Albatros lyxkryssning på Grönland - med Island

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Sagolik kryssning till Diskobukten, glaciärer, islandskap och Islands dramatiska natur

Grönland ska helt klart upplevas från havet där du kommer nära glaciärlandskap, valar, otillgängliga orter och i sällskap av den fantastiska flygaren och ständigt närvarande stormfågeln. Allt det här får du uppleva på denna förstklassiga Albatros-resa där vi färdas med det 4-stjärniga kryssningsfartyget Ocean Diamond, följer de gamla grönländska skärgårdsrutterna längs den vackra kuststräckan. En resa som för övrigt Albatros är en av väldigt få som anordnar i världen.

Längs vägen ser vi bland annat isbergens huvudstad Ilulissat vid UNESCO-bevarade Isfjord, Diskoöns vackra basaltfjäll och de fantastiska islandskapen runt Eqip Sermia i Diskobukten. Vi ska även uppleva Islands enastående natur och tusenåriga historia.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Expeditionskryssning

  • Reseledare Skandinavisk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Danska kronor, isländska kronor

Dagsprogram 9 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Keflavík, Island. Utflykten Gyllene cirkeln med vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir. Flyg till Kangerlussuaq, Grönland
Dag 2
Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Dag 4
Uummannaq. Stadsvandring i en av Grönlands vackrast belägna städer.
Dag 5
Den kalvande glaciären Eqip Sermia och kvällsvandring till Sermermiutslätten i isbergens huvudstad, Ilulissat.
Dag 6
Ilulissat. Möjlighet till båttur eller helikoptertur till den UNESCO-bevarade Isfjord (tilläggsköp) och vandring
Dag 7
Båttur mot Kangerlussuaq
Dag 8
Kangerlussuaq. Utflykt till inlandsisen och flyg till Island
Dag 9
Flyg Keflavík – Stockholm

Ocean Diamond

4-stjärniga Ocean Diamond är ett klassiskt, mindre kryssningsfartyg med god plats och härliga ytor utomhus
Ocean Diamond är ett expeditionsfartyg med härliga hytter, rymliga sviter och stilfulla gemensamma ytor - allt med känsla för detaljer. Med en besättning på över 70 personer är servicenivån ombord mycket god. 2004 genomgick fartyget en mindre renovering, och 2015 genomfördes en genomgående modernisering av de översta 10 sviterna.
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Keflavík, Island. Utflykten Gyllene cirkeln med vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir. Flyg till Kangerlussuaq, Grönland
Upplev det enastående vattenfallet Gullfoss

Vi flyger till Grönland med stopp på Island. Här får vi uppleva den makalöst vackra och dramatiska isländska naturen på en heldagsutflykt längs den klassiska rutten Gyllene cirkeln. Vi inleder med nationalparken Þingvellir som bildade ram om världens äldsta parlament som dateras hela vägen tillbaka till år 930. Tillsammans med sjön Þingvallavatn har dalen och slätten gjorts till nationalpark och finns med på UNESCOs lista över världens naturarv.

Härifrån beger vi oss till vattenfallet Gullfoss som kanske är Islands största attraktion. Det vackra vattenfallet faller hela 32 meter ner i två plan och ner i den djupa klyftan som klyver landskapet i två delar. En liten bit från Gullfoss ligger Geysir som har gett namn åt resten av världens gejsrar. Geysir hade sitt första utbrott på 1300-talet men den 60 meter höga vattenpelaren avtog under vårt århundrade. Precis i närheten hittar man Strokkur-gejsern som cirka var åttonde minut häver ur sig sina vattenmassor över 20 meter upp i luften.

Vi åker till flygplatsen och flyger till Kangerlussuaq på Grönland. Härifrån kör vi cirka 12 kilometer till den lilla hamnen väster om flygplatsen där vårt fartyg Ocean Diamond ligger för ankar. I gummibåtar av zodiactyp åker vi i mindre grupper ut till fartyget som ligger cirka en kilometer ute i fjorden, beroende på om det är hög- eller lågvatten. Flytvästar lämnas ut i hamnen och en sjöman på kajen kommer att hjälpa till med ombordstigningen i gummibåten. Tillträde till fartyget sker via en trappa på sidan av fartyget.

Dag 2
Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
På besök i Sisimiut

Vi kommer fram till Sisimiut tidig eftermiddag, och efter frukost ska vi dyka ner i det moderna Grönland. Sisimiut är Grönlands nordligaste stad med isfri hamn under vintersäsongen, och är dessutom den sydligast belägna staden där det är tillåtet att ha slädhundar. Med sina knappt 5 400 invånare är Sisimiut Grönlands näststörsta stad efter Nuuk.

Sisimiut har bebotts av människor i cirka 4 500 år: Saqqaq-, Dorset- och Thulekulturens folk kom ursprungligen från Kanada och livnärde sig främst på fisk, fågel och däggdjur som val, säl och ren. På 1600-talet kom de första europeiska valfångarna till Sisimiut-området. De hade endast en sporadisk kontakt med landets befolkning, och det var inte förrän efter den norska missionären Hans Egedes kolonisering av Grönland 1721, etablerades en fast kontakt mellan inuiter och européer. År 1756 upprättades en koloni med namnet Holseinsborg efter Greve Johan Ludvig Holstein, och Sisimiuts gamla stadsdel består av hus från kolonins första hundra år. Det äldsta huset i staden är från 1756 och en av de mest framstående byggnaderna är den blå kyrkan 1775.

Idag är Sisimiut en viktig utbildnings- och industristad, och bland fabrikerna är det värt att nämna Royal Greenlands fiskefabrik, som är den största av sitt slag på Grönland, och en av världens mest moderna. Vi ger oss ut på en spännande stadsvandring då vi framför allt tittar på den gamla kolonialtidsstadsdelen med muséet och den vackra kyrkan, men vi svänger även förbi stadens sjudande centrum där vi hittar ett antal moderna butiker.

Efter lunch kan den som vill vara med på en vandring till Teleön (cirka 4,5 km).

På eftermiddagen fortsätter vi vår sjöresa vidare norrut: Under kvällen passerar vi fjorden Sisimiut Isortuat, Nordre Strømfjord, bygderna Attu och Ikerasaarsuk samt den lilla orten Kangaatsiaq. Under loppet av den ljusa natten passerar vi Aasiaat (Egedesminde) och når den södra delen av Diskobukten innan vi styr kosan mot den berömda Diskoön med sina karakteristiska 1000 meter höga berg. Vi befinner oss långt norr om polcirkeln, nätterna är fortfarande ljusa (åtminstone fram till slutet av augusti) och den morgonpigga kan med fördel avnjuta åsynen av isbergen, Diskobuktens jättar som pressas ut ur Ilulissat Isfjord.

Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Godhavn heter Qeqertarsuaq på grönländska, vilket betyder "Den stora ön"

På morgonen möts vi av de första isbergen, som likt vita jättar skymtar i horisonten på väg ut i Davissundet med den södergående strömmen. Under Diskoöns 1 000 meter höga basaltfjäll har vi gått in i en skyddad naturhamn som med all rätt bär det danska namnet Godhavn och på grönländska Qeqertarsuaq som helt enkelt betyder Den stora ön.

Qeqertarsuaq var fram till 1950 den viktigaste staden norr om Nuuk, och endast på grund av det stora antalet valar. På 1700-talet bringade valfisket välstånd till Diskoön, men idag är den på väg in i glömskans korridorer med ökande arbetslöshet och brist på förbindelser till fastlandet. Vi går genom staden med den speciella åttkantiga kyrkan, som i folkmun kallas för Vorherres Blaekhus.

Under vistelsen i Qeqertarsuaq bjuds vi på traditionell grönländsk Kaffemik med kaffe, kaka och trevligt samtal. En enastående möjlighet att uppleva den berömda grönländska gästfriheten på nära håll! Efter kaffemiken kan den som vill delta i en vandring till Kuanneq (cirka 11 kilometer).

Sent på eftermiddagen styr fartyget ut i bukten igen, med kurs norrut. På kvällen passerar fartyget väster om Diskoön, Harön och rundar tidigt på morgonen de låga klipporna på Nuussuaqs spets. Vi befinner oss nu i Uummannaq-bukten och passerar hela tiden isberg, det ena mer dramatiskt och unikt än det andra.

Dag 4
Uummannaq. Stadsvandring i en av Grönlands vackrast belägna städer.
Kryssningen går vidare till Uummannaq

På morgonen befinner vi oss 590 kilometer norr om polcirkeln, 70° grader nord, i ett av Grönlands vackraste och mest solrika områden. Vi har kommit fram till Uummannaq. Inseglingen mot Uummannaq befinner sig i världsklass och bör avnjutas från däck, oavsett vilken tid skeppsklockan slår. Orten ligger på en 12 km2 stor ö och utsikten domineras av det imponerande 1 175 meter höga hjärtformade fjäll som gett staden dess namn. Från staden erbjuds en imponerande utsikt över Storöns 1 000 meter höga klippsidor, till Nuussuaqhalvöns snötäckta tinnar i söder och ut över floden. Här flyter stora isberg i alla tänkbara former majestätiskt förbi i långsam takt, styrda av vindar och strömmar. Hela fem aktiva ismassor i slutet av fjorden ser till att det finns massor av isberg att titta på.

Uummannaq anlades först som koloni år 1758 inne på Nuussuaqs fastland, men redan år 1763 flyttade orten ut på ön, eftersom sälfångsten var mer gynnsam där. Vi ger oss ut på en promenad genom ortens branta gator och tittar bland annat på ett gammalt torvhus som varit i bruk fram till för några årtionden sedan.

Det var i Uummannaq-distriktet på Nuussuaq-halvön vid Qilakitsoq (där himlen hänger lågt) som man hittade de berömda Qilakitsoq-mumierna. De sex kvinnorna och två barnen tros a drunknat i en konbåtsolycka och sedan begravts i en torr och kall klippgrotta för 600-700 år sedan. Mumierna finns idag på Nuuks nationalmuseum.

Vi tillbringar förmiddagen inne i orten som med sitt stabila arktiska klimat med 2 000 soltimmar och endast 100 millimeter nederbörd per år med all rätt kan kalla sig för Grönlands Riviera!

Tidig eftermiddag träffas vi i hamnen för att stiga ombord på vår båt och sedan resa vidare söderut. Om det inte blåser för mycket lägger kaptenen till vid den lilla orten Niaqornat på Nuussuaqs nordsida. Här bor cirka 40-50 personer som livnär sig på renjakt och fångst. När vi har möjlighet att ta oss i land välkomnas vi med öppna armar och får en god inblick i livsvillkoren på en av Grönlands minsta boplatser.

Dag 5
Den kalvande glaciären Eqip Sermia och kvällsvandring till Sermermiutslätten i isbergens huvudstad, Ilulissat.
Den enorma glaciären Eqip Sermia

På förmiddagen anländer fartyget till en av resans höjdpunkter ur naturperspektiv, den enorma glaciären Eqip Sermia i Diskobuktens nordöstra hörn. Denna glaciärfront cirka 50 sjömil norr om Ilulissat har blivit en mindre kändis, och det kommer dagligen många turbåtar hit. Här hade det gamla expeditionsfolket sin bas, bland annat den franske etnologen och polarforskaren Paul-Émile Victor som byggde ett övervintringshus som han använde i samband med sina utflykter in på inlandsisen mellan 1948 och 1953.

Vi rör oss så nära iskanten som möjligt, däremot på tryggt avstånd från nedstörtande isblock och de våldsamma vågor som uppstår vid kalvningen. Tidig eftermiddag gör vi oss redo för avgång och styr nu kosan mot Ilulissat där vi läger till sent på kvällen. För säkerhets skull vill vi nämna att Ataafjorden in till Eqip Sermia då och då fylls så mycket med glaciäris att det inte går att passera med fartyget. I så fall ändras dagsprogrammet exempelvis till ett ortbesök i Diskobukten, i den övergivna kolgruveorten Qullissat eller orten Saqqaq.

Tidigt på morgonen kommer vi fram till Ilulissat. Ilulissat är grönländska för isberg och stadens smeknamn är med all rätt isbergens huvudstad. I Diskobukten, strax utanför Ilulissats kust, tronar de gigantiska isbergen. De kommer från Isfjord, cirka en halvtimmes promenad söder om Ilulissat, och de föds 32 kilometer längre in i fjorden av den enorma Sermeq Kujalleq-glaciären, som med en bredd på 10 kilometer och tjocklek på 1 000 meter är den mest produktiva ismassan utanför Antarktis. Där de flesta andra ismassor endast kalvar med en hastighet på cirka en meter per dygn, kalvar Ilulissat ismassa med en hastighet på 25 meter. Det här innebär i praktiken att ismassan producerar över tio procent av alla Grönlands isberg, vilket motsvarar 20 miljoner to per dygn. Allt det här har bidragit till att Isfjord har tagits upp på UNESCOs världsarvslista.

I de över 250 år som har gått sedan Ilulissats grundande har staden vuxit och är idag Grönlands tredje största med över 4 500 invånare. Det är en väldigt levande och trevlig stad med ett förhållandevis rikt utbud av kulturattraktioner. Det var i Ilulissat som polarforskaren Knud Rasmussen föddes, såväl som hans goda vän, den eminente hundkusken Jørgen Brønlund som deltog i och omkom under Danmarksexpeditionen. Vi går en kvällspromenad genom orten och avslutar med den cirka två kilometer långa turen ut till Sermermiutslätten varifrån vi kan njuta av stillheten och den vackra utsikten över Isfjord.

Om vi mot all förväntan inte kan ta oss in till Ilulissat på grund av is vid inseglingen till hamnen besöker vi istället orterna Qasigiannguit och Aasiaat söder om Ilulissat.

Dag 6
Ilulissat. Möjlighet till båttur eller helikoptertur till den UNESCO-bevarade Isfjord (tilläggsköp) och vandring
Utforska Ilulissat på egen hand

Idag kan du utforska Ilulissat på egen hand. Vi erbjuder även en vandring längs Isfjord där vi återigen besöker Sermermiutslätten, men går längre längs Isfjord för att uppleva den fantastiska naturen i dagsljus (cirka 10,5 kilometer).

Du kan även följa med på en spännande båtutflykt till Isfjord (varar cirka 2,5 timmar) där vi upplever det fantastiska isscenariot på nära håll. Båtturen bjuder på en upplevelse utöver det vanliga och är något du sent ska glömma. Kom ihåg varma kläder!

Du kan dessutom köpa till en helikoptertur till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord, den 7 kilometer breda Kangiaglaciären som producerar isbergen till Ilulissats UNESCO-bevarade Isfjord. Vi flyger över Isfjord och landar på den yttersta bergskanten framför den gigantiska glaciären i cirka 30 minuter. Flygtid cirka 55 minuter.

(Utflykterna till Isfjord och helikopterturen ingår inte i resans pris, utan bokas separat. Du hittar mer information längre ner i programmet).

Helikopterturen kan med kort varsel ändras till en annan av de totalt två dagar vi befinner oss i Ilulissat, beroende på de underleverantörer vi samarbetar med.

Sent på eftermiddagen ger vi oss återigen ut i Diskobukten och fortsätter vårt äventyr söderut. Innan vi lägger isbergen bakom oss hoppas vi på att stöta på knölvalarna som håller till utanför Aasiaat. Knölvalar brukar kunna erbjuda en fantastisk föreställning där vi kan se både ryggfena och stjärt, och ibland hoppar de rakt upp ur vattnet. 

Dag 7
Båttur mot Kangerlussuaq
Kanske möter vi valar på havet idag?
Fartyget har fortsatt söderut under natten, och vi har nu lagt Diskobukten bakom oss. Vi lägger den sista dagen ombord på att beundra den fantastiska utsikten över Grönlands västkust och hoppas att vi ska stöta på valar eller andra däggdjur på vår väg mot Søndre Strømfjords mynning. 
Dag 8
Kangerlussuaq. Utflykt till inlandsisen och flyg till Island
Vår kryssning slutar i Kangerlussuaq

Under natten har vi rest längs 160 kilometer långa Søndre Strømfjords och på morgonen anländer vi till utflyktens slutdestination, Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq har den största av Grönlands två internationella flygplatser för civil trafik. Kangerlussuaq har 4-5000 fast bosatta varav de flesta är knutna till flygplatsen. Här finns en matbutik, en post, en restaurang (på hotellet) samt Polar Lodge som fungerar som Albatros’ Grönlandskontor, hotell och souvenirbutik, beläget endast 100 meter från flygplatsbyggnaden.

Efter frukost ombord på fartyget tackar vi fartygsbesättningen och ger oss in till land i zodiacbåtar. Innan vi fortsätter till Island har vi lagt in en spännande utflykt till den mäktiga grönländska inlandsisen. Utflykten varar cirka fyra timmar.

OBS: Personer med dålig rygg och nacke bör vara uppmärksamma på att utflykten till inlandsisen utgörs av grusväg och en bitvis ojämn terräng.

Sedan flyger vi till Island och äter middag på Island efter ankomst. Vi avslutar kvällen med att köra till vårt hotell.

Dag 9
Flyg Keflavík – Stockholm
Vi blir hämtade på hotellet och kör mot flygplatsen, där flyget hem till Sverige väntar.

Extra utflykter på Grönland

Flightseeing med Airzafari i Ilulissat
Upplev den imponerande nordliga gejsern och den stora Kangia isfjorden – födelseplatsen för isberg. 
På denna 40 minuters resa får du en fantastisk möjlighet att se den vackra naturen omkring Ilulissat. 
Vårt bekväma flygplan tar dig nära det vackra landskapet med en garanterad fönsterplats. Alla har perfekt utsikt över isen, små och stora isberg, och kanske till och med valar!

Pris: 3 598 kronor per person

Flygplanet är av modellen Partenavia P68, vilket är ett litet femsitsigt flygplan med två motorer. Planet är endast 10 meter långt och 12 meter brett och tack vare att vingarna ligger ovanpå kabinen har man fri utsikt genom de stora fönstren, perfekt för ändamålet. 

Begränsat antal platser

Båttur mellan isbergen i Ilulissat

Det finns möjlighet att delta i en spännande båttur till isbergen vid Ilulissat.

Utflykten leds av en guide från vår lokala agentur.

Pris: 848 kr per person

Väder-, vind- och strömförhållanden kan medföra att det förekommer justeringar/ändringar i utflykterna. Utflyktspaketet ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Upplev naturen på vandring!

Under din kryssningsresa runt Grönland kommer du få möjligheten att delta på olika vandringar. Vandringarna är för dig som utöver kryssningen längs Grönlands kust gärna vill se lite mer av det grönländska landskapet och njuta av att vandra i naturen.

Sisimiut: Vandring till Teleøen, där dåtid och nutid möts (2-3 timmar, ca 4,5 km)

Qeqertarsuaq: Vandring till Kuanneq – Basaltsøjlerne (4-5 timmar, ca 11 km)

Ilulissat: Vandring längs Isfjorden – utsikt mot isfjällen (4-5 timmar, ca 10,5 km)*

Vandringarna är lätt krävande. Det förväntas att du utan hjälp kan ta dig fram i terrängen, som kan vara stenig och ojämn, samt gå över vattendrag. Du ska kunna gå i 4-5 i ett jämnt tempo.

Anmälan till vandringarna sker ombord, och det är inte möjligt att boka hemifrån. Vandringarna är gratis och arrangeras av vårt expeditionsteam ombord.

*Om du har köpt utflykten med issegling eller helikoptertur i Ilulissat, finns det inte alltid möjlighet att vara med på vandring. Du kan få närmare besked av vårt expeditionsteam ombord.

Utforskning av Svalbard på gång!

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt

Tillägg för uppgradering av hytt. Läs mer under Information om resan

  • Hyttkategori P: ingår i resans pris
  • Hyttkategori O: 3 998 kronor per person
  • Hyttkategori D: 11 998 kronor per person
  • Hyttkategori B: 11 998 kronor per person
  • Hyttkategori A: 21 998 kronor per person
Tillägg för enkelhytt
  • Hyttkategori P: 17 998 kr
  • Hyttkategori D: 33.998 kr

(Endast möjligt i kat. P och D)

Barnrabatt 2-11 år

50 % av grundpriset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori T).

OBS: Det finns ingen barn- extrasäng för barn, och barnet måste därför dela säng med de vuxna eller sova i en av enkel- vuxensängarna. Fartyget är inte inrett för barn och har inte utrustning och barnsäng och barnstol. Det tar man själv med för egen räkning.

Kontakta oss om ni vill resa med barn.

Rabatt vid 3 personer i hytten

 Om ni bor 3 vuxna (12+ år) i samma hytt får ni följande rabatt:

  • Kategori T: 2 000 kronor i rabatt för tre personer

(det går endast att vara tre personer i kategori T)
Kontakta oss om ni vill bo tre personer i samma hytt.

Priset inkluderar
  • Skandinavisktalande expeditionsteam
  • Flyg Stockholm – Kangerlussuaq via Island t/r
  • Transport till och från flygplatsen på Island och Grönland
  • Gyllene cirkeln Gullfoss, Geysir och UNESCO-bevarade nationalparken Þingvellir inklusive lunch dag 1
  • Utflykt till inlandsisen, Renglaciären, dag 8
  • Hamnnära stadsvandringar i Sisimiut, Qeqertarsuaq, Uummannaq och Ilulissat
  • Möjlighet till vandring i Sisimiut, Qeqertarsuaq och Ilulissat
  • Besök i kyrkan i Sisimiut och Qeqertarsuaq
  • Kaffemik i Qeqertarsuaq
  • Informationsmöten och föredrag med reseledarna
  • 8 dagars kryssning med Ocean Diamond i delad utsides dubbelhytt kategori P med dusch/toalett
  • Helpension på kryssningsfartyget
  • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
  • Middag på Island, dag 8
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Båttur mellan isberg i Ilulissat, dag 6 (798 kronor per person)
  • Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord, dag 6 ( 3 798 kronor per person)
  • Tillägg för enkelhytt och uppgradering av hytt
  • Tillköpsutflykter och extra evenemang
  • Eventuella måltider och drycker på land
  • Dryck utöver kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
  • Dricks till besättningen på Ocean Diamond (cirka 13,5 USD per dag och deltagare)
  • Måltider utöver frukost vid vistelse i Reykjavik
  • Personliga förnödenheter
  • Expeditionsavgift 150 kr. per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Extra utflykter (ej inkluderade i resans pris)
  • Båttur mellan isberg i Ilulissat dag 6
  • Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord dag 6

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytterna

Svitkategori A
Svit med privat balkong (30m2) på däck 7. Inredd med dubbelsäng eller två separata sängar och soffgrupp. Skjutdörr i glas ut till privat balkong med liggstol, kafébord och två stolar. Badrum med badkar och toalett.

Svitkategori B
Utsides svit med två fönster (37m2) på däck 4. Dubbelsäng och två separata sängar, soffgrupp och två badrum: ett med badkar och toalett, ett med dusch och toalett.

Hyttkategori D
Utsides hytt med fönster (17-19 m²) på däck 4, 5 och 6. Dubbelsäng eller två separata sängar och fönster. Badrum med badkar och toalett. På däck 5 finns det en gångyta som är tillgänglig för alla.
Hyttskategori O
Utsides hytt med begränsad utsikt och fönster (17-19 m²) på däck 5 och 6. Dubbelsäng eller två separata sängar och fönster. Badrum med badkar och toalett. På däck 5 finns det en gångyta som är tillgänglig för alla.

Hyttkategori P
Utsides hytt med fönsterglugg (19 m²) på däck 3. Dubbelsäng och två fönstergluggar. Badrum med dusch och toalett. 

Hyttkategori T
Utsides hytt med fönsterglugg (19 m²) på däck 3. Två separata sängar och en överslaf. Två fönstergluggar. Badrum med dusch och toalett. Endast för tre personer (trippel).

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att delta på den kryssningen krävs det att du kan gå själv, färdas utan hjälp i kuperad terräng utan hjälp och har lust att uppleva naturen på naturens egna premisser. Personer under 18 år ska resa tillsammans med personer över 18 år.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. Det är en god idé att ta med en egen kikare.

Pass och passupplysningar till Albatros Travel

Svenska medborgare behöver inte visa pass vid resor till Island och Grönland, utan det räcker med giltig legitimation vid incheckning på flygplatsen. På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget ändå kräva att få se ditt pass. Vi rekommenderar därför att du tar med ditt pass! Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget lämnas pass eller annan giltig identifikation och förvaras fram till kryssningens slut.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Grönland: www.albatros.se/resmal/europa/gronland
Island:
www.albatros.se/resmal/europa/island

Läs också vår artikel om de fascinerande Geysrar

Att resa på Island och Grönland

Vad är en polarkryssning?

En polarkryssning skiljer sig väsentligt från vanliga turistresor och kryssningar eftersom vi inte har samma möjligher att planera resan i detalj. Många element är oförutsägliga och dagsprogrammet och reserutten ska därför ses som det idealiska målet, medan vind-, is- och strömförhållanden kommer att medföra ändringar i programmet.

Expeditionsledaren planerar löpande tillsammans fartygets kapten själva rutten och dagsprogrammet för att säkerställa att alla för ut så mycket som möjligt av resan mot bakgrund av de aktuella förhållanden, och optimera möjligheten för att se de arktiska djuren.

På kryssningen vill vi uppmärksamma att fartyget på en del platser inte kan komma helt in i den lilla hamnen eftersom vattnet är relativt lågt här. Därför går gruppen i land med hjälp av gummibåtar och tar sig på så sätt in till hamnen. (cirka en kilometer).

Allmänna regler för landstigning och utflykter

  1. Informera reseledaren om du vill gå i land på egen hand.
  2. Gå inte in i ett hus eller en byggnad om du inte har blivit inbjuden.
  3. Gå inte själv i obebodda områden, utan håll dig nära den övriga gruppen. Och kom ihåg att vädret kan skifta plötsligt och skapa sämre sikt.
  4. Håll ett säkerhetsavstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
  5. Håll ett öga på klockan så att du vet när du måste gå tillbaka till fartyget. Se till så att din klocka visar samma tid som fartygets.
  6. Markera alltid på påmönstringstavlan när du lämnar fartyget och när du är tillbaka igen.

Klädsel

Under en båtresa längs Grönland är det bra att ha med sig varierande klädsel. På mellersta Grönland kan man på land förvänta sig temperaturer på upp till 5-10 grader. Ute till havs är det vattentäta kläder, mössor och vantar som gäller. Ta med kläder som kan kombineras. t.ex. långärmad ulltröja innerst och fleece som mellanlager och vatten- vindtät jacka ytterst.

På benen är täta fritidsbyxor samt ett par vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor att rekommendera. Ett par kraftiga, slittåliga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord och under promenader i städerna samt på flyget hem. Vid vandringar i naturen och landstigningar från gummibåtarna är ett par vattentäta stövlar nödvändiga.

På denna kryssning seglar fartyget exklusivt för Albatros Travel och det finns ingen dress code ombord. Praktiska resekläder är därför det enda som behövs, även under festligare kväller, som vi naturligtvis anordnar.

Sjösjuka

Det är inte helt ovanligt att fartyget gungar mycket, även om vi förmodligen kommer att hålla oss mycket till skärgården. Åksjukeplåster (Scopoderm eller likn.) fungerar helt eller delvis för de flesta. Åksjuketabletter är ett annat alternativ. Tänk på att åksjukemedel kan ha en tröttande inverkan.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En fin resa till ett speciellt land En fin resa till ett intressant land med speciell natur. Reseledningen var mycket bra och med stor hänsyn till den lokala befolkningen.
Date published: 2018-08-25
Rated 3 out of 5 by from Härlig naturupplevelse men en bit ifrån "lyx" (3,5 i betyg) För att beskrivas som "lyxig" så var det förvånansvärt långa väntetider på transporter till och från skeppet. Den utlovade frukosten sista dagen uteblev iom att transfer till flygplatsen skedde redan kl 05 på morgonen. Borde för resans pris gå att ordna en mycket bättre avgångstid. I övrigt så var det en härlig naturupplevelse med väldigt vällagad och god mat samt bra guide och service ombord.
Date published: 2018-08-18
Rated 4 out of 5 by from Spännande resande till nya miljöer Spännande resa med många nya upplevelser. Att kalla det ”lyxkryssning” är att ta i. Kan snarare som en äventyrkryssning med god mat och bra boendestandard.
Date published: 2018-08-13
Rated 5 out of 5 by from En utmärkt resa Vi hade fantastiskt väder och kunde njuta av den vackra sjöresan ute på däck, varvat med bra informationsmöten och föredrag samt inte minst härliga måltider och utmärkt service ombord liksom intressanta besök i land.
Date published: 2018-08-12
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_4
  • loc_sv_SE, sid_GLCSC04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor