Albatros stora Kinaresa

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Beijings storslagna monument, Xians historiska arv, det moderna Shanghai, högteknologiska Hongkong och Asiens eget Las Vegas; Macao!

Följ med på en oförglömlig resa till Kina – landet där gammal, traditionell kultur möter modern högteknologi. Fantastiska upplevelser och spännande städer väntar: resan inleds i Beijing där vi ser de klassiska sevärdheterna som Den förbjudna staden, Kinesiska muren och Himmelska fridens torg. Från Beijing tar vi nattåget till den gamla kejsarstaden Xian, där Kinas första kejsare begravdes tillsammans med en armé på över 8 000 terrakottasoldater. Här ser vi även Kinas äldsta moské och den 1 300 år gamla Stora vildgås-pagoden.

Vårt äventyr fortsätter i metropolen Shanghai, där vi hinner med både shopping, sightseeing och ett besök på världsberömda Shanghai Museum. I Hongkong upplever vi hur uråldrig kinesisk kultur lever sida vid sida med 2000-talets högteknologi. Här ger vi oss ut på utflykt till det berömda Victoriaberget med storslagen vy över stadens skyskrapor, vi äter goda Dim Sum och får kanske våra önskningar uppfyllda i Wong Tai Sin-templet. Vi avslutar vår fantastiska rundresa med en heldagsutflykt till Macao som kallas för Asiens motsvarighet till Las Vegas och besöker världens största kasino. 

Du kan komplettera upplevelserna med ett kulturpaket med tre kvällsföreställningar med middag. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta CNY, HKD, MOP,

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Beijing, Kina. Himmelens tempel

Dag 3 Beijing. Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden, Kolkullen, besök i pärlbutik och möjlighet till middag och Pekingopera
Dag 4 Beijing. Kinesiska muren, cloisonnéfabrik, tehus, Trumtornet, hutongerna och nattåg till Xian
Dag 5 Ankomst till Xian. Stora vildgåspagoden, stadsmuren och den stora moskén
Dag 6 Xian. Tai-chi, Terrakottaarmén, keramikbutik och möjlighet till middag och Tang-teater
Dag 7 Xian - Shanghai. Jin Mao-byggnaden, båttur på Huangpu-floden och sidenfabrik.
Dag 8 Shanghai. Yuyuan-basaren, Nanjing Lu, Shanghai-museet, möjlighet till middag och akrobatföreställning

Dag 9 Flyg Shanghai – Hongkong
Dag 10 Hongkong. Utflykt till Victoriaberget, Aberdeen, Repulse Bay, Dim Sum-lunch, marknader och Wong Tai Sin-templet.
Dag 11 Hongkong – Macao – Hong Kong. Snabbåt till Macao och stadsrundtur. Avskedsmiddag i Hongkong
Dag 12 Hongkong – Stockholm

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger från Stockholm till Kinas huvudstad, Beijing.

Dag 2
Ankomst till Beijing, Kina. Himmelens tempel

Himlens tempel i Beijing

Beijing betyder den norra huvudstaden, och har i över 500 år varit politiskt maktcentrum i det enorma kinesiska riket. Med 24 kilometers stadsmur och vallgravar hade den kvadratiskt anlagda staden redan på 1400-talet enorma dimensioner. Innanför stadsmurarna fanns den kejserliga staden och inne i den låg själva kärnan tillika maktcentret Den förbjudna staden. Förutom stadsmuren står allt fortfarande kvar.

Efter ankomsten till Beijing inleder vi vårt spännande utflyktsprogram med Himmelens tempel. Det cirkelrunda templet och dess skinande blå tak tronar i fulländad harmoni. En högt belägen marmorterrass var helt rätt miljö för en kejsare som skulle offra till de himmelska gudarna. Vi äter de goda smörgåsarna som vår lokalguide har tagit med sig till oss innan vi fortsätter till vårt centralt belägna hotell.

Dag 3
Beijing. Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden, Kolkullen, besök i pärlbutik och möjlighet till middag och Pekingopera
Maos porträtt över ingången till förbjudna staden

Dagens omfattande utflykter börjar på Himmelska fridens torg där vi ser hur kejsarmaktens gamla symboler återanvänds av den moderna kommunismen. De många byggnaderna på och runt torget, gamla såväl som nya, utstrålar sitt eget otvetydiga budskap om oinskränkt makt.

Om vi har tid ska vi även hälsa på Kinas kommunistiska landsfader, Mao Zedong, som ligger balsamerad och till allmänt beskådande i sin glaskista i ett stort mausoleum mitt på torget. Men vi kommer inte att vara de enda besökarna: hit strömmar fortfarande besökare från hela Kina för att få en skymt av den stora befriaren, som tog slut på den sista kejsardynastin och grundade Folkrepubliken Kina. Att han istället själv blev kejsare på 1900-talet verkar kineserna ha förträngt, eller åtminstone förlåtit honom för. 

Från Himmelska fridens torg fortsätter vi norrut till det enorma kejsarpalatset, även kallat för Den förbjudna staden. Palatsets mörkröda murar, som en gång var stadens högsta, ligger idag nästan i skuggan av det växande antalet hotell och finanscentra. Bakom de tjocka murarna omgav sig Kinas olika kejsare med ett helt hov av eunucker, konkubiner och tjänstehjon, och i skydd av kejsarens livgarde kändes det stora palatset nästan som en liten stad. Även om Den förbjudna staden idag bara övervakas av biljettkontrollanter är det inte lätt att komma in eftersom palatset drar besökare från hela Kina, och det ofta råder stor trängsel.
Strax norr om Den förbjudna staden ligger Kolkullen, som är konstgjord. Längst upp möts vi av en imponerande utsikt över Den förbjudna staden.

Slutligen besöker vi en pärlbutik där vi får lära oss mer om färskvattenpärlor och handla lite om vi vill.
Ikväll kan vi se, och inte minst höra, Pekingoperan. Pekingoperan är inte ens i närheten av en vanlig opera! Den är en besynnerlig blandning av sång, dans, mimik, tal och akrobatik. Egentligen är den gamla kinesiska beteckningen za-ju, blandad teater, en väldigt bra beskrivning. På kinesiska kallar man det idag för jing-ju, vilket betyder huvudstadens teater.

(Pekingopera och middag är inte inkluderade i resans pris, utan är en del av kulturpaketet som kan köpas separat).

Dag 4
Beijing. Kinesiska muren, cloisonnéfabrik, tehus, Trumtornet, hutongerna och nattåg till Xian
Kinesiska muren är över 2000 år gammal

Idag ska vi besöka kinesiska muren! Kinas första kejsare, Qin Shi Huangdi, utökade och sammankopplade för över 2 000 år sedan kinesiska muren utifrån de befintliga murarna. Muren har naturligtvis ändrat utseende genom århundradena. Från början var den en enkel jordvall som efterhand byggdes om till en riktig befäst mur med skjut- och vakttorn.

Muren användes som skydd mot de vilda nomadstammarna som huserade norr om Kina, men kom aldrig att spela någon större militär roll. Däremot användes den i andra syften. Med hjälp av ett system av röksignaler kunde man snabbt skicka meddelanden och varningar mellan vakttornen, och där de viktiga karavanvägarna korsade muren tjänade den som kontrollpost.

Vi har tid att klättra upp i några av vakttornen och uppleva historiens vingslag, innan vi återvänder till Beijing. På tillbakavägen svänger vi förbi Trumtornet, varifrån vi har en fin utsikt över hutongernas tak. Tornet byggdes år 1420 och trumslagarna hjälpte stadens invånare att hålla koll på tiden. Här finns även världens största trumma med en diameter på 285 centimeter och en vikt på 625 kilo. Trumman tillverkades i en trumtävling år 1996. Vi beger oss nerför Beijings slingrande gator för att besöka de berömda hutongerna som är traditionella bostadskvarter som byggdes under en tid när man fortfarande följde regeln om att inget hus fick vara högre än muren runt kejsarpalatset.

Under dagen kikar vi in i en cloisonnéfabrik och besöker ett tehus.

Efter middagen kör vi till Beijings centralstation där nattåget väntar på att köra oss till den gamla kejsarstaden Xian. Resan görs i 4-personskupéer i bästa kategori i en så kallad soft sleeper-sovvagn, vilket kan översättas till ”mjuk säng” på svenska. 

Dag 5
Ankomst till Xian. Stora vildgåspagoden, stadsmuren och den stora moskén

Väldigt tidigt på morgonen börjar tågets högtalare basunera ut nyheter, anekdoter och musik i en strid ström. Och så fortsätter det tills vi når Xian i den centrala Shaanxi-provinsen. Under Kinas första kejsare, Qin Shi Huangdi (kejsare mellan 210-221 f. Kr.) blev området för första gången centrum i det enorma kinesiska riket. Under den blomstrande Tang-dynastin (618-907) blev staden återigen huvudstad tillika en av världens största. 

Från centralstationen i Xian kör vi direkt till vårt hotell där vi kan koppla av. Efter detta besöker vi Stora vildgåspagoden som uppfördes år 652 och som ursprungligen huserade en omfattande samling buddhistiska skrifter. Längs branta trappor tar vi oss hela vägen upp till pagodens topp, där en vacker utsikt över förorterna söder om staden väntar. Långt bort i fjärran får vi kanske en skymt av Xians gamla stadsmur som är Kinas äldsta och mest välbevarade. Vi får uppleva den på närmare håll när vi på eftermiddagen besöker den södra stadsporten och promenerar på stadsmuren. 

Vi besöker även det muslimska kvarteret, ett av stadens äldsta kvarter, där vi går en promenad och tittar på en av de äldsta och största moskéerna i Kina. Moskén byggdes år 742 under Tang-dynastin och har sedan dess renoverats och utvidgats flera gånger till dess nuvarande storlek på 13 000 kvadratmeter.

Dag 6
Xian. Tai-chi, Terrakottaarmén, keramikbutik och möjlighet till middag och Tang-teater
Den berömda Terrakottaarmén i Xian

Vi inleder dagen med en tidig utflykt till närmaste park. Temat är morgongymnastik och det finns gott om möjligheter att både iaktta och delta i den fascinerande skuggboxningen tai-chi.

Idag besöker vi den berömda Terrakottaarmén. Det var en bonde som gjorde det unika fyndet år 1974 när han höll på att gräva en djup brunn under sommartorkan. Plötsligt började manshöga lersoldater dyka upp från jorden. Sedan dess har arkeologerna hittat tusentals figurer, och de gräver fortfarande efter fler. De många figurerna formar en hel armé av soldater, bågskyttar, officerare och generaler – en armé som skapats och grävts ner för att ledsaga och skydda Kinas första kejsare, Qin Shi Huangdi, i dödsriket.

Vi besöker en keramikfabrik-och butik där den som vill bland annat kan köpa en liten terrakottasoldat.

På kvällen kan den som vill delta i en kulturell kvällsföreställning på den lokala teatern. Här upplever vi hur duktiga musiker och dansare för arvet vidare från Tang-dynastin, då danserna framfördes av hovet.

(Tang-teatern och middagen är inte inkluderade i resans pris, utan är en del av kulturpaketet, som kan köpas separat).

Dag 7
Xian - Shanghai. Jin Mao-byggnaden, båttur på Huangpu-floden och sidenfabrik.
Pudong är Shanghais finans- och handelscentrum

Tidigt på morgonen beger vi oss till flygplatsen i Xian där vårt flyg till Shanghai väntar. 
Shanghai är med sina nästan 23 miljoner invånare en av Kinas största och mest tätbefolkade städer. Fram till 1949 styrdes staden av västerlänningar och japaner. Efter det tog de kinesiska kommunisterna över makten och de många utlänningarna kastades ut, vilket även stadens rika kineser blev. Idag är kapitalet på väg tillbaka till staden och i dagens Shanghai hittar vi Kinas största varuhus och mest moderna industrier – det är en bild av det nya Kina.

Vi inleder med att köra till stadsdelen Pudong som 1993 ombildades till en speciell ekonomisk zon, något de många skyskraporna bär vittnesbörd om. Detta nya finans- och handelscentrum har sedan dess vuxit till en miljonstad med intentionen att ligga på samma nivå som Hongkong. Vi ska ta oss upp till 88:e våningen i den 421 meter höga Jin Mao-byggnaden. Utsikten bekräftar att ordet metropol stämmer bra in om Shanghai.

Efter lunch kör vi till stadens mest berömda gata, The Bund. The Bund ligger längs Huangpu-floden med Pudong på andra sidan. På 20- och 30-talen kunde The Bund jämföras med Wall Street i New York. Byggnaderna går i engelsk stil och påminner om Londons vackra byggnader. Gatan var centrum för den internationella koncessionen i början av 1900-talet och har idag blivit en symbol för Shanghais handelshistoria. Här kan vi följa livet på floden och gatan från det breda promenadstråket.

Vi ger oss ut på en rundtur på Huangpu-floden och tittar på hamnen från sjösidan. Här ser vi de enorma kranarna, de stora fraktfartygen och de traditionella båtarna som fortfarande används för kortare avstånd.

Vi besöker en sidenfabrik och på kvällen sammanstrålar vi för att inta en gemensam middag.

Dag 8
Shanghai. Yuyuan-basaren, Nanjing Lu, Shanghai-museet, möjlighet till middag och akrobatföreställning

I Shanghai

Vi kör mot Shanghais gamla stadsdel där vi besöker Yuyuan-basaren. Här hittar vi en uppsjö av kinesiska produkter med allt från konst och souvenirer till exotiskt tillagade rätter. Bakom basaren ligger det gamla kinesiska kvarteret med slingrande handels- och bostadsgator. Det här är sista chansen för oss att se den här delen av den kinesiska historien.

Nästa anhalt är Shanghais huvudgata Nanjing Lu. Här hittar vi alla de fina internationella modehusen som kämpar om uppmärksamheten bredvid de allt mer populära kinesiska märkena. Den nästan en kilometer långa gågatan sjuder av liv dygnet runt, och vi garanterar både spännande och roliga upplevelser.

Vi promenerar bort till Shanghai Museum som har en imponerande samling brons, porslin, kalligrafi, målningar, textilier och skulpturer. Allt väldigt lättöverskådligt och pedagogiskt framställt. Texten presenteras både på engelska och kinesiska vid utställningsföremålen som för övrigt representerar det främsta inom kinesisk konst och konsthantverk. Museets bokhandel är ett absolut måste för alla som är intresserade av kinesisk konst, konsthantverk och arkitektur.

Resten av dagen tillbringar vi på egen hand, såvida du inte har köpt utflyktspaketet - i så fall är dagens program inte slut än! Vi kör till en av stadens restauranger där vi äter middag innan vi beger oss till en föreställning med Shanghais berömda akrobattrupp.  

(Middagen och akrobatföreställningen är inte inkluderade i resans pris, utan är en del av ett speciellt utflyktspaket. )

Dag 9
Flyg Shanghai – Hongkong
Aberdeen var tidigare Hong Kongs viktigaste fiskeby

Beroende på restidpunkt har vi tid på egen hand idag, antingen i Shanghai eller Hongkong. Reseledaren finns naturligtvis behjälplig med tips och råd. Vid ankomsten till Hongkong hämtas och körs vi med buss till vårt hotell. 

Dag 10
Hongkong. Utflykt till Victoriaberget, Aberdeen, Repulse Bay, Dim Sum-lunch, marknader och Wong Tai Sin-templet.
Hong Kong har både forntida kinesisk kultur och högteknologi

Med sin belägenhet strax söder om det kinesiska fastlandet var den gyllene klippön Hongkong och det närliggande området högintressant för 1800-talets driftiga handelsmän. De såg stora möjligheter i att utveckla området till en säker bas för en lukrativ handel med det kinesiska riket i norr. År 1841 hissades den brittiska flaggan stolt på ön, och senare blev en mindre del av Kinas sydspets införlivad i den växande kronkolonin. Sin nuvarande storlek fick Hongkong år 1898 då britterna hyrde ”De nya territorierna” av Kina. År 1997 lämnades Hongkong tillbaka till Kina.

Med sina gigantiska skyskrapor påminner Hongkong vid första ögonkastet på många sätt om New Yorks Manhattan. Man ska ändå komma ihåg att 98 procent av den nästan sex miljoner stora befolkningen är kineser med ett klassiskt kinesiskt levnadssätt bestående av dagliga inköp på myllrande marknader, hårt arbete och trånga bostadsförhållanden. Till det kommer naturligtvis en religion med otaliga gudar som tillbeds både i hemmet och i de rökfyllda templen. Hongkong är med andra ord en blandning av både urgammal kinesisk kultur och högteknologi à la 2000-talet.

Dagens utflykt inleds med att vi ger oss upp till toppen av det 554 meter höga Victoriaberget. Väl uppe får vi en sagolik utsikt över Hongkongön och hela sydspetsen av det kinesiska fastlandet.

Nästa stopp på dagens utflykt är stadsdelen Aberdeen Hongkong-öns andra sida. Aberdeen var tidigare Hongkongs viktigaste fiskestad där tusentals människor bodde på små båtar, även kallade för sampans. Just här är Hongkongs kontraster tydligare än någon annanstans. De små båtarna ligger och guppar i hamnen och ter sig nästan som miniatyrbåtar jämfört med lyxjakterna och de stora fiskebåtarna. Vi fortsätter att köa längs kusten och befinner oss snart i Repulse Bay, ett vackert område vid stranden som påminner om den franska rivieran. Och nu är det dags för lunch som består av en av Hongkongs mest berömda rätter, nämligen Dim Sum. Dim Sum är små degknyten fyllda med bland annat kött och grönsaker. De finns i många varianter, bland annat ångkokta och stekta. Vi avslutar dagens utflykt med att besöka olika marknader, bland annat en frukt- och grönsaksmarknad, en jademarknad och en blomster- och fågelmarknad. Slutligen beger vi oss till Wong Tai Sin-templet, en viktig helgedom inom taoismen, buddhismen och konfucianismen. Här sägs det att alla ens önskningar går i uppfyllelse bara man ber om dem.

Dag 11
Hongkong – Macao – Hong Kong. Snabbåt till Macao och stadsrundtur. Avskedsmiddag i Hongkong
Macao skyline

Idag ska vi utforska Macao, Asiens eget Las Vegas! Vi tar snabbåten och kommer fram till Macao efter en knapp timme.

Den lilla kolonin Macao upptogs den 20 december 1999 i Folkrepubliken Kina och avslutade 442 års portugisisk historia i södra Kina. På 1500-talet var Portugal en av världens mäktigaste nationer med kolonier i Sydamerika, Afrika, Främre Indien och Östindien. Portugisiska upptäcktsresanden anlade handelsstationer var de än befann sig och den katolska kyrkan följde deras exempel genom att omvända hedningarna i de nyupptäckta länderna. År 1557 grundade portugiserna en handelsstation i Pärlflodsdeltat på en liten halvö som av lokalinvånarna var känd som A-Ma-Gao (A-Mas vik). A-Ma är namnet på havsgudinnan. Det är härifrån den europeiska versionen av namnet Macao kommer. Ming-dynastin som härskade i Kina på dåvarande tidpunkt tillät den portugisiska bosättningen att handla med europeiska handelsmän, även som en belöning eftersom de portugisiska fartygen hade satt stopp för pirataktiviteterna i området. Kanton (Guangzhou) 145 kilometer norr om Macao var fram till Opiumkriget år 1841 den enda kinesiska hamnen där europeiska och amerikanska köpmän kunde handla med sina varor, och då endast under en begränsad del av året. Därför var Macao en mellanstation för handeln med Kina. Här kunde köpmännen bosätta sig utanför handelssäsongen och man byggde lager, fartygsvarv och handelskontor.

Efter det kinesiska nederlaget i Opiumkriget, där Kina tvingades avstå Hongkong till England, reducerades Macaos betydelse som handelsstation avsevärt, och även om portugiserna i mitten av 1800-talet annekterade några småöar vid halvön och år 1887 fick Kinas officiella (och nödvändiga) erkännande av området som portugisiskt, var Macaos gyllene era över. Macao blev känt för sin opiumhandel, sina spelhålor och talrika bordeller. Idag är Macao mest känt för att vara platsen där Hongkongs invånare och nyrika kineser från Folkrepubliken beger sig för att spela och besöka de många bordellerna. Svarta pengar tvättas vita och ljusskygga ekonomiska transaktioner hanteras på ett smidigt sätt. 

På vår stadsrundtur ska vi bland annat besöka det vackra templet Ma Kok som har gett kolonin dess namn. Templet är vigt åt den taoistiska gudinnan A-Ma som är sjöfararnas beskyddare. Vi strosar runt på Senado Square, ett enormt tog beläget i den historiska stadskärnan, och vi besöker ruinerna efter stadens imponerande katedral som brann ner år 1835. På det trevliga torget framför kyrkan sjuder det av liv på sydländskt manér. På lunchen provar vi på Macaos kök som är alldeles unikt. Det består av en blandning av det sydkinesiska och portugisiska köket och många av rätterna uppstod till följd av att de portugisiska sjömännens hustrur tvingades vara extra kreativa i sina försök att återskapa de portugisiska rätterna med främmande råvaror och kryddor. Vi avslutar vårt besök i Macao med världens största casino, The Venetian, som är ett av många kasinon som var den tidiga kolonins i särklass mest sålda vara. På seneftermiddagen återvänder vi till Hongkong där vi äter en trevlig avskedsmiddag tillsammans på en bättre restaurang, det facila namnet WooLooMooLoo Prime. Här serveras vi en riktig bankettmiddag bestående av några av Hongkongs mest berömda rätter. Middagen avslutas med en avskedsdrink på takterrassen varifrån vi har en spektakulär vy över staden. 

Dag 12
Hongkong – Stockholm

Vi kör till flygplatsen där vi ska sätta oss tillrätta på flyget hemåt. 

Kulturpaket med tre kvällsföreställningar

Dag 3. Middag och Pekingopera

Dag 5. Middag och Tang-teater i Xi´an

Dag 8. Middag och akrobatik i Shanghai

Pris: 1 298 kr.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Beijing och Hongkong – Stockholm med mellanlandning
 • En övernattning på nattåget mellan Beijing och Xian i 4-personerskupé på soft sleeper (bästa kategorin)
 • Inrikesflyg Xian - Shanghai. 
 • Flyg Shanghai – Hongkong
 • Snabbåt Hongkong-Macao t/r 
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dagligen (förutom dag 9)
 • Middag dag 2, 4, 5, 7 och 11 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extraarrangemang och övriga måltider 
 • Kulturpaket med tre kvällsföreställningar med middag 
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Kina
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Visum till Kina

Albatros kan nu hjälpa till med visumansökan till Kina och få gruppvisum. Senast 60 dagar innan avresa ska Albatros ha mottagit en kopia av ditt pass samt ett passfoto. Läs mer om visumprocessen här: www.albatros.se/resmal/asien/kina/visum

Du kan läsa Albatros vägledning här

Läs mer om Kina

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, visum och mycket mer:
www.albatros.se/resmal/asien/kina/fakta

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

CNRTR04ASE