Alexander den stores värld

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kulturodyssé till Medelhavets bortglömda pärlor. Albanien och Makedonien – samt Grekland och Turkiet

Alexander den Stores frammarsch spred det grekiska inflytandet över stora delar av Främre orienten. Följ med Albatros på en rafflande kulturkavalkad i den store erövrarens fotspår!

Vi börjar i Tirana i Albanien, en outforskad pärla vid Adriatiska havet, och reser vidare genom härskarens hemland, Makedonien. Vi gräver i UNESCO:s skattkammare i norra Grekland och avrundar i Istanbul som balanserar graciöst vid det brusande Bosporensundet. Det är en storslagen resa genom tid och rum. Från mäktiga amfiteatrar från romarriket och 2000-åriga kungagravar till sprudlande kulturhuvudstäder och kryddoftande basarer. Strosa bland moskéer och medeltida borgar i ”Staden med de tusen fönstren”. Känn historiens vingslag i grottkyrkan vid sjön Orhids strand. Och prova brandy och vin på ett av Albaniens främsta vinhus. Få andra besökare har hittat hit och vi har området nästan för oss själva.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Euro, lek, denar och lira

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Köpenhamn – Tirana, Albanien
Dag 2
Stadsrundtur i Tirana, utflykt till Durres och Kruja med vinprovning och basar
Dag 3
Tirana – Berat – Ohrid, Makedonien
Dag 4
Ohrid. Stadsrundtur inkl. S:t Stefans grottkyrka
Dag 5
Bitola – Stobi – Thessaloniki, Grekland
Dag 6
Thessaloniki. Upplevelser på egen hand och utflykt till kungagravarna i Vergina
Dag 7
Thessaloniki – Edirne, Turkiet. Stadsvandring
Dag 8
Edirne – Istanbul. Möjlighet till segeltur på Bosporen
Dag 9
Istanbul. Stadsrundtur inkl. Hagia Sofia, Den Blå Moskén och Topkapi-palatset
Dag 10
Istanbul och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Köpenhamn – Tirana, Albanien
Tidigt på kvällen flyger vi från Köpenhamn till Albaniens huvudstad Tirana och åker vidare till vårt hotell.
Dag 2
Stadsrundtur i Tirana, utflykt till Durres och Kruja med vinprovning och basar

Efter frukosten ska vi se närmare på Albaniens största stad Tirana, som är under konstant tillväxt på grund av befolkningstillströmningen från landsbygden. Vi kör mot en av stadens huvudgator, boulevarden Deshmoret e Kombit eller ”Martyrernas Boulevard” som tidigare hette Mussolinis Boulevard. Här ligger flera universitet, administrativa byggnader och banker, och vi fortsätter till Skanderbegtorget, uppkallat efter Albaniens största nationalhjälte, som tronar som ryttarstaty på torget. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjänst när han fick tillnamnet Skanderbeg – sammansatt av namnet Iskander och den turkiska titeln bey. År 1443 konverterade han till kristendomen och ledde därefter Albaniens kamp mot osmanerna, som han höll stångna fram till sin död. Därefter stod landet under osmanskt herravälde fram till början av 1900-talet. Från denna period härstammar Ethem Bey-moskén från 1823, som, något osedvanligt för islamsk konst, är dekorerad med naturalistiska träd, broar och vattenfall.

Under vår sightseeing åker vi också förbi Moder Teresa-torget, som är uppkallat efter den berömda nunnan av albansk härstamning som vigde sitt liv åt att hjälpa Indiens fattiga. Vi fortsätter förbi Albaniens nationalmuseum och Pyramiden, som ursprungligen uppfördes som museum över diktatorn Enver Hoxha. Idag innehåller byggnaden konferenscenter och andra gemensamma utrymmen. Pyramiden är dock rivningshotad på grund av planer på en ny albansk parlamentsbyggnad.

Tiranas inre stad är präglad av olika arkitektoniska stilarter som anknyter till olika perioder av landets historia. De smått pompösa byggnaderna härstammar från perioden 1939-44, då landet stod under italiensk belägring, och i efterkrigstidens kommunistiska era var det den monumentala sovjetiska stilen – och elementbyggandet – som dominerade. Under senare år har en arkitekttävling för en förnyelse av stadscentrum utlysts där flera skandinaviska arkitektkontor varit framgångsrika.

Vi kör nu ut från Tirana till ett av Albaniens största och äldsta vinhus, Skanderbeg, där vi får möjlighet att smaka både vin och brandy. Albanien har en lång tradition av vinframställning och idealiska odlingsförhållanden för vindruvor – men under Enver Hoxha förbjöds privat vinproduktion. Efter kommunismens fall kom produktionen långsamt igång igen, bland annat på initiativ från hemvändande exilalbaner, som tog sitt kunnande med sig från Italien och andra medelhavsländer. Efter vinprovningen fortsätter vi till Kruja, det autonoma Albaniens första huvudstad. Det var från Kruja som Skanderbeg bekämpade ottomanerna, och staden har också ett museum tillägnat nationalhjälten. Detta har på passande vis inhysts i stadens borg, som motstod hela tre långvariga turkiska belägringar. Här finns historiska föremål från 1400-talets albansk-osmanska krig, och på det närliggande etnografiska muséet kan vi studera konsthantverk från 1500-talet och framåt. Vi avslutar besöket med lite tid på egen hand på stadens gamla basar där det finns möjlighet att köpa handgjorda souvenirer och mycket annat innan vi styr kosan tillbaka till Tirana.

Dag 3
Tirana – Berat – Ohrid, Makedonien

I dag går turen vidare till staden Berat, vars historia går hela 2 400 år tillbaka i tiden. Den gamla stadsdelen finns på UNESCO:s lista över världens kulturarv, och de historiska husen med de många fönstren, byggda på terrasser upp mot klippsidan, illustrerar på bästa vis varför Berat kallas ”Staden med tusen fönster”. Berat har en vacker borg uppe på ett backkrön, och under medeltiden bodde de flesta av stadens invånare innanför borgens område. Medborgarna var till största delen kristna, och i borgområdet har det legat omkring 20 kyrkor, de flesta uppförda under 1300-talet. Några av dem har verk av Albaniens mest berömda ikonmålare Onufri, som har fått sitt eget museum i Mariakyrkan.

Staden hyser också några fina moskéer, bland annat Kungsmoskén byggd i slutet av 1400-talet.

På eftermiddagen korsar vi gränsen till Makedonien, Alexander den Stores hemland, och kör till Ohrid, där vi gör oss hemmastadda på vårt hotell.

Dag 4
Ohrid. Stadsrundtur inkl. S:t Stefans grottkyrka
Slottet i Ohrid har sitt namn efter tsar Samuel av Bulgarien

Ohrid ligger vid fagra Ohrid-sjön, som lockar många besökare och semesterfirare. Sjön är Balkanhalvöns djupaste med upp till 288 meters djup, och de 358 km2 vatten är fördelade mellan Albanien och Makedonien. Både sjön och Ohrids gamla stadsdel intill berget finns representerade på UNESCO:s lista över världens natur- och kulturarv. Med mer än 3 000 år på nacken är staden en av de äldsta på hela Balkan. Legenden säger att Ohrid en gång hade 365 kyrkor, en for varje dag på året, och därför kallades den Balkans Jerusalem. I dag är antalet inte riktigt så stort, men fortfarande imponerande!

Vi gör en rundtur till stadens största sevärdheter, bland annat Samuils Fort på toppen av berget, där vi har en fantastisk utsikt över staden och sjön. Precis nedanför fortet finns de arkeologiska utgrävning av en tidig, kristen anläggning, centrerad kring S:t Clemensklostret som nu är återuppbyggt. Man menar att flera tusen disciplar utbildades här för att skriva bibelmanuskript i det glagolitiska alfabetet, det äldsta slaviska alfabetet. Vi ser också Sofiakyrkan, som byggdes under Det Första Bulgariska Riket, precis efter den officiella övergången till kristendomen omkring år 1 000. Kyrkans inre är vackert utsmyckat med medeltidsfresker, och kyrkan är en så viktig del av det makedoniska kulturarvet att den går att finna på 1000-denarsedeln!

På eftermiddagen kör vi längs Ohrid-sjöns strand till S:t Stefanskyrkan, som är inbyggd i klippan genom en naturlig grotta. Härifrån kör vi tillbaka till hotellet, och resten av dagen ägnas åt avkoppling i den trevliga staden vid sjöstranden.

Dag 5
Bitola – Stobi – Thessaloniki, Grekland
Amfiteater i Bitola, Nordmakedonien

I dag går resan vidare till flera kulturhistoriska pärlor. Vi börjar med ett besök i Bitola, som är en av Makedoniens äldsta städer, grundlagt som Heraclea under det 4:e århundradet f. Kr. av kung Filip II av Makedonien – Alexander den Stores far. Vi tar en rundtur till stadens centrum och ser på klocktornet, den judiska kyrkogården och stadens basar. Vi får också tid över till att se ruinerna av den ursprungliga delen av staden, som rymmer romerska boningshus och en amfiteater. Här finns bland annat några mycket välbevarade mosaikverk på basilikorna.

Nästa stopp på dagens rutt är staden Stobi, som också rymmer stora arkeologiska skatter. I utgrävningarna omkring staden har man funnit keramik ända från yngre stenåldern. Staden nämns dock för första gången i historiska källor i samband med att kung Filip V av Makedonien ska ha erövrat staden från Paionien år 217 f. Kr. Senare kom romarna, och de skiftande perioderna avspeglar sig i de kvarlämnade ruinerna i staden. Här finns också rester av tidiga kristna kyrkor varav en är byggd ovanpå en synagoga från 200-talet vilket indikerar att här också funnits judiska bosättningar.

Härifrån kör vi över den grekiska gränsen till Thessaloniki, där hotellet och kvällens middag väntar.

Dag 6
Thessaloniki. Upplevelser på egen hand och utflykt till kungagravarna i Vergina
Sankt Pavlo-kyrkan i Thessaloniki

Thessalonikis historia går omkring 2 300 år tillbaka, och staden rymmer inte mindre än 15 monument från UNESCO:s lista över världens kulturarv; särskilt tidiga kristna kyrkor och andra bysantinska byggnader utmärker sig. Vi ser på ett urval av dessa såväl som andra av stadens landmärken – bland annat Galerius Triumfbåge, varav omkring en tredjedel finns bevarad. Bågen byggdes av den romerska kejsar Galerius for att markera segern över perserna och fungerade ursprungligen som förbindelseled mellan Rotundan 125 meter bort och Galerius palats som inte längre existerar. Vi ser också Heptapyrgion, borgen på backen som trots sitt namn – ’fort med 7 torn’ – faktiskt har hela 10, och vi tar också vägen förbi Det Vita Tornet vid hamnpromenaden, som under det ottomanska herraväldet var fängelse och del av ett större hamnfort.

Idag har vi halva dagen på egen hand att upptäckta Thessaloniki som bjuder på rika shoppingupplevelser, mysiga caféer, en fin hamnpromenad och många spännande muséer.

Under eftermiddagen ger vi oss iväg på en utflykt till närliggande Vergina där grekiska arkeologer upptäckte en rad makedoniska kungagravar under 1970-talet. Två av dem tillskrivs Filip II och Alexander IV, respektive far och son till Alexander den Store. I Filip II:s gravkammare fann man en gyllene larnax, en urnkista tillverkad av 24 karats guld med en vikt på 11 kilo, och en krans utformad som ekblad och ekollon, också i 24 karats guld. På urnkistans lock finns ett soltecken, som har blivit en symbol för grekiska Makedonien. Vi ser några av kungagravarna och ett urval av deras innehåll i det tillhörande muséet.

Från Vergina vänder vi tillbaka till Thessaloniki och äter middag. Om lusten faller på kan vi gå en liten tur i kvarteret.

Dag 7
Thessaloniki – Edirne, Turkiet. Stadsvandring

I dag går rutten mot nordost till Edirne i Turkiet. Där väntar oss en lång – men intressant – körtur där vi passerar vackra landskap och trevliga städer på både den grekiska och turkiska sidan av gränsen. Vi kommer fram på eftermiddagen och får möjlighet att sträcka på benen under en spännande stadsvandring till de största sevärdheterna. Edirnes tidigare namn var Hadrianopolis, efter den romerska kejsar Hadrian som grundlade staden vid en trakisk by. På vår promenad ser vi den enda återstående resten av den romerska stadsmuren: Det Makedonska Tornet. Edirne blev sedan huvudstad i det ottomanska riket under åren 1365-1453, innan äran tillföll Konstantinopel (Istanbul). Från den osmanska perioden härstammar några vackra broar över Tunca-floden liksom Semiliye-moskén, som står på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Moskén stod färdig 1575 och den åttakantiga strukturen och stora symmetrin tillskrivs arkitekten Mimar Sinan. Den centrala kupolen mäter över 30 meter i diameter och omges av fyra mindre kupoler och fyra höga minareter. Från början var moskén omgiven av bibliotek, skolor, bad, ett sjukhus, en begravningsplats och soppkök för de fattiga. Mimar Sinan, som var dåtidens stjärnarkitekt, har också ritat stadens berömda turkiska bad – Sokullu Hamami – som fortfarande används.

Vi kommer också förbi ruinerna av en stor synagoga, som står som ett symboliskt monument för stadens tidigare judiska menighet. Synagogan uppfördes efter den stora branden i Edirne i 1905, där stadens 13 synagogor brann ned, och den är byggd med Leopoldstadt-synagogan i Wien som förebild. Precis före första världskriget bodde här omkring 28 000 judar men sedan dess har nästan alla judiska invånare flyttat därifrån, huvudsakligen till Istanbul och Israel. I takt med den minskande menigheten fick synagogan lov att förfalla tills den 1983 stängdes helt och hållet.

Dag 8
Edirne – Istanbul. Möjlighet till segeltur på Bosporen

Vi fortsätter vår resa till Istanbul, Turkiets största stad med 13,9 miljoner invånare, och därtill landets ekonomiska, kulturella och historiska hjärta.

Istanbul är en kosmopolitisk stad, som både rymmer supermodern storstadsatmosfär och generösa mängder tusen och en natt-stämning från tiden som huvudstad i Det Bysantinska Riket och senare som del av Det Osmanska Riket. Båda de gamla rikena har satt imponerande arkitektoniska fingeravtryck på staden som fullkomligen svämmar över av storslagen historia vart man än vänder blicken.

Efter ankomsten kan du utforska Istanbul på egen hand eller följa med reseledaren på en båttur på Bosporen, en av världens livligast trafikerade vattenvägar. Bosporensundet genomskär Istanbul och delar också staden i två kontinenter; den europeiska och den asiatiska. Den europeiska stadsdelen delas också av Det Gyllene Hornet, och havet är således en integrerad del av staden. (Båtturen ingår inte i resans pris.)

Senare möts vi på hotellet och följs åt till kvällens middag.

Dag 9
Istanbul. Stadsrundtur inkl. Hagia Sofia, Den Blå Moskén och Topkapi-palatset

Vi har en spännande dag framför oss och vi börjar i Sultanahmet, Istanbuls stämningsfulla gamla stadsdel. Här hittar man några av stadens exotiska basarer och mest markanta historiska byggnadsverk. Vi börjar vid Hagia Sofia som är det bysantiska kejsarrikets största byggnadsverk. Sofiakyrkan, som den även kallas, stod färdig 537 och var huvudkyrka under bysantinska riket. Kyrkan är full av imponerande mosaiker från 500-talet och atmosfären är mättad av forna tiders storhet. Vi får bland annat veta mer om hur det kommer sig att runor från vikingatiden har upptäckts här(!) När osmanerna erövrat Konstantinopel 1453 började de använda Hagia Sofia som moské varpå fyra minareter byggdes. År 1935 gjordes kyrkan om till museum.

Vi fortsätter till Sultanahmed-torget där Konstantinopels hippodrom låg. Romarna och bysantinerna använde den bland annat till hästkapplöpningar. Kapplöpningarna var inte bara en sporthändelse men även en unik möjlighet för vanliga människor att samlas på samma plats som kejsaren. Tävlingsdeltagarna sponsrades av olika politiska partier och vadslagningarna gav ofta uttryck för politiska och religiösa rivaliteter. Idag består hippodromen av en lång smal rektangel och trots att de yttre väggarna inte längre finns kvar, kan vi fortfarande se de tre obelisker som står längs hippodromens mitt. Den egyptiska obelisken byggdes till den egyptiska faraon Tuthmosis III och är ovanligt fascinerande med sina 3 500 år på nacken.

I närheten hittar vi Den Blå Moskén och dess sex himmelshöga minareter. Moskén är Istanbuls huvudmoské och stadens viktigaste landmärke. Moskén byggdes mellan 1609 och 1616 under den osmanska sultanen Ahmed I. Moskén heter egentligen Sultanahmet Camii men kallas för Blå moskén på grund av de över 20 000 vackra blå kakelplattorna som smyckar moskéns interiör.

Nu väntar ett besök i Topkapipalatset som var sultanens palats under osmanska riket. Förutom att vara bostad åt sultanen och hans harem var palatset även centrum för osmanska rikets enorma förvaltning och regering.  Under sin storhetstid fungerade palatset som hem och arbetsplats för 5000 personer och var nästan en stad i staden. Palatskonstruktionen påbörjades 1465 av sultan Mehmet, erövrare av Istanbul. Hans efterträdare på tronen tillförde fler paviljonger och palatsområdet utgör idag hela 70 000 kvadratmeter. Att besöka Topkapipalatset är som att träda rätt in i historierna från Tusen och en natt och ger en fantastisk inblick i sultanernas extravaganta leverne. En ytterligare bonus är den pampiga utsikten över Bosporen och Gyllene hornet från palatsområdet som ligger på en av Istanbuls sju kullar. Kom ihåg att ta med en sjal för att täcka eventuellt bara axlar!

Dagen avslutas på Grand Bazaar, stadens 200 000 kvadratmeter stora övertäckta basar som redan för 500 år sedan var stadens brödmarknad. Basaren är en enda stor labyrint med cirka 5 000 små butiker samt lager, verkstäder, växelkontor, postkontor, tehus och restauranger. På basaren säljs allt från silver till läder, mattor, vattenpipor och antikviteter - tänk på att det inte alltid är billigt! Att handla på turkiska innebär att man bjuder cirka halva priset av utsatt pris. Och så möts man på halva vägen.

Vi träffas igen för kvällens middag och den som har lust kan sedan följa med reseledaren på en liten, avslappnad promenad i staden.

Dag 10
Istanbul och hemresa
Du har större delen av dagen till ditt förfogande att uppleva Istanbul innan vi på eftermiddagen åker ut till flygplatsen där flyget hem väntar.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
kr. 1.998,-
Priset inkluderar
• Svensk reseledare
• Flyg Köpenhamn – Tirana och Istanbul – Köpenhamn
• Utflykter enligt program
• Boende på bra hotell i dubbelrum (tillägg för enkelrum)
• Halvpension (frukost och middag)
• Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningssskydd på grund av sjukdom, 6% av resans pris.
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Lunch dagligen
• Drycker
• Dricks (frivillig) beräkna ca 450 kr
• Personliga förnödenheter
• Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Förlängning/ändring

Resan säljs som ett helt paket och kan inte ändras eller förlängas.

Anslutning med inrikesflyg

Om du önskar anslutning med inrikesflyg i Sverige vill vi be dig om att upplysa det när du bokar din resa. Vi tar dock förbehåll för att inrikesavgångarna kan vara fullbokade och vi kan därför inte garantera inrikesanslutningen.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from bra kul..........................................................................................................................................................................................................................................................................
Date published: 2016-04-21
Rated 5 out of 5 by from Bra resa Resa och resledare var toppen. Inget att anmärka på.
Date published: 2016-04-19
Rated 5 out of 5 by from Mycket fin! Vi är mycket nöjda med vår resa i Alexanders spår. Vi fick se och uppleva så mycket och allt var väl planerat. Vår guide, Anita, var fantastisk och värd allt beröm. Likaså vår skicklige chaufför, Ami. Positivt var också att vår grupp inte hade fler deltagare än 20!
Date published: 2016-04-17
Rated 4 out of 5 by from En historisk resa i nutid. Fakta om Alexander den store, besök i ovanliga länder som Albanien och Makedonien blandat med spännande sidor av Grekland och Turkiet
Date published: 2016-04-17
Rated 5 out of 5 by from Helt fantastisk resa! Vår svenska reseledare var erfaren, kunnig, personlig och engagerad! (Hon kunde flytande grekiska )Vår vänliga busschaufför var proffsig och körde mjukt o skickligt. Vi kunde köpa vatten av honom för 50Cent/flaska - mycket bra att ha ständig tillgång. Packa lätt! Det är intensiva och långa dagar. Sena middagar och de flesta kvällarna hann man inte byta om före middagen.Mkt hög standard på hotellen. Använd bra skor/sandaler. Guiden visade/rekommenderade bra restauranger med lokal mat. Mkt god mat. Ingen i sällskapet blev sjuk av något. Bra att guiden samlade in drickspengar från alla i början så slapp vi tänka alls på det.
Date published: 2016-04-15
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa genom historien Det var en spännande resa i högt tempo, det kanske skulle vara bättre med ett par dagar till så man hinner med och ta till sig alla upplevelser. Det vore trevligt att få en deltagarförteckning under resan, det underlättar att lära varandras namn för ökad gemenskap. Endast på ett ställe hade lokalguiden radio för att tala till gruppen skulle vara mycket bättre om det fanns på hela resan.
Date published: 2016-04-15
Rated 4 out of 5 by from Intressant Intressant att komma till Albanien och Makedonien och delar av Grekland som kanske inte är så vanligt.
Date published: 2016-04-15
  • y_2024, m_4, d_24, h_7
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_7
  • loc_sv_SE, sid_ALRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor