Albatros stora Japanresa

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Enastående kulturresa till Östasiens gamla kejsarrike

Möt det autentiska Japan och upplev alla facetterna av detta fascinerande land: från modern popkultur i Tokyo till det traditionella Japan i stämningsfulla Kyoto. Efter storstadsupplevelser i Tokyo och storslagen natur i Hakone Nationalpark med det heliga berget Fuji, ger vi oss på upptäcktsfärd i Kyoto, den gamla kejsarstaden som bjuder på tusentals tempel, vackra geishor och ett raffinerat kök.

I Hiroshima ser vi andra världskrigets minnesmärken och ger oss ut på en båtresa till tempelön Miyajima med den berömda torii-porten. Sedan fortsätter vi till den tillbakalutade staden Kagoshima , där vi bl.a. besöker en traditionell japansk trädgård, upplever pyrande vulkaner och njuter av ett avslappnande sandbad(!)

Vi avslutar den här underbara resan i Osaka, där vi har tid att göra våra sista inköp. Under hela resan färdas vi med Japans världsberömda expresståg, Shinkansen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Yen

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Avresa från Sverige
Dag 2
Ankomst till Tokyo. Meiji Jingu – Japans största shintotempel, Shibuya och välkomstmiddag
Dag 3
Utflykt till Hakone Nationalpark
Dag 4
Tokyo. Smakprovning av sushi, Ginza, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, samt parken vid kejsarpalatset
Dag 5
Med expresståget Shinkansen till Kyoto. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-marknaden och det charmiga geisha-området Gion
Dag 6
Kyoto. Utflykt till Nara, Nijoborgen och Guldpaviljongen
Dag 7
Kyoto. Cykeltur i Arashiyama, Tenryu-ji och bambulund
Dag 8
Shinkansen till Hiroshima. Atombombskupolen, Fredsparken, Fredsmuseet och tempelön Miyajima
Dag 9
Shinkansen till Kagoshima, Sengan-en-trädgården
Dag 10
Kagoshima. Vulkanön Sakurajima med fotbad, kamikazemuseum, Chirans samurajkvarter och sandbad i Ibutsuki
Dag 11
Shinkansen till Osaka. Sightseeing, shoppinggatan Dotonbori och avskedsmiddag
Dag 12
Osaka – Sverige

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
40 998:–
Stockholm
Fullbokad
39 998:–
Stockholm
Fullbokad
39 998:–
Stockholm
41 998:–
Stockholm
41 998:–
Stockholm
Fullbokad
41 998:–
Stockholm
40 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Sverige
Vi styr kosan mot Tokyo, Japans huvudstad. Helpension ingår på flyget.
Dag 2
Ankomst till Tokyo. Meiji Jingu – Japans största shintotempel, Shibuya och välkomstmiddag
Japans största shintotempel, Meiji Jingu

Vi landar i Tokyo på förmiddagen och kastar oss ut i de många upplevelser som väntar på oss. Tokyo var en gång en liten fiskeby, men är i dag en av världens största och mest moderna storstäder. Tokyo består av många små stadsdelar, var och en med deras helt egen karaktär och stämning och vi besöker några av de mest spännande. Efter en god första lunch i Japan går dagens utflykt till Japans största shintotempel, Meiji Jingu. Templet var färdigt 1920 och är en symbol på kejsarens viktiga roll i det japanska samhället – både som politiskt och religiöst överhuvud. Först efter andra världskriget förlorade kejsaren sitt politiska inflytande och sin status som gudomlig.

Vi sätter nu kurs mot ett av stadens mest berömda områden överhuvudtaget – både bland japanerna själva och bland turisterna, nämligen Shibuya, som ligger mitt i staden och vars tågstation är en av Tokyos trafikknutpunkter. I Shibuya-korsningen strömmar neonljus, reklam och musikvideor ut från storskärmar på höghusen. Hundratals hektiska japaner – från affärsmän i kostym, till elever i skoluniform och trendiga unga killar och tjejer med vilda frisyrer - snabbar sig över gatan när ljuset slår om till grönt. Framför stationen står en liten staty av en hund– Hachikó-statyn – som är stadens mest berömda mötesplats. Historien om den lojala hunden Hachi, som dag efter dag trofast väntar på sin herre vid stationen – även efter dennes död – är i sig ganska rörande. Och historien om Hachi blev till en film i Japan på 80-talet innan den kom ut i en Hollywood-version år 2009 med Richard Gere i huvudrollen som hundens ägare.

På kvällen är det dags för välkomstmiddag på en japansk restaurang. Det japanska köket är ett av världens mest hälsosamma och varierade med massor av fisk och grönsaker och det har mycket mer än sushi att bjuda på. Maten är i sig själv en stor del av upplevelsen i Japan. På en del restauranger finns det inte bara bilder av de olika rätterna utan till och med modeller i naturlig storlek – så det finns goda möjligheter att ge sig i kast med nya spännande rätter.

I samband med ankomstdagen till Tokyo kan det dagliga programmet variera beroende på ankomsttiden till Japan. Därför är det inte säkert att vi hinner alla programmerade saker på ankomstdagen (gäller även välkomstmiddagen). Däremot får du alla upplevelser under din vistelse i Tokyo – några bara de följande dagarna i staden (välkomstmiddagen eventuellt på dag 3).

 

Dag 3
Utflykt till Hakone Nationalpark
En av de världsberömda torii-portarna

Idag gör vi en utflykt till Hakone nationalpark väster om Tokyo. Det vackra och majestätiska Fujiberget är Japans mest berömda symbol och är en av landets heligaste platser. Om vädret tillåter kan vi se det från flera olika håll under vår resa till nationalparken. Med sina 3 776 meter över havet är Fujiberget Japans högsta. Här i detta vulkanlandskap, som endast är 40 000 år gammalt, väntar en båttur på Ashisjön och en tur med linbana till Komagatake-berget där vi möts av en spektakulär utsikt över landskapet med Fujiberget i bakgrunden. Vi är tillbaka i Tokyo på kvällen.

Dag 4
Tokyo. Smakprovning av sushi, Ginza, Hamarikyu-trädgården och Odaiba, samt parken vid kejsarpalatset
Shibuya-korsningen i Tokyo i ljuset från neonskyltarna och storskärmarna

På dagens utflykt, som övervägande är till fots, börjar vi med ett besök på Tsukiji fiskmarknad, en gång världens största av sitt slag, där det sålts fisk till Tokyo-bor och restauranger under mer än 80 år. Nu är det dessvärre slut på den eran, då fiskmarknaden har flyttat från den centrala delen av staden och det införts mycket strängare regler för besökare. Platsen är dock fortfarande värd ett besök, bodarna är fortfarande där och man kan fortfarande smaka pinfärsk sushi – vilket vi självklart drar nytta av!

Från havets värld ger vi oss ut i metropolen Tokyo, där imponerande byggnadskonst i alla möjliga former präglar gatubilden: från futuristiska jättebyggnader till tråkiga kontorsmiljöer – en blandning av stilar överallt.  Åsikterna om Tokyos arkitektur och stadsplanering är många, men en sak är helt säker:  det är allt annat än tråkigt att gå på upptäcktsfärd i Tokyo. Vi besöker den stora Hamarikyu-trädgården i centrala Tokyo. Trädgården ligger vid Tokyo-bukten och är anlagd i traditionell stil med ett tehus mitt ute på en liten ö. Den traditionella stilen står i stark kontrast till de många höghusen som omgärdar trädgården. Från Hamarikyu-trädgården tar vi en båt till Odaiba, ett populärt shoppingområde som ligger på en konstgjord ö ute i Tokyo-bukten. Här har vi tid att handla och äta lunch på egen hand.

Vi promenerar sedan till Ginza, Tokyos mest exklusiva shoppingområde, där alla Japans dyra märkesvaror och stora varuhus är representerade.  Detta är Japans motsvarighet till Fifth Avenue i New York och Champs- Elysées i Paris!  Vi går en sväng ner till Ginzas livliga och stilfulla huvudgata där inte bara shopping, utan även affärsfolk präglar gatubilden.

Vi rör oss vidare mot en verklig arkitektonisk pärla. Det stora konferenscentret Tokyo International Forum, byggt 1996, liknar med sin stora stål- och glaskonstruktion skrovet på en mycket lång båt. Här hålls konferenser, mässor, konserter och utställningar. Vi går en tur genom konferenscentret innan vi fortsätter till parken vid kejsarpalatset.

Dag 5
Med expresståget Shinkansen till Kyoto. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha, Nishiki-marknaden och det charmiga geisha-området Gion
Det berömda snabbtåget Shinkansen

Från Tokyos moderna storstadsstämning tar vi det berömda snabbtåget Shinkansen vidare mot den gamla kejsarstaden Kyoto. Under tågresan får vi ett intryck av hur tätbefolkat Japan är och om vädret tillåter kan vi se det heliga berget Fuji.


Shinkansen är bekvämt, punktligt och oerhört snabbt. Innan vi går ombord på tåget, finns det möjlighet att köpa en ”o-bento”, en typisk japansk matsäck, till tåget. En o-bento finns i många olika varianter och består ofta av ris med olika tillbehör och smårätter i form av fisk, kött, grönsaker och olika sallader. Väldigt gott och inte särskilt dyrt!


Vi anländer till Kyoto på eftermiddagen och går sedan på upptäcksfärd i denna vackra tempelstad. Vi besöker det heliga Shintotemplet Fushimi Inari-taisha och går en tur genom templets långa arkad av de flera hundra orangeröda torii-portarna, som visar vägen. De orangeröda portarna är en vacker kontrast till den gröna skogen. Detta är ett av Kyotos mindre kända attraktioner, men det är verkligen en av resans höjdpunkter!
Efter detta går vi en promenad genom Kyotos berömda Gionkvarter. Här ligger stämningsfulla matställen bredvid de traditionella, diskreta tehusen där stadens berömda geishor arbetar. Om vi har tur kan vi se några av dem komma trippande i sina dyra kimonor och sitt vackert uppsatta hår. Vi tar även vägen förbi Kyotos berömda Nishiki-marknad. Här finns en uppsjö av japanska specialiteter vackert upplagda. Från frukt och grönt till fisk, kött, pickles och snacks.


Kyoto är berömt för sitt ypperliga, berömda gröna te. Titta gärna in i en av de många små specialbutikerna som säljer te och köp med ett litet japanskt smakprov hem. För en fulländad upplevelse finns det gott om möjligheter att köpa hantverk, bland annat tekannor. Kyoto är hemort åt över 1 600 buddhistiska tempel och 260 shintohelgedomar. Därtill kommer kejsarpalatset, shoguns Nijo-borg, kejserliga villor och trädgårdar och en rad av Japans bästa museer.


Kyoto var den enda japanska storstaden som förskonades från bombangreppen under andra världskriget. Det sägs att detta berodde på stadens enastående kulturskatter. Tyvärr har kommunrådet i Kyoto inte visat samma respekt, så de stora sammanhängande kvarteren med vackra trähus har nästan försvunnit. Men ingen har vågat röra de tusentals templen, helgedomarna och de vackra trädgårdarna. Särskilt i stadens utkanter kan man känna sig som förflyttad till en annan tidsålder, där skönhet och estetik stod i högsätet.
 

Dag 6
Kyoto. Utflykt till Nara, Nijoborgen och Guldpaviljongen
En av Kyotos mest berömda sevärdheter: Guldpaviljongen

Vi åker söderut till Kyoto och den trevliga staden Nara, som var Japans första permanenta huvudstad. Nara har några av de äldsta och mest imponerande byggnaderna i hela landet. Här besöker vi världens största träbyggnad, Todaiji-templet, som är lika stort som ett tolvvåningshus och bland annat rymmer världens största bronsstaty, en 22 meter hög Buddha. Vi kan även besöka Kasuga Taisha, en 1 335 år gammal shintohelgedom. Vägen dit är prydd med inte mindre än 3 000 stycken sten-och bronsstatyer. Ovanför templet finns en spännande botanisk trädgård. I hela Naras parkområde går det runt mer än 1000 sikahjortar. Flera av dem har blivit så tama, att de nästan tar maten ur besökarnas händer! Vi besöker även ett annat av Kyotos stora landmärken, den imponerande och välbevarade Nijoborgen. Den militära fältherren i kejsartidens Japan var shogunen. I längre perioder av landets historia var han även den mäktigaste mannen i landet. Kejsarens roll var mer tillbakadragen och av symbolisk karaktär. 1603 byggde den mäktiga Tokugawasläkten Nijoborgen. Byggnationen i denna borgen är av mycket hög kvalité och Japans bäst bevarade. De bästa hantverkarna byggde borgen och dåtidens bästa konstnärer smyckade den. Näktergalsgolvet är ett bra exempel på hur genomtänkt borgen är. Golvet är byggt så att det knakar när man går på det, så att eventuella lönnmördare inte skulle kunna närma sig utan att höras. Träsnidararbetet och de många målningarna som pryder väggarna och taken är original och är av stort konstnärligt värde. Vi avslutar dagen med Kyotos mest berömda attraktion: Guldpaviljongen. Guldpaviljongen ligger i den norra utkanden av staden och är en exakt kopia av den över 500 år gamla byggnad, som sinnesjuk tempelpräst satte eld på 1955. Guldpaviljongens storhet förstår man först till fullo då man ser hur den vackra, guldbeklädda paviljongen speglar sig i sjön.

Dag 7
Kyoto. Cykeltur i Arashiyama, Tenryu-ji och bambulund
Bambulund i Kyoto

Med alla de tusentals tempel Kyoto har att erbjuda ska vi naturligvis uppleva fler och dagens program bjuder på ett besök till Tenryu-ji templet. Vi börjar i den västra delen av Kyoto, där vi gör en cykeltur i det vackra området Arashiyama vid bergens fot. Här besöker vi det UNESCO-bevarade templet Tenryu-ji som är berömt för sin vackert anlagda zenträdgård från 1300-talet. Templet stod färdigt 1339 och är en del av Rinzai-skolan inom den japanska, buddhistiska världen. Efter detta cyklar vi vidare genom den vackra bambulunden där en tjock matta av meterhöga bambuträd slår an en exotisk ton och vidare förbi rismarker och UNESCO-skyddade byggnader.

Dag 8
Shinkansen till Hiroshima. Atombombskupolen, Fredsparken, Fredsmuseet och tempelön Miyajima
Vid den "svävande" oranges torii-porten vid Miyajima

Den 6 augusti 1945 lades Hiroshima i ruiner och mer än 100 000 människor dog när världen för första gången upplevde när en atombomb sprängdes. I dag står en enkel kupolformad ruin som ett minne om den enorma förstörelse som explosionen förorsakade. I närheten ligger den vackra fredsparken med en fredsflamma som först kommer att släckas när det sista atomvapnet har blivit oskadliggjort. 

Vi besöker parken och fredsmuseet, som på ett sakligt och lättfattligt sätt åskådliggör vad som hände den gången. I dag är Hiroshima helt återuppbyggt och med sina breda och luftiga gator och den välordnade stadsbilden framstår staden som annorlunda än de flesta andra japanska städer.  Vi äter lunch i Hiroshima och upplever sedan en av Japans mest berömda, fotograferade och älskade motiv – den ”svävande” röda torii-porten ute i vattnet vid ön Miyajima, som vi åker ut till.  Vackert, poetiskt och klassiskt japanskt!

Vårt hotell ligger centralt i Hiroshima i området Hatchobori där man hittar en värld av spännande matställen och butiker.

Dag 9
Shinkansen till Kagoshima, Sengan-en-trädgården
Den traditionella japanska trädgården Sengan-en

Vi åker med Shinkansen vidare till Kagoshima, den sydligaste staden på Kyushu tillika den tredje största och sydligaste av de fyra japanska huvudöarna. Shinkansens direktlinje till Kagoshima öppnades i mars 2011 och ger oss en fantastisk möjlighet att uppleva ett mindre känt hörn av Japan.

Kagoshima kallas ofta för Japans Neapel, då staden, precis som Neapel, är landets sydligast belägna huvudstad, ligger vid kusten, har ett varmt och solrikt klimat och en härlig, avslappnad stämning som välkomnar besökaren med öppna armar. Som pricken över i har Kagoshima en ytterst aktiv vulkan till granne: Sakurajima, stadens svar på Neapels Vesuvius. Inte bara Kagoshima utan hela Kyushu är känt för sin livliga, termiska aktivitet.

Den röda tråden genom Kagoshimas historia är Shimazu-klanen som i nästan 700 år, under hela 29 generationer, dominerade staden. När Japan under över 200 år var praktiskt taget stängt för omvärlden var Kagoshima bland de första städerna i Japan med utländska kontakter. Under många år var staden knutpunkt för landets handel med kineserna, även efter att Japan var officiellt stängt för all kontakt med omvärlden under Tokugawa-styret (1603-1867). Ironiskt nog var det även här som upproret mot shogunstyret började. Ett uppror som markerade en ny era med mer moderna, västliga förebilder.

Det var även här Japan hade sitt första möte med kristendomen när den spanska munken och missionären Francisco Xavier anlände år 1549 tillsammans med en portugisisk delegation. Med sitt enträgna missionärsarbete lade Xavier grunden till Japans kristna minoritet. Idag utgör den kristna minoriteten endast två procent av den japanska befolkningen, som övervägande är buddhister, samtidigt som en lång rad traditioner från shintoismen, den ursprungliga, japanska folkreligionen finns invävd i det japanska vardagslivet både för buddhister och kristna.   

När vi har kommit fram till Kagoshima checkar vi in på vårt hotell och ger oss sedan iväg på dagens första utflykt. Vi besöker den vackra, traditionella japanska trädgården Sengan-en, även kallad Isoteien, som anlades 1658 som sommarresidens åt Shimazu-klanen. Trädgården utvidgades till sin nuvarande form år 1848 och själva placeringen av trädgården är ett riktigt genidrag med en enastående utsikt över viken och Sakurajima-vulkanen.

I Sengan-en har man anlagt en konstgjord sjö med stora, japanska karpar, en bambulund, ett vattenfall och en liten vattenränna där Shimazu-klanen älskade att hålla sina poesifester. En kopp sake sattes ut i vattenrännan och innan koppen glidit ned till deltagarna skulle de ha hunnit skriva en haikudikt. Haikudikten som konstform uppstod på 1600-talet och var en favoritsysselsättning bland den japanska eliten. Dikterna skulle skrivas efter en fast form med tre rader och sammanlagt 17 stavelser fördelade på 5-7-5 stavelser. Dikten skulle innehålla element från naturen. Den mest berömda av dåtidens japanska haikudiktare var Matsuo Basho, vars mest kända dikt, översatt till svenska lyder så här: Den gamla dammen. En groda hoppar i. Ljudet av vatten.

Den som vill ge sig ut på upptäcktsfärd på egen hand kan vårda hela kroppen i en så kallad onsen, där traditionella japanska wellness-hotell och badhus erbjuder spabad och bassänger med vatten direkt från de hälsobringande varma källorna. Vattnet håller en temperatur på mellan 39 och 40 grader, men det finns alltid iskallt vatten till hands för den som behöver svalka sig. Det finns en rad oskrivna regler som besökaren måste följa i onsen. Dessa informerar reseledaren givetvis om. 

Den som vill skölja ned onsen-upplevelsen med något starkare kan prova den lokala shochun, japanskt brännvin. I utlandet står shochu i skuggan av det berömda risbrännvinet sake, men shochu är en älskad dryck av japanerna och är gjort av ris, korn eller sötpotatis. Kyushu-öarna är berömda för att ha det största shochu-intaget per invånare och det sägs att detta är en del av förklaringen till den avslappnade stämningen.

Dag 10
Kagoshima. Vulkanön Sakurajima med fotbad, kamikazemuseum, Chirans samurajkvarter och sandbad i Ibutsuki
Vulkanön Sakurajima

Vi tar färjan till ön Sakurajima och Sakurajima-vulkanen för att se det månaktiga lavalandskapet som gradvis har uppstått ur de många vulkanutbrotten. Idag följer forskarna varje liten rörelse i vulkanen – något som är livsviktigt med tanke på att den ligger så nära staden.

Vi ska också prova ett typiskt Kagoshima-fotbad, ett såkallat ashi-yu. Medan vi låter fötterna få lite välförtjänt omsorg får vi veta mera om dagens program. Vi ska besöka fredsmuseet för kamikazepiloter i staden Chiran där piloter utbildades under Andra världskriget. Mot slutet av kriget utbildades här också kamikazepiloter. Chiran var den primäre luftbasen i slaget om Okinawa och flera hundra av dessa självmordspiloter flög härifrån i ett sista desperat försök att vända krigets utgång. På museet finns några av de plan som användes utställda - egentligen är de bara torpeder med vingar - samt en del av piloternas personliga ägodelar såsom brev, testamenten och fotografier.

Chiran har också varit hemort för en annan slags krigare, nämligen samurajer. I staden finns ett gammalt samurajkvarter bestående av en 700 meter lång gata med bostadshus och trädgårdar bevarat. Husen är cirka 250 år gamla och har tillhört de sista representanterna för denna särskilda krigarkast - som lades ner på 1870-talet då den japanska armén moderniserades.

Efter denna tidsresa har det blivit dags att prova något nytt och spännande. Vi ska nämligen ta ett sandbad! Sanden kring kuststaden Ibutsuki värms upp av varma underjordiska källor och innehåller dessutom sodiumklorid som man anser har en positiv effekt på bland annat gikt och ett sunt blodomlopp. Vi gör som de andra gästerna här - låter oss begravas i sand upp till hakan. Efter en kvarts avslappning stiger vi upp ur våra sandbäddar, sköljer av oss i de intilliggande baden och återvänder till vårt hotell fräscha och uppiggade!

Dag 11
Shinkansen till Osaka. Sightseeing, shoppinggatan Dotonbori och avskedsmiddag
Osaka är en av Japans viktigaste hamnstäder

Idag står Osaka, Japans tredje största stad på programmet. Tillsammans med Kobe och Yokohama är Osaka en av Japans viktigaste hamnstäder och har sedan begynnelsen varit en av Japans mest livliga och välmående handelsstäder. Precis som så många andra japanska städer fick Osaka finna sig i sitt öde under andra världskriget och det är inte mycket av det ursprungliga Osaka som fortfarande finns kvar idag. I gengäld bjuder staden idag på Japans mest spännande och experimenterande arkitektur.

Ett annat av Osakas kännetecken är maten. Staden har status som en av Japans gastronomiska oaser och är speciellt känt för okonomiyaki som är en slags japansk omelett som tillagas på en stekplatta vid bordet. Gästen får sedan själv välja fyllning med allt från bläckfisk till grönsaker och kött.

Vi går en promenad längs den livliga gatan Dontonbori som ligger längs Dontonborikanalen. Här ligger butiker, teatrar och små och stora matställen på rad och lockar folk från när och fjärran. Osaka har ett bra shoppingutbud och fråga gärna reseledaren om det är något särskilt du letar efter. Stadens tåg- och metronät är snabbt och välfungerande och det är lätt att ta sig runt på egen hand. På kvällen möts vi igen för en avskedsmiddag.

Vill du hellre resa tillbaka i tiden till ett Japan fullt av lojala och stolta samurajer kan du besöka den imponerande Osakaborgen som spelade en viktig roll i Japans enande på 1500-talet. Den nuvarande borgen är en rekonstruktion av den ursprungliga som stod färdig 1583 och som daimyon Toyotomi Hideyoshi var byggherre för.  100 000 man kämpade i tre år för att färdigställa borgen. Osakaborgen har bränts ned och byggt upp igen åtskilliga gånger och led även stora skador under andra världskriget. Den senaste restaureringen ägde rum 1997 och man kan se en spännande utställning om Osaka, Toyotomi Hideyoshi och själva borgens historia. Borgen är dessutom känd från regissören Kurosawas kända samuraifilmer och från storfilmen "Shogun" från början av 80-talet, en filmatisering av James Clavells roman med samma namn.

På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 12
Osaka – Sverige

Beroende på avgångstidpunkt har vi dagen i Osaka på egen hand. När det är dags att lämna hotellet kör vi till flygplatsen för att flyga hem. (På vissa avgångar flyger vi hem på kvällen och landar dagen efter).

 

Shinkansen

I Japan tar vi oss runt med Japan Rails berömda höghastighetståg Shinkansen som sedan 1964 har förbundit Tokyo med (fler och fler av) Japans större städer. Maxhastigheten är 320 km/h och tåget förflyttar årligen cirka 300 miljoner passagerare runt i landet. Tågen kan bestå av upp till 16 vagnar och vara 400 meter långa. Eftersom Shinkansentågen kör på särskilda spår som de är de enda som kan använda förekommer mycket få förseningar på sträckorna – den genomsnittliga förseningen per tåg var ynka 36 sekunder 2012. Tågen är bekväma, med gott om benutrymme och vridbara säten så man alltid kan sitta framåtvänd. Det finns inte restaurangvagn ombord men en ambulerande snacksvagn som kommer förbi. Rökning är bara tillåter på de nyaste tågen som är utrustade med speciella rökkabiner. Läs mer på http://english.jr-central.co.jp/about/.

Prisinformation

Resans pris

Från 39 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

5 498:–

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tokyo och Osaka – Stockholm med mellanlandning
 • Tågresa med Shinkansen från Tokyo – Kyoto – Hiroshima – Kagoshima – Osaka
 • Boende på hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost
 • Utflykter och entréer enligt program
 • 6 luncher samt välkomst- och avskedsmiddag
 • Separat bagagehantering i samband med tågresa
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte

• Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 7 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Personliga förnödenheter
• Tillägg för enkelrum
• Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
• Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Boende

Under resan bor vi på enkla men trevliga hotell med små rum, eget bad och toalett, samt tv och internetuppkoppling. Hotellen ligger som regel nära tunnelbanestationerna, som på den här resan utgör ramen för våra utflykter.

Dricks

Till skillnad från många andra länder är det inte kutym att ge dricks i Japan. 

Bagagetransport

Under denna resa använder vi oss av det japanska höghastighetståget, Shinkansen, där det finns begränsat utrymme för bagage. Bagaget kommer därför att transporteras separat till nästa ort. Under resan i Japan transporteras bagaget separat mellan Tokyo och Kyoto och mellan Kyoto och Osaka. Då det inte är möjligt med separat bagagetransport till Kagoshima rekommenderar vi att man tar med en mindre väska med plats för det man har behov av under de tre dagarna i Hiroshima och Kagoshima. 

Inte lämpad för personer med gångbesvär

Vi vill uppmärksamma att eftersom vi på den här resan använder oss av offentlig transport i Japan i förbindelse med utflykterna, har vi relativt många promenader/vandringar. Resan är därför inte lämpad för personer med gångbesvär. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Japan

Här kan du läsa mer om Japan: www.albatros-travel.se/resmal/asien/japan
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Japan i ett högt tempo Ett eller annat tempelbesök för mycket, te ceremoni och kareoki är alternativ.
Date published: 2023-03-21
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk resa. En mycket trevlig resa. Reseledaren var fantastisk på alla områden; tydlig, kunnig, ordning, hjälpsam högsta betyg.
Date published: 2023-03-21
Rated 4 out of 5 by from Många sevärdheter Intensiv resa. Bra fungerande transporter. Första dagen var det för mycket sevärdheter den blev lång och för mycket promenerande. Kunnig reseledare men saknade lite om landets natur och djurliv.
Date published: 2023-03-18
Rated 5 out of 5 by from En toppenbra resa Resan var mycket intressant. Spännande land och sätt att leva. Reseledaren var trevlig och berättade mycket
Date published: 2023-03-17
Rated 5 out of 5 by from Innehöll de programpunkter jag räknat med men ibland väl pressat program Förbättringspotential gällande inreseregler till Japan. Trots att jag fyllt i fast track och fått bekräftat att Japan granskat mitt Covidpass så var jag tvungen att vid flera tillfällen visa mitt Covidpass. Från det jag lämnade planet tog det 3 timmars köande för att komma ut i ankomsthallen. Ingen som helst information om vad som orsakade dessa köer. Fick en lapp att fylla i för imigration på planet. Dock inte blankett om man hade varor som man ville ta in i Japan (vilket några fått men andra inte). Förbättra informationen. Det är svårt att fråga efter blanketter/formulär som man inte vet att man ska fylla i. Flyget från Arlanda var 1 timme försenat men p.g.a lång tid i Dubai fungerade det ändå. Emirates imponerade inte. Mat tog slut eller bara ett alternativ fanns kvar. Bortsett från detta så är jag nöjd med resan. Bra informativ serviceinriktad guide. Särskilt plus för lokalguide i Kyoto och Osaka (samma guide). Hade i Kyoto ordnat kartor och markerat på kartan hotell och de områden vi besökte vilket jag uppskattade. Enda kritiken gällande programmet är att det blev väl mastigt i Tokyo då någon sightseeing inte hanns med ankomstdagen utan istället betade vi av de programpunkter som skulle skett ankomstdagen med nästa dags programpunkter. Tråkigt att vi inte fick någon egentid att upptäcka Tokyo.
Date published: 2023-03-17
Rated 5 out of 5 by from En väldigt upplevelsefylld resa Väldigt kunnig guide och trevliga och goda måltider som var inkluderade.
Date published: 2023-03-17
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa! Mycket varierande och spännande sevärdheter Fullspäckat program, fyllt med Japans historia och nutid. Vi hade en fantastisk reseledare. Han var oerhört insatt i Japans mångfacetterade kultur. Vi har sett så otroligt mycket på resan.
Date published: 2023-03-16
Rated 5 out of 5 by from En innehållsrik resa med många fina upplevelser En resa som gav oss god inblick i Japans unika kultur och historia. Reseledaren var mycket kunnig och trevlig vilket gjorde att resan blev något extra.
Date published: 2023-03-16
 • y_2023, m_3, d_30, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_6, tr_151
 • loc_sv_SE, sid_JPRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor