Australien och Nya Zeeland – kryssning, kultur och natur

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En sann odyssé down under till Sydney, Ayers Rock och maoriernas vackra hemland

Följ med till andra sidan jorden på en enastående kombination av exklusiv kryssning och klassisk rundresa. Här ligger Australiens och Nya Zeelands höjdpunkter och hägrar: Sydney, Ayers Rock, Blue Mountains, Dusky Sound, Fiordland Nationalpark, Auckland och Wellington. I Nya Zeeland går vi i upptäcktsresanden James Cooks fotspår och lägger till i den vackra bukten Bay of Islands, vi utforskar maoriernas enastående kultur, kryssar genom det vackra fjordlandskapet vid Milford Sound och häpnar över den makalösa naturen.
 
Vi kryssar bekvämt med Norwegian Jewel och ombord smälter vi alla intryck, njuter av livet, och som pricken över i:et ingår både drycker och dricks ombord!
Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Australisk dollar, Nyzeeländsk dollar

Dagsprogram
Dag 1–2 Avresa till Sydney
Dag 3 Ankomst till Sydney. Rundvandring med reseledaren och tid för avkoppling
Dag 4 Stadsrundtur i Sydney, båttur i hamnen och Operahuset
Dag 5 Sydney – flyg till Ayers Rock. Middag och solnedgång
Dag 6 Uluru i soluppgång och aboriginernas kultur
Dag 7 Flyg till Sydney och kväll på egen hand
Dag 8 Sydney. Utflykt till Blue Mountains och naturparken Featherdale
Dag 9 Sydney. Dag på egen hand
Dag 10 Incheckning på kryssningsfartyget och avfärd mot Nya Zeeland
Dag 11–12 Till havs
Dag 13 Fiordland nationalpark: Milford Sound, Doubtful Sound och Dusky Sound
Dag 14 Dunedin. Möjlighet för utflykt till albatross-koloni och Lanarch Castle
Dag 15 Akaroa. Möjlighet för utflykt till Christchurch, inkl. Internationella Antarktiscentret
Dag 16 Picton. Tid på egen hand
Dag 17 Wellington. Möjlighet för stadsrundtur inkl. den botaniska trädgården
Dag 18 Napier. Art Deco-arkitektur och härlig stämning
Dag 19–20 Tauranga. Möjlighet för utflykt till Rotorua med maorikultur och gejsrar
Dag 20 Bay of Islands. Avkoppling i den vackra bukten
Dag 21 Auckland. Möjlighet för stadsrundtur med Auckland Museum, maori-dans, Bastion Point och Sky Tower
Dag 22–23 Till havs mot Australien
Dag 24 Sydney och hemresa
Dag 25 Hemkomst

Norwegian Jewel

Norwegian Jewel är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines fartyg med plats för mer än 2 400 passagerare.

Norwegian Jewel är ett av rederiet Norwegian Cruise Lines kryssningsfartyg med gott om utrymme, stort utbud och spännande utflykter som kan köpas till ombord. Med plats för över 2 400 gäster och med 15 däck hör fartyget till den större medelklassen bland kryssningsfartyg. Ombord hittar du mer än 10 olika matställen (bland annat finare restauranger mot ett extratillägg) samt klubbar, barer, spa och ett stort poolområde. Fartyget åkte på sin första kryssningsresa 2005 och blev totalrenoverat 2017. 

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1–2
Avresa till Sydney
Vi flyger från Stockholm med kurs mot Sydney.
Dag 3
Ankomst till Sydney. Rundvandring med reseledaren och tid för avkoppling
Vi landar i Sydney på morgonen och tar bussen till vårt hotell. Här äter vi frukost och kan koppla av under resten av dagen. Den som vill kan följa med reseledaren ut på en liten promenad.
Dag 4
Stadsrundtur i Sydney, båttur i hamnen och Operahuset
Operahuset i Sydney är ritat av den danska arkitekten Jørn Utzon

Efter den avkopplande dagen igår ger vi oss ut på upptäcktsfärd i Sydney på en hamnkryssning. Samtidigt som vi glider fram genom vattnet äter vi lunch ombord på båten.

När vi har ätit färdigt har det blivit dags att stiga i land och uppleva Sydneys kanske största sevärdhet: Operahuset, som ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon. Med sina karaktäristiska vita takvalv liknar Operahuset ett skepp för fulla segel, och symboliserar på så vis livet i Sydney som i stor utsträckning utgår från den stora, naturliga hamnen. Nära Operahuset ligger ett annat av Australiens berömda byggnadsverk, nämligen den enorma stålbron Sydney Harbour Bridge som på ett elegant sätt förbinder stadens södra och norra delar.

Efter en rundvisning av Operahuset, som sedan det invigdes 1973 har bildat ramen kring några av landets största musik- och teaterevenemang, är det dags för en stadsrundtur i buss, där vi bland annat kommer förbi stadens finanskvarter som ligger som en enklav av hypermoderna höghus helt nere vid vattnet på Sydney Harbour Bridges högra sida.

Vi går också på upptäcktsfärd i det trevliga ”The Rocks" som är Sydneys äldsta stadsdel och som ligger alldeles nere vid foten av Sydney Harbour Bridge. När den första gruppen engelska straffångar kom till Australien år 1788 var det just här i The Rocks som de första husen uppfördes. Området är därför av stor historisk betydelse, inte bara för Sydney utan för hela Australien.

Australien har över 10 000 stränder och en av de mest berömda är Sydneys Bondi Beach som vi också ser under dagens rundtur. Här flockas Sydneys invånare för att simma, surfa, sola och - inte minst - se på folk!
Efter en spännande dag disponeras kvällen som man själv önskar.

Dag 5
Sydney – flyg till Ayers Rock. Middag och solnedgång
Aborginernas heliga och imponerande Ayers Rock

Av alla Australiens storslagna naturupplevelser är det framförallt en av dem som är i en helt egen liga – Ayers Rock, eller Uluru, som aboriginerna kallar den. Denna gigantiska sten ligger i hjärtat av Australien i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som är med på UNESCO:s lista över världsnaturarv. Under åren har Ayers Rock och operahuset i Sydney blivit till Australiens främsta symboler.

Ayers Rock är 348 meter hög, 2,4 kilometer lång, cirka nio kilometer i omkrets och den går 3,5 kilometer ner i underjorden. Ayers Rock kallas ofta världens största monolit, vilket den nästan också är. Endast Mount Augustus i västra Australien överträffar Ayers Rock i storlek. Området är heligt för aboriginerna och det finns platser som inte får beträdas eller fotograferas, så kom ihåg att visa hänsyn.

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen i Sydney och flyger härifrån till Ayers Rocks flygplats. På eftermiddagen beger vi oss till nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som ligger på en högslätt cirka 600 meter över havsytan. Nationalparken ägs av aboriginerna och är hemvist för både Ayers Rock (Uluru) och Kata Tjuta, även känt som ”The Olgas”, som är vår nästa anhalt. Här tar vi in synen av de 36 majestätiska röda klippformationerna som tronar mitt ute i det platta landskapet. Kata Tjuta betyder “många huvuden”, och platsen är precis som Ayers Rock helig för aboriginerna.

Från Kata Tjuta fortsätter vi cirka 40 kilometer mot Ayers Rock. Vårt besök här är planerat så att vi kan uppleva det storslagna rödskimrande färgspel som uppstår under solnedgång. Vi upplever solnedgången från den prisvinnande restaurangen Sounds of Silence, som dukar upp till middag med australiska delikatesser under bar himmel, mitt ute i det australiska landskapet. Härifrån har vi första parkett till solnedgångsscenariot. När mörkret har fallit över Ayers Rock framträder världens kanske klaraste stjärnhimmel som vi kan njuta av i fulla drag.

Dag 6
Uluru i soluppgång och aboriginernas kultur
Aboriginernas väggmålningar

Vi går upp tidigt för att njuta av synen när solens första strålar når Ayers Rock. Morgonens färgspel är minst lika intensivt som gårkvällens. Vi tar oss till foten av den 348 möh höga klippan för att upptäcka den närmare. Vi går förbi några av de fascinerande hällristningar som aboriginerna gjort på Ayers Rock och besöker parkens kulturcenter där vi lär oss mer om aboriginernas konst och har möjlighet att köpa fina souvenirer.

Eftermiddagen och kvällen disponeras som man själv önskar.

Dag 7
Flyg till Sydney och kväll på egen hand

Under förmiddagen tar vi oss till flygplatsen och flyger tillbaka till Sydney där vi landar under sen eftermiddag. På kvällen finns det möjlighet att gå på upptäcksfärd på egen hand. Kanske har du lust att besöka Sydney Harbour Bridge och Sydney Opera House?

Dag 8
Sydney. Utflykt till Blue Mountains och naturparken Featherdale
Blue Mountains, cirka 110 kilometer väst om Sydney
Idag besöker vi Blue Mountains, som ligger ca 110 km väster om Sydney. Sandstensbergen har fått sitt namn av det sken som uppstår när solens strålar bryts i de många eukalyptusträdens små oljedroppar. Med sina djupa raviner och vattenfall har det vackra området tagit på plats på UNESCO:s lista över världsnaturarv.
 
På utflykten besöker vi också Featherdale Wildlife Park, ett åtta hektar stort bushområde omgjort till djurpark. Här finns världens största bestånd av australiska djurarter (mer än 330!), bestående av bland annat känguru, koala, vombat och emu.
Dag 9
Sydney. Dag på egen hand

Idag har du möjlighet att bege dig ut på egna äventyr och uppleva mer av Sydney. Kanske vill du tillbringa dagen på en av stadens många stränder eller utforska den gamla stadsdelen The Rocks närmare. Är du i området finns det även möjlighet att till fots ta sig över Harbour Bridge! Med lite fotostopp och småpauser rör det sig om en promenad på omkring 30 minuter.

Är det istället konst som lockar erbjuder Sydney Museum of Contemporary Art både australisk och internationell konst, och för den som vill ut i naturen är den botaniska trädgården Royal Botanic Garden ett bra val. Härifrån har du dessutom utsikt över både Operahuset och hamnen. Och när hungern faller på – ja då är all världens kök endast ett stenkast bort.

Dag 10
Incheckning på kryssningsfartyget och avfärd mot Nya Zeeland Avresa kl. 18.00
Sent på eftermiddagen har det blivit dags för oss att säga farväl till Sydney och gå ombord på vårt fantastiska kryssningsfartyg. När vi har checkat in kan vi gå på upptäcktsfärd på vårt flytande hotell och njuta av vår första middag ombord under kvällen.
Dag 11–12
Till havs

Idag fortsätter vi över havet mot Nya Zeeland! Passa på att njuta av vårt härliga kryssningsfartyg. Här finns massor att göra: Läs en god bok på soldäck, besök kasinot, njut av den läckra maten och den goda servicen eller delta i någon av de spännande aktiviteter som föregår ombord. På kvällen kan du besöka teatern och uppleva en av fartygets imponerande shower.

Dag 13
Fiordland nationalpark: Milford Sound, Doubtful Sound och Dusky Sound Ingen landstigning

Nu har vi kommit fram till Nya Zeeland och vi börjar med en hel dag i den världsberömda Fiordland Nationalpark. Från däck har man första parkett och vi rekommenderar därför att man tar på sig en vind- och vattentät jacka och upplever den vackra skärgården härifrån. Fiordland nationalpark bjuder på några av landets mest spektakulära naturscener med taggiga klippor, djupa fjordar, breda sund och sjöar.

Milford Sound och Doubtful Sound är de mest kända fjordarna. Granittoppar speglar sig i vattnet och höga, branta klippor störtar lodrätt ner i det stilla vattnet, som här och där piskas upp av vattenfall som dundrar ner över klipporna. Vi färdas i det vackra Fiordland-området fram till tidigt på kvällen då vi sätter kursen mot Dunedin.

Dag 14
Dunedin. Möjlighet för utflykt till albatross-koloni och Lanarch Castle Ankomst kl. 09:00, avresa kl. 19:00

På morgonen lägger vi till vid kajen i Port Chalmers, Dunedins hamn vid Sydöns sydöstliga hörn. Stadsnamnet Dunedin är det gamla keltiska namnet för Edinburgh, och staden grundades av skottarna i mitten av 1800-talet. När det på 1860-talet gjordes guldfynd i Sydöns bergområden utlöstes en regelrätt guldfeber. Detta blev startskottet för en ljusare framtid för Dunedin som i många år framöver var Nya Zeelands rikaste stad. Landets första universitet grundades också i Dunedin. Hamnen blev senare ekonomiskt centrum för valfångst och transport och än idag är staden med de cirka 120 000 invånarna mycket produktiv.

Om du har köpt till utflyktspaketet innehåller dagens program en heldagsutflykt till Dunedin och dess omgivningar. Vi börjar utflykten vid Taiaroa Head, på Otago-halvöns spets där vi ska uppleva något helt unikt – nämligen världens enda fastlandskoloni av kungsalbatrossar! Vi har utsikt över kolonin från Royal Albatros Centre, och härifrån njuter vi av synen av de majestätiska fåglarna som kan få ett vingspann på upp till tre meter. Kungsalbatrossarna är graciösa glidflygare som kan hålla sig i luften i timmar med nästan helt orörliga vingar.

Efter vårt möte med kungsalbatrossen tar vi oss till Nya Zeelands enda borg, Larnach Castle, som tronar på halvöns högsta punkt. Borgen stod färdig 1871 och byggherre var den lokale köpmannen och politikern William Larnach. Vi går på upptäcktsfärd i borgens inre och tar en promenad i den vackra trädgården som har en strålande utsikt över hela halvön, innan vi tar oss tillbaka till kryssningsfartyget.
(Utflykten är inte inkluderad i resans pris. Utflyktspaketet kan köpas till separat. Se mer under "Prisinformation".)

Dag 15
Akaroa. Möjlighet för utflykt till Christchurch, inkl. Internationella Antarktiscentret Ankomst kl. 08:00, avresa kl. 17:00

Nu har vi nått Akaroa, och dagens Albatrosutflykt är ett spännande besök i Christchurch. Staden är med sina 350 000 invånare Sydöns största stad. Lyttelton har dock sin helt egna historia.

Sedan 1950-talet har Christchurch varit centrum för Operation Big Freeze, och amerikanska flygplan och skepp använder staden som mellanstation i samband med expeditioner till Antarktis. Stadens band till Antarktis sträcker sig dock betydligt längre tillbaka i tiden; bland annat använde den engelske upptäcktsresanden Robert Falcon Scott och polarforskaren Ernest Shackleton hamnen i Lyttleton i förbindelse med sina expeditioner till Antarktis.

Under vår utflykt besöker vi bland annat Internationella Antarktiscentret och Botaniska trädgården. Vi stannar även till vid Christchurch’s shopping imperium The Tannery där det finns möjlighet att avnjuta en god kopp kaffe, kika närmare på den vackra arkitekturen eller äta lunch.

(Utflykten i Christchurch är inte inkluderad i resans pris. Utflyktspaketet kan köpas till separat. Se mer under "Prisinformation".)

Dag 16
Picton. Tid på egen hand Ankomst kl. 08:00, avresa kl. 17:00
Idag lägger vi till i den vackert belägna hamnstaden Picton, som ligger skyddat av grönklädda klippsidor. Härifrån går färjorna till Wellington på Nordön – en båttur på omkring 3 timmar genom Cooksundet som räknas som en av världens vackraste segelturer. Picton tillger i Marlboroughregionen – en av landets största och bästa vinområden. Här i det kyliga klimatet är den gröna sauvignon blanc en av de viktigaste druvorna, och den nyazeeländska varianten anses av många som en av världens bästa.

Dagen disponeras som man själv önskar. Du kan t ex. njuta av en kaffe på ett mysigt café, strosa längs strandpromenaden, ta dig ut i den vackra naturen på en promenad eller besöka någon av byns sevärdheter – t ex. EcoWorld Aquarium, som först och främst är ett rehabiliteringscenter för det lokala djurlivet, men även är öppet för besökare. Här kan du t ex. se flertalet olika sköldpaddor och den blåskimrande dvärgpingvinen. Dessutom kan du möta bryggödlan tuatara - det enda levande släktet av bryggödlan vars art-familj funnits i över 200 miljoner år; Tiliqua, även kalla blåtungeskinken efter sin karaktäristiska blå tunga; och den färgrika kakariki, en endemisk parakit. Självklart är reseledaren behjälplig med fler tips på hur du kan tillbringa dagen.
 
Dag 17
Wellington. Möjlighet för stadsrundtur inkl. den botaniska trädgården Ankomst kl. 07:00, avresa kl. 19:00

Nu har vi kommit fram till Nordön och vi lägger till i Wellington på öns sydspets.

Wellington har en lång och brokig historia. Maorierna, Nya Zeelands urbefolkning, kom hit från Polynesien under 1300-talet och längs Wellingtons sydkust har man hittat några av landets äldsta maori-bosättningar (ca 650 år gamla). Stadens ursprungliga namn var på maori-språk Te Whanga Nui a Tara och det var de europeiska bosättarna som landsteg här med skeppet Aurora som gav staden dess nuvarande namn.
1865 valdes Wellington till Nya Zeelands huvudstad för att skapa en knytpunkt mellan Nord- och Sydön. Stadens läge vid James Cook-sundet har gett staden öknamnet Windy Wellington, då det ofta blåser friskt över staden. Detta har dock inte avskräckt folk från att bosätta sig här, för staden ligger också i grönskande omgivningar, inramad av vackra bukter. Längs bergssidorna runt staden ligger fina villor med en fantastisk utsikt över staden och James Cook-sundet.

Wellington är huvudsäte för New Zeelands växande filmindustri och en del av filmtriologin ”Sagan om Ringen” spelades in kring staden.

På vår stadsrundtur tar vi gondolbanan upp till Wellingtons botaniska trädgård som är vackert belägen på toppen av en kulle. Här ska vi bland annat se rosenträdgården Lady Norwood Rose Garden där över 1 200 olika rosarter frodas.

Vi ska också besöka Nya Zeelands karaktäristiska, runda parlamentsbyggnad där vi får en guidad rundvisning. Och vi får en levande inblick i landets historia och den traditionella maori-kulturen på Nya Zeelands nya nationalmuseum, Te Papa.

(Utflykten i Dunedin är inte inkluderad i resans pris. Utflyktspaketet kan köpas till separat. Se mer under ”Prisinformation".

Dag 18
Napier. Art Deco-arkitektur och härlig stämning Ankomst kl. 08:00, avresa kl. 15:00
Vi ankommer till den lugna och trevliga staden Napier på morgonen. Staden som ödelades av en jordbävning 1931 blev återuppbyggd i den Art Deco-stil som var populär under 20- och 30-talet. Det är därför de rena geometriska linjerna och neonfärgera som idag kännetäcknar staden. Napier kan dessutom stoltsera med flest soltimmar per år i landet, vilket även gjort området till ett viktigt vinområde.
 
Idag kan du följa med på fartygets utflykter (bokas och betalas ombord på fartyget), eller tilbringa dagen på egen hand.
Dag 19–20
Tauranga. Möjlighet för utflykt till Rotorua med maorikultur och gejsrar Ankomst kl. 07:00, avresa kl. 17:00
Skeppet har nu nått fram till Bay of Plenty-området och Tauranga, som idag hyser en av landets viktigaste exporthamnar - ett hektiskt område som ligger vid Maunganui-berget, en av maoriernas mest heliga platser.

Från Tauranga åker vi vidare in i landet mot ett av de viktigaste områdena för maori-kulturen på Nordön, nämligen staden Rotorua. Här bubblar och sjuder underjorden med gejsrar, kokande gyttja och svavelhaltiga källor. Bay of Plenty-området har alltid spelat en viktig roll i maoriernas historia då det var just här som de första maorierna slog sig ned. Bay of Plenty har också varit skådeplats för många av de krig och slag som utspelades mellan maorierna och de europeiska nybyggarna. Färden hit går genom otroligt vackra landskap med berg och gröna urskogar.

Strax norr om Rotorua får vi en inblick i Nya Zeelands viktigaste sysselsättning, nämligen fårhållning, på lantbrukscentret Agrodome. Här får vi bland annat se på när ett får blir klippt - en rutinerad fårklippare kan göra det på nolltid!

Vi fortätter till det geotermiska området Te Puia, där vi bland annat ska se Nya Zeelands mest kraftfulla gejser. Det kan dock inte garanteras att vi får se ett av gejserns berömda utbrott - som inträffar i intervaller på mellan 20 minuter och upp till två timmar. Förutom gejsern består landskapet av flera varma källor, gyttjepölar, färgstrålande avlagringar och grönska. Vi lär oss mer om maoriernas unika kultur när vi bland annat ser en kopia av en traditionell maoriby och besöker det lokala institut där unga maorier lär sig det traditionella träsnideriet.

Sedan ska vi ta en tur med linbanan Skyline Gondola upp till restaurangen Skyline där en härlig lunchbuffé och en fantastisk utsikt väntar på oss.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan köpas till separat. Se mer under "Prisinformation".)
 
Dag 20
Bay of Islands. Avkoppling i den vackra bukten Ankomst kl. 08:00, avresa kl. 17:00

Vi ankommer till den vackra bukten med de många öarna, Bay of Islands, på morgonen. Med sina många frodiga öar, härliga stränder och sitt klara vatten är området en populär destination bland de som ägnar sig åt vattensport. Platsen har fått sitt namn av den berömde upptäcktsresande James Cook som 1769 kastade ankar i bukten under sin första expedition med fartyget Endeavour, och det var också här några av de första européerna slog sig ned, vilket man kan se i den romantiska lilla staden Russel, som var Nya Zeelands första huvudstad.

Bay of Islands är en av Nya Zeelands bästa maritima nationalparker och på de 144 öarna och i vattnet runt omkring finns ett rikt djurliv med delfiner, färggranna fiskar och otaliga fågelarter, bland annat nationalfågeln; den vinglösa kivin. Ön är också känd för ett mycket ovanligt fenomen - glow worms, som lyser upp grottorna med sitt blågröna ljus. Men man måste vara försiktig, minsta ljud kan vara tillräckligt för att de ska försvinna i mörkret.

Bay of Islands är även hem till de enorma Kauriträden som kan bli över 3000 år gamla. Tidigare användes de imponerande Kauriträden i stor utsträckning för produktion av skeppsmaster då deras långa, raka stammar var ett naturligt val för ändamålet.

Du kan följa med på fartygets utflykter (bokas och betalas ombord på fartyget), eller tilbringa dagen på egen hand.
 

Dag 21
Auckland. Möjlighet för stadsrundtur med Auckland Museum, maori-dans, Bastion Point och Sky Tower Ankomst kl. 07:00, avresa kl. 14:00
Dagens utflyktsmöjlighet är en stadsrundtur i Auckland, där vi besöker Bastion Point – med fantastisk utsikt över Auckland och hamnen, det populära strandområdet Mission Bay och förorten Parnell som erbjuder fantastiska shoppingmöjligheter. Vi beger oss därefter till Auckland Museum där vi får en bra introduktion till Nya Zeelands unika geografi, flora, fauna och historia. Museet har även en dyrbar samling av maori- och stillahavsskatter och vi får en varm, levande och underhållande glimt av maorikulturen genom en presentation som kulminerar i den kända dansen haka.
 
Efter vårt museumbesök tar vi oss till Aucklands landmärke Sky Tower. Från 52:a våningen, 328 meter upp har vi en panoramautsikt över staden, Haurakibukten och Manukau Harbor.
 
Efter museumsbesøget tager vi til Turen afsluttes ved byens vartegn, det 328 meter høje Sky Tower, hvor vi fra 52. etage kan nyde en 360 graders panoramaudsigt over byen, Hauraki-bugten og Manukau Harbour.

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Utflyktspaketet kan köpas till separat. Se mer under ”Prisinformation".)
Dag 22–23
Till havs mot Australien
Efter fantastiska upplevelser i Nya Zeeland slappnar vi av och njuter av de många bekvämligheter som vårt kryssningsfartyg erbjuder. Och det finns gott om möjligheter: Koppla av, besöka kasinot, njuta av mat och god service, imponeras av de shower som visas i teatern, eller delta i några av de många aktiviteter som sker ombord.
Dag 24
Sydney och hemresa Ankomst kl. 07:00
Vi anländer till Sydney tidigt på morgonen och efter frukost på kryssningsfartyget checkar vi ut och tar oss in till centrum där det finns tid att strosa omkring och äta en lunch innan vi tar oss ut till flygplatsen för vår hemresa.
Dag 25
Hemkomst

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
Tillägg för insides enkelhytt kat. IF: 31 998 kr
Tillägg för utsides enkelhytt kat. OC: 40 898 kr
Tillägg för utsides enkelhytt m. balkong kat. BC: 48 898 kr
Tillägg för uppgradering av hytt

Utsides hytt (kat. OC): 4 298 kr per person
Utsides hytt med balkong (kat. BC ): 8 298 kr  per person

Priset inkluderar
 • Skandinavisktalande reseledare
 • Flyg Stockholm – Sydney tur och returmed mellanlandning
 • 2 inrikesflygningar i Australien
 • Utflykter och boende på hotell i delat dubbelrum i Australien dag 3-10
 • Frukost dagligen i Australien
 • Informationsmöten och föredrag av reseledaren under kryssningen
 • 14 dagars kryssning med Norwegian Jewel i delad insides dubbelhytt
 • Dricks på kryssningen
 • Premium All Inclusive dryckespaket på kryssningsfartyget
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Wi-Fi ombord på kryssningsfartyget (60 min per person)
 • Visum till Australien
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssförsäkring 6% av resans pris.
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum/-hytt samt utsides hytt och balkonghytt
 • Utflyktspaket (6 998 kr. Ska beställas hemifrån senaste 45 dagar före avresa)
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Eventuella måltider och drycker på land
 • Dricks till lokala chaufförer, guider samt städerska på hotellet (räkna med ca AUD 20 totalt. Gäster med utflyktspaket bör räkna med ca NZD 30 extra)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
NCL – Premium All Inclusive koncept
 • Drycker (brett urval av vin i glas, öl, cocktails, sprit, juice och läsk)**
 • Specialkaffe från Lavazza i samband med måltider (utvalda sorter)
 • Vattenflaska dagligen (1 per person och dag, levereras till hytten)
 • Dricks inkluderat (både för kryssningen samt inkluderade tjänster)
*För gäster under 21 år inkluderar paketet ej alkoholhaltiga drycker.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hytterna

Det finns olika hyttkategorier från trevliga, rymliga insides-hytter till magnifika sviter med privata balkonger. Gemensamt för alla är dock att de naturligtvis har egen dusch och toalett med tillräckliga utrymmen, sittplatser, enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom är alla hytter utrustade med hårtork. Om du vill boka en svit ber vi dig kontakta Albatros Travel för bokning samt prisuppgift.

Hyttkategori IF
Insides hytt på däck 4 med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna har aircondition, hårtork och naturligtvis dusch och toalett.
 
Hyttkategori OC
Utsides hytt med fönster på däck 5 med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna har aircondition, hårtork och naturligtvis dusch och toalett.
 
Hyttkategori BC
Utsides hytt med egen balkong på däck 8 med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna har aircondition, hårtork och naturligtvis dusch och toalett.

Packningslista

 • Mindre ryggsäck eller väska för utflykter
 • Sommarkläder
 • Tröja / lätt vindjacka
 • Regnjacka
 • Bra vandringsskor/sportskor
 • Badkläder (handduk ej nödvändig)
 • Solkräm med hög faktor, solhatt och solglasögon
Det finns handdukar på alla ställen vi övernattar, men om du vill bada i naturen längs vägen är det en bra idé att även ta med handduk.

 

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, drickstraditioner och undersöka om du bör ordna med visum eller vaccinationer? Läs då mer på följande sidor:

Australien: https://www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/australien 
Nya Zeeland: https://www.albatros.se/resmal/australien-och-stilla-havet/nya-zeeland

Handen på hjärtat

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende av väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Om Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line är ett 3-stjärnigt rederi, där komfort och service kan sammanliknas med ett hotell i samma kategori. Har man tidigare kryssat med t ex. Celebrity Cruises kan därför servicenivå och utbud skilja sig åt.

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen.

Mellanlanding


På denna resa är det mellanlanding i London samt en teknisk mellanlanding i Singapore på både ut- och hemresa. 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

AUROC07ASE