Albatros stora lyxkryssning på Nilen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

5-stjärnig kryssning från Assuan till Kairo med Abu Simbel, Luxor med Konungarnas dal och pyramiderna i Giza

Kryssa genom Egyptens 7000-åriga historia med exklusiva Mövenpick MS Darakum. Vårt äventyr på Nilen tar oss med till faraonernas Egypten, till en tid präglad av ofattbara rikedomar, men även konspirationer och intriger mellan rikets mäktiga män och kvinnor, och ett imponerande arv som präglar världshistorien än idag: Drottning Hatshepsuts gravtempel i Konungarnas dal, Cheops-pyramiden i Giza som redan de gamla grekerna utropade till världsarv, Ramses den stores kolosser vid Abu Simbel, Tutankhamuns guldmask på Kairos museum, för att inte tala om vackra Kleopatras bittra öde som satte punkt för den egyptiska eran. 

Vi kryssar med eleganta Mövenpick MS Darakum, ett av Nilens främsta kryssningsfartyg med swimmingpool och ett härligt soldäck. Våra utsides hytter på 20 kvm har panoramafönster, och i resans pris ingår naturligtvis helpension ombord.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Egyptiska pund

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Kairo, Egypten. Vidare till Assuan
Dag 2 Assuan. Assuandammen, Isistemplet och Nubiska museet
Dag 3 Assuan – Abu Simbel-templet och Hathortemplet – Kom Ombo-templet – Edfu
Dag 4 Edfu med Horus-templet och avkopplande kryssning till Luxor
Dag 5 Luxor. Utflykt till Konungarnas dal, Hatshepsuts dödstempel, Karnak-templet och Luxor-templet
Dag 6 Heldagskryssning till Qena. Utflykt till Dendera
Dag 7 Kryssning till Sohag. Besök i Abydos-templen
Dag 8 Heldagskryssning till Amarna
Dag 9 Amarna. Kättarkungen Akhenatons stad, Tuna el-Gebel, Hermopolis, och vidare till Minya
Dag 10 Minya – Ben Suif. Privatgravene i Beni Hassan och vidare till Beni Suef
Dag 11 Beni Suef – Kairo. Det koptiska Kairo
Dag 12 Kairo. Pyramiderna i Giza och Egyptiska museet
Dag 13 Hemresa

Mövenpick M/S Darakum

Mövenpick MS Darakum är ett av de bästa kryssningsfartygen på Nilen

5-stjärniga MS Darakum ägs av schweiziska Mövenpick som är känt för hög kvalitet och enastående service. Fartyget är inrett i elegant marockansk stil. Här kan du koppla av med en svalkande drink på soldäck och se Egypten passera förbi, eller ta ett dopp i poolen. Måltiderna serveras i den läckra restaurangen och det bjuds på underhållning flera kvällar.

Läs mer om fartyget: https://www.movenpick.com/en/africa/egypt/cruise/cruise-darakum/overview/ 

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
43 998:–
Stockholm
På förfrågan
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Kairo, Egypten. Vidare till Assuan
Längs Nilens rofyllda landskap
Vi mellanlandar i Kairo där vi byter flyg till Assuan, och går sent ombord på det femstjärniga lyxfartyget Mövenpick M/S Darakum, som kommer att vara vårt hem de närmaste tolv dagarna. M/S Darakum är ett av de bästa kryssningsfartygen på Nilen, och våra ovanligt bekväma hytter lever upp till den bästa schweiziska hotellstandard. När vi har checkat in äter vi middag. Maten serveras antingen i fartygets restaurang eller i hytterna. 
Dag 2
Assuan. Assuandammen, Isistemplet och Nubiska museet
Den enorma Assuan-dammen

Efter frukostbuffén börjar vi med ett besök vid den stora Assuandammen som byggdes mellan 1960 och 1971, och som idag fördämmer vattnet från Nilen till den enorma Lake Nasser, uppkallad efter Egyptens dynamiska president Nasser. Nasser, som i samarbete med Sovjetunionen inledde den enorma byggnationen, ville säkra att Egypten fick tillräckligt med vatten så att man kunde odla två till tre grödor per år. Dessutom hämtade man från de enorma turbinerna elektricitet som täckte hela Egyptens behov. Den stora dammen ligger 6 kilometer söder om den första dammen, som uppfördes runt 1900 när britterna befann sig i Egypten. Eftersom den första var alldeles för liten byggde man en ny.

Den stora dammen, som idag är 111 meter hög, har bildat Lake Nasser, som sträcker sig över 500 kilometer ner i Sudan. Utsikten från toppen av dammen är väldigt fascinerande.

Vi besöker det vackra Isis-templet som ligger mitt i Nilen. Ursprungligen låg templet på ön Philae, men flyttades på 1970-talet till en närliggande ö, där den var mer skyddad mot Nilens vatten. Den stora modergudinnan Isis dyrkades i templet. Templet stängdes så sent som på 400-talet e.v.t. Den sista hieroglyfen från 394 återfinns på templets mur. 

Efter lunch besöker vi det imponerande nubiska museet i Assuan. Här finns statyer av faraoner och ämbetsmän som hittats i Nubien, och monument från den koptiska och islamiska perioden. Museet är även ett kulturcenter som visar nubiernas kultur och seder ända sedan 1960-talet då många tvingades flytta från sina hus på grund av de stigande vattenmassorna som följde i kölvattnet av Assuandammen.

Tillbaka på fartyget välkomnas vi med en drink före middagen.

Fartyget bjuder på underhållning varje kväll. Middagarna i restaurangen kommer att vara inspirerade av de platser vi lägger till vid, och vi får rätter som är typiska för just det område vi befinner oss i. En av dagarna anordnas en barbecue på fartygsdäcke

Dag 3
Assuan – Abu Simbel-templet och Hathortemplet – Kom Ombo-templet – Edfu
Kolosserna i Abu Simbel

Idag går vi upp tidigt och kör söderut genom den nubiska öknen för att besöka två av de mest imponerande templen från det gamla Egypten. Resan tar cirka 3,5 timmar och när vi väl är framme väntar en fantastisk syn. Här hittar vi Ramses den andres Abu Simbel-templet och Hathortemplet från cirka 1270 f. Kr. De två templen, som ursprungligen är uthuggna ur klipporna, ligger nära Nilen. Speciellt imponerande är de fyra stora och 20 meter höga statyerna över Ramses. Det stora templet skulle visa på faraos makt inför nubierna och befolkningarna från söder. Två gånger om året, den 22 februari och 22 oktober, faller solens strålar i gryningen direkt in i templets allra heligaste kammare, hela 60 meter in! Det lilla Hathortemplet är tillägnat kärleksgudinnan Hathor och drottning Nefertari. Båda templen hade idag legat under vatten i Lake Nasser om de inte flyttats mycket högre upp, och där placerats på samma avstånd från varandra och i exakt samma position som tidigare.                                                                                                 

Efter besöket kör vi tillbaka till Assuan och äter lunch, och fortsätter sedan med fartyget mot Kom Ombo.

Vi stannar vid Kom Ombo-templet. Templet, som byggdes under perioden 180-47 f.Kr.  då de ptolemeiska kungarna regerade i Egypten (den första var Alexander den Stores general Ptolemeus), ligger vackert utmed Nilen. Kom Ombo-templet är ganska enastående eftersom det är byggt i ära åt två gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Haroeris. Relieferna går i klassisk egyptisk stil och visar hur kungen offrar till gudarna. Templets präster var kända för sin förmåga att hela sjukdomar och tyda drömmar, och människor vallfärdade dit för att bli helade. Längst in i templet visar en relief dåtidens läkarinstrument. Sobeks heliga djur var krokodilen, och i templet hade prästerna en krokodilfarm. De döda krokodilerna balsamerades och det går att se flera av mumierna.

Efter besöket fortsätter vi norrut och övernattar i Edfu.

Dag 4
Edfu med Horus-templet och avkopplande kryssning till Luxor
Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel

Efter frukost besöker vi Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel. Templet, som grundades av Ptolemeus III år 237 f.v.t. är byggt i falkguden Horus ära. På templets framsida finns det två enorma symmetriska reliefer som visar kungen som hugger ner sina fiender framför Horus. Relieferna och de många hieroglyferna i templet är ovanligt välbevarade, och via dem har man kunnat få en enastående inblick i den urtida egyptiska religionen och tempelkulturen. Den förmodligen mest intressanta reliefserien i templet visar hur Horus kämpar mot sin ärkefiende Seth, som har antagit skepnaden av en flodhäst. På urtiden utfördes den dramatiska kampen utanför templet som en ritual.

Efter besöket i templet får vi en härligt avkopplande båttur på Nilen. Längs vägen lägger vi till en stund vid Esna, där vi ska slussa. Vi fortsätter mot Luxor, dit vi ankommer på eftermiddagen. Fartyget ligger vid kaj strax utanför staden. Här övernattar vi.

Dag 5
Luxor. Utflykt till Konungarnas dal, Hatshepsuts dödstempel, Karnak-templet och Luxor-templet
Karnak-templet, Luxor

Området runt Luxor är ett av de viktigaste arkeologiska områdena i världen. Kort och gott kan man säga att Luxorområdet spelar samma roll för egyptisk kultur som Aten gör för grekisk kultur och Rom för romersk kultur. Luxor ligger vid Nilens östra strand och är idag en liten provinsstad. En gång i tiden hette den Niut och var Det nya rikets religiösa huvudstad under Egyptens glansperiod 1500-1000 f.Kr.

Tidigt på morgonen kör vi till Nilens västra strand där vi hittar Konungarnas dal med 65 gravar från ovannämnda period. Vi passerar det odlade området till ökengränsen och tar oss längs en slingrig väg fram till Konungarnas dal. I motsats till tidigare epokers pyramidgravar hittar vi här klippgravar. Och trots att de låg gömda har alla förutom en plundrats. Tutankhamuns lilla grav utgör enda undantag.  Scenerna på väggen visar kungens begravningståg och kungen framför olika gudar. Den andra kungens grav sträcker sig upp mot 100 meter in i berget, och är smyckad med solguden Res färd på underjordens flod. Vi besöker tre gravar i Konungarnas dal. Besöket i Tutankhamuns grav är inte inkluderat i resans pris och sker mot kostnadstillägg.

Nära ingången till Konungarnas dal ligger Deir el-Bahari-komplexet där drottning Hatshepsuts imponerande gravtempel drar blickarna till sig. Drottning Hatshepsuts väg till makten gick emot alla konventioner i det dåtida Egypten. Hon var förstahustru och drottning – och för övrigt även halvsyster – till Thutmosis  II som dog runt 1480 f. Kr. Efter konungens död blev hans lille son Thutmosis, som kungen fått tillsammans med en haremsdam, kung till namnet, men hans energiska styvmoder Hatschepsut, tog efter några år över makten. För att rättfärdiga maktövertagandet hävdade hon att guden Amon-Re genom ett orakel förkunnat att hon skulle bli kung. Hon klädde sig som en kung och bar till och med lösskägg, och det egyptiska folket verkade acceptera hennes ovanliga uppenbarelse. Hatshepsuts stannade vid makten i 20 år, och under hennes regeringstid (runt 1470 f.v.t.) blomstrade den egyptiska ekonomin. Hon utökade handelsförbindelserna och byggde praktfulla tempel och restaurerade många andra. Långt om länge växte hennes styvson upp och fick sin rättmätiga titel som farao. Thutmosis III skulle komma att bli den störste av alla faraoner, och kallades senare även för det gamla Egyptens Napoleon. När han kom till makten tog han bort Hatshepsuts namn från tempelväggarna, vilket tyder på att han inte var speciellt förtjust i sin styvmor. Men det faktum att hon lyckades hålla denne listige och karismatiske ynglings ambitioner i schack under så lång tid, ger en viss indikation på hennes karaktär.

Efter lunch tittar vi närmare på Karnak-templet som är världens största tempelkomplex. Arkeologer har arbetat i över 100 år med att återuppbygga de många sammanstörtade ruinerna, och det finns arbete så det räcker många år framöver. Templets byggnadshistoria sträcker sig över 2 000 år bakåt i tiden och omfattar en yta på cirka 500 x 500 meter, och området är omgärdat av en mäktig mur. På den gamla tiden kom man seglande med båt till templet, och det vet man eftersom franska arkeologer har grävt fram kajplatser. Bland de många spännande detaljerna i templet kan vi nämna den stora pelarhallen med 20 meter höga pelare, Hatshepsuts kapell, de två stora obeliskerna i templets mitt, och slutligen den så kallade botaniska kammaren som innehåller reliefer av de djur och växter som Thutmosis III tog med sig hem från sina många fälttåg i Syrien.

Sent på eftermiddagen besöker vi Luxor-templet som byggdes av Tutankhamuns farfar, Amenhotep III cirka 1380 f.Kr. Templet utvidgades endast lite under Ramses II. Han byggde till en förgård och templets ursprungliga planlösning framgår tydligt. Templet är väldigt harmoniskt och vackert och det sägs att när Napoleons soldater fick syn på templet tvärstannade de och började applådera! Templets mest spännande reliefer är en nästan 100 meter lång fris som visar hur Tutankhamun firar den årliga Opet-festen där Amon-Re från Karnas besöker Luxortemplet. Templet används än idag. På gården ligger en moské och härifrån utgår fortfarande en årlig procession runt templet, precis som på den gamla tiden. Efter tempelbesöket är en stadsrundvandring inplanerad.

Dag 6
Heldagskryssning till Qena. Utflykt till Dendera
De färgstrålande relieferna i Hathor-templet

Tidigt på morgonen kastar vi loss och beger oss till staden Qena där vi lägger till vid solnedgången. Några kilometer utanför den moderna staden Dendera ligger ett av Egyptens mest välbevarade tempelkomplex. Vi tittar bland annat på det välbevarade Hathortemplet. Denna helgedom, uppförd 1 årh. f.v.t. är mest känt för en avbildning av Kleopatra tillsammans med sonen Caesarion, som hon fick med Ceasar. Även de romerska kejsarna finns avbildade på tempelmurarna. De visas som genuina egyptiska kungar med egyptiska kronor och namn i kartoucher. På det viset räknade de med att accepteras av det egyptiska folket.

Hathortemplets tak har precis rengjorts och all sot som fastnat under hundratals år är nu borta. Under smutsen har helt makalösa och färgsprakande reliefer kommit fram. Templet är också en viktig källa till förståelse av den egyptiska religionen.

Dag 7
Kryssning till Sohag. Besök i Abydos-templen
Templet i Abydos

På vår färd passerar vi ännu en sluss och det är verkligen något av en upplevelse. Dessutom passerar vi under järnvägsbron i staden Nag Hammadi. Under resans gång bjuds vi på underhållning ombord på fartyget. På eftermiddagen kommer vi fram till Sohag som ligger nära den heliga urtida staden Abydos, en av Egyptens viktigaste platser ur ett arkeologiskt perspektiv.

I staden finns ett imponerande och välbevarat tempel som grundades av Seti I (Ramses IIs pappa) runt 1300 f.v.t. och avslutades av Ramses. Templets murar är smyckade med några av Egyptens vackraste reliefer. Abydos hade på den gamla tiden en omåttligt stor religiös betydelse.  Bland annat var det meningen att alla egyptier skulle ge sig ut på pilgrimsfärd till Abydos minst en gång i sitt liv. I den närliggande öknen ligger rester av tidigare kungars begravningsplatser från runt 2 900 f.v.t.

 

Dag 8
Heldagskryssning till Amarna
Njut av Nilens vackra vyer från soldäck

Vi fortsätter vår kryssning norrut längs Nilens frodiga och grönskande stränder. Dagens resmål är staden Amarna. Vi passerar slussen i staden Asyut. Strax norr om Asyut regleras Nilen genom den stora Asyutdammen, en öppen dammanläggning som förser Bahr Yusuf-kanalen med vatten för konstbevattning av stora områden i mellersta Egypten. Här bor även den största andelen koptiskt kristna i Egypten.

På eftermiddagen kommer vi fram till Amarna, där vi besöker Amarna Visitor Centre, som ligger nära kaj. Här lär vi oss mer om den spännande historien om Akhenaton och Nefertitis stad.

Dag 9
Amarna. Kättarkungen Akhenatons stad, Tuna el-Gebel, Hermopolis, och vidare till Minya
Amarna - här låg kättarkungen Akhenatons stad

Tidigt på morgonen börjar vår utflykt till en av resans höjdpunkter: ruinerna i Amarna som är platsen där kättarkungen Akhenatons stad låg. Han hette från början Amenhotep och var den fjärde med detta namn, men blev efterhand känd som kättarkungen Akhenaton. Historien bakom kungens föga smickrande namn är följande: Egyptens religion koncentrerades runt flera gudar, med skaparguden Amon som den viktigaste. Med tiden växte ett mäktigt och inflytelserikt prästerskap koncentrerat runt Amon fram. För att försvaga Amonprästernas ökade makt införde Akhnaton en monoteism med solguden Aton som enda gud. På bara fem år byggde Akhnaton tillsammans med sina anhängare en stad som blev Egyptens nya huvudstad. Samtidigt bytte kungen namn till Akhenaton, vilket betyder ”den som är välgörande för Aton”. Kungen själv och hans hustru Nefertiti var de enda som fick tillbe Aton direkt. Folket var tvungna att tillbe guden via sin kung och drottning. Redan under Akhenatonefterföljare, Smenkhare, återgick man till Amonkulturen och när Akhenatons son Tutankhamon tog över makten återinfördes Amon och de gamla gudarna.

Vi inleder med att besöka några av de så kallade nordgravarna som Akhenatons ämbetsmän hade fått lov att hugga ut i klipporna. Särskilt översteprästen Meri-Res grav är en upplevelse. Väggarna har rengjorts och fått belysning så att relieferna av Akhenaton och Nefertiti verkligen kommer till sin rätt. Vi besöker även Akhenatons grav, som tyvärr har förstörts. Sedan fortsätter vi till centrum av staden och ser resterna av kungens stora palats samt det stora och lilla Aton-templet. Det är mestadels fundament kvar, men det är ändå en speciell känsla att gå runt där Atonkulten en gång härskade.

Akhenatons solstad fick en ganska kort livslängd. Efter kungens död år 1335 f.v.t. övergavs staden och de stora templen revs. Akhenatons son Tutankhamon vände staden ryggen och valde att flytta tillbaka till Luxor. Resterna av Akhenatons stad återfanns inte förrän i slutet av förra århundradet. I det som en gång var stadens utrikesministerium hittade man nästan 400 lertavlor med kilskrift. Tavlorna ger en mycket levande bild av Egyptens förhållande till staterna i Levanten i mitten av 1300-talet f.v.t. Området är även känt för sina många vackra konstskatter, bland annat den berömda bysten över Nefertiti, som idag finns i Berlin. Den popularitet som Amarnaraperioden har bland moderna människor beror framför allt på två saker. Dels den vackra Atonhymnen, författad av konungen själv, dels den unika konsten. Från början ansågs Amarnakonsten nästan grotesk, men under den senare fasen blev den mer naturalistisk, något som har gjort den otroligt närvarande än idag.

Efter lunch beger vi oss till Tuna el-Gebel vid Nilens strand. Här besöker även en gravplats som består av ett enormt nätverk av katakomber med allt från mumier till heliga djur. Vi går ner i katakomberna där vi bland annat ser mumifierade ibisar och babianer.

På kvällen kommer vi fram till staden Minya som egypterna kallar för Det övre Egyptens brud. Här lägger vi till och övernattar.

 

Dag 10
Minya – Ben Suif. Privatgravene i Beni Hassan och vidare till Beni Suef

I dag ska vi besöka ett intressant gravområde i centrala Egypten och åker ca 25 km till Beni Hassan på Nilens östra flodbrädd. Här ligger monumentala privatgravar från Mellersta riket (cirka 1800 f.Kr.), som var en mycket orolig period i Egyptens historia, vilket tydligt syns i de enastående stuckaturmålningarna i några av de gravar vi besöker.  De är nämligen fulla av strids- och belägringsscener som annars förekommer relativt sällan i privatgravar.

Det finns sammanlagt 39 gravar i området varav fyra är öppna för allmänheten. Gravarna tillhör guvernörerna Amenemhet, Khnumhotep II, Baqet III och Khety, och vi besöker samtliga. Från gravarna har vi en magnifik utsikt över Nilen, och vi märker tydligt hur smalt det odlade området längs Nilen faktiskt är. Även om det idag bor cirka 92 miljoner människor i Egypten så består landets jordbruksareal endast av 3,5 miljoner hektar, vilket motsvarar 3,5% av hela landets yta, främst Nildalen och deltaområdet norr om Kairo.

Efter en händelserik dag äter vi middag på fartyget.

Dag 11
Beni Suef – Kairo. Det koptiska Kairo
Basaren Khan el-Khalili i Kairo

På morgonen fortsätter vi vår kryssning mot Kairo, Afrikas största stad med cirka 20 miljoner invånare. Under dagen kan vi njuta av utsikten över de grönskande stränderna och se livet gå sin gilla gång i de små orterna vi passerar. Lokalborna tvättar sina kläder i floden och fiskarna drar upp den dagliga fångsten. Den som vill kan ta ett dopp i poolen eller avnjuta en god bok på soldäck.

Vi äter lunch i Kairo och beger oss sedan till den koptiska delen av staden. Här ska vi besöka den så kallade ”Hängande kyrkan”, som är byggd mot ett gammalt romerskt fästningstorn. Kyrkan har anor från 300-talet, förstördes under tidig medeltid, men byggdes sedan upp igen.  I kyrkan kan man se hundratals ikoner. 

Vi besöker även det koptiska museet och den judiska synagogan. 

Dag 12
Kairo. Pyramiderna i Giza och Egyptiska museet
Pyramiderna i Giza

Idag ska vi besöka Egyptens utan tvekan största landmärke: pyramiderna i Giza. De tre majestätiska pyramiderna fortsätter att imponera, både med sin storlek och det mästerliga ingenjörsarbete som ligger bakom. Pyramiderna har länge varit med på UNESCOs lista över världens kulturarv, och Keops-pyramiden från cirka 2550 f.v.t. är det enda av den gamla tidens sju underverk som fortfarande är intakt. Vi ser självklart även den stora och mytomspunna sfinxen som vaktar pyramiderna.

Vi återvänder till Kairo för att äta lunch innan vi ger oss ut på upptäcktsfärd i Egyptiska museet, som rymmer världens mest framstående samling av gamla egyptiska föremål från cirka 3 000 års faraonisk historia. En av höjdpunkterna är naturligtvis Tutankhamuns grav, som hittades i Konungarnas dal år 1922. Vi ser bland annat den berömda guldmasken som är tillverkad av inte mindre än 10,2 kg guld. Efterliknar masken ansiktsdragen hos den unge faraon? Det trodde man åtminstone tidigare, men idag menar forskarna att guldmasken har tagit över från en tidigare farao. Man tror att masken föreställer ingen mindre än Nefertiti, som uppträdde som farao i slutet av Akhenatons regeringstid. Om den här teorin tvistardock de lärde.

Dag 13
Hemresa

Vi lämnar fartyget efter vår stora Nilenresa, kör till Kairos flygplats och flyger hemåt igen.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
34 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare*
 • Flyg Stockholm – Kairo t/r via Wien
 • Inrikesflyg Kairo-Assuan
 • Utflykter och transport enligt program
 • Visum, delas ut vid ankomst
 • 12 nätter på fartyget Mövenpick M/S Darakum i delad dubbelhytt på däck 2 eller 3 (enkelrum på däck 1)
 • Utflykt till Abu Simbel
 • Helpension under kryssningsdelen
 • Skatter och avgifter

* I Egypten är det obligatoriskt med en egyptisk lokalguide som informerar på engelska. Den svenska reseledaren översätter och förklarar

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssskydd på grund av sjukdom, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks är i princip frivilligt, men förväntas och är en del av de lokala lönerna som förväntas. Räkna med ca 60 USD på fartyget och ca 60 USD till vakter, bagageservice, busschaufför och lokalguide
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Inte lämplig för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Mer om Egypten

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer och tidsskillnad:

www.albatros.se/resmal/afrika/egypten

OBS

Drick inte vatten från vattenkranarna i Egypten - heller inte ombord på fartyget.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Spännande och innehållsrik resa genom gamla Egypten En mycket bra resa för de som är kultur- och historieintresserade. En fantastisk guide som gav sammanhang och historia till alla de tempel och gravar som vi såg. Vi upplevde mycket skön tillvaro på kryssningsbåten med god mat, ingen i gruppen har råkat ut för problem som så ofta förknippas med resor i Egypten. Den enda anmärkningen vi har är den katastrofala planeringen av resan till och från Egypten. Att ha en väntetid på ca 8 tim i Kairo är helt oacceptabelt och sänker betyget på resan. Under hemresan var transfertiden i Wien mindre än 1 timme, vi fick springa för att hinna med anslutningsflyget hem till Stockholm.
Date published: 2019-04-24
Rated 5 out of 5 by from En högintressant kvalitativ kryssning med många sevärdheter Resans lugna glidande genom Nilen blev mycket givande genom dagliga utflykter till Egyptens imponerande kulturella begivenheter som gudamonument, kungagravar och spännande historia. Reseledaren var egyptiern Ali som var fantastiskt kunnig och omhändertagande och talade perfekt svenska, något som ytterligare förstärkte våra upplevelser. Vi kan starkt rekomendera denna kryssning men kanske vid en svalare tidpunkt på året, tempraturen i september pendlade mellan 38-47 grader.
Date published: 2018-09-15
Rated 5 out of 5 by from Innehållsrik och intressant resa Resan var väldigt innehållsrik från början till slut. Det som fick oss att välja resan var dels besöket i Abu Simbel och att vi åkte båt hela vägen från Aswan till Kairo, vilket gjorde att vi fick besöka platser som inte har så många turister. Vi hade en väldigt duktig guide/reseledare, båten hade väldigt hög standard, bekväma hytter, serviceminded personal och god mat. De första dagarna av resan var lite väl intensiva med sena kvällar och väldigt tidiga morgnar.. Det var en väldigt bra resa som vi kan rekommendera till alla som är intresserade av Egypten och dess historia.
Date published: 2018-04-04
Rated 5 out of 5 by from En mycket lärorik och intressant resa, fylld av upplevelser Vår reseledare var kunnig och hade god pedagogisk förmåga och dessutom stor kunskap och entusiasm. Han förmedlade en levande bild av sitt land, såväl historiskt som aktuellt. Han talade dessutom perfekt svenska (stockholmska). Båten var mycket bekväm och personalen vänlig och tjänstvillig. Man kom att känna sig som hemma. Utflykterna i buss var också bra. Gruppen var kanske i största laget.
Date published: 2018-03-29
Rated 5 out of 5 by from Mycket intressant resa med utmärkt guide och god mat En fantastisk resa där vi åkte hela vägen från Assuan (med avstickare till Abu Simbel) till Kairo. Har tidigare gjort resan från Assuan till Luxor men den sträckan är väl värd att upprepa. Mycket intressanta besök i det historiska Egypten och också en inblick i nutiden. Ali var en mycket duktig guide som både visste mycket om sitt lands historia och kunde berätta intressanta detaljer om hur det var att leva där nu. M/S Darakum var ett bekvämt och lagom stort kryssningsfartyg med mycket god mat och trevlig besättning.
Date published: 2018-03-26
Rated 5 out of 5 by from En upplevelserik resa i dåtid och nutid i ett mångfacetterat land. Vi är mycket nöjda med vår Nilenresa. Spännande utflykter med en kunnig och inspirerande guide. Härligt att kryssa långsamt fram i ett vackert landskap mellan utflykterna. Bekvämt boende och mycket serviceinriktad personal på båten. Vi möttes av stor vänlighet och nyfikenhet av människorna i byarna. Resan ger ett tänkvärt perspektiv även på vår historia och kultur.
Date published: 2018-03-26
Rated 5 out of 5 by from Intressant resa med många upplevelser Underhållande och varierad resa med många utflykter och en fantastiskt trevlig och kunnig reseledare. Boendet på flodbåten var en upplevelse isig med god service och god och varierad mat. Nu till det negativa: Poliser och militärer överallt i vår närhet beväpnade med automatvapen, vilket visar att Egypten som militärdiktatur inte är berett att låta turister röra sig fritt i landet.
Date published: 2018-10-11
Rated 5 out of 5 by from Gammal Egyptisk kultur med bekväm båtresa Mycket givande att se och uppleva så många olika historiska monument på en och samma resa.En mycket kunnig guide gav mervärde till alla besök. Dessutom en bekväm båtresa med mycket trevlig och serviceinriktad personal, bra hytter, god mat, soldäck och intressanta vyer som passerar förbi. Men bra skor och friska ben behövs för att besöka några av gravarna.
Date published: 2018-03-28
 • y_2020, m_3, d_27, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_24
 • loc_sv_SE, sid_EGCRI01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

20EGCRI01CSE0105