Aktiv semester i Kroatien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vandra i Balkans vackraste natur, åk båt längs Dalmatiens kustlinje och utforska bildsköna Dubrovnik

Under denna specialresa drar vi på oss vandringskängorna och beger oss ut längs de bästa rutter södra Kroatien har att erbjuda. Det här är ett område som inte bara bjuder på Balkans vackraste naturscener utan som även lockar med idylliska medeltidsstäder, unika kuststräckor och ett härligt vandringsväder. Under våra vandringar kommer vi inpå livet på lokalbefolkningen och vardagen i södra Dalmatien med besök hos lokala livsmedelsproducenter och vinbönder. Vi känner historiens vingslag när vi vandrar längs delar av Europas längsta stenmur, försvarsverket på halvön Peljesac, när vi picknickar längs vackra Napoleonvägen och njuter av den friska havsbrisen och den storslagna utsikten på Ronald Browns legendariska vandringsrutt.

Trevliga Hotel Cavtat bildar ramen för vår resa som vi kryddar lite extra med utflykter till Dubrovnik, båtturer till små omkringliggande öar samt möjligheten att köpa till två spännande cykelutflykter i området.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kroatisk kuna

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Stockholm – Dubrovnik. Ankomst, introduktion till Cavtat och välkomstmiddag
Dag 2
Cavtat – Dubrovnik – Mt Sdrj – Cavtat. Stadsrundtur i Dubrovnik och vandring till Mount Sdrj
Dag 3
Cavtat. Vandring längs Ronald Brown-ruten och avkoppling i Cavtat
Dag 4
Cavtat. Tid på egen hand i Cavtat eller cykeltur (tillköp) till Konavle med lunch.
Dag 5
Cavtat – Dubrovnik – Lokrum – Dubrovnik – Cavtat. Morgonvandring till Mocici samt utflykt till ön Lokrum med sightseeing och besök i botanisk trädgård
Dag 6
Cavtat – Mali Ston – Cavtat. Halvön Peljesac med lätt vandring på Stonmuren, Napoleonvägen, picknicklunch och besök hos vinbonde
Dag 7
Cavtat. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till ön Sipan med cykeltur, narrativ och lunch
Dag 8
Flyg Dubrovnik – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Dubrovnik. Ankomst, introduktion till Cavtat och välkomstmiddag Körsträcka cirka 6 kilometer

När vi är väl framme i Kroatien kör vi den korta sträckan till Cavtat vid Adriatiska havet. Vårt hotell ligger precis vid vattnet strax söder om Dubrovnik, vid en liten men vacker och trevlig vik.

Caravat var en gång i tiden en del av republiken Ragusa som existerade mellan 1358 och 1808, med Dubrovnik som republikens huvudstad. Nuförtiden är Cavtat en trevlig ort vackert belägen i en liten vik cirka 20 kilometer från Dubrovnik med restauranger, barer, lustjakthamn och en härlig blandning av lokalbefolkning och turister. Den som vill kan åka till Dubrovnik från hotellet eller åka båt över bukten. Vi bekantar oss med vårt hotell och dess faciliteter, och tar sedan en promenad i den lilla orten. Vi kopplat av resten av dagen och äter middag på hotellet.

Middag ingår inte i resans pris.

Dag 2
Cavtat – Dubrovnik – Mt Sdrj – Cavtat. Stadsrundtur i Dubrovnik och vandring till Mount Sdrj Körning: 40km, vandring: 5–7 km/2–3 timmar. Höjd: cirka 300 meter

Efter frukost lämnar vi hotellet och beger oss mot Dubrovnik vars skönhet och elegans är legendariska. Åsynen av den marmorbelagda huvudgatan Stradun samt alla barockpalats och stadsmuren fortsätter att imponera på varenda gäst som besöker Adriatiska havets vackraste stad. Dubrovniks historia går hela vägen tillbaka till 600-talet då de första husen uppfördes medan den första stadsmuren byggdes på 800-talet. I slutet av 1100-talet hade Dubrovnik etablerat sig som en viktig förbindelseled mellan Balkan och Medelhavet År 1205 lades Dubrovnik under venetiansk kontroll men bröt sig loss från venetianerna år 1358, och upprättade republiken Ragusa. På 1400-talet sträckte sig Ragusa längs havet från Ston till Cavtat.

Dubrovnik hade en egen handelsflotta med förbindelser till Egypten, Mellanöstern, Sicilien, Frankrike, Spanien och Istanbul. År 1808 fick republiken sin dödsstöt då Napoleons här marscherade in i staden. Mellan 1815 och 1918 ingick Dubrovnik i det österrikisk-ungerska riket för att därefter bli en del av det kungarike som sedermera skulle få namnet Jugoslavien. Dubrovnik känns på många sätt än idag som en självständig republik som egentligen varken historiskt eller fysiskt har något med övriga Kroatien att göra.

Inträde till staden sker genom Pile-stadsporten från 1537. På medeltiden stängdes staden varje kväll och nyckeln överlämnades sedan till stadens härskare. Innanför muren hittar vi Stradun som är stadens gamla handelsgata som sträcker sig hela vägen ner till den gamla marknadsplatsen Luza. Överallt i staden finns gamla kyrkor och palats och vi stiftar naturligtvis bekantskap med dem under vår stadsvandring.

Vi intar en god lunch i staden och efter en stunds avkoppling börjar vi vår klättring uppför Mount Sdrj som tronar strax norr om staden. Turen upp längs de knappnålssmala kurvorna är brant och tuff men utsikten över staden är värd besväret. Den som inte tycker om att vandra i en brant bergsterräng kan även ta kabinlift upp till toppen. Biljett till kabinliften ingår inte i priset men kan köpas på plats för cirka 10 euro.

När vi har låtit oss imponeras av den vackra utsikten och har vilat benen hämtas vi med buss och återvänder till vårt hotell. På kvällen ses vi igen för en god middag på hotellet.

Frukost, lunch och middag ingår i resans pris.

Dag 3
Cavtat. Vandring längs Ronald Brown-ruten och avkoppling i Cavtat Vandring: cirka 12–15 km/4–5 timmar. Höjd: cirka 700 meter

Idag utforskar vi områdets vackra natur som lyckligtvis lämpar sig perfekt för vandring. Vi lämnar hotellet och staden längs kusten och kommer fram till utgångspunkten för dagens vandring.

Vi ska vandra längs den berömda Ronald Brown-rutten som har fått sitt namn efter den amerikanska handelsministern som befann sig ombord på det amerikanska militärflyg som störtade ner i området år 1996. Samtliga ombord omkom och dagens utflykt leder upp till de tre järnkors som står uppställda där flyget störtade, och som inte minst har en fantastisk utsikt över Dubrovniks bukt.

Grusvägen upp till toppen bjuder på vackra utsiktspunkter och vi går i vårt eget tempo. Inte långt från järnkorsen stannar vi till i en trevlig ort för att äta lunch. Den som är mätt på intryck eller helt enkelt är trött i benen kan stanna kvar här och vänta på att övriga gruppen kommer tillbaka igen.

Efter en lunch i de vackra omgivningarna fortsätter vi till den närbelägna huvudvägen där vi hämtas med buss och återvänder till vårt hotell. Den som vill fortsätta att gå kan ta samma väg tillbaka till hotellet. Resten av dagen är vikt åt egna aktiviteter och middag ingår inte.

Frukost och lunch ingår i resans pris.

Dag 4
Cavtat. Tid på egen hand i Cavtat eller cykeltur (tillköp) till Konavle med lunch. Cykling: cirka 40 km/3–4 timmar. Höjd: 170 m

Dagen är vikt åt egna upplevelser och området runt Cavtat bjuder på många härliga vandringsmöjligheter. Den som vill kan även delta i tillköpsutflykten som sker på cykel till Konavle (utflykten ingår inte i resans pris och bokas separat).

Vi får våra cyklar på morgonen och beger oss kort därefter söderut mot gränsen till Montenegro. Här hittar vi naturområdet Konavle som också kan bjuda på många historiskt intressanta byggnader. Vi passerar bland annat fästningen Sokol som byggdes ovanpå romerska ruiner i slutet av 1300-talet. Vi passerar även resterna av en romersk viadukt, ett vackert franciskanerkloster, flera illyriska minnesmärken och en hel rad andra spännande sevärdheter som vittnar om områdets betydelse genom tiderna.

Halvvägs genom vår utflykt stannar vi vid vattenmöllorna längs Ljutafloden. Möllorna har haft stor betydelse för lokalinvånarna eftersom de användes både till att mala mjöl, framställa olja och som stampmöllor för att krossa lokala råvaror som bland annat vindruvor.

Vi avnjuter en god lunch på en restaurang precis vid floden innan vi inleder vår väg tillbaka till Cavtat. På vägen tillbaka har vi mestadels nerförsbacke och vi räknar med att vara tillbaka i Cavtat på seneftermiddagen.

Frukost och lunch ingår i resans pris.

Dag 5
Cavtat – Dubrovnik – Lokrum – Dubrovnik – Cavtat. Morgonvandring till Mocici samt utflykt till ön Lokrum med sightseeing och besök i botanisk trädgård Körning: ca. 40 km, vandring: 10-12km/4 timmar. Höjd: cirka 350 meter

För de morgonpigga finns det möjlighet att delta i en vandring till den närbelägna orten Mocici. Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och rör oss söderut längs kustlinjen. Vi har den storslagna naturen för oss själva och kommer efter en timme fram till den trevliga lilla orten Mocici som är känd för sitt zoroastriska eldtempel som uppfördes på 200-talet. Vi njuter av de lugna omgivningarna och återvänder till vårt hotell där frukosten väntar.

Söder om Dubrovnik ligger ön Lokrum som är att populärt utflyktsmål bland lokalinvånarna. Under förmiddagen beger vi oss mot den trevliga ön som nås med färja från Dubrovnik. Båtturen tar cirka 15 minuter och efter ankomsten kan man välja mellan att följa med reseledaren runt ön eller utforska den på egen hand.

Lokrum nämns första gången i historieböckerna år 1023 då öns benediktinerkloster uppfördes. Idag finns det bara imponerande ruiner kvar. Dessa var inspelningsplats för den amerikanska serien Game of Thrones och vi ska givetvis ta en titt på platsen. Vi får även lära oss mer om en av öns mest berömda invånare, Richard Lejonhjärta, vars vistelse här var ofrivillig. Under sin hemresa från det förlovade landet år 1192 sjönk hans fartyg utanför ön. Som tack för att öborna räddade hans liv skänkte han en kyrka som idag är försvunnen sedan länge.

I mitten av 1800-talet köptes ön av prinsessan Charlotte av Mexico (1840–1927) i samband med att hon ingick äktenskap med den habsburgska kejsaren Maximilian Ferdinand (1832–1876). Prinsessan Charlotte lät uppföra en imponerande bostad på ön som senare gick i arv i den habsburgska släkten. Idag finns det en liten botanisk trädgård med träd och växter på ön som kommer hela vägen från Australien och Sydamerika.

När vi har tittat närmare på den vackra trädgården gör vi ett kort stopp vid Charlottes brunn som försåg ön med färskt vatten under det habsburgska styret.

Övrig tid är vikt åt upplevelser på egen hand. Den som vill ka besöka öns vackra fästning, öns saltvattensjö, som även kallas för Döda havet, eller äta lunch på en av de få restaurangerna på ön. Den som vill kan även välja att ta båten tillbaka till Dubrovnik för att återigen utforska staden innan bussen kör oss tillbaka till hotellet på seneftermiddagen.

Frukost och middag ingår i resans pris.

Dag 6
Cavtat – Mali Ston – Cavtat. Halvön Peljesac med lätt vandring på Stonmuren, Napoleonvägen, picknicklunch och besök hos vinbonde Körning: cirka 240 km, vandring: 10–12 km/4 timmar. Höjd: cirka 350 meter

Efter frukost kör vi norrut mot vårt mål, halvön Peljesac. Kroatiens näststörsta halvö har havt en väldigt viktig strategisk betydelse genom tiderna. Redan på 1300- och 1400-talen inledde man konstruktionen av en försvarsmur som i färdigt skick var mer än sju kilometer lång. Försvarsfästningen vid Ston kallas därför för Europas kinesiska mur, och vi ger oss ut på en mindre vandring uppe på själva mursystemet.

Vi promenerar 1,5 kilometer från Mali till Mali Ston uppe på själva muren och konstaterar vilket enormt byggnadsverk detta är. De många vakttornen längs vägen är delvis återuppbyggda och vi får en bra känsla för platsens militära betydelse.

När vi har kommit fram till den lilla orten Ston gör vi ett kort uppehåll innan vi fortsätter vår vandring längs Napoleonvägen som löper tvärs över halvön. Vägen byggdes i flera omgångar och var en del av områdets försvarsverk. Vägen ligger dold mellan dal och berg för att den skulle vara svår för fienden att hitta. Idag innebär detta att vandringsturen är en av de mest spektakulära i hela Kroatien. Vi stannar längs vägen och äter vår medhavda lunch i det fria.

Efter lunch fortsätter vi till Pinovle där vår buss väntar på oss. Efter dagens strapatser är det dags att avrunda dagen på en av halvöns många vingårdar. Här har man odlat vin i flera århundraden och vi ska givetvis smaka på de goda dropparna tillsammans med lokala specialiteter. Vi är tillbaka i Cavtat på seneftermiddagen och på kvällen gör var och en som den själv vill.

Frukost, picknicklunch och vinprovning ingår i resans pris.

Dag 7
Cavtat. Tid på egen hand eller tillköpsutflykt till ön Sipan med cykeltur, narrativ och lunch Båttur: 2 timmar, cykling 30–40 km/3 - 4 timmar. Höjd: 150 meter

Dagen är vikt åt avkoppling och upplevelser på egen hand för den som inte vill följa med på dagens tillköpsutflykt till den vackra ön Sipan.

Sipan är den största av Elafiti-öarna och ligger strax norr om Dubrovnik. Den 16,5 kvadratkilometer stora ön är perfekt att uppleva från cykelsadeln och under vår örundtur hinner vi täcka det mesta. Vi cyklar genom områden med citrus- och olivlundar, besöker huvudstaden Sipanska Luka och ska naturligtvis även se öns unika palm- och fikonplantager. Sipan var tidigare en älskad plats bland Dubrovniks överklass som värdesatte öns vackra natur och inte minst de vackra stränderna. Därför finns det många gamla vackra byggnader på ön som vi tittar på när vi cyklar runt på ön.

Vi äter lunch på öns lilla restaurang och om vädret tillåter finns det möjlighet att koppla av på en av öns många trevliga stränder och kanske även ta ett dopp i böljan den blå. Vi återvänder med båt till Dubrovnik på eftermiddagen varifrån vår buss ser till att vi kommer säkert fram till Cavtat.

På kvällen sammanstrålar vi i hotellets trevliga restaurang för att inta en gemensam avskedsmiddag.

Frukost och middag ingår i resans pris.

Dag 8
Flyg Dubrovnik – Stockholm

Tidigt på morgonen kör vi till Dubrovniks flygplats för att flyga hem till Stockholm med resväskan full av upplevelser från Balkanhalvön.

Frukost ingår i resans pris.

Tillköpspaket med cykelutflykter till Konavle och Sipan

På denna resa kan du köpa till två spännande cykelutflykter i och runt Cavtat.

Den första cykelutflykten går till det historiskt intressanta området runt Konavle där vi ska uppleva gamla slottsruiner, vattenmöllor, kloster och mycket mer. Den andra cykelutflykten sker på den vackra ön Sipan där vi njuter av den vackra naturen, de enastående stränderna och den avslappnade ö-stämningen.

På båda utflykterna eskorteras vi av cykelguider som känner lokalområdet väl och vi äter lunch på små restauranger längs vägen.

För ytterligare information om cykelutflykterna se dagsprogram.
Tillköpsutflykterna genomförs vid minst 12 deltagare.

Pris: 2 498 kr per person.

Cykeltillköpspaket dag 4 och 7.

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av rum

Delat dubbelrum, havsutsikt:

 • 15-04-2022:  798:– kr per person
 • 06-05-2022:  1 298:– kr per person
 • 23-09-2022:  1 298:– kr per person
 • 14-10-2022:  1 298:– kr per person
Tillägg för enkelrum

Enkelrum, standard:

 • 15-04-2022:  1 898:– kr
 • 06-05-2022:  2 498:– kr
 • 23-09-2022:  2 998:– kr
 • 14-10-2022:  2 998:– kr

Enkelrum, havsutsikt:

 • 15-04-2022:  2 498:– kr
 • 06-05-2022:  3 698:– kr
 • 23-09-2022:  3 998:– kr
 • 14-10-2022:  3 998:– kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Dubrovnik t/r
 • Boende på bra 3–4-sjärnigt hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och transport enligt program
 • Halvpension (frukost på dag 2 – 8, lunch på dag 2 – 3 och 6, samt middag på dag 1,2, 5 och 7)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med cirka 300 kronor per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 130 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Vandringar

Svårighetsgraden varierar något mellan de olika utflykterna men du behöver ha en rimligt god kondition och styrka för att kunna genomföra vandringen upp till toppen av Mount Sdrj samt Ronald Brown-rutten, som båda innebär en hel del höjdmeter. Den beräknade tiden för vandringen utgår ifrån vad det tar för en van vandrare och ska därför tolkas med visst förbehåll.

Reseledaren avgör om resenären är i tillräckligt bra form för att kunna delta vid de enskilda vandringarna. Vi har där vi kan lämnat utrymme för möjligheten att delta i mindre utsträckning så att den som vill kan avbryta efter halva vägen, ta kabinbanan eller stanna i området vid bussen.

Cykelturer

Under utflykten till Konavle kör vi övervägande uppåt på småvägar under den första delen av turen. Efter lunch återvänder vi till huvudvägen som kan vara mer trafikerad.

På Sipan är det väldigt begränsad biltrafik och en enda tuff stigning halvvägs längs utflykten. Vid båda utflykterna ledsagas vi av lokala cykelguider som kan området.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska till våra dagsutflykter/utflykter och resdagar eftersom du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Skor och praktiska kläder

Under våra vandringar är det absolut nödvändigt att ha bra vandringskängor och kläder. Vandringarna görs ofta i ojämn terräng och vandringskängor med stöd för vristen rekommenderas starkt. Temperaturen i oktober kan variera väldigt mycket och du kan räkna med allt mellan 15 och 25 grader så ta med kläder som kan anpassas efter klimatet med lager-på-lager så att du själv kan avgöra hur mycket du behöver ta på dig.

Deltagarantal

Den här resan kräver ett deltagarantal på minst 15 personer. Om antalet inte uppnås förbehåller vi oss rätten att annullera resan, vilket måste ske senast 4–6 veckor före planerat avresedatum. Med hänvisning till Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 är vi som researrangörer inte ersättningsansvariga för eventuella förluster som kan tillkomma till följd av annulleringen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor