Vårkänslor i Sorrento

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Låt dig förföras av vackra Sorrento - med utflykter till Pompeji och Neapel och gott om tid att njuta av livet

Vi bor på 4-stjärniga Hotel Minerva är vackert beläget på en klippvägg i utkanten av Sorrento och har en fantastisk utsikt över Neapelbukten och vulkanen Vesuvius.

I resans pris ingår utflykter till Pompeji och Neapel. Och när vi nu är Italiens ska vi naturligtvis lära oss baka pizza eller pasta och vi blandar till vår egen limoncello. Om du har lust att uppleva ännu mer kan du boka extra utflykter till bl.a. Capri och Villa San Michele, den spektakulära Amalfikusten, Paestum och vulkanen Vesuvius.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Neapel. Vidare mot Sorrento
Dag 2
Stadsrundtur i Sorrento
Dag 3
Äventyr på egen hand
Dag 4
Utflykt till Neapel
Dag 5
Möjlighet för utflykt till Amalfikusten med Amalfi och Salerno
Dag 6
Vandring i omgivningarna runt Sorrento. Vi lagar italiensk mat på hotellet
Dag 7
Utflykt till Pompeji
Dag 8
Citroner och olivolja. Vi gör vår egen limoncello
Dag 9
Möjlighet för utflykt till Capri och Axel Munthes Villa San Michele
Dag 10
Avkoppling på egen hand
Dag 11
Möjlighet för utflykt till grekiska tempel i Paestum, vistelse hos buffelmozzarella producent och pastafabrik i Gragnano
Dag 12
Upplevelser på egen hand
Dag 13
Möjlighet för utflykt till vulkanen Vesuvius
Dag 14
Upplevelser på egen hand
Dag 15
Hemresa

Hotell

Hotel Minerva

Hotel Minerva är vackert beläget på en klippvägg i utkanten av Sorrento och har en fantastisk utsikt över Neapelbukten och vulkanen Vesuvius. Från hotellet är det 700 meter till början av huvudgatan och cirka 1,2 kilometer till stadskärnan.

Hotel Minerva ligger högt beläget över det blå havet och huvudvägen, med 60 rum, en trevlig bar och restaurang med utsikt och bordsservering (övervägande), och en gång i veckan spelas livemusik. Dessutom har alla hotellgäster gratis tillgång till Wi-Fi i flera områden på hotellet och det finns även två gästdatorer. Från den fantastiska terrassen kan du njuta av den vackra utsikten över havet och staden hela vägen bort i fjärran där vulkanen Vesuvius tronar. Rummen är stora, moderna och vackert inredda dubbelrum med dusch/toalett, tv och säkerhetsbox. Hotellets annex ligger närmast klippväggen på vägen upp mot huvudbyggnaden. Det finns hiss och trappa upp till huvudbyggnaden där även restaurangen och baren finns. 
 
Hotellets adress
Hotel Minerva
Via Capo, 30
80067 Sorrento, Neapel, Italien
Telefon: +39 081 878 10 11

https://www.minervasorrento.com/
 
Rumstyper på Hotel Minerva
På hotellet har vi fyra olika rumstyper:
 
Typ 1: Dubbelrum i annex med balkong och havsutsikt.
Hotellet är beläget högst upp på en klippa, och på vägen upp med hissen (som är inbyggd i klippan) hittar vi annexet. Här finns standardrum med balkong med havsutsikt över Sorrentobukten. Annexet ligger inne i berget, över vägen som leder mot Sorrento. En hiss tar oss upp till huvudbyggnaden där även restaurangen och baren finns. Rummen är utrustade med skrivbord och stolar, platt-tv, säkerhetsbox och hårtork. Badrummen har antingen dusch eller badkar, och vi kan inte ge några garantier för vilket det blir i förväg. Vi har ett begränsat antal av den här rumstypen. 
(Denna rumstyp ingår i resans pris).
 
Typ 2: Rum med fönster och havsutsikt i huvudbyggnaden
Det här är ett standardrum i hotellets huvudbyggnad, med fönster, utan balkong. Rummet har havsutsikt över Sorrentobukten. Rummen är utrustade med skrivbord och stolar, platt-tv, säkerhetsbox och hårtork. Badrummen har antingen dusch eller badkar, och vi kan inte ge några garantier för vilket det blir i förväg. Vi har ett begränsat antal av den här rumstypen. 
Tillägg: 1 300 SEK per person för två personer
 
Typ 3: Rum med balkong eller terrass och havsutsikt i hotellets huvudbyggnad.
Det här är den vanligaste rumstypen på hotellet och samtliga rum har balkong eller terrass med utsikt över Sorrentobukten. Rummens inredning samt storlek på balkong och terrass varierar. Rummen är utrustade med skrivbord och stolar, platt-tv, luftkonditionering, säkerhetsbox och hårtork. Balkongen är inredd med bord och stolar. Badrummen har antingen dusch eller badkar, och vi kan inte ge några garantier för vilket det blir i förväg 
Tillägg: 2 400 SEK per person för två personer
 
Typ 4: Enkelrum med fönster och utsikt i hotellets huvudbyggnad.
På hotellets översta våning hittar vi dessa väldigt trevliga dubbelrum med snedtak och fönster, som sitter lite lägre än normalt. Rummen är dubbelrum som vi har valt att använda som enkelrum, därför är tillägget större än vanligt. Vi har ett väldigt begränsat antal att sälja av den här rumstypen.
Tillägg: 4 500 SEK
 
Måltider
Resan inkluderar halvpension med frukost och middag som intas i hotellrestaurangen. Middagen består av olika valmöjligheter och en salladsbuffé. Restaurangen har servering vid bordet.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 498:–
Stockholm
Fullbokad
18 998:–
Stockholm
Hotel Minerva
20 498:–
Stockholm
Hotel Minerva
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Neapel. Vidare mot Sorrento
Marinan i Sorrento

Vårt italienska äventyr börjar med att vi sätter oss på planet som tar oss till Neapel.  Härifrån tar vi bussen till vårt hotell.

Vi bor på det trevliga Hotel Minerva som ligger mitt i Sorrento. Hotellet har länge varit populärt bland skandinaviska resenärer och är en väldigt bra bas för våra upplevelser i området.
 
Bussen kan inte köra hela vägen fram till stadens relativt trafikfria centrum så vi går till fots den sista biten, men vi får hjälp med bagaget! 

Resan börjar med en liten introduktion till det italienska språket. Man kan nämligen komma riktigt långt med "Buon giorno", "Grazie" och kanske "Arrividerci".

Vi äter middag på vårt trevliga hotell.

Dag 2
Stadsrundtur i Sorrento
Den lokala limoncellon

Idag ska vi börja vårt äventyr med en liten morgontur i mysiga Sorrento. Staden är bland annat känd från sången "Torna Surriento", som sjöngs av den världsberömda tenoren Enrico Caruso, och som också bodde i staden under en period. Redan under romartiden var Sorrento en populär turistort då de båda kejsarna Augustus och Marcus Aurelius besökt platsen. Lokalbefolkningen hävdar att stadens namn kommer från Homeros mytiska värld där sirenerna försökte förföra Odysseus från klippan. Under senare århundraden har Sorrento besökts av intellektuella giganter som Byron, Goethe, Stendhal, Nietzsche och Ibsen under vintermånaderna, och många av de gamla fina hotellen från den tiden finns i dag kvar i staden.

Vi ser de viktigaste platserna i staden och vi ska naturligtvis också smaka på några av stadens specialiteter - den lokala glassen som man väldigt snabbt blir beroende av, och även på den berömda citronlikören limoncello. Den tillverkas av citronskalen från områdets många citroner. Sorrento och Amalfikusten har under alla tider varit känt för sina stora citroner, och här i staden tillverkar man massor av produkter som innehåller citron, allt från härlig limoncello-likör till choklad, tvål och glass. Även den lokala keramiken är ofta dekorerad med citroner och apelsiner.

Dag 3
Äventyr på egen hand
Låt dig väl smaka...!

Dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand. Njut av en god italiensk kaffe på en av de mysiga caféerna eller gå på upptäcktsfärd i härliga Sorrento.

Dag 4
Utflykt till Neapel
Neapel med Vesuvius i kulissen

Idag ska vi över på den andra sidan Neapelbukten till Kampaniens huvudstad Neapel. Efter en panoramasightseeing i staden förflyttar vi oss till fots medan vi får lära oss en del om charmiga Neapel och se några av de mest berömda sevärdheterna. Vi passerar bland annat San Carlo Operan och det kungliga palatset. Napolitanare är färgstarka och levande, och staden har en intensiv atmosfär. Vi kanske kommer att få syn på fladdrande tvätt där den hänger på linor mellan husen på de små gatorna vid centrum! Vi kommer också att ha tid för att gå en liten promenad i den historiska stadskärnan (sammanlagt blir det cirka 4 kilometers vandring i Neapel).

De som har lust kan också välja att besöka Neapels berömda arkeologiska museum där man kan se många av fynden från Pompeji (entré ingår i resans pris).

Vi är tillbaka vid vårt hotell under eftermiddagen.

Dag 5
Möjlighet för utflykt till Amalfikusten med Amalfi och Salerno
Vackra Amalfikusten

Vi börjar dagen med en tur till den andra sidan av Sorrentohalvön. Den sydliga sluttningen anses av många vara Italiens, ja kanske världens vackraste och mest spektakulära kuststräcka. Vi börjar med att köra till hamnstaden Salerno, härifrån går vi ombord på en flygbåt som tar oss längs den vackra kusten till den gamla sjöfartsrepubliken Amalfi. På resan reser sig Amalfikustens frodiga gröna berg rätt upp ur havet, och det finns ett pärlband av mysiga små städer som Positano, Amalfi och Scala. Alla med en fantastisk utsikt över Medelhavet. De charmiga och pittoreska husen ser nästan ut att vara fastklistrade på klipporna, och arkitekturen är präglad av de främmande folkslag som har invaderat området genom tiderna. Den största staden Amalfi var en av de fyra italienska sjörepublikerna, och staden har varit en viktig del i den italienska historien. I dag är området ett exklusivt och attraktivt resmål. Vi går på en promenad och ser närmare på den trevliga staden med den vackra kyrkan.

Vi har tid att njuta av härliga Amalfi på egen hand innan vi åter går ombord på båten och seglar tillbaks till den trevliga staden Salerno, där vi tillbringar några timmar.
Salernos mysiga historiska centrum sjuder av liv. Du kan ta dig förbi den vackra katedralen San Matteo eller helt enkelt utforska de små gatorna och gränderna som lockar med både butiker, kaféer och kanske ett gott glas vin. 

Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Om du bokar utflykten på plats kostar den 65 € - läs mer längre ner i programmet (Utflykten genomförs vid min 20 deltagare).

Dag 6
Vandring i omgivningarna runt Sorrento. Vi lagar italiensk mat på hotellet
Italienskt bröd smakar fantastiskt

I dag tar vi bussen till en av de små orterna söder om Sorrento. Härifrån vandrar vi bland citronplantager och olivträd på leder, småvägar och kanske genom ett par små byar innan vi återvänder till hotellet där vi ska dyka ner i italiensk matlagning. Tillsammans med hotellet kock lagar vi en typisk italiensk rätt, kanske pizza eller en pastarätt, som vi njuter av tillsammans efteråt.  

 

Dag 7
Utflykt till Pompeji
Pompeji

Idag ska vi besöka den legendariska staden Pompeji, där vi beger oss flera tusen år tillbaka i tiden. Staden begravdes under ett tjockt lager av aska och pimpsten, under våldsamma vulkanutbrott 79 e.Kr. Askregnen varade i tre dygn, och stadens cirka 15 000 invånare flydde hals över huvud för att försöka komma i säkerhet. Händelsen har målande beskrivits av Plinuis den yngre i två brev till Tacitus, som han paradoxalt nog avslutade med orden: "Allt detta är inte värdigt att gå till historien, och du bör inte läsa detta i syfte att skriva om det (...) ". Trots detta så har berättelsen om Pompejis öde överlevt till denna dag, och det är en fascinerande historia som än i dag förstummar sin publik, nästan 2 000 år senare. Fram till 1748 stod tiden stilla i Pompeji, men sedan väcktes staden ur sin törnrosasömn.

Utgrävningarna pågår fortfarande, och man känner sig verkligen förflyttad till en annan tidsålder när man strosar runt på stadens gator. Under vår promenad ser vi att man redan för nästan 2 000 år sedan hade rinnande vatten i husen, avloppssystem, fantastiska väggmålningar, patricierhus, bagerier, tempel, badhus (termer) och en lokal bar. Som genom ett trollslag avstannade allt liv i staden, och med hjälp av vår fantasi väcks staden åter till liv (Entré inkluderad i resans pris).

Efter lunch på egen hand kommer det att finnas tid så att man kan se ännu lite mer av Pompeji, innan vi åker tilbaka till Sorrento och vårt hotell. Från vårt hotell kan vi under den sena kvällen se silhuetten av den fascinerande vulkanen som slumrar i närheten av storstaden Neapel.

Dag 8
Citroner och olivolja. Vi gör vår egen limoncello
De berömda citronerna

I dag ska vi bekanta oss med några av de grödor som området är så känt för, nämligen de fantastiska Sorrento-citroner, som har fått en IGT-klassifikation precis som ett vin kan få. De två dominerande typerna Ovale di Sorrento och Limone di Massa, odlas på ett speciellt sätt som vi kan se över hela området, och som vi stiftar bekantskap med under vår stadsrundtur. Men i dag ska vi själva ta fram vår egen limoncello, som vi hinner smaka på innan vi ska åka hem igen.  

Från hotellet ger vi oss ut på en vandring i backarna. Vi kommer frem till famijen Garguglios berömda produktion av olivolja. Famijen gör en av de främsta olivoljorna i hela området och vi lär oss mer om tillverkningen och olivträden. Olivskörden sträcker sig från oktober till januari, så vi kommer smaka på årets nyproducerade gröna guld. Den som vill kan naturligtvis köpa några metallburkar olivolja att ta med sig hem. Sedan vandrar vi i sakta mak hem till hotelle igen.  Är man trött i benen och inte vill vandra tillbaka till hotellet så är det möjligt att ta lokalbussen eller en taxi.

Dag 9
Möjlighet för utflykt till Capri och Axel Munthes Villa San Michele
Romantiska Capri

I dag finns det möjligt att följa med på en båttur till Neapelbukten. Bakom oss har vi en magnifik utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden, och framför oss ser vi den spektakulära ön Capri resa sig ur havet.

Capri har under åren besökts av allt från romerska kejsare till författare, berömda filmstjärnor och det internationella jet-setet. Det har skrivits och sjungits mycket om den lilla ön Capri, och vi förstår varför redan när vi är framme och lägger till vid Marina Grande. Vår tur går upp till den lilla staden Anacapri på 270 meters höjd. Där finner vi Villa San Michele, en fantastisk villa byggd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe. Vid 72 års ålder gav Axel Munthe ut boken "Boken om San Michele" (1929), som omedelbart blev en världssuccé. Villan, byggd ovanpå ruinerna av en romersk villa, är imponerande och har en fantastisk trädgård med terrasser. Här kan du njuta av en oförglömlig utsikt över ön, Sorrento-halvön och Vesuvius.

I Capri stad kommer vi att ha lite tid på oss för att se närmare på de eleganta butikerna, hotellen och restaurangerna som kantar de slingrande gatorna. Vi tar en plats i solen på ett av de mysiga kaféerna vid Piazza Umberto om vädergudarna står oss bi. Torget pryds av en liten vit kyrka, och härifrån kan vi iaktta stadslivet. Det kommer också att finnas tid att beundra de färgrika trädgårdarna och njuta av den fantastiska utsikten över klipporna "I Faraglioni" och småbåtshamnen.

Om man vill ta sig tid och har krafter över så kan man ta en promenad till gamla kejserliga villan Villa Jovis, som tillhörde kejsaren Tiberius. Man måste kunna ta sig fram obehindrat till fots, och promenaden tar cirka en timme i vardera riktningen. Man kan också välja att följa med de lokala fiskarna på en båttur till "Grotta Azurra", den världsberömda blå grottan.

Under eftermiddagen går vi ombord på båten igen och åker tillbaka till Sorrento där vårt hotell väntar.

Utflykten till Capri bokas och betalas på plats. Pris: 110 EUR. Utflykten genomförs vid minst 25 deltagare.

Dag 10
Avkoppling på egen hand
Dags för en paus

Hotellet ligger nära järnvägen Cirumvesuviana, som lätt och elegant kan ta dig till en av de små kustbyarna i omgivningarna, t.ex. Vico Equense, som man lätt kan utforska till fots.

Dag 11
Möjlighet för utflykt till grekiska tempel i Paestum, vistelse hos buffelmozzarella producent och pastafabrik i Gragnano
Grekiskt tempel i Paestum

Vi kör till den lilla staden Gragnano, som ligger söder om vulkanen Vesuvius. Staden kallas Cittá della Pasta – pastastaden – och är en symbol på Italiens mest stabila sysselsättningar, nämligen pastaproduktionen. Här har man under 500 år producerat den finaste pastan. Redan på 1800-talet fanns det 140 större eller mindre pastatillverkare i staden. Vi besöker en av pastaproducenterna och lär oss mer om hur man tillverkar kvalitetspasta. Vi bekantar oss med olika slags pasta och vilka typer som lämpar sig till olika rätter och såser. Det är verkligen en sann konst att göra en riktigt god italiensk pasta. Och efter detta besök kan vi garanterar känna igen en god pasta med blotta ögat! 

Vi fortsätter mot hamnstaden Salerno. Söder om Salerno finns de berömda grekiska templen i Paestum. Grekerna bosatte sig i området runt år 600 f.Kr, och de kallade staden Poseidonia. Här uppförde de fantastiska tempel, och staden fick sitt namn Paestum först när romarna erövrade den år 273 f.Kr. Sedan övergavs området på grund av malaria, och det var först under mitten av 1700-talet som man återupptäckte templen.

På vägen tillbaka från Paestum besöker vi en producent av buffelmozzarella där vi smakar på den härliga vita mjukosten gjord på mjölken från de fina bufflarna från detta område och jag undrar om vi får ett litet glas vin. 

Spara pengar och boka den här utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Om du bokar utflykten på plats kostar den 80 € - läs mer längre ner i programmet. Utflykten genomförs vid min. 20 deltagare.

Dag 12
Upplevelser på egen hand
En av världens vackraste kuststräckor – Amalfikusten

Dagen ägnas åt egna äventyr i närområdet. Du kan till exempel resa till Neapel och utforska staden på egen hand, eller passa på att fånga lite mer av den stämningen i Sorrento.

 

Dag 13
Möjlighet för utflykt till vulkanen Vesuvius
Castellammare

Under resan är det möjligt att följa med på en utflykt till Vesuvius.

Vi beger oss mot vulkanen Vesuvius som sträcker sig mot himlen i fjärran. Vesuvius berömda utbrott för snart 2 000 år sedan förstörde bland annat städerna Pompeji och Herculanum. Invånarna i området lever i skuggan av den levande vulkanen som ligger vacket vid Neapelbukten. Vårt besök går till toppen av den över 1 200 meter höga vulkanen där man kan se ner i den imponerande kratern. Den sista vägen upp till till kanten bestiger vi till fots (cirka 20 minuters vandring). Utflykten förutsätter att man kan gå på egen hand så att man kan gå de sista höjdmetrarna upp till kratern.

Nu har det blivit dags att återvända till hotellet och är framme under eftermiddagen.

(Priset anges på plats – avvecklingen av resan till Vesuvius beror på väder och intresse. Och dagen för utflykten bestäms på plats. Bokning av utflykt sker på plats.)

Dag 14
Upplevelser på egen hand
Dag 15
Hemresa

Vi beger oss till flygplatsen med en mängd härliga upplevelser i bagaget.

Utflyktspaket

Spara 90 kr och boka hela utflyktspaketet hemifrån till 1560 kr.

Pris vid bokning av utflykterna på plats:

 • Paestum och Pastastaden Gragnano 900 kr (80 €)
 • Amalfikusten med Amalfi och Salerno 750 kr (65 €)

Bokning av de separata utflykterna i Italien endast möjligt i mån av plats. Utflykterna genomförs vid minst 20 deltagare.

Utflykterna till Capri och Vesuvius ingår inte utflyktspaketet, utan bokas på plats.

Prisinformation

Resans pris

Från 18 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Enkelrumstillägg

4 500:-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Neapel  t/r med mellanlandning
 • Transport till och från flygplatsen i Neapel
 • Stadsrundtur i Sorrento
 • Utflykt till Neapel
 • Utflykt till Pompeji
 • Entréer till museer: pompeji 16 Euro, arkeologiska museet i Neapal 18 Euro
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension på hotellet (frukost och middag)
 • Skatter och avgifter
Rumskategorier

Typ 1: Dubbelrum i annex med balkong och havsutsikt. 
(Ingår i resans pris).

Uppgradering mot extra avgift:

Typ 2: Rum med fönster och havsutsikt i huvudbyggnaden, 1 300 kr/person

Typ 3: Rum med balkong eller terrass och havsutsikt i hotellets huvudbyggnad, 2 400 kr/person

Typ 4: Enkelrum med fönster och utsikt i hotellets huvudbyggnad, 4 500 kr/person

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt till Amalfikusten med Amalfi och Salerno*
 • Utflykt till Paestum och Gragnano*
 • Utflykt till Capri (bokas på plats). Utflykten genomförs vid minst 25 deltagare.
 • Utflykt till Vesuvius (bokas på plats)
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Dricks till chaufförer och lokalguide (räkna med ca 6 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

I priset ingår halvpension som består av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang.

Reseledare

Under vistelsen finns en reseledare från Albatros på plats. Reseledaren kommer under resans gång att stå för olika gemensamma arrangemang, hålla föredrag och naturligtvis leda utflykterna i programmet. Reseledarens roll är dock något annorlunda än på en vanlig rundresa med Albatros. Det betyder att reseledaren endast finns på plats vissa dagar och arrangerar extra utflykter, föredrag etc. Reseledaren är med andra ord resedeltagarnas kontaktperson på resan om det skulle uppstå behov för hjälp och de säkrar att vistelsen blir så bra som möjligt och att du reser hem igen med en mängd fina upplevelser i bagaget.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Program

Av praktiska skäl kan det hända att vi måste ändra lite i programmet och genomföra utflykterna på andra dagar än angett. Slutgiltiga datum för utflykterna upplyses vid ankomst.

De beskrivna extrautflykterna genomförs endast vid min. 15 deltagare.

 

Viktig information angående ankomsten till Fiumicino flygplats

Vid ankomst till Fiumicino flygplats är det viktigt att du går åt rätt håll när du ska hämta ditt bagage. När man ankommer med SAS och Norwegian, ska man följa den BLÅA markeringen i golvet och gå ner till HÖGER, annars hamnar i fel terminal.

Om man är osäker är det bättre att fråga en gång för ofta, istället för att gå fel. Det kan nämligen vara besvärligt att gå tillbaka igen, eftersom man först ska ut ur terminalen och så in igenom kontrollen igen för att få sitt bagage.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor