Åland – åh så underbart

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Stormaktshistoria, spionskandaler och Badhusepok bland åländska kobbar och skär

Så nära och ändå så långt borta. Åland är som ett svenskt stänk från förr, där de 6700 öarna ligger och guppar mitt ute i Östersjön. Här har stormakterna under många århundraden gjort upp om herradömet – Gustav Vasa dängde till de förbaskade danskarna på Kastelholm och under nästan 100 år var Eckerö Rysslands gräns mot Sverige.  Här satt Erik XIV fängslad innan ärtsoppan tog livet av honom och hit tog skandalspionen Stig Bergling till flykten när han tröttnade på svenska fängelser. 

På den här resan utforskar vi Ålands storslagna sjöfartshistoria, besöker medeltida borgar och flanerar genom mysiga Mariehamn och lär oss mer om Badhusepoken. Dessutom ska vi på gårdsbesök på Västerro rökeri och njuta av den åländska fiskbrädan - smakrika skärgårdstapas kryddade efter säsong. Givetvis smakar vi på åländskt öl också.

Det är vår Albatroserfarna USA-reseledare Anna Lampén-Boeving som med kunnig hand guidar oss på hennes hemö. Vi kan med andra ord vara säkra på att få se alla smultronställen och få veta allt som finns att veta om åh, så underbara Åland. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram
Dag 1 Färja Stockholm – Mariehamn. Stadsrundtur och besök på Västerro rökeri
Dag 2 Kastelholms slott och Bomarsunds fästning. Möjlighet till ölprovning med lunch på Stallhagen. Tid på egen hand i Mariehamn
Dag 3 Liten stadspromenad, besök på det unika segelfartyget Pommern och på Sjöfartsmuseet. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
3 498:–
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Färja Stockholm – Mariehamn. Stadsrundtur och besök på Västerro rökeri

Vi går ombord på färjan på morgonen och tillbringar en skön och avslappnad dag ombord, och njuter av frukosten som ingår i priset. 

I Mariehamn väntar vår buss på oss [lokala Viking Line Buss, jag har jobbat hos dem tidigare och de har fina bussar och trevliga, duktiga chaufförer] och vi börjar med en stadsrundtur i staden och lunch på Västerro rökeri. 

Mariehamn är Ålands mysiga huvudstad med 11 700 invånare. Staden grundades 1861 då Åland var en del av det ryska imperiet. Staden har fått sitt namn från Maria Alexandrovna, som var hustru till den dåvarande ryske tsaren Alexander II. Och du kommer säkert ihåg Stig Bergling och spionskandalen? Det var till det ryska konsulatet i Mariehamn som den giftaslystne Stig flydde med sin dåvarande hustru (Stig hann med 5 äktenskap med 4 kvinnor) innan de via det finska fastlandet fortsatte till Moskva. 

Perioden runt 1900-talets början i Mariehamns historia, då staden var en populär badort, kallas Badhusepoken. I Västerhamn fanns då ett stort kurhotell med tillhörande byggnader. Det första badhuset ritades av arkitekt C.R. Rosenberg från Sund och uppfördes 1889 under namnet Mariehamns badanstalt. 

I Doktorsvillan, byggd 1896 i närhet till kurhotellet, fanns läkar- och gymnastiklokaler. Under första världskriget inkvarterades ryska soldater i kurhotellet och 1916 brann det ner vilket innebar slutet av Badhusepoken. 
Segelpaviljongen, ritad av Lars Sonck och uppförd 1895–99, är en tidstypisk byggnad från denna epok. Den är idag en mysig sommarrestaurang, belägen precis vid vattnet.

Innan vi kör ut från Mariehamn så avslutar vi med ett besök på Vattentornsberget, så att vi får uppleva hur staden balanserar på ett smalt näs mellan två vikar.

Dagen fortsätter i havets tecken på Västerro rökeri. Västerro är ett litet åländskt paradis där Anders Westerberg, en kreativ fiskare och mathantverkare, tar med sig havet in i rökeriet och smaksätter sin mat med glöd och träspån. Efter en guidad visning på gården kan vi se fram emot att njuta av den åländska fiskbrädan som bjuder på smakrika, rökta skärgårdstapas kryddade enligt säsong. 

Efter vårt besök på Västerro rökeri har det blivit dags att åka till vårt hotell i Mariehamn. Vi checkar in och kopplar av efter vår upplevelserika dag. 

Dag 2
Kastelholms slott och Bomarsunds fästning. Möjlighet till ölprovning med lunch på Stallhagen. Tid på egen hand i Mariehamn

Inget besök på Åland är komplett utan att ha gått i kungliga fotspår på Kastelholm slott. Kastelholm är Ålands enda medeltida borg och det hade sin historiska storhetstid under Gustav Vasa och hans söner då Åland och Finland var en del av det svenska riket. På den här tiden stod fejden mellan danskar och svenskar, och när Gustav Vasa hade låtit belägra och inta slottet kom han 1530 på besök som kung för första gången. Drygt 40 år senare var Kastelholm ett av de många slott som Gustav Vasas son Erik XIV satt som fånge innan han förgiftades med arsenik sin ärtsoppa och dog på Örbyhus slott i februari 1577.

På 1800-talet var det ryssarna som svenskarna slogs med. När svenskarna tvingades ge Finland och Åland till Ryssland uppstod snart tanken hos ryssarna att göra Åland till en starkt befäst gräns mot väst och 1830 uppfördes Bomarsunds fästning. I Bomarsund levde och verkade över 2000 ryska militärer, fästningsarbetare och straffångar, och ett eget samhälle växte upp i området.

Vi får höra den spännande historien om Slaget vid Bomarsund 1854, då ryssarna fick se sig besegrade av fransmän och britter, som hade seglat över haven för att sätta stopp för ryssarnas framfart.

För dig som har bokat vår extrautflykt till Pub Stallhagen väntar en guidad tur i bryggeriet och provsmakning av fyra olika sorters öl tillsammans med smakbitar av åländska delikatesser, sedan lunch efter det. Kaffe på maten ingår. På Pub Stallhagen arbetar man enligt konceptet dagens råvara och vi kan därför se fram emot fräscha och spännande smakupplevelser.  

Dessutom finns här en mycket omtyckt gårdsbutik med hantverk, lokala matprodukter och förstås öl som man kan köpa med sig som åländska ”souvenirer”.  

Den som inte har bokat Pub Stallhagen återvänder till hotellet. Det finns möjlighet att följa med Anna på en vacker vandring längs med vattnet (ca 8 km, lite ojämnt underlag ibland, fungerar inte med rullstol/rullator/väldigt svårt att gå). Här får vi resa på mer om Mariehamn, Åland och ålänningarna. Man kan också ta det lugnt på hotellet eller strosa på egen hand – titta in i små butiker och kaféer.

Anna kan även ge tips på trevliga ställen att äta middag på, och hjälpa till med att boka platser.

Dag 3
Liten stadspromenad, besök på det unika segelfartyget Pommern och på Sjöfartsmuseet. Hemresa

Efter att vi avnjutit hotellfrukost i lugn och ro så promenerar vi tillsammans med Anna genom den vackra lindallén i Mariehamn. Hon berättar lite mera om Mariehamn och tanken bakom staden. Vi tittar in i Mariehamns kyrka och stannar precis utanför det ryska konsulatet för att höra historien om den ryska spionskandalen, när Stig Bergling och hans hustru gömde sig där, när Stig hade rymt från fängelse i Sverige.
Vi fortsätter sedan till Ålands Sjöfartsmuseum, vilket är ett prisbelönt museum med föremål och historier från hela världen. Vi ska givetvis gå ombord på det vackra fyrmastade fraktsegelfartyget Pommern. [Promenaden med kyrkan tar ca 30 minuter.]

Pommern är den enda fyrmastade stålbarken i ursprungligt skick i världen och byggdes och sjösattes 1903. Hon köptes 1923 av den åländska redaren Gustaf Erikson, som då ägde världens största segelfartygsflotta.
Annas morfar seglade som sjökapten för Gustaf Erikson hela sitt liv, varav många år under segelfartygseran. Han blev även världens meste Albatross (😊!), dvs den person som fört befäl på ett segelfartyg i handelsfart flest gånger i världen, runt det fruktade Kap Horn längst ner på Sydamerikas sydspets. 

Vi kommer att få spännande insikter och historier från hela världen och alla dess hav genom århundradena. Havet finns i alla ålänningars själ och Anna guidar oss både genom museet och på fartyget. 

Under eftermiddagen tar vi bussen till färjan och går ombord på vår färja mot Stockholm. 

Pub Stallhagen

För dig som har bokat vår extrautflykt till Pub Stallhagen väntar en guidad tur i bryggeriet och provsmakning av fyra olika sorters öl tillsammans med smakbitar av åländska delikatesser, sedan lunch efter det. Kaffe på maten ingår. På Pub Stallhagen arbetar man enligt konceptet dagens råvara och vi kan därför se fram emot fräscha och spännande smakupplevelser.  

Dessutom finns här en mycket omtyckt gårdsbutik med hantverk, lokala matprodukter och förstås öl som man kan köpa med sig som åländska ”souvenirer”.  

Pris: 698 SEK/person

Utflykten genomförs vid minst 10 deltagare. Kom ihåg att anmäla dig samtidigt som du bokar resan. 

Prisinformation

Resans pris

Från 3 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Färja Stockholm – Mariehamn t/r med premiumfrukost på utresan
 • 2 nätter på Park Alandia Hotell med frukost, morgonbastu och pool
 • Lunch och guidning på Västerro Rökeri
 • Utflykter enligt program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Extrautflykt Pub Stallhagen, 49 EUR/person
 • Eventuella extraarrangemang 
 • Tillägg för enkelrum
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar där du inte ser ditt bagage förrän om kvällen. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 26 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotell

Vi bor på trevliga Park Alandia Hotell som ligger i centrala Mariehamn. Samtliga rum är totalrenoverade, rökfria och klassiskt inredda med kvalitetssängar, parkettgolv, dusch, wc, telefon, tv, radio, hårfön och fritt trådlöst internet.

Du kan läsa mer om hotellet här: https://www.parkalandia.com/sv

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21FIVCB01ASE0305