Albanien och Montenegro – världsarv och vackra landskap

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Häpna över ett bortglömt hörn av Europa som sjuder av charm, historia och storslagen natur

Albanien har en samtidshistoria som saknar motstycke i Europa. Från att ha varit en av Europas mest slutna kommunistdiktaturer är det idag ett land som omvärlden långsamt har fått upp ögonen för och börjat besöka.

I outforskade Albanien möter antikens Grekland ottomansk arkitektur och italienska influenser: Från världsarven Berat – staden med tusen fönster – och Gjirokastras kullerstensgränder, till det sjudande livet i den egensinniga huvudstaden Tirana. Saranda och Vlora lockar med härliga strandpromenader och fiskrestauranger, och Apollonia och Dürres med romerska ruiner som till och med gör italienarna gröna av avundsjuka.

På den här resan ser vi hela Albanien från norr till söder och vi avslutar i staden Skhader där vi ska ge oss ut på en båttur på Balkans största sjö, och dessutom hinner vi med en avstickare till Montenegros badpärla Budva.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Tirana. Stadsrundtur och välkomstmiddag
Dag 2
Tirana – Berat – Gjirokastra. Stadsvandring i Berat – staden med tusen fönster
Dag 3
Gjirokastra. Stadsrundtur, Argjiro- fästningen och Ismail Kadares-museet
Dag 4
Gjirokastra – Saranda – Vlora. Vattenkällan Blå ögat, badorten Saranda och besök hos en familj i Himara
Dag 5
Vlora – Apollonia – Dürres - Skadar. De romerska ruinerna vid Apollonia och Dürres och besök på vingård
Dag 6
Utflykt till Montenegro. Båttur på Skadar-sjön och stadsvandring i Budva
Dag 7
Skhodra – Kruja. Stadsrundtur i Skhodra, Kruja-borgen och Skanderberg-museet
Dag 8
Kruja – Tirana - Stockholm. Tid på egen hand och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Tirana. Stadsrundtur och välkomstmiddag

Vi flyger från Stockholm till Tirana där vi landar tidig eftermiddag. När vi har hämtat ut vårt bagage beger vi oss direkt på en rundtur i den albanska huvudstaden.

Vi kör längs ett av stadens huvudstråk, boulevarden Deshmoret e Kombit (”De nationella martyrernas boulevard”) som tidigare hette Mussolini Boulevard. Här ligger flera universitet, administrativa byggnader och banker och vi fortsätter till Skanderbegplatsen som är uppkallad efter Albaniens största nationalhjälte, som idag tronar över torget som ryttarstaty. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjänst då han fick tilltalsnamnet Skanderberg, som är en sammanslagning av namnet Iskander och den turkiska titeln bey.

Under vår sightseeing passerar vi Moder Teresa-torget som är uppkallat efter den berömda nunnan av albanskt ursprung, som vigde sitt liv åt att hjälpa Indiens fattiga. Vi fortsätter förbi Albaniens nationalmuseum och Pyramiden, som ursprungligen uppfördes som museum för diktatorn Enver Hoxha. Idag är det omvandlat till konferenscenter och sällskapslokaler men står under rivningshot på grund av byggplaner på en ny albansk parlamentsbyggnad.

Tiranas stadskärna präglas av olika arkitektoniska stilar som knyter an till olika perioder i landets historia: Här finns pampiga byggnader från 1939-44 när landet var under italiensk belägring och från efterkrigstidens kommunistperiod som dominerades av den sovjetiska monumentalarkitekturen. Under senare år har man utlyst arkitekttävlingar för att förnya stadskärnan och bland vinnarförslagen återfinns projekt av danska Henning Larsens Tegnestue och Bjarke Ingels Group. Kanske får framtidens Tirana en dansk prägel.

Efter middagen återvänder vi till vårt hotell.

På höstavgångar landar vi tidigt i Tirana, och lunch på lokal restaurang är därför inkluderad medan middagen intas på hotellet.

Dag 2
Tirana – Berat – Gjirokastra. Stadsvandring i Berat – staden med tusen fönster Ca 280 km
Vackra vyer i Albanien

Idag går turen vidare till staden Berat vars historik går hela 2 400 år bakåt i tiden. På vägen passerar vi Elbasan, landets fjärde största stad som på 1970-talet rymde landets största industrikomplex uppfört med kinesiskt bistånd. Idag ligger stora delar av området öde och de tomma byggnaderna ligger kvar som ett minne om Albaniens försök att hitta sin plats i det kommunistiska samhället efter att man brutit sig loss från USSR år 1961.

Härifrån fortsätter vi till Berat i landets centrala delar. Den gamla stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista och de historiska husen med de många fönstren, byggda på terrasser längs klippsidan, illustrerar på bästa sätt tilltalsnamnet ”Staden med tusen fönster”.

Berat har en vacker borg uppe på en kulle och på medeltiden bodde de flesta av stadens invånare innanför borgens område. Invånarna var mestadels kristna och på borgområdet låg det cirka 20 kyrkor varav de flesta uppfördes på 1300-talet. Några av dem innehåller verk av Albaniens mest berömda ikonkonstnär Onufri som har fått sitt eget museum i Mariakyrkan. Staden rymmer även vackra moskéer, bland annat Kungamoskén som byggdes i slutet av 1400-talet.  Berats etnografiska museum tillhör ett av landets bästa och vi tittar förbi för att få en inblick i hur tillvaron såg ut under stadens storhetstid under det osmanska riket.

Osum-floden rinner genom Berat och vi ska naturligtvis titta på den vackra Gorica-bron som förbinder stadens gamla stadsdelar, Mangalem och Gorica. Den ursprungliga träbron uppfördes under Ahmet Kurt Pasha och den nuvarande konstruktionen är av ett senare datum.  Ahmet Kurt Pasha var regent i Berat i slutet av 1700-talet under den kortvariga Pashalik-regimen i Berat, en av grundstenarna till det albanska statsbildandet år 1912.

Sent på eftermiddagen fortsätter vi vidare till staden Gjirokastra där vi checkar in på vårt trevliga hotell.

Dag 3
Gjirokastra. Stadsrundtur, Argjiro- fästningen och Ismail Kadares-museet Ca 5 km
Gjirokastra är över 2 500 år gammal

Gjirokastra är över 2 500 år gammal och väldigt vacker med sina kullerstensgator och många små hus med skifferstenstak. Staden, som är väldigt poetiskt beskriven i den albanske författaren Ismail Kadares bok ”Chronicles of Stone”, var även där Albaniens diktator Enver Hoxhas hemort. Hans förhållande till staden gjorde att den höll sig i någorlunda skick under diktaturen, och när denna föll förföll husen. Fästningen och staden är UNESCO-bevarade och idag är det UNESCO som betalar de 20 000 amerikanska dollar som det kostar att underhålla varje tak. Ett belopp som en vanlig albansk medborgare inte har någon som helst möjlighet att betala själv. Staden har en hel del traditionella hantverksbutiker, en gammal trevlig stadsdel och en spännande basar.

Vi har avsatt hela dagen åt att uppleva denna vackra stad, och vi inleder med att promenera upp till fästningen varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden. Idag har fästningen förlorat sin strategiska betydelse, men fram till 1970-talet användes platsen som fängelse för politiska fångar.

Vi fortsätter de små ringlande gatorna i den gamla stadsdelen och tittar in i det intressanta lilla museet över Albaniens största nu levande författare Ismail Kadare. Museet är inrett i hans eget barndomshem och ger en spännande inblick i hans liv och leverne.

Återstoden av dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand och på kvällen samlas vi för en gemensam middag.

Dag 4
Gjirokastra – Saranda – Vlora. Vattenkällan Blå ögat, badorten Saranda och besök hos en familj i Himara Ca 185 km
Vattenkällan Blå ögat

Det är dags för oss att lämna Gjirokastra och istället bege oss mot kusten. Längs vägen stannar vi vid ett spännande naturfenomen, Blå ögat. Namnet refererar till det kristallklara vattnet vid källan som är utgångspunkt för Bistrice-floden som rinner ut i havet 25 kilometer längre söderut. Vattnet kommer från ett hål i det imponerande bergsmassivet och det är fortfarande oklart hur djupt hålet är. Det sägs att människor har upp till 50 meter ner utan att stöta på botten.

Härifrån fortsätter turen till Saranda, en av Albaniens populära badorter som under högsäsong översvämmas av gäster från Korfu. Det går inte att ta miste på de grekiska influenserna och vi strosar längs stadens vackra strandpromenad. Här finns det gott om möjligheter att äta en god lunch på en av de många trevliga restaurangerna längs vattnet.

Vi lämnar Saranda efter lunch och kör längs kusten. Färden till Vlora är väldigt vacker och vi passerar genom några av de mest spektakulära bergspassen samtidigt som vi kan följa kustlinjen som slingrar sig fram flera hundra meter ner. Längs vägen stannar vi i en liten landsort där vi ska besöka en familj som välkomnar oss in i sitt hem. Vi anländer till Vlora på seneftermiddagen och äter en god middag.

Dag 5
Vlora – Apollonia – Dürres - Skadar. De romerska ruinerna vid Apollonia och Dürres och besök på vingård Ca 230 km
På besök i Apollonia

Idag kör vi till Apollonia där vi ska besöka ruinerna och lämningarna av Apollonia, uppkallad efter guden Apollon. Staden grundades av tillresande greker från Korinth och Korfu cirka 500 f.v.t. och var ett handelscentrum med bland annat slavhandel under nästan 800 år fram tills att ett större jordskalv förstörde staden och omvandlade det omkringliggande vattenområdet till sumpmark med malariamyggor.

Vi njuter av stadens underbara läge och ser hur den skulle ha sett ut om den inte hade förstörts och får ett intryck av livet under antiken.

Norr om Vlora passerar vi de stora saltområdena som har varit verksamma sedan 1800-talet, och vi börjar nu närma oss Albaniens badort nummer ett, Dürres. Merparten av turisterna kommer från Italien eftersom badorten kan nås via en färja som avgår dagligen till både Bari, Brindisi och Ancona. Vi hoppar över de mest turistiga områdena och passerar istället stadens gamla romerska amfiteater från 100-talet. Under sin storhetstid hade teatern plats för fler än 20 000 åskådare.

Från Dürres fortsätter vi norrut där de många olivträden efterhand blir avlösta av vinodlingar. Vi besöker vingården Kalmet och smakar på de lokala druvorna. Vinproduktionen i Albanien är en av de äldsta i Europa och här hittar man druvor som inte odlas någon annanstans. De mest berömda är Shesh- och Kalmet-druvan, och sistnämnda har döpt vår vingård.

Vi anländer till den största staden i den norra delen av Albanien, Skhodra, tidigt på kvällen. Staden ligger endast 30-40 kilometer från gränsen mot Montenegro och bildar den perfekta utgångspunkten för morgondagens utflykt.

Dag 6
Utflykt till Montenegro. Båttur på Skadar-sjön och stadsvandring i Budva Ca 210 km
Skadarsjön

Efter en god frukost beger vi oss mot gränsövergången till Montenegro och fortsätter härifrån till den lilla staden Virpazar vid Skadarsjöns brädd. Sjön är Balkans största och täcker en yta på över 450 kvadratkilometer. Området omvandlades till nationalpark år 1983 och kan idag bjuda på ett rikt fisk- och fågelliv och kan som enda plats i Europa stoltsera med en liten pelikankoloni. Vi ger oss ut på en båttur på sjön och kommer nära fågellivet och den imponerande naturen. Efter båtturen är det dags att strosa runt i Virpazar innan vi fortsätter till den montenegrinska kusten.

På eftermiddagen fortsätter vi till Budva som är huvudstad på Budva-rivieran i Dalmatiens sydligaste del. Budva grundades för 2 500 år sedan vilket gör den till Adriatiska havskustens äldsta stad. Den gamla stadsdelen ligger på en tung omgiven av venetianska stadsmurar. I slutet av tungan ligger stadens gamla fästning. Vi strosar runt i den historiska, bilfria stadsdelen och stiftas bekantskap med torg, kullerstensgator, kyrkor och själva fästningen. Från Budva återvänder vi till vårt hotell i Skadar.

Dag 7
Skhodra – Kruja. Stadsrundtur i Skhodra, Kruja-borgen och Skanderberg-museet Ca 85 km
Marknad i Kruja

Skhodras historia kan spåras hela vägen tillbaka till kungadömet Illyrien under vilket den under en lång period var huvudstad. Idag är staden ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum med en levande handelsgata. Vi besöker en lokal marknad och går på upptäcktsfärd i stadens centrum. Här bjuder den lilla gågatan på trevliga caféer, muséer och souvenirbutiker.

Vi fortsätter till Kruja, det självständiga Albaniens första huvudstad. Det var från Kruja nationalhjälten Skanderbeg bekämpade osmanerna och staden har upprättat ett museum till hans minne. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjänst då han fick tilltalsnamnet Skanderberg, som är en sammanslagning av namnet Iskander och den turkiska titeln bey. År 1443 övergick han till kristendomen och ledde därefter Albaniens kamp mot osmanerna ända fram till sin död.  Därefter hamnade landet under osmanskt styre fram till början av 1900-talet.

Museet ligger lämpligt nog i stadens borg som stod emot hela tre långvariga turkiska belägringar. Här hittar vi historiska föremål från 1400-talets albansk-osmanska rike. Vi avslutar vårt besök på egen hand i stadens gamla basar där vi kan köpa handgjorda souvenirer och mycket mer. Vi äter middag och övernattar i Kruja.

Dag 8
Kruja – Tirana - Stockholm. Tid på egen hand och hemresa Ca 40 km
Skanderbegtorget i Tirana

Förmiddagen är avsatt åt upplevelser på egen hand innan vi äter vår sista lunch tillsammans och därefter kör till flygplatsen utanför Tirana för att flyga hem till Stockholm.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tirana med mellanlandning i Wien t/r
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar
 • 1 lunch (dag 8) och 6 middagar (dag 1-5 och 7)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks, cirka 400 kronor
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotell

Vi bor på hotell med vanliga bekvämligheter. Hotellen är valda efter sin belägenhet och trevliga atmosfär.  Vi bor på bra 3- och 4-stjärniga hotell som trots sin enkla standard är ytterst charmiga. Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet. Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Albanien

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, vaccinationer och mycket mer:

www.albatros.se/resmal/europa/albanien

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En i allt positiv uppevelse. Jag blev överraskad. Hade inte väntat mig ett så vackert land och en sådan vänlig befolkning. Alla farhågor och fördomar kom på skam. Jag trivdes under hela resan, med fina hotell, intressanta besök. välvilliga ortsbor, god mat. gott vin och en prisnivå som gladde min plånbok. Trivdes också med mina trevliga medresenärer och med vår fantastiska guide Ann-Sofi som tillsammans med vår sympatiska lokalguide och vår skickliga bussförare såg till att allt löpte smidigt och att vi fick uppleva så mycket som möjligt. Ett tips till nästa grupp, ta med bra skor och gott om energi till branta backar i städerna som klättrar på bergssluttningar. I övrigt, bara njut!
Date published: 2019-10-21
Rated 5 out of 5 by from En lärorik resa i ett vackert land Albanien var för oss ett okänt land. Tack vare vår suveräna reseledare Ann-Sofi fick vi goda kunskaper om landets historia och nutid. Hon var även mycket tydlig beträffande all praktisk information. Vår duktiga chaufför lotsade oss med säker hand på smala serpentinvägar genom stora bergsmassiv med fantastiska vyer men även i trånga passager i byar och städer. Vi upplevde att det är stora kontraster i levnadsstandard, från herdar som vallar en flock kalkoner till personer som åker i lyxbilar. Fina hotell med bra service. En prisvärd resa som vi rekommenderar.
Date published: 2019-10-22
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med ahaupplevelser varje dag! Jag har många gånger tänkt att åka till Albanien!Nu när det blev av är jag mycket tacksam över alla fantastiska upplevelser jag fått vara om!Vi kom till kuststäder och bergsbyar som var så vackra att jag fick tårar i ögonen.Människor var vänliga och hjälpsamma!Maten och vinet var toppen!Hotellen vi kom till var mycket trevliga med fina rum och god frukost!Jag är så tacksam över denna resa och det kommer att ta veckor att smälta intrycken!
Date published: 2019-10-20
Rated 4 out of 5 by from Reseledaren utmärkt Intressant resa i ett historiskt land men som pga misskötsel fastnat i armod. Sen kan man fråga sig vart alla pengar till lyxiga Mercedes-bilar kommit ifrån och varför har man accepterat den enorma kapitalförstörelse som alla dessa ej färdigställda byggnader utgör. En del svar på dessa frågor fick vi av en enormt duktig reseledare, som på ett mycket professionellt sätt lotsade gruppen genom alla dessa upplevelser.
Date published: 2018-11-05
Rated 5 out of 5 by from En resa där upplevelserna överträffade våra förväntningar En resa med fantastisk natur och ödmjuka o varma människor. Sen hade vi en chaufför som var mer än otrolig kunde verkligen få sina resenärer trygga. Vår guide var verkligen kunnig och tillsammans med guiden från albanien gjorde de resan oförglömlig.
Date published: 2018-11-01
Rated 4 out of 5 by from Spännande resa med vacker natur. Många intressanta upplevelser av skilda slag, historiska platser, fantastiska vyer samt inte minst god och annorlunda mat.
Date published: 2018-11-21
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med mersmak Intressant resa men Albatrosguiden höll inte måttet. Personen var rar och trevlig men saknade egenskaper nödvändiga för att leda en resa av det slaget. Utan den utmärkta albanska guiden (Daniel) skulle vår resa knappast kunnat genomföras. Reseguiden Daniel(22 år gammal) måste prisas för sina kunskaper, sin analysförmåga, charm samt sina organisatoriska talanger. Resan till Budva var jobbig, bara två timmar i staden och jobbig bussresa i mörker. Istället skulle vi föreslå att gruppen stannar i Tirana en hel dag med två övernattningar.
Date published: 2018-10-27
Rated 3 out of 5 by from För mycket bussresor. Sena stora middagar. Jag förväntade att kunna se mer historia och kultur, båda lyste med frånvaro. Visserligen fick vi historieberättelsen från reseledaren men jag ville se mer med egna ögon. Resan till Montenegro anser jag var onödigt, att sitta i en buss halva dagen (mer) och sedan se en badstrand i 4-5 timmar?? Totalt onödigt även om några passade på att bada.
Date published: 2018-11-22
 • y_2022, m_10, d_5, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_80
 • loc_sv_SE, sid_ALRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor