Alla vägar bär till Rom

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet, Peterskyrkan och Colosseum

Njut av livet i Rom – La Città Eterna – under vår härliga storstadssemester i den italienska huvudstaden. Vi besöker Vatikanmuseet med Michelangelos mästerverk i Sixtinska kapellet, Peterskyrkan; den katolska kyrkans nav, förundras över Colosseums historia fylld med allt från gladiatorspel till sjöslag, och lär oss mer om Cicero, Ceasar och självaste kejsare Augustus när vi strosar längs Forum Romanums utnötta gator.  Under våra promenader genom vackra Rom passerar vi Spanska trappan, Fontana di Trevi, Pantheon och Piazza Navona. Dessutom har vi tid att njuta av Rom på egen hand och se, och kanske återse, allt vad staden har att erbjuda.

Vi bor på ett mellanklasshotell nära tågstationen.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Rom. Stadsvandring
Dag 2 Colosseum, Forum Romanum och det klassiska Rom
Dag 3 Vatikanmuseet med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan
Dag 4 Tid på egen hand i Rom eller rundvandring tillsammans med reseledaren
Dag 5 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Ordningsföljden i dagsprogrammet kan variera beroende på vilken avgång man reser. 

Dag 1
Flyg Stockholm – Rom. Stadsvandring
Smaklig måltid

Vi sätter oss på planet och flyger till Rom.  Efter ankomst åker vi till hotellet där vi ska bo de kommande dagarna. Hotellet ligger i närheten av Roms centralstation Termini och med lätt tillgång till Metron som tillsammans med våra fötter ska ta oss runt i staden.

På eftermiddagen sammanstrålar vi med vår reseledare för att redan nu börja utforska Rom. Vi får höra berättelser om akvedukter och vattenförsörjning, om byggnationen av den aurelianska stadsmuren och om påvarnas flykt till Vatikanen. Vi går till Lateranen som var påvarnas bostad ändra fram till 1300-talet, tittar på ”den lilla Peterskyrkan”, Laterankyrkan som är roms domkyrka och det vackra dopkapellet San Giovanni in Fonte. Dessutom sträcker vi på benen och njuter av åsynen av de vackra byggnaderna, historiska lämningarna och inte minst Roms härliga atmosfär. Och givetvis gör vi ett litet stopp på en lokal bar så att den som vill kan ta en kopp kaffe eller kanske något ännu mer stärkande.
 

Dag 2
Colosseum, Forum Romanum och det klassiska Rom
Colosseum

Idag tar vi metron till Colosseum. Här inleder vi dagen med ett besök i den världsberömda arenan som för många är själva symbolen för Rom. Den imponerande teatern byggdes under den flaviska dynastin mellan 72 och 80 f.Kr. och består av över 100 000 m3 av den finaste och vitaste travertinsten från stenbrotten vid Tivoli. Colosseum kunde svälja upp till 70 000 åskådare, som kom för att se striderna mellan gladiatorerna, djurjakterna och inte minst de sällsynta djur som fraktades dit från alla hörn av det enorma romarriket.

Vi besöker Forum Romanum som är Roms viktigaste, arkeologiska utgrävning. Platsen var från och med 600-talet F. Kr. centrum för all politisk, religiös och kommersiell aktivitet i Rom. Här hittar vi talarstolen ”rostra” varifrån Cicero basunerade ut sina berömda tal. Det var även här som de romerska härförarna hyllades när de segerrika återvände hem från strid. Inte minst var det här som Augustus beslutade att alla skulle skattskrivas. Besöket på Forum Romanum är en spännande historisk resa och många av barndomens historielektioner kommer tillbaka till minneskorridorerna.

Härefter passerar vi Capitolium där vi hittar Roms rådhus. Här står den fantastiske ryttarstatyn över Marcus Aurelius. Och det vackra torget är skapat av ingen mindre än Michelangelo.
Innan vi fortsätter våra upplevelser har vi tid att ta en lunchpaus och avnjuta några av de italienska specialiteterna på egen hand.

Vi träffas igen och fortsätter med en liten promenad genom staden. Vi kommer förbi många av de kända torgen och monumenten men även mindre kända detaljer som vi stöter på längs vägen. Vi passerar Spanska trappan, Fontana di Trevi, Montecitorio med parlamentet, Pantheon och Piazza Navona. Självklart har vi även tid att smaka på Roms bästa kaffe i form av en espresso på stående fot på Café Sant’Eustachio, en av stadens välbesökta och populära kaffebarer. 

Middag på egen hand. För de som vill anordnar reseledaren en frivillig middag på en av de närbelägna restaurangerna.

Dag 3
Vatikanmuseet med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan
Peterskyrkan

Idag inleder vi våra upplevelser i Vatikanstaten. Först ger vi oss ut på en intressant rundvandring på Vatikanmuseet som rymmer några av världens mest imponerande konstsamlingar. Påvarna har genom flera århundraden samlat det bästa inom konst och skulpturer. De enorma samlingarna ryms i över 1 000 salar. Vi har naturligtvis valt ut de viktigaste och mest spännande avdelningarna. I målarsamlingen Pinakoteket stöter vi på Rafael, Da Vinci och Michelangelo innan vi fortsätter med samlingen av grekiska och romerska skulpturer där vi ser två mästerverk på Belvederegården: Laokoongruppen och den världsberömda skulpturen Apollo från Belvedere. Vi ska naturligtvis även kika på Sixtinska kapellet som är mest känt för Michelangelos fantastiska utsmyckningar.

Efter Vatikanmuseet har turen kommit till Peterskyrkan, den fantastiska byggnad som katolikerna betraktar som kristendomens absoluta centrum. Kyrkan, som är världens största, uppfördes på just den plats där aposteln Peter enligt traditionen begravdes. Här uppfördes den första Peterskyrkan av kejsar Konstantin år 324.  Kyrkan förföll och plundrades år 846 under saracenernas framfart i Rom och senare igen när påvarna på 1300-talet hade flyttats till Avignon i Frankrike. Det blev påve Julius II som senare valde att uppföra den nya kyrkan över Peters grav. Man inledde själva byggandet år 1506 och grundstenen till en kyrka som skulle överglänsa antikens byggnadsverk med en jättekupol var lagd. Konstnärer som Bramante och Michelangelo var med och skapade detta mästerverk som än idag står som en av världens mest framstående kyrkobyggnader. 

Vid lunchtid beger vi oss till en av Roms härliga restauranger. Här äter vi en god romersk lunch med massor av olika antipati och pasta naturligtvis. Allt sköljs ner med områdets lokala vin. Ingen lär gå hungrig därifrån.

Resten av dagen på egen hand. Den som vill kan passa på att botanisera bland utbudet på den eleganta shoppinggatan Via Condotti eller kanske sätta sig med ett glas vin på det livliga torget Campo dei Fiori.
Kvällens middag intas på egen hand.
 

Dag 4
Tid på egen hand i Rom eller rundvandring tillsammans med reseledaren
Italien är känt för sina goda viner och ostar

Idag finns det tid att utforska Rom på egen hand.  Besök livliga och klassiskt romerska Trastevere som ligger på andra sidan floden eller bege er till antikens svar på Formel-1-banan Circo Massimo där man under antikens dagar anordnade stora hästkapplöpningar. Villa Borghese erbjuder en trevlig oas i solen och Roms många kyrkor och museer väntar med öppna dörrar och portar.

På de många uteserveringarna serveras pasta, risotto, små antipasti och kanske en tallrik grillad bläckfisk. Det råder ingen brist på aktiviteter i Rom.

Reseledaren ger gärna förslag på aktiviteter och arrangerar även en informell rundvandring på förmiddagen eller eftermiddagen.
 

Dag 5
Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av Rom

Efter frukost åker vi till Roms flygplats för att resa hem till igen.

 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Utflykter enligt program
 • Fyra biljetter till metron
 • Boende i delat dubbelrum
 • Italiensk frukost dagligen och en romersk lunch
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Transport i Rom

På den här resan tar vi oss fram till fots och med tunnelbanan. Det är ett smidigt sätt att färdas och vi slipper trafikkaoset som kan uppstå ovan jord.

Dagsprorgrammet

Ordningsföljden i dagsprogrammet kan variera, beroende på när vi får biljetter till Colosseum och Peterskyrkan. Innehållet påverkas inte av detta. 

 

 

Hotell

På den här resan bor vi på Hotel Portamaggiore, ett nyrenoverat mellanklasshotell i området som ligger mellan Roms centralstation och Laterankyrkan. Från hotellet har vi cirka 650 meter till närmaste metrostation som är Manzoni.

Hotellet ligger vid Porta Praenestina, den östra stadsporten i roms aurelianska stadsmur från 300-talet. Precis framför hotellet ligger Kejsar Claudius triumfbåge från år 52 och vi ser två av de antika akvedukterna som under flera tusen år försåg Rom med vatten.

Hotellet har en bar och trevliga gemensamma ytor. Rummen håller en vanlig romersk standard och har allt ett hotellrum ska ha. Frukosten är väldigt italiensk och om vi berättar att den inte direkt utgör dagens kulinariska höjdpunkt så har vi inte lovat för mycket. Det går däremot att få tag på kaffe, bröd, marmelad och liknande.

Bagagebestämmelser på flyget

Man får checka in 1 bagage per person. Max. 20 kg + handbagage (max 8 kg, max mått 115 cm totalt (50 cm x 40 cm x 25 cm).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En mycket intressant och härlig resa Resan var mycket intressant och trevlig. Vår reseledare var mkt erfaren och kunnig. Gruppen var dock lite för stor, 41prrs, för att det skulle ha varit optimalt Hotellet var både och. Vårt rum var sunkigt och lyhört. Mkt oväsen tidigt på mornarna, toan tjöt efter spolning, duschen var en stråle rakt ner inte kul. Frukosten och baren var toppen däremot.
Date published: 2019-05-12
Rated 4 out of 5 by from En upplevelsefull och lärorik resa och prisvärd Rom på 4 dagar ger naturligtvis mersmak. Vi fick se mycket under dessa dagar av det antika Rom, Man måste vara beredd på att gå raskt och klara sig utan pauser.Underbara guider lotsade igenom oss på Capiloleum , Forum Romanum och Vatikanen. Detta vill man inte missa.
Date published: 2019-05-12
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa i storstadsmiljö En intressant resa med en utomordentlig guide. Ett stort + var att vi fick ”busskort” så vi kunde resa fritt på buss, spårvagn o tunnelbana.
Date published: 2019-05-11
Rated 3 out of 5 by from För låg standard på Hotellet Guiderna var utomordentligt duktiga. Inget att klaga på där. Hotellet kunde varit 4 stjärnigt. Skräpigt område
Date published: 2019-05-10
Rated 4 out of 5 by from Grundförutsättningarna uppfyllda Resan var praktisk på så sätt att alla de ”stora” sevärdheterna fanns med.
Date published: 2019-05-12
Rated 5 out of 5 by from Rom Konditionskrävande. Intressant. Kunniga guider.
Date published: 2019-05-10
 • y_2020, m_3, d_31, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_6
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR50, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ITRTR50ASE