäla, du får inte ljuga, och du får inte vara lat”. Här bidrar alla kollektivt och om en invånare behöver förbereda sin mark för att kunna så, hjälper grannarna till. Det är dags att vandra på de förhållandevis branta vägarna på ön, och efter det intar vi en trevlig lunch hos en indianfamilj.

Efter lunch återvänder båten till Puno dit den anländer på eftermiddagen.  

Övernattning i Puno. 

Dag 14
Puno – Lima. Hemresa. Möjlighet att förlänga resan i Amazonas
San Francisco-kyrkan i Lima

Idag åker vi cirka 45 minuter från Puno till flygplatsen i Juliaca. Härifrån tar vi ett inrikesflyg till Lima och byter sedan till ett anslutningsflyg hem.  

Om du har köpt förlängningen till Amazonas flyger du idag från Juliaca till Cusco där du övernattar innan du tar dig an Amazonas nästa dag. Läs mer om det här i avsnittet ”Reseförlängning”  

Dag 15
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Lima t/r med mellanlandning
  • Inrikesflyg Lima – Cusco och Juliaca – Lima
  • Utflykter enligt program
  • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
  • På Amantani i Titicacasjön är inkvarteringen enkel 
  • Vandring på Inkaleden (3 nätter/4 dagar) – övernattning i tältläger  
  • Lokalbuss mellan Machu Picchu och Aguas Calientes 
  • Tåg mellan Aguas Calientes och Ollantaytambo 
  • Turistbuss (av god standard och med andra turister) mellan Cusco och Puno
  • Frukost dagligen
  • Lunch dag 5, 6, 7, 11, 12 och 13
  • Middag dag 5, 6, 7 och 12
  • Skatter och avgifter


Inkaleden: 

  • Engelsktalande lokalguide (max 8 personer per guide) 
  • Informationsmöte innan vandringen (dag 4) 
  • Karta över Inkaleden (delas ut vid informationsmötet) 
  • Inträdesbiljett till Inkaleden 
  • Full förplägning från vandringledens start till ankomsten till Machu Picchu 
  • Övernattning i tvåmanstält med uppblåsbart liggunderlag 
  • Utlämning av sportväska för bagageförvaring 
  • Vatten till vattendunkarna 
  • Den lokala personalen tar med: första hjälpen-utrustning, syrgastank och andra förnödenheter 
  • Med på vandringen finns bärare som bär max 7 kilo av ditt personliga bagage (inklusive sovsäck)
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring  
  • Eventuella extraarrangemang 
  • Tillägg för enkelrum och enmanstält på Inkaleden 
  • Övriga måltider (räkna med cirka 250 kronor per dag) 
  • Drycker  
  • Dricks till chaufförer, lokalguider och bärare (totalt cirka 75 USD Betalas 
  • längs vägen) 
  • Personliga förnödenheter 
  • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vänligen notera

För att delta på den här rundresan ska du vara i god fysisk form och inte ha problem med lungor och hjärta.

Packlista

  • Bra vandringskängor/stövlar som ger ett bra stöd (ta gärna med två par). Klipp ner naglarna helt. 
  • Sandaler/praktiska skor (exempelvis sportsandaler) 
  • Bra vandringsbyxor och vandringsstrumpor 
  • Vindjacka och varm tröja 
  • Mössa och vantar/handskar (vattentäta) 
  • Regnjacka (vatten- och vindtät) 
  • Termounderställ (för övernattningen på Inkaleden) 
  • Sommarkläder (bomull) till dagarna i Lima och Machu Picchu 
  •  Insektsmedel (kan även köpas i Lima, Cusco och Ollantaytambo) 
  • Solkräm (väldigt hög skyddsfaktor), solhatt och solglasögon  
  • Sovsäck (med en komforttemperatur på -10 grader C°)  
  • Vandringsstav (rekommenderas) 
  • Vattendunk
  • Toalettsaker, handsprit och en liten handduk 
  • Skoskavsplåster 
  • Ficklampa  
  • Kikare

Vi rekommenderar att du tar med skalbara kläder. På vissa platser är det sommartemperaturer och på andra är det riktigt kallt. På Inkaleden och Titicacasjön är det kallt på morgonen och kvällen/natten och det är bra att ta med sig vattentäta handskar och en mössa.

Bagage på Inkaleden

Med på vandringen finns bärare som bär max 7 kilo av ditt personliga bagage (inklusive sovsäck) och du packar allt i en sportväska. Om du behöver ta med mer än så får du bära det själv. Innan du ger dig ut på Inkaleden får du en sportväska i vilken du packar du det som du behöver under själva vandringen. Sportväskan ska lämnas tillbaka när du anländer till Cusco. Ditt övriga bagage är i säkert förvar medan du är borta och återlämnas till dig när du kommer fram till Cusco. Kom ihåg att skriva ditt namn på din resväska. 

Packning inför utflykten på Titicacasjön

Vid övernattningen på Amantani ska du endast ta med dig det mest nödvändiga i en liten ryggsäck. Resten av bagaget (även sovsäcken) förvaras tryggt på hotellet i Puno.  

Fysisk form och höjdsjuka 

För att delta på den här rundresan ska du vara i mycket god fysisk form och inte ha problem med lungor och hjärta. Vandringen på Inkaleden sker i kuperad och brant terräng med trappor, och framför allt på 3 000 meters höjd. Turen är planerad så att du kan acklimatisera dig innan vandringen börjar. Därmed har du de bästa förutsättningarna för att slippa höjdsjuka.

Höjdsjuka  

Symptomen är huvudvärk, svimningsanfall och andnöd, och om du har ihållande eller tilltagande symptom bör du omgående se till att ta dig ner till lägre höjd. Det är viktigt att dricka flera liter vatten om dagen när du befinner dig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som kan tas med i preventivt syfte. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om olika alternativ innan du ger dig ut på resan.

Platserna du besöker på rundresan ligger på följande höjder

Lima: 0 meter över havet
Ollantaytambo: 2 800 meter över havet
Inkaleden: 2 650-4 200 meter över havet 
Machu Picchu: 2 400 meter över havet
Cusco: 3 400 meter över havet
Titicacasjön: 3 800 meter över havet

Mat och dryck på Inkaleden

Du får fyra måltider per dag under din tid på Inkaleden: Frukost, förmiddagsfika, lunch och middag. Bärarna tar med dricksvatten från campingplatserna. Det kokas i 15 minuter innan det används, så att det är säkert för dig att dricka. Du fyller dina vattendunkar på morgonen och du kan fylla på dem igen vid lunch och middag.

Läs mer om Peru

Här kan du läsa mer om Peru: 

www.albatros.se/resmal/sydamerika/peru

 

Handen på hjärtat

Information

Det kan hända att vi måste justera dagordningen före och efter vandringen på Inkaleden. Det här görs så att vi kan säkerställa inträdesbiljetter till  Inkaleden, eftersom antalet är väldigt begränsat. Turen är planerad så att du kan acklimatisera dig innan vandringen börjar.

Vänligen notera: För att delta på den här rundresan ska du vara i god fysisk form och inte ha problem med lungor och hjärta.

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

3 dagar i Amazonas

Typ Reseförlängning
Längd 3 dagar
Pris Från 12 998:–
Ge dig ut på upptäcktsfärd i frodiga Amazonas där de storslagna naturupplevelserna duggar tätt.

Du bor på en lodge i nationalparken Tambopata, som täcker 275 000 hektar med några av de mest unika och orörda bebodda platserna i världen.  Här finns hundratals olika växtarter och träd, över 600 fågelarter och mer än 100 olika däggdjur, och biodiversiteten är en av de högsta i världen. Ese Ejja-indianerna tillhör ursprungsbefolkningen i regnskogen och de bor än i dag i deras byar vid floden.

Dagarna i Amazonas bjuder på båtturer, vandringar i regnskogen och observationer av djurlivet. 

OBS: När du landar med flyget i Puerto Maldonado kommer din resväska att förvaras här. Därför är det viktigt att packa separat till dagarna i regnskogen (en sportväska per person ges ut på plats). Detta är för att undvika att åka båt med för tungt bagage till lodgen. Det är viktigt att packa en ficklampa. Det finns gummistövlar som man kan låna till och med storlek 44). Förlängningen i Amazonas är med engelsktalande lokalguide.

Dagsprogram

Dag 14 (sista dagen på rundresan) Puno – Cusco
Efter frukost kör du ut till flygplatsen i Juliaca och härifrån är det flyg till Cusco. Eftermiddagen i Cusco är på egen hand. 

Övernattning i Cusco.

Dag 15 Cusco – Amazonas. Utflykt – vandring och spaning efter Ara-papegojor och tukaner
Den här morgonen flyger du från Cusco till Puerto Maldonado i Amazonas och sedan kör vi 20 kilometer till hamnen vid Tambopata-floden. Nu vankas en fin båttur (på cirka 45 minuter) genom den frodiga regnskogen till Posada Amazonas-lodgen, som blir din bas de kommande 3 nätterna.

Innan middagen ger vi oss ut på en 20-30 minuter lång vandring till en utsiktsplats, där vi får en fantastisk utsikt över den enorma regnskogen. Precis runt solnedgången är det helt fantastiskt att blicka ut över regnskogen och se flockar med bland annat de högljudda Ara-papegojorna eller de färgglada tukanerna. 
Övernattning på lodgen.

Dag 16 Amazonas. Kanottur på Tres Chimbads-sjön, besök på farm och kvällsvandring i regnskogen
Dagen börjar med en kanottur på Tres Chimbads-sjön, där det finns ett rikt djurliv. Vår guide ror kanoten så vi i tystnad kan njuta av regnskogens skönhet och komma närmare djuren. Här finns gott om möjligheter att se de stora och fascinerande Hoatzin-fåglarna, kajmaner och de stora flod-uttern, som är en utrotningshotad djurart.
Vi äter lunch på lodgen och sedan är det besök på en farm som även har en botanisk trädgård. Här får vi en introduktion till några av de växter och örter som ursprungsbefolkningen har använts som naturmedicin under många generationer. Efter middagen ska vi ge oss ut på kvällsvandring i regnskogen. Vid den här tiden på dygnet är många av skogens däggdjur aktiva, men det kan vara svårt att få syn på de skygga djuren – men vid den här tiden är det ofta lättare att få syn på insekter och grodor som har finurliga former och exotiska ljud. 
Övernattning på lodgen.

Dag 17 Amazonas. Papegojor, vandring i regnskogen och indianskt jordbruk  
På flertalet platser i nationalparken finns så kallade ”clay-licks”, som är naturliga platser i naturen med hög koncentration av livsviktiga salter. Här är det lätt för djuren att få i sig de salter som de behöver. I dag finns det möjlighet att se färgstarka parakiter och papegojor vid dessa clay-licks - en fantastisk upplevelse som av många betraktas som en av de största ornitologiska händelserna i världen.

Innan lunch ger vi oss ut på en två timmar lång vandring i regnskogen. Målet är det gigantiska Ceiba-trädet, som även är inspirationen till det stora moderträdet i Avatar-filmen. Trädet i sig ger både liv och livsmiljö till en mängd andra växter och djur. På vår utflykt finns det också möjlighet se apor samt många andra spännande djur och växter.

Efter en välförtjänt lunch på lodgen ska vi nu besöka en indiansk farm, där vi får se vilka grödor de lokala indianerna lever av. Bland annat är yuca, eller manioc-roten som den också kallas, mycket viktig för indianerna, och det är väldigt intressant att de hur de dyrkar dessa exotiska grödor.
Middag och övernattning på lodgen.

Dag 18 Amazonas – Lima. Hemresa
Efter frukost beger vi oss till Puerto Maldonado. Härifrån flyger vi till Lima. Under kvällen sätter vi oss på planet som tar oss hemåt.

Dag 19. Hemkomst

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Posada Amazonas
Logen ligger i ett stort regnskogsområde skyddat under Infierno-indiansamfundet. Det gränsar direkt till den berömda Tambopata nationalparken, och det är den perfekta utgångspunkten för att upptäcka regnskogen.

Inredningen är indiansk-inspirerad och passar väldigt väl in i omgivningarna. Lodgen har en restaurang där alla måltider serveras. Maten serveras som buffé och i både lunch och middag ingår förrätt, huvudrätt och dessert. Det ingår gratis fruktjuice till alla måltider och dygnet runt kan man få gratis vatten, te och kaffe. Om du vill kan du boka massage i Kuaii Wellness Spa mot en extra avgift. 

Alla rummen är stora och inredda i indiansk stil med konsthantverk från indiansamhället Ese Ejja som ligger i närheten. Det finns en öppen veranda (med myggnät), så att man kan njuta av omgivningen på nära håll. Alla rum har två sängar, myggnät, hängkojor och värdeförvaringsskåp. Det finns WiFi i begränsad omfattning.

Pris per person
13 998 kr per person i delat dubbelrum
17 996 kr per person i enkelrum

Vänligen notera att det på några avgångar är övernattning på Refugio Amazonas som är ett systerhotell till Posada Amazonas. Hotellen har samma standard och inredning, och de planerade utflykterna enligt programmet har i stort sätt samma innehåll. Den största skillnaden är att resan till Refugio är två timmar längre.

Priset inkluderar
  • Inrikesflyg från Juliaca till Cusco
  • Inrikesflyg från Cusco till Puerto Maldonado
  • Inrikesflyg från Puerto Maldonado till Lima
  • Engelsktalande lokalguide
  • Alla utflykter som nämns i programmet
  • 1 natt på hotell i Cusco inkl. frukost
  • 3 nätter på Posada Amazonas inkl. helpension
  • På lodgen gratis fruktjuice till maten
  • På lodgen gratis vatten (från vattendispenser), kaffe och te
Priset inkluderar inte
  • Svensk reseledare
  • Tillägg för enkelrum
  • Övriga drycker (bl.a. vatten på flaska)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Bokning

Förlängningen ska bokas samtidigt som resan bokas. Vi kan tyvärr inte garantera lediga platser på flyg, hotell osv på samtliga avresedatum.

Liknande resor