Adventsresa till Wien med Wiener Sängerknaben

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Årets vackraste julkonsert med den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben och Bratislava

Under den första adventshelgen har du chansen att verkligen komma i julstämning!  Vi har laddat programmet med en mängd upplevelser:

Vi strosar på julmarknader både Bratislava och Wien, utforskar Schönbrunn slott och upplever stämningen på heuriger i Grinzing. 

Resans höjdpunkt är naturligtvis julkonserten med delar av den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben som fyller Minoritenkirche med klangfulla harmonier.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Wien. Middag på hotellet
Dag 2 Stadsvandring i gamla stan.  Konsert med Wiener Sängerknaben och schnitzelmiddag
Dag 3 Stadsrundtur med Schönbrunn, julmarknad och middag i Grinzing 
Dag 4 Utflykt till Bratislava. Stadsvandring i centrum och adventsstämning, middag i Wien
Dag 5 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Wien. Middag på hotellet
Kom i julstämning i Wien

Vi landar i Wien under tidig kväll och är framme vid hotellet vid 20-tiden.  Vi äter middag på hotellet.

Dag 2
Stadsvandring i gamla stan.  Konsert med Wiener Sängerknaben och schnitzelmiddag
Gosskören Wiener Sängerknaben

Under förmiddagen lär vi känna centrala Wien. Vi kommer bl.a. förbi statsoperan, Stephansdomen, Hofburg och museikvarteret.

Der finns dessutom möjlighet att besöka de lokala julmarknaderna under eftermiddagen, eller kanske besöka ett av de berömda museerna, t.ex. Gustav Klimt-samlingen på Belvedere-slottet, äta sachertårta på Café Sacher eller en Wienerschnitzel på Figlmüller.

Wiener Sängerknaben har funnits i sin nuvarande form sedan 1924, men har anor som går tillbaka till 1498. Kören delas just nu upp i fyra körer med 24 medlemmar var i åldern 10 – 14 år, som studerar och turnerar jorden runt med var sin repertoar. Tillsammans har de ca 300 konserter varje år och åtnjuter stort internationell erkännande. Man känner igen dem på deras matrosuniformer, vilket var modernt på 1920-talet och har blivit ett slags kännetecken för kören.  

Konserten spelas i en kyrka. Eftersom det är vinter och det inte finns en garderob kan det bli trångt och utsikten mot kören kan vara begränsad. Inte desto mindre är det en vacker och stämningsfull upplevelse att höra den vackra korsången. 

Efter den vackra konserten går vi på en traditionell österrikisk schnitzelrestaurang och äter wienerschnitzel.

Dag 3
Stadsrundtur med Schönbrunn, julmarknad och middag i Grinzing 
Schönbrunn i vacker vinterskrud

Under förmiddagen och delar av eftermiddagen ser vi Wien och stadens sevärdheter.  Vi kommer bland annat förbi stadsoperan, Hofburg, museikvarteret, rådhuset, Belvedere-slottet och Hundertwasserhaus. Vi avslutar stadsrundturen med att passera Prater med det berömda pariserhjulet Riesenrad från 1897, som odödliggjordes i Orson Welles film ”Den tredje mannen”, samt UNO City, som är en av FN:s fyra högkvarter där bland annat

Slottet Schönbrunn är den sevärdhet i Wien som har flest besökare varje år och visst är det värt att se! Det var sommarslott för kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest bekanta personligheterna som bott här är kejsarinnan Maria Theresia, berömd för sina 12 barn, och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Sissi (Elisabeth av Österrike). En annan kändis var ärkehertigen (kronprinsen) Frans Ferdinand av Österrike, som sköts 28 juni 1914 vilket blev startskottet till första världskriget och kejsardömets fall. Napoleon I:s son Napoleon II tillbringade en något tragisk barndom här efter faderns fängslande. Det sägs även att det var här som en femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert.

På kvällen njuter vi av en traditionell middag på en av de lokala heurigere (ett traditionellt värdshus som serverar det senaste årets vin) i Grinzing. Här smakar vi på den berömda Grüner Veltliner från området och lyssnar på lokal österrikisk folkmusik, ett måste vid ett heuriger-besök. 

Dag 4
Utflykt till Bratislava. Stadsvandring i centrum och adventsstämning, middag i Wien Ca. 140 km
Julpynt så långt ögat når

I dag lämnar vi Wien och följer Donau till Slovakiens huvudstad Bratislava. Det ligger bara på knappt 70 km avstånd, så det är en behaglig utflykt. Under förmiddagen är vi i Bratislava, där vi bekantar oss med en av Europas minsta, men kulturhistoriskt mycket viktiga huvudstäder, vars anor går tillbaka till den yngre stenålder. Den norra delen av staden är den äldsta, medan den södra sidan av Donau präglas byggdes under den kommunistiska perioden och bär prägel av det.

Ett av stadens historiska landmärken är Bratislava slott som tronar på en kulle 85 meter över Donau. Slottet renoverades 1950 efter att det hade brunnit ner år 1811 och stod som en ruin i över ett århundrade. Vi passerar domkyrkan St. Martin, som under en stor del av habsburgertiden var kröningskyrka för regenterna; 10 kungar och 1 drottning kröntes här. Staden är dessutom präglad av vackra barockbyggnader. 
Bland Bratislavas mer moderna inslag hittar vi Nya Bron eller ”Nový Most” som den heter på slovakiska, som går över floden Donau. På toppen av en av bropelarna ligger en rund restaurang och observationsplats som passande nog heter ”UFO”.

Det sjuder av julstämning från gator och torg och man kan höra slovakiska julsånger och musik i alla gathörn. Det blir lunch på egen hand och tid till att njuta av julstämningen innan vi återvänder till Wien, där vi äter middag på en traditionell wienerrestaurang.
 

 

Dag 5
Hemresa

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för att återvända hem igen. 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Wien t/r 
 • 4 nätter med frukost på Hotel Senator
 • Konsert med Wiener Sängerknaben
 • 1 middag i Grinzing
 • 1 middag på hotel
 • 1 middag på lokal restaurang
 • 1 middag med wienerschnitzel
 • Stadsvandring i Wien med lokalguide och en bussrundtur 
 • Stadsvandring i Bratislava med lokalguide
 • Utflykter enligt program med julmarknader och glühwein 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Dricks till lokalguide, chaufför och liknande, ca 30 € per person
 • Entré och audioguide till Schönbrunn, ca 18 € per person
 • Övriga måltider och dryck
 • Personliga förnödenheter  
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Klädsel

Ta gärna med bra promenadskor eller kängor eftersom vi vistas mycket utomhus och det kan vara kallt under den här årstiden.

Det kan vara kyligt på morgonen och kvällen, och regnskurar kan förekomma. Gällande klädsel på kvällen på restauranger och liknande är österrikarna inte särskilt formella, men vanlig trevlig klädsel är passande. Dock är de välklädda under helgdagar samt stora festligheter, så de kommer att vara uppklädda till konserten. Kom ihåg att packa ner bekväma skor till promenaderna runt om i staden och naturen.

Bagage

Man får ta med 1 st. bagage per person. Max 20 kg + handbagage (max 8 kg). Handbagagets dimensioner får vara maximalt 118 cm totalt (längd x bredd x höjd = ex. 55 cm x 40 cm x 23 cm). 

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till utflykter och resdagar, då man ofta inte har tillgång till sitt bagage igen förrän till kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Transport från flygplatsen

Det tar ca en halv timme att köra från flygplatsen i Wien till hotellet. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 21 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotell

Vi bor på Hotel Senator som ligger utanför Ringstrasse, men nära kollektivtrafiken, bl.a. spårvagn, buss och tunnelbana. Hotellet är trevligt och har bra bekvämligheter. 

Hotellet har reception, bar, restaurang, hiss och gratis Wi-Fi överallt.

Mer om Österrike

Här kan du läsa mer om Österrike:

www.albatros.se/resmal/europa/osterrike

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from En resa som lovade mycket men inte höll allt Utflykten till Bratislava som fanns med på i programmet bifogad karta fanns inte med när vi väl var i Wien. Det besöket inkl det intressanta museum som finns där var en av anledningarna till vår resa. En annan anledning var att vi för ca 40 år sedan var i Grinzing och vi såg fram emot ett besök i samma stadsdel eftersom vi då tyckte att området var intressant. Nu hamnade vi på en i och för sig intressant restaurang i ett område nära Grinzing men det var ju inte ett besök enligt programmet. Kort sagt två besvikelser på en en kort resa
Date published: 2019-12-03
Rated 2 out of 5 by from En som blev fel. Eftersom resan visade sig innehålla Baden istället för Bratislava så blev besvikelsen stor. Det var inte den resa som vi köpt. Baden var dessutom en ointressant stad utan sevärdheter såvitt vi kunde förstå och med en julmarknad som innehöll mest drinkbodar. Organisationen runt aktiviteterna lämnade dessutom en hel del att önska.. Nej denna gång var resan med Albatross dålig. En Guide som inte varit i Wien förut och ett program som inte stämde med resan vi köpt samt dålig organisation.
Date published: 2019-12-09
Rated 2 out of 5 by from Bratislava en trevlig överraskning Wien och Bratislava fina städer. Tyvärr har Albatros valt att snåla in på middagarna. Varför klumpa ihop alla grupperna samtidigt på restaurangerna? Vi förstår att det är en prisfråga, men det resulterade i att maten kastades fram väldigt slafsigt utan service. Tror faktiskt Österrike har en bättre matkultur. Hade varit trevligare att vara bland österrikare och inte bara resenärer från Norden och därmed slippa bli utfodrad som en turistskock. Behandlingen av den vegetariska damen vid måltiderna var under all kritik och våra reseledare tog tyvärr inte tag i detta. Snälla och rara reseledare, men de verkade tro att samtliga i gruppen var ovana resenärer helt utan krav. Hotellet ok, men låg i tråkigt område. Antar att även detta var en prisfråga. En femdagars resa som i själva verket bantats till tre pga restider.
Date published: 2019-12-06
Rated 3 out of 5 by from Adventsresa till Wien Vi fick se mycket av Wien och dess omgivningar. Fin julmarknad utanför Rådhuset. Wiener Sängerknabens julkonsert i kyrkan en upplevelse. Hade passat bättre att besöka Schönbrunn en annan dag än söndag 1:a advent, då det var alldeles för mycket folk. Engelsktalande guide hela tiden och reseledare som översatte. Lite tungrott. Saknade ett detaljerat program vid ankomst till hotellet med tider och platser. Hade även uppskattat att få reseledarens telefonnummer.
Date published: 2019-12-05
Rated 1 out of 5 by from Dubbelfel Hade beställt en resa som inkluderade Wien och Bratislava. Bratislava försvann och byttes ut mot julmarknad och besök i Munkkloster. En klar besvikelse som vi delade med många andra. Reseledaren gjorde sitt första besök i Wien som mellanlandning mellan Cypern och Sverige
Date published: 2019-12-08
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med fina kulturupplevelser. Vår reseledare Eleonor var mycket bra, kunnig och påläst! Vid rundturer till fots behövs mikrofon, det är svårt att höra vad som sägs i städer där det ju är mycket ljud runtomkring, många i sällskapet var av samma uppfattning.
Date published: 2019-12-03
Rated 3 out of 5 by from Wien i advent Vill man huvudsakligen se julmarknader av olika kaliber är Wien ett utmärkt resmål. Däremot är middagarna av ”bespisningskaraktär”, maten går att äta men inte mer. Hotell långt utanför centrum.
Date published: 2019-12-03
Rated 3 out of 5 by from helt ok 2 bra reseledare Eleonore och Johanna. Hjälpte till med allt och fixade det man frågade om på ett berömvärt sätt. Skulle ha stuvat om programmet och börjat med buss rundturen och Schönbrunn.
Date published: 2019-12-03
 • y_2022, m_5, d_26, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.27
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_18
 • loc_sv_SE, sid_ATVCB09, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor