Vägen till Mandalay

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Utforska förtrollande Burma med Bagans tusentals pagoder, gyllene tempel i Yangon, Inlesjön och Mandalay

Vi reser i spåren av Kiplings berömda dikt, ”Mandalay” och träder in i ett land som präglas av andlighet, storslagen natur och fantastiska kulturskatter, ett land som inte lämnar någon oberörd.

Från Mandalay och världens längsta träbro reser vi till Baganslättens sagolika tempellandskap där vi upplever den urgamla buddistiska högkulturen. Vi blickar ut över Popaberget och ger oss ut med båt på Inlesjön, där vardagslivet bokstavligen levs på vattnet. I Yangon flanerar vi genom myllrande gränder och beundrar den vackra Shwedagon-pagoden. Under resan möter vi den vänliga befolkningen när vi besöker färgprunkande marknader och njuter av den spännande maten.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta MMK

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Yangon, Burma. Stadsrundvandring med bl.a. Shwedagonpagoden
Dag 3
Flyg Yangon till Mandalay. Teakträbron U Bein, landets största munkkloster
Dag 4
Mandalay. Stadsrundvandring och båttur till Mingun
Dag 5
Mandalay – Bagan
Dag 6
Bagan. Besök i staden och tempelslätten
Dag 7
Bagan på egen hand, möjlighet till cykeltur eller utflykt till Pakokku
Dag 8
Bagan – Kalaw
Dag 9
Kalaw – Inlesjön. Besök på marknad och tid på egen hand
Dag 10
Båttur på Inlesjön till flytande trädgårdar, marknader och tempel
Dag 11
Inlesjön och flyg från Hebo till Yangon. Hemresa
Dag 12
Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi åker från Stockholm med siktet inställt på Sydostasien.

Dag 2
Ankomst till Yangon, Burma. Stadsrundvandring med bl.a. Shwedagonpagoden
Shwedagonpagoden besöks varje år av tusentals pilgrimer

Vår rundresa startar i Burmas största stad, Yangon. Yangon, som förut hette Rangoon, var landets huvudstad från 1885 när britterna erövrade Burma och fram till 2005 när hela statsadministrationen flyttades 400 kilometer norrut till staden Nay Pyi Taw. 

Trots att Yangon inte längre är en huvudstad är staden fortfarande landets ekonomiska och intellektuella centrum. Den charmiga, tropiska storstaden bjuder på en spännande blandning av ett modernt stadsliv tillsammans med vackra buddhistiska pagoder och lite av Sydostasiens mest välbevarade brittiska kolonialarkitektur.

Vi ger oss ut på en stadsrundvandring och ser några av stadens sevärdheter och får ett intryck om hur livet ter sig i staden. Vi har vägarna förbi ett lokalt tehus, en viktig del av burmesernas liv. 

Härifrån fortsätter vi till en av stadens gröna oaser, Kandawgyiparken med den vackra Kandawgyisjön (”den kungliga sjön”), som skapades under det brittiska kolonialstyret för att förse staden med rent vatten. Vi gör ett kort fotostopp vid den kungliga Saraweikbåten, som är en kopia av en gammal kungabåt. Vi äter lunch på en lokal restaurang och på eftermiddagen ser vi Yangons i särklass mest berömda byggnadsverk: den förtrollande vackra guld- och juvelprydda Shwedagonpagoden, som tronar majestätiskt på den heliga kullen Singuttara mitt i staden. Oavsett var i Yangon man befinner sig kan man alltid orientera sig med hjälp av den 98 meter höga förgyllda pagoden.

Enligt legenden är Shwedagonpagoden 2 500 år gammal medan arkeologerna hävdar att den byggdes någon gång mellan 500 - och 900-talet. Pagoden är landets viktigaste buddhistiska helgedom och besöks varje år av tusentals pilgrimer. Det sägs att den byggdes för att skydda åtta hårstrån från självaste Buddha. Vid den här tiden på dagen råder en förtätad atmosfär och templet sjuder av religiositet. Det är nu på eftermiddagen som det är den bästa tiden att vara här. Det är en härlig stämning när de troende, de icketroende, några lokala familjer och några få turister möts. Vid denna tidpunkt är ljuset som vackrast och från tempelområdet njuter vi av solnedgången över Yangon.

Vi avslutar dagen med att äta en välkomstmiddag tillsammans på en lokal restaurang. 

Övernattning i Yangon.

Dag 3
Flyg Yangon till Mandalay. Teakträbron U Bein, landets största munkkloster
Teakträbron U Bein

Vi flyger tidigt till Mandalay, som med sina över 700 buddhistiska pagoder och ett stort antal kloster är Burmas religiösa mittpunkt. Av landets 500 000 buddhistiska munkar bor cirka 60 procent i Mandalay, där de för samma asketiska tillvaro och följer samma regler och ritualer som de har gjort i hundratals år. Dessutom är Mandalay känt för sina rika konst- och konsthantverkstraditioner. Under det burmesiska kungadömet, som för övrigt hade sitt sista huvudsäte i Mandalay, var många av de lokala konstnärerna och konsthantverkarna leverantörer till hovet och deras stolta traditioner lever kvar än idag.

Vi börjar i utkanten av Mandalay där Amarapura, den odödliga staden, ligger. Amarapura var under 50 år (1783-1833) Burmas huvudstad. Här ska vi se Amarapuras berömda bro; den 1,2 kilometer långa bron U Bein som är världens längsta gångbro i teakträ. Bron vilar på över 1 000 bropelare över Taungthamansjön och förbinder Taungthamanön med fastlandet. Även om U Bein har över 200 år på nacken är den fortfarande i fint skick. Många lokalinvånare går eller cyklar varje dag över bron, som är en av Burmas mest fotograferade sevärdheter. Amarapura är även hemvist åt Burmas största buddhistiska kloster: Mahagandayonklostret med utrymme för över 1 000 munkar och munklärlingar. I det burmesiska samhället finns en stark social förväntan om att pojkar/män hänger sig åt klosterlivet minst två gånger i sitt liv. Först som barn (mellan 10 och 20 år) och sedan efter 20-årsåldern i form av en fullfjädrad munk. Munkarna är högt respekterade i Burma och det är extra prestigefyllt för en familj att ha en son som är eller har varit munk under en del av sitt liv. De burmesiska munkarna har flera gånger framfört sina politiska åsikter. Senast år 2007 när en grupp munkar drabbade samman med militärregimen i protest mot militärens angrepp på fredliga demonstranter.

Innan lunch beger vi oss till den berömda Mahamunipagoden. Mitt i pagodens täta atmosfär finns en Buddhafigur som man under flera hundra år har klistrat bladguld på. Som lite rolig kuriosa kan nämnas att templets munkar varje morgon borstar tänderna och rengör naglarna på statyn. I området tittar vi närmare på hur guldet bankas ut till bladguld.

Efter detta åker vi till vårt hotell och checkar in. På eftermiddagen går vi på en promenad och strosar runt bland Mandalays gator.

Dag 4
Mandalay. Stadsrundvandring och båttur till Mingun

Vi börjar dagen med att åka till toppen av Mandalay Hill, där vi har en fantastisk utsikt över staden. Nästa stopp är det lilla vackra Shewendawklostret som mestadels består av teakträ med utsökta utsirade detaljer. Från början var byggnaden förgylld både på insidan och utsidan, men tiden har satt sina spår och nuförtiden kan den gyllene färgen bara skönjas på de guldfärgade ytorna. Här ser vi ”världens största bok” – Kuthodaw Pagodan. Området består av 729 vita stupor som alla innehåller en stentavla med skrifter från Buddha. 

Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi åker ut på en båttur på Burmas viktigaste och längsta flod, Irrawaddy. Vårt mål är Mingun där vi ska se Mingunklockan, en av världens tyngsta klockor som väger cirka 90 ton. I Mingun kikar vi också närmare på den vita Hsinbyumepagoden vars vita färg symboliserar det buddhistiska, mytiska berget Meru. Vi åker tillbaka till Mandalay och till vårt hotell. 

Övernattning i Mandalay.

Dag 5
Mandalay – Bagan
Mount Popa

Vi lämnar Mandalay och åker mot Bagan, och längs med vägen gör vi stopp vid temeplberget Popa. På toppen av Popaberget, som kallas för Burmas svar på Olympusberget i Grekland, ligger ett pittoreskt komplex av kloster, stupor och tempel. Här anordnar man varje år religiösa festivaler som lockar till sig ett stort antal pilgrimer. Är du i god fysisk form tar turen upp till toppen cirka en halvtimme. Men det gäller att vara uppmärksam så man inte råkar trampa i spillning från aporna som rör sig i området. Man går barfota, och skor och strumpor ska lämnas vid foten av berget. 

Vi äter lunch på en lokal restaurang längs med vägen och kommer fram till Bagan på eftermiddagen. Bagan är ett 42 km2 stort slättområde med över 3 000 historiska buddhistiska tempel. Det flacka landskapet ligger inhöljt i ett mystiskt och sagolikt skimmer med spetsiga tempeltorn så långt ögat kan nå. 

Övernattning i Bagan.

Dag 6
Bagan. Besök i staden och tempelslätten
Upptäck Bagan

Vi startar dagen med att se mer av vardagslivet här i Bagan. Vi är långt ute på landet och det känns nästan som att vi har färdats ett par hundra år tillbaka i tiden. Här går livet till gilla gång. På den lokala fruktmarknaden ligger de exotiska frukterna och grönsakerna på rad och väntar på att omsorgsfullt bli utvalda av de lokala husmödrarna. Här levs livet såsom det har gjorts i århundranden, och arbetet på landet är hård och slitsamt. Det är inte många moderna maskiner som har hittat hit till Baganslätten. På vägen genom det vackra landskapet ser vi åkrar med jordnötter som väntar på att skördas och möter oxar som sakta strövar runt på de torra vägarna.

Vi besöker stadens marknad där frukt och grönsaker inhandlas. Här är gästfriheten utbredd och vart man än går möts man av nyfikna blickar och leenden från lokalbefolkningen. De tycker att vårt besök är lika spännande som vi tycker det är att besöka dem. 

Vi fortsätter att lära oss mer om vardagen här då vi stannar vid ett av de många tempel som ligger längs med flodbrädden och dricker en kopp te med tillhörande lokalt snacks. Inte långt härifrån ligger Lawkananda Wildlife Sanctuary, som bland annat jobbar för att rädda den hotade burmesiska stjärnsköldpaddan. Stjärnsköldpaddan är populär på den kinesiska marknaden, men här har man sedan 1997 lyckas att öka beståndet. 

Vi äter lunch tillsammans på en lokal restaurang där några av områdets ungdomar hjälper till med att laga och servera maten, ett sätt för dem att få en utbildning för framtiden. 

På eftermiddagen ser vi några av Bagans mest betydelsefulla tempel och pagoder. Baganslättens första tempel började byggas 1057 efter vår tideräkning. Ända fram till att Kublai Khans mongoliska trupper 230 år senare erövrade området, byggde kung efter kung allt fler tempel. Slutsumman blev 4 400 tempel, och trots naturrelaterade utmaningar som jordbävningar, översvämningar och erosion står hela 3 000 tempel kvar än idag. Området väntar nu på att upptas på UNESCO:s lista över världsarv, men en pågående tvist mellan myndigheterna och UNESCO om renoveringsmetoder har satt hela processen på vänt.

Vi besöker även Anandatemplet, ett vitkalkat mästerverk som kombinerar monarkitektur med indisk arkitektur. Enligt legenden lät kung Kyanzittha döda de åtta munkarna som byggde templet så att de inte skulle kunna upprepa processen någon annanstans. Nära Anandatemplet hittar vi även Thatbyinnyutemplet och den gyllene Shwezigonpagoden som sägs innehålla en tand och en bit ben från självaste Buddha.
 
Vi avrundar dagen med att njuta av solnedgången över Baganslätten. Övernattning i Bagan.

Dag 7
Bagan på egen hand, möjlighet till cykeltur eller utflykt till Pakokku
En lokal familj på tur

Idag kan du tillbringa dagen med att gå på upptäcktsfärd i Bagan eller till att slappna av vid poolen. Du kan också hyra en cykel och i ditt eget tempo cykla runt bland de många templen.

Du kan även köpa till en heldagsutflykt till Pakokku: 
Vi går upp tidigt för att åka till den lilla byn Myitche som ligger på andra sidan floden. Här besöker vi den stora och lokala morgonmarknaden som är en plats dit få turister hittar, vilket du kan se på de nyfikna blickarna från säljarna. Vi tittar närmare på de lokala varorna som säljs och ser även hur lokalt snacks, godis och sockerrör produceras. Vi fortsätter med båt längs med Irrawaddyfloden innan vi kommer fram till staden Pakokku. Landskapet runt staden och floden är frodigt och här odlas allt från tobak och bomull till chili och jordnötter. Beroende på årstid tittar vi närmare på odlingarna eller skörden. Oavsett årstid finns det möjlighet att kika över böndernas axlar för att lära sig mer om arbetet.  

Vi äter lunch på en lokal restaurang i Pakokku, och efteråt har vi lite tid till att strosa runt i byn. Vi besöker bland annat ett hus där det producerar cigarrer. Efter en tid i byn sätter vi oss tillrätta i vår båt och åker tillbaka till Bagan igen. Vi kommer fram till Bagan på eftermiddagen, lagom till att eftermiddagssolens ljus ger områdets tempel ett vackert sken. 

Utflykten är inte inkluderad i resans pris. Den genomförs med en svensk reseledare och kostar 248 kr per person. 

Övernattning i Bagan.

Dag 8
Bagan – Kalaw
En munk med sina lärlingar

Vi lämnar Bagan och åker på morgonen mot Shanplatån i Shanbergen, som sträcker sig från foten av Himalaya och in i Thailand. Målet är Kalaw, en gammal brittisk ”hill station” som är en del av den brittiska kolonialhistorian. Längs med vägen stannar vi på några intressanta platser. Vi stannar bland annat i en lokal liten by och får en inblick i invånarnas vardag. Vi äter lunch längs med vägen på en lokal restaurang och kommer fram till Kalaw på eftermiddagen. Turen från Bagan till Kalaw är på cirka 275 kilometer och 5-6 timmar.

Dag 9
Kalaw – Inlesjön. Besök på marknad och tid på egen hand
Flytande hus på Inlesjön

Vi åker till stadens marknad där lokalbefolkningen köper sin mat: frukt, grönsaker, kött och allt annat de kan behöva. Innan vi lämnar Kalaw ser vi stadens katolska kyrka från den brittiska kolonialtiden. Sedan åker vi vidare mot Inlesjön och på vägen dit lär vi oss mer om hur man framställer det papper som bland annat används till att göra färgglada parasoller. 

Vi fortsätter till staden Nyanaungshwe som ligger ett par kilometer norr om Inlesjön. Här går vi av bussen och fortsätter i mindre båtar till vårt hotell vid Inlesjön. Redan på vägen till hotellet får vi en inblick i livet på sjön.

Den 116 km2 stora färskvattensjön ligger på knappt 900 meters höjd och är omgiven av lummiga och grönskande berg. På sjön bor och arbetar cirka 70 000 personer som tillhör inthafolket. Alla hus står på pelare och i de klassiska flytande trädgårdarna odlas allt från tomater till apelsiner.

De närmaste dagarna upplever vi livet på och omkring sjön. Fisket är en viktig inkomstkälla och de lokala fiskarna har en väldigt speciell stil som är svår att efterlikna: De står upp i båten och ror med ena benet runt åran. På det sättet har de båda händerna fria att lägga sina nät, och denna nästan akrobatiska uppvisning är imponerande att se. 

På vägen till hotellet ska vi även se Shandelstatens viktigaste och heligaste pagod, Phaung Daw Ow-pagoden som är från 1800-talet. Här förvaras fem små buddhastatyer som varje år färdas runt på Inlesjön under sjöns viktigaste festival. Under åren har pagoden närmast utvecklats till ett pilgrimsmål, och de fem buddhastatyerna är så överösta med bladguld att de idag nästan har tappat sin ursprungliga form. 

När vi har kommit fram till hotellet kan vi koppla av med tiden på egen hand medan lugnet sänker sig över Inlesjön.

Dag 10
Båttur på Inlesjön till flytande trädgårdar, marknader och tempel
Upptäck Inlesjön på en båttur!

Idag ska vi ge oss ut på en båttur på Inlesjön. Under dagens seglats ser vi flytande små byar på pelare och tillhörande flytande trädgårdar. Trafiken på sjön är en blandning av båtar som transporterar människor och av bönder som åker runt i sina roddbåtar för att samla in plantor till sina flytande marknader. 

Vi går i land på sjöns västra sida och besöker pagoden Inn Dein som ligger väl gömt och som nås via trappor. Här väntar en imponerande syn där stuporna nästan ser ut att växa upp direkt från marken, och området är ett med naturen.

Längs med vägen äter vi lunch på en lokal restaurang och besöker även en av de lokala marknaderna som flyter runt i området beroende på veckodag. 
Övernattning på Inlesjön.

Dag 11
Inlesjön och flyg från Hebo till Yangon. Hemresa

Det är dags att lämna Inlesjön och Burma. Vi kör norrut till den lilla flygplatsen i Heho. Härifrån flyger vi tillbaka till Yangon och sedan påbörjar vi vår hemresa tillbaka till Sverige.

Dag 12
Hemkomst

Heldagsutflykt till Pakokku

Vi går upp tidigt för att åka till den lilla byn Myitche som ligger på andra sidan floden. Här besöker vi den stora och lokala morgonmarknaden som är en plats dit få turister hittar, vilket du kan se på de nyfikna blickarna från säljarna. Vi tittar närmare på de lokala varorna som säljs och ser även hur lokalt snacks, godis och sockerrör produceras. Vi fortsätter med båt längs med Irrawaddyfloden innan vi kommer fram till staden Pakokku. Landskapet runt staden och floden är frodigt och här odlas allt från tobak och bomull till chili och jordnötter. Beroende på årstid tittar vi närmare på odlingarna eller skörden. Oavsett årstid finns det möjlighet att kika över böndernas axlar för att lära sig mer om arbetet.  

Vi äter lunch på en lokal restaurang i Pakokku, och efteråt har vi lite tid till att strosa runt i byn. Vi besöker bland annat ett hus där det producerar cigarrer. Efter en tid i byn sätter vi oss tillrätta i vår båt och åker tillbaka till Bagan igen. Vi kommer fram till Bagan på eftermiddagen, lagom till att eftermiddagssolens ljus ger områdets tempel ett vackert sken. 

Utflykten är inte inkluderad i resans pris. Den genomförs med en svensk reseledare och kostar 248 kr per person. 

Prisinformation

Priset inkluderar:
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Yangon t/r med mellanlandning 
  • Två inrikesflygningar
  • Utflykter och entréer enligt program
  • Boende i delat dubbelrum
  • Frukost varje dag
  • 9 luncher (dag 2-6 och 8-11)
  • Välkomstmiddag dag 2
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 6% av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till 
  • Tillägg för enkelrum
  • Visum till Burma 50 USD
  • Dricks till lokalguider och chaufförer ca 75 USD per person
  • Eventuella extra arrangemang
  • Personliga förnödenheter 
  • Administrationsavgift, 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

01 - Visum till Burma

För inresa till Burma krävs ett inresevisum. Du ansöker själv om visum via Myanmars visasystem online. Visumet kostar 50 USD. Vi har tagit fram en guide som hjälper dig att fylla i din visumansökan. Vi skickar guiden tillsammans med fakturan när du har bokat din resa.

Valuta

Valutan i Burma heter kyat (MMK). Vi rekommenderar att du tar med US-dollar eller euro som valuta. Annan valuta accepteras sällan. Det tillkommer löpande fler och fler bankomater, särskilt i de större städerna, bland annat Yangon och Mandalay. Även om man kan betala med kreditkort på alltfler hotell och restauranger (VISA och Mastercard), rekommenderar vi att man tar med US-dollar i sedlar som man växlar till kyat när man är på plats i Burma och att man tar med kreditkort som man kan supplera med.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en ficklampa och mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Burma

Här kan du läsa mer om Myanmar/Burma: http://www.albatros-travel.se/resmal/asien/burma 

Läs om klimat, tidsskillnad, dricks, visum och mycket annat.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Ett intresssant land med många fina upplevelser . Det var en välkomponerad spännande och trevlig resa.Vi vill ge en stjärna till vår kunniga trevliga reseledare Tom även en stjärna till vår lokalguide Sheila som också var super duktig och hjälpsam på alla vis.Speciellt upplevelsen vid Inlesjön var så härlig. Vi åker gärna med er igen
Date published: 2020-02-21
Rated 4 out of 5 by from Annorluna Superbra lokalguide
Date published: 2020-02-13
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk resa med flera höjdpunkter Minnesvärd resa med Bagan och Inle som höjdpunkter. Hotellen var genomgående av hög standard, framförallt i Kalaw och Inle men kan var bra att känna till att nätterna där kan bli oväntat kyliga då områdena ligger högt så de flesta i gruppen var något kylslagna på morgonkvisten. Hotellet i Mandalay, Hotel Magic, låg bra till för utflykterna men inget område för kvällspromenad och få bra restauranger. Skaplig mat på hotellet och restaurangmenyn gäller även på takbaren. Vi hade bra lokalguide och reseledare.
Date published: 2020-02-09
Rated 5 out of 5 by from En mycket intressant resa med inblick i religion och kultur Resan som helhet var mycket givande; dock lite väl många marknader, och vid ett par tillfällen hördes resenärer yttra: "Nej, inte en marknad till!" Intressant första gången för att få en inblick i hur folket levde, men inga varor som är speciellt intressanta för en skandinav. Hade föredragit en extra dag i Yangon med möjlighet att besöka ett stort köpcentrum , alltså inte marknad - samma varor hela tiden. Trist! Resorten vid Inlesjön: oj, vad vi frös på morgonen! 7-8 grader enligt reseledaren.
Date published: 2020-02-08
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa Det var en spännande resa med starka upplevelser. Guiderna var duktiga och lyhörda. Standarden på offentliga toaletter längs vägen är låg.
Date published: 2020-02-07
Rated 5 out of 5 by from En bra blandad resa som bara blev bättre och bättre. En mycket trevlig och innehållsrik resa som bara blev bättre och bättre.En mycket kunnig reseledare.
Date published: 2019-11-24
  • y_2024, m_4, d_22, h_4
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_1, tr_6
  • loc_sv_SE, sid_MMRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor