Alexander den stores värld

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Historisk kulturodyssé till Medelhavets bortglömda pärlor; från Skopje till Thessaloniki och Istanbul

Alexander den stores frammarsch spred det grekiska inflytandet över stora delar av Främre orienten.

Följ med på en resa till den värld som Alexander var härskare över – Nordmakedonien, Grekland, Turkiet och Albanien; en sann outforskad pärla. Vi gräver i UNESCO:s skattkammare i norra Grekland och reser genom härskarens hemland, Nordmakedonien, men även Turkiet och Albanien - från romarrikets mäktiga amfiteatrar och 2000-åriga kungagravar till sprudlande kulturhuvudstäder och kryddoftande basarer:

Känn historiens vingslag i Naumkyrkan vid sjön Orhids strand, se Alexander den stores födelseort Pella och hans sarkofag i Istanbul, förälska dig i Thessalonikis vackra vyer och fantastiska gastronomi, och utforska den makedoniska huvudstaden Skopje.

Resan avrundas i Istanbul med en båttur på Bosporen och besök i bl.a. Blå moskén och Sultanahmet.

Vi bor på 4-stjärniga hotell med halvpension och färdas i bekväma bussar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, lek, denar och lira

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Skopje, Nordmakedonien. Stadsvandring i den nordmakedoniska huvudstaden
Dag 2 Skopje – Ohrid. Vinprovning och ruinerna vid Stobi och Heraclea
Dag 3 Ohrid. Stadsvandring och båttur på Ohridsjön
Dag 4 Ohrid – Korça, Albanien. St Naumkyrkan, Drilon och gamla stan i Korça
Dag 5 Korça – Thessaloniki, Grekland. Kungagravarna i Vergina och Pella, Alexander den stores hemstad
Dag 6 Thessaloniki. Stadsvandring och tid på egen hand
Dag 7 Thessaloniki – Edirne, Turkiet. Längs med Egeiska havet och stadsvandring i Edirne
Dag 8 Edirne – Istanbul. Ankomst till Istanbul och båttur på Bosporen
Dag 9 Istanbul. Stadsrundvandring med Blå moskén, Alexanders den stores sarkofag, Sultanahmet och lokal basar
Dag 10 Istanbul – Stockholm. Upplevelser på egen hand och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
14 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Skopje, Nordmakedonien. Stadsvandring i den nordmakedoniska huvudstaden Ca 50km

Vi flyger från Stockholm till Nordmakedoniens huvudstad, Skopje, där vi landar mitt på dagen. Efter en lätt lunch kastar vi oss in i dagens program.

Den nordmakedonska huvudstaden har en lång och turbulent historia som än i dag präglar staden. Ett våldsamt jordskalv 1963 ödelagde stora delar av den gamla staden, men gav då samtidigt plats till uppbyggnaden av stora boulevarder och flotta torg. Överallt i staden hittar man imponerande marmorskulpturer, där många naturligtvis föreställer landets mest berömda personlighet; Alexander den store. Den makedoniska kungen (356 – 323 f.Kr) blev bara 33 år gammal, men efterlämnade sig ett arv som sträcker sig ända fram till modern tid. Ett arv som är aktuellt inte minst efter den senaste tidens munhuggeri mellan den grekiska och makedoniska staten angående användningen av hans namn.

Vi börjar dagen med att se stadens största torg, Makedonia Square, där en 15 meter hög staty av just Alexander den store blickar ut över staden. Från torget kan man gå över stenbron som förbinder det nya Skopje med den gamla staden. Längs med de små, mysiga gatorna säljs alltifrån lokalt konsthantverk till damsugarpåsar, och vi ska naturligtvis också titta närmare på det vackra Kale fort som ligger i samma område. Senare beger vi oss ut ur centrum för att besöka stadens symbol, det 66 meter höga järnkorset som restes 2002 till minne av 2 000-årsdagen för införseln av kristendomen i Nordmakedonien. Från toppen har man en fin utsikt över Skopje och områdena omkring, där Alexander den stores rike en gång började.

Dag 2
Skopje – Ohrid. Vinprovning och ruinerna vid Stobi och Heraclea Ca 265km

Efter en trevlig frukost beger vi oss mot Nordmakedoniens största attraktion, Ohridsjön. Längs med vägen besöker vi Stobi, där det finns många stora arkeologiska skatter. I utgrävningarna runt om staden har man funnit keramik från yngre stenåldern, men staden nämns för första gången i de historiska texterna från 217 f.Kr då kung Filip V av Nordmakedonien erövrade staden från Paionien. Senare kom romarna och de olika perioderna avspeglas i de efterlämnade ruinerna. Här syns även resterna från tidigt kristna kyrkor, där en av dem är byggd ovanpå en synagoga från 200-talet, vilket visar på att här även varit en judisk period.

I Stobi besöker vi också en vingård. Nordmakedoniskt vin är på uppgång och här får vi veta mera om de lokala druvsorterna, och naturligtvis får vi också möjlighet att smaka på vinerna. Här äter vi även lunch.

Vi fortsätter nu mot Bitola som är en av Nordmakedoniens äldsta städer och som likt Heraclea grundades på 300-talet f.Kr av kung Filip II av Nordmakedonien – Alexander den stores far. Vi går på en stadsrundvandring till stadens centrum och ser klocktornet, den judiska kyrkogården och stadens basar. Vi har också möjlighet att se ruinerna av den ursprungliga delen av staden som rymmer romerska hus samt en amfiteater. Här finns bland annat några mycket välbevarade mosaikverk på basilikorna. Resan fortsätter härifrån till Ohrid, där hotellet och kvällens middag väntar.

Dag 3
Ohrid. Stadsvandring och båttur på Ohridsjön Ca 15km

Ohrid ligger vid den fagra Ohridsjön, som lockar många besökare och semesterfirare. Sjön är Balkanhalvöns djupaste med upp till 288 meters djup, och de 358 km2 vatten är fördelade mellan Albanien och Nordmakedonien. Både sjön och Ohrids gamla stadsdel intill berget finns representerade på UNESCO:s lista över världens natur- och kulturarv. Med mer än 3 000 år på nacken är staden en av de äldsta på hela Balkan. Legenden säger att Ohrid en gång hade 365 kyrkor, en för varje dag på året, och därför kallades staden för Balkans Jerusalem. I dag är antalet inte riktigt så stort, men fortfarande imponerande!

Vi gör en rundtur till stadens största sevärdheter, bland annat Samuils Fort på toppen av berget, där vi har en fantastisk utsikt över staden och sjön. Precis nedanför fortet finns de arkeologiska utgrävningarna av en tidig, kristen anläggning, centrerad kring S:t Clemensklostret som nu är återuppbyggd. Man menar att flera tusen disciplar utbildades här för att skriva bibelmanuskript i det glagolitiska alfabetet, det äldsta slaviska alfabetet. Vi ser också Sofiakyrkan, som byggdes under det första bulgariska riket, precis efter den officiella övergången till kristendomen omkring år 1 000. Kyrkans inre är vackert utsmyckat med medeltidsfresker, och kyrkan är en så viktig del av det makedoniska kulturarvet att den går att finna på 1000-denarsedeln!

På eftermiddagen åker vi på en kort båttur på Ohridsjön och njuter av den vackra omkringliggande naturen. Härifrån återvänder vi till hotellet, och resten av dagen ägnas åt avkoppling i den trevliga staden vid sjöstranden.

 

Dag 4
Ohrid – Korça, Albanien. St Naumkyrkan, Drilon och gamla stan i Korça Ca 80km

Det är nu dags att säga farväl till Ohrid, och vad är ett mer passande avsked än vid St. Naumkyrkan som ligger vackert beläget vid Ohridsjön. Kyrkan är uppkallad efter missionären Sankt Naum som spelade en central roll i översättningen av bibeln till fornkyrkoslaviska – ett språk som har haft stort inflytande på Östeuropas språk och kultur. Enligt legenden kan man fortfarande höra helgonets hjärta slå om man lägger örat mot hans grav inne i kyrkan. På gårdsplanen utanför kyrkan kan man ha tur och få se de lokala påfåglarna spatsera runt.

Vi korsar gränsen till Albanien och kommer till den lilla staden Drilon, där Albaniens tidigare envåldshärskare Enver Hoxha hade ett av sina många sommarresidens.

Senare på dagen kommer vi fram till Korça som med sina cirka 75 000 invånare är den sjätte största staden i Albanien. Omgiven av den vackra bergskedjan Morava har staden alltid haft mer kontakt med Grekland än med resten av Albanien, och stora delar av befolkningen talar fortfarande grekiska. Vi besöker den trevliga gamla stadsdelen med sina kullerstensgator och den imponerande ortodoxa katedralen, som är en av de största i det religiöst liberala landet. Vi besöker även Albaniens äldsta skola, som idag är omgjort till ett museum.

Dag 5
Korça – Thessaloniki, Grekland. Kungagravarna i Vergina och Pella, Alexander den stores hemstad Ca 340 km

Efter en kort albansk flirt vänder vi blicken mot öst och korsar den grekiska gränsen på eftermiddagen. Första stoppet på den grekiska sidan är Vergina, där Alexander den store blev krönt 336 f.Kr. En stor del av det makedoniska kungasläktet ligger begravt här och vi går på upptäcktsfärd mellan några av de många kungagravarna. Om tiden tillåter tar vi oss en sväng förbi det närliggande museet, där de mest imponerande delarna av gravarna är utställda.

70 kilometer från Vergina hittar vi ännu en viktig stad i Alexander den stores liv, nämligen hans födelsestad Pella. Alexanders uppväxt präglades av hur hans föräldrar avgudade honom, och hans liv i dåtidens huvudstad gjorde inte att den unga mannens självuppfattning förändrades. Vi besöker det imponerande utgrävningsområdet och får en uppfattning om hur livet var för den grek-nordmakedoniska överklassen under Alexander den stores tid.

Vi kommer fram till Thessaloniki senare på eftermiddagen där vi njuter av den välförtjänt middag på vårt hotell.

Dag 6
Thessaloniki. Stadsvandring och tid på egen hand Ca 20km
Galerius triumfbåge

Thessaloniki, beläget längs den Thermaiska bukten, är inte bara den näst största staden i dagens Grekland, utan var även den näst största och en av de rikaste städerna i det osmanska riket. Idag anses Thessaloniki vara Greklands kulturella huvudstad med många festivaler och kulturupplevelser, och stadens universitet är landets största. Thessalonikis historia går omkring 2 300 år tillbaka i tiden, och staden rymmer inte mindre än 15 monument från UNESCO:s lista över världens kulturarv; särskilt tidiga kristna kyrkor och andra bysantinska byggnader utmärker sig.

Vi ser på ett urval av dessa såväl som andra av stadens landmärken – bland annat Galerius triumfbåge, varav omkring en tredjedel finns bevarad. Bågen byggdes av den romerska kejsare Galerius for att markera segern över perserna och fungerade ursprungligen som förbindelseled mellan Rotundan 125 meter bort och Galerius palats som inte längre existerar. Vi ser också Heptapyrgion, borgen på backen som trots sitt namn – ’fästning med 7 torn’ – faktiskt har hela 10, och vi tar också vägen förbi det vita tornet vid hamnpromenaden, som under det osmanska herraväldet var fängelse och del av ett större hamnfort.

Eftermiddagen är avsatt för upplevelser på egen hand, och på kvällen finns det möjlighet att själv hitta en restaurang och prova några av de lokala, grekiska specialiteter.

Dag 7
Thessaloniki – Edirne, Turkiet. Längs med Egeiska havet och stadsvandring i Edirne Ca 430km

I dag går rutten mot nordost till Edirne i Turkiet. Där väntar oss en lång – men intressant – färd där vi passerar vackra landskap och trevliga städer på både den grekiska och turkiska sidan av gränsen. Vi kommer fram på eftermiddagen och får möjlighet att sträcka på benen under en spännande stadsvandring till de största sevärdheterna. Edirnes tidigare namn var Hadrianopolis, efter den romerska kejsare Hadrianus som grundlade staden vid en trakisk by. På vår promenad ser vi den enda återstående resten av den romerska stadsmuren: Makedonska tornet.

Edirne blev sedan huvudstad i det ottomanska riket under åren 1365-1453, innan äran tillföll Konstantinopel (Istanbul). Från den osmanska perioden härstammar några vackra broar över Tunca-floden liksom Semiliye-moskén, som står på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Moskén stod färdig 1575 och den åttakantiga strukturen och stora symmetrin tillskrivs arkitekten Mimar Sinan. Den centrala kupolen mäter över 30 meter i diameter och omges av fyra mindre kupoler och fyra höga minareter. Från början var moskén omgiven av bibliotek, skolor, bad, ett sjukhus, en begravningsplats och soppkök för de fattiga. Mimar Sinan, som var dåtidens stjärnarkitekt, har också ritat stadens berömda turkiska bad – Sokullu Hamami – som fortfarande används.

Vi passerar även ruinerna av en stor synagoga, som står som ett symboliskt monument för stadens tidigare judiska menighet. Synagogan uppfördes efter den stora branden i Edirne i 1905, där stadens 13 synagogor brann ned, och den är byggd med Leopoldstadt-synagogan i Wien som förebild. Precis före första världskriget bodde här omkring 28 000 judar men sedan dess har nästan alla judiska invånare flyttat därifrån, huvudsakligen till Istanbul och Israel. I takt med den minskande menigheten fick synagogan lov att förfalla tills den 1983 stängdes helt och hållet.

Dag 8
Edirne – Istanbul. Ankomst till Istanbul och båttur på Bosporen
Livliga Istanbul

Vi fortsätter vår resa till Istanbul, Turkiets största stad med 13,9 miljoner invånare, och därtill landets ekonomiska, kulturella och historiska hjärta. Istanbul är en kosmopolitisk stad, som både rymmer supermodern storstadsatmosfär och generösa mängder tusen och en natt-stämning från tiden som huvudstad i Bysantinska riket och senare som del av Osmanska riket. Båda de gamla rikena har satt imponerande arkitektoniska fingeravtryck på staden som fullkomligen svämmar över av storslagen historia vart man än vänder blicken.

Vi firar ankomsten till Istanbul med en båttur på Bosporen, en av världens livligast trafikerade vattenvägar. Istanbul breder ut sig på bägge sidorna av Bosporen, som går tvärs igenom och delar upp staden i två kontinenter; den europeiska och den asiatiska. Den europeiska stadsdelen delas dessutom av den långsträckta, fjordliknande Gyllene hornet. Havet är således en integrerad del av staden, och för att få en äkta Istanbul-upplevelse är en båttur på Bosporen-sundet, som förbinder Svarta havet med Marmarasjön, ett måste. På dagens utflykt åker vi därför ut och njuter av den fantastiska upplevelsen av att befinna sig på gränsen mellan Europa och Asien. Vi njuter av den vackra utsikten över staden, vars skyline vittnar om utvecklingen från 1500-talet och framåt, med svävande minareter och höghus sida vid sida.

Dag 9
Istanbul. Stadsrundvandring med Blå moskén, Alexanders den stores sarkofag, Sultanahmet och lokal basar

Vi har en spännande dag framför oss och vi börjar i Sultanahmet, Istanbuls stämningsfulla gamla stadsdel. Här hittar man några av stadens exotiska basarer och mest markanta historiska byggnadsverk.

Vi startar dagen med att ta oss till Sultanahmed-torget där Konstantinopels hippodrom låg. Romarna och bysantinerna använde den bland annat till hästkapplöpningar. Kapplöpningarna var inte bara en sporthändelse men även en unik möjlighet för vanliga människor att samlas på samma plats som kejsaren. Tävlingsdeltagarna sponsrades av olika politiska partier och vadslagningarna gav ofta uttryck för politiska och religiösa rivaliteter. Hippodromen var omkring 450 meter lång och 130 meter bred och kunde rymma omkring 100 000 åskådare. De yttre väggarna med åskådarplatserna finns inte längre kvar, och bara lite av hippodromens mittdel är bevarat. Här kan vi se en kolonn från Apollotemplet i Delfi, samt en egyptisk obelisk byggd till den egyptiska faraon Tuthmosis III och som är ovanligt fascinerande med sina 3 500 år på nacken.

Härifrån fortsätter vi till Blå moskén och dess sex himmelshöga minareter. Moskén är Istanbuls huvudmoské och stadens viktigaste landmärke. Moskén byggdes mellan 1609 och 1616 under den osmanska sultanen Ahmed I. Moskén heter egentligen Sultanahmet Camii men kallas för Blå moskén på grund av de över 20 000 vackra blå kakelplattorna som smyckar moskéns interiör.

I närheten ligger det imponerande Topkapi-palatset och Hagia Sofia, som man om man vill kan besöka imorgon då det finns tid för upplevelser på egen hand. I samma område hittar vi även Istanbuls arkeologiska museum. Här finns många intressanta utställningar, varav en vi verkligen måste se; Alexander den stores sarkofag. Den vackert dekorerande kistan blev utgrävd 1887 i Sidon i nuvarande Libanon. Tyvärr kunde den inte bringa mer klarhet över Alexander den stores öde, något som historikerna än idag tvistar om. De vackra relieferna på kistan går igenom de viktigaste slagen och perioderna i Alexander den stores liv och utgör en passande avslutning på vår resa i den store erövrarens fotspår.

På eftermiddagen fortsätter vi mot området runt den vackra Suleymaniye-moskén, som byggdes av den berömda arkitekten Mimar Sinan, som även stod bakom moskén i Edirne. Suleymaniye är Istanbuls andra största moské. Moskén ligger i en trevlig del av den gamla staden, och vi besöker bland annat den stora Spice marknaden, där lokalbefolkningen handlar och mängden turister är något mindre än i den mer kända Grand Bazaar. Det finns tid att gå runt och botanisera på egen hand innan vi möts igen på kvällen för att äta middag.

 

Dag 10
Istanbul – Stockholm. Upplevelser på egen hand och hemresa
På basar i Istanbul

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Kanske har man lust till ett besök i Topkapi-palatset som var sultanens palats under osmanska riket. Förutom att vara bostad åt sultanen och hans harem var palatset även centrum för osmanska rikets enorma förvaltning och regering. Under storhetstiden fungerade palatset som hem och arbetsplats för 5000 personer och var nästan en stad i staden. Palatskonstruktionen påbörjades 1465 av sultan Mehmet, erövrare av Istanbul. Hans efterträdare på tronen tillförde fler paviljonger och palatsområdet utgör idag hela 70 000 kvadratmeter.

Att besöka Topkapipalatset är som att träda rätt in i historierna från Tusen och en natt och ger en fantastisk inblick i sultanernas extravaganta leverne. En ytterligare bonus är den pampiga utsikten över Bosporen och Gyllene hornet från palatsområdet som ligger på en av Istanbuls sju kullar. Kom ihåg att ta med en sjal för att täcka eventuellt bara axlar!

Har man fortfarande plats kvar i väskan kan man överväga att ta sig till Grand Bazaar, Istanbuls 200 000 kvadratmeter stora övertäckta basar som redan för 500 år sedan var stadens brödmarknad. Basaren är en enda stor labyrint med cirka 5 000 små butiker samt lager, verkstäder, växelkontor, postkontor, tehus och restauranger. På basaren säljs allt från silver till läder, mattor, vattenpipor och antikviteter - tänk på att det inte alltid är billigt! Att handla på turkiska innebär att man bjuder cirka halva priset av utsatt pris. Och så möts man på halva vägen.

På eftermiddagen kör vi till flygplatsen där flyget hem till Sverige väntar på oss.

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 298:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Skopje och Istanbul – Stockholm
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Halvpension (frukost dagligen, lunch dag 1, 2 och 4 samt middag dag 1-5 och 7-8)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6% av resans pris.
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks, beräkna ca 450 kr
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad, valuta och mycket mer:

Grekland: www.albatros.se/resmal/europa/grekland

Albanien: www.albatros.se/resmal/europa/albanien

Turkiet: www.albatros.se/resmal/europa/turkiet

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

19MKRTR01ASE2109