Australien och Nya Zeeland – kryssning, natur och kultur

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En sann odyssé down under till Sydney, Ayers Rock och maoriernas hemland.

Följ med ”Down Under” och upptäck Australien och Nya Zeeland med Albatros på en enastående kombination av exklusiv kryssning och klassisk rundresa. Vi upplever höjdpunkter så som solnedgången över Ayers Rock och Blue Mountains som är med på Unesco:s lista över världsarv. Vi lär oss mer om maoriernas spännande kultur och ser de storslagna vulkaner i Auckland. I Sydney får vi uppleva storstadpulsen och besöker fantastiska Operahuset och Sydney Harbour Bridge. 

Vi får vackra naturupplevelser i Fiordland nationalpark och får även under resans gång chansen att se djur så som albatrosser, koalor och kängurus. 

Ombord på Celebrity Solstice njuter vi av det lyxiga livet på ett kryssningsfartyg i särklass – här finns allt du kan tänka dig! 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Dansk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Australske dollars, newzealandske dollars

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Sydney med flyg från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Sydney, incheckning på hotell och promenad med reseledaren
Dag 3 Sydney, Australien. Rundtur, båttur i hamnen och Operahuset
Dag 4 Sydney – flyg till Ayers Rock. Middag och solnedgång
Dag 5 Ayers Rock (Kata Tjuta), Australien. Uluru vid soluppgången och Aboriginernas kultur. Med buss till Alice Springs
Dag 6 Alice Springs. Rundtur och flyg till Sydney.
Dag 7 Sydney, Australien. Heldagsutflykt till Blue Mountains 
Dag 8 Sydney, Australien. Incheckning på skeppet
Dag 9–10 Till havs
Dag 11–12 Till havs
Dag 11 Fiordland nationalpark: Milford Sound, Doubtful Sound och Dusky Sound, Nya Zeeland
Dag 12 Dunedin. Möjlighet till rundtur och utflykt till Otago-halvön
Dag 13 Christchirch. Nya Zeeland. Möjlighet for utflykt till Christchurch, inkl. Internationella Antarktiscentret
Dag 14 Wellington, Nya Zeeland. Rundtur med reseledaren inklusive den botaniska trädgården
Dag 16 Tauranga. Möjlighet för utflykt till Rotorua med maorikultur och gejsrar
Dag 17 Auckland, Nya Zeeland. Kort rundtur och hemresa 
Dag 18 Ankomst till Stockholm

Celebrity Solstice

Celebrity Solstice är ett av rederiet Celebrity Cruises stora fartyg med plats till nästan 3 000 passagerare. Fartyget är fullt av fantastiska upplevelser och här kommer du inte att ha en tråkig stund. Vad sägs om ett uppfriskande dopp i poolen, en avkopplande behandling i spaet eller en kanske ett besök i fitnesscenteret? Du kan även njuta av en god middag från ett av fartygets restauranger, uppleva en show eller smutta på en drink och se de vackra blå omgivningarna glida förbi.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
63 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Sydney med flyg från Stockholm

Vi flyger från Stockholm med kurs mot Sydney.

Dag 2
Ankomst till Sydney, incheckning på hotell och promenad med reseledaren
Operahuset i Sydney är ritat av en dansk arkitekt

Vi landar i Sydney på morgonen och tar bussen till vårt hotell. Här äter vi frukost och kan koppla av under resten av dagen. Den som vill kan följa med reseledaren ut på en liten promenad. 

Dag 3
Sydney, Australien. Rundtur, båttur i hamnen och Operahuset
Området The Rock i Sydney

Efter den avkopplande dagen i går ger vi oss ut på upptäcktsfärd i Sydney. Vi börjar med att besöka det trevliga ”The Rocks" som är Sydneys äldsta stadsdel och som ligger nere vid foten av Sydney Harbour Bridge. När den första gruppen engelska straffångar kom till Australien år 1788 var det just här, i The Rocks som de första husen uppfördes. Området är därför av stor historisk betydelse, inte bara för Sydney utan för hela Australien.
Australien har över 10 000 stränder och en av de mest berömda är Sydneys Bondi Beach som vi också ser under dagens rundtur. Här flockas Sydneys invånare för att simma, surfa, sola och - inte minst - se på folk! Efter en spännande dag har du resten av kvällen på egen hand. 

Vi ska också uppleva staden från vattnet med en hamnkryssning. Samtidigt som vi glider fram äter vi lunch ombord på båten. När vi har ätit färdigt har det blivit dags att stiga i land och uppleva Sydneys kanske största sevärdhet: Operahuset, som ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon. Med sina karaktäristiska vita takvalv liknar Operahuset ett skepp för fulla segel, och symboliserar på så vis livet i Sydney som i stor utsträckning utgår från den stora, naturliga hamnen. Nära Operahuset ligger ett annat av Australiens berömda byggnadsverk, nämligen den enorma stålbron Sydney Harbour Bridge som på ett elegant sätt förbinder stadens södra och norra delar.

Efter en rundvisning av Operahuset, som sedan det invigdes 1973 har bildat ramen kring några av landets största musik- och teaterevenemang ser vi bland annat stadens finanskvarter som ligger som en enklav av hypermoderna höghus helt nere vid vattnet på Sydney Harbour Bridges högra sida. 

Efter en spännande dag fylld med intryck från Sydney är resten av kvällen fri till att göra vad man själv vill. 

Dag 4
Sydney – flyg till Ayers Rock. Middag och solnedgång
Ayers Rock, eller "Uluru" som den heter för Aboriginerna

Av alla Australiens storslagna naturupplevelser är det framförallt en av dem som är i en helt egen liga – Ayers Rock, eller Uluru, som aboriginerna kallar den. Denna gigantiska sten ligger i hjärtat av Australien i nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som är med på Unesco:s lista över världsarv. Under åren har Ayers Rock och operahuset i Sydney blivit till Australiens främsta symboler. Ayers Rock är 348 meter hög, 2,4 kilometer lång, cirka nio kilometer i omkrets och den går 3,5 kilometer ner i underjorden. Ayers Rock kallas ofta världens största monolit, vilket den nästan också är. Endast Mount Augustus i västra Australien överträffar Ayers Rock i storlek. Området är heligt för aboriginerna och det finns platser som inte får beträdas eller fotograferas, så kom ihåg att visa hänsyn. Efter frukost åker vi ut till flygplatsen i Sydney och flyger härifrån till Ayers Rocks flygplats. 
På eftermiddagen beger vi oss till nationalparken Uluru-Kata Tjuta, som ligger på en högslätt cirka 600 meter över havsytan. Nationalparken ägs av aboriginerna och är hemvist för både Ayers Rock (Uluru) och Kata Tjuta, även känt som ”The Olgas”, som är vår nästa anhalt. Här tar vi in synen av de 36 majestätiska röda klippformationerna som tronar mitt ute i det platta landskapet. Kata Tjuta betyder “många huvuden”, och platsen är precis som Ayers Rock helig för aboriginerna.

Från Kata Tjuta fortsätter vi cirka 40 kilometer mot Ayers Rock. Vårt besök här är planerat så att vi uppleva det storslagna rödskimrande färgspel som uppstår under solnedgång. De enorma klipporna blir nästan självlysande röda när solen försvinner bakom horisonten och man får nästan nypa sig i armen för att förstå att detta är verklighet och inte en fantastisk drömbild.

Vi upplever solnedgången från den prisvinnande restaurangen Sounds of Silence, som dukar upp till middag med australiska delikatesser under bar himmel, mitt ute i det australiska landskapet. Härifrån har vi första parkett till solnedgångsscenariot. När mörkret har fallit över Ayers Rock framträder världens kanske klaraste stjärnhimmel som vi kan njuta av i fulla drag. Det blir en perfekt avslutning på dagen när vi nu får möjlighet att uppleva den otroliga lysinstallationen ”Field of Light” som fyller marken med sprakande, vackra färger samtidigt som stjärnorna glittrar ovanför dig. 

Dag 5
Ayers Rock (Kata Tjuta), Australien. Uluru vid soluppgången och Aboriginernas kultur. Med buss till Alice Springs
Se upp för känguruer!

Vi stiger upp tidigt för att njuta av synen när solens första strålar når Ayers Rock. Morgonens färgspel är inte minst sagt lika så intensivt vackert som de färgspel som utspelar sig om kvällarna. Vi fortsätter sedan till foten av den 348 meter höga klippan för att kolla närmare på den. Här går vi bland annat en tur som tar oss till de fascinerande hällristningar som aboriginerna gjort på Ayers Rock och besöker parkens kulturcenter där vi lär oss mer om aboriginernas konst och har möjlighet att köpa fina souvenirer. Hela området kring Ayers Rock är heligt för aboriginerna och det finns platser som inte får beträdas eller fotograferas, så kom ihåg att visa hänsyn!

Vi lämnar härefter Ayers Rock och kör vidare mot Alice Springs genom röda ökenlandskap. Det är en lång tur, som men en del av själva upplevelsen är körturen. Under vägen stannar vi för att sträcka på benen och det finns också möjlighet för att köpa något att dricka eller äta när vi stannar på en dromedarfarm. Trots att Australien mest är känt för koalor och kängurus så är det faktiskt det land i hela världen som har det högsta antalet vilda dromedarer – det finns inte mindre än 300.000 dromedarer i Australien! I slutet av 1800-talet blev ca 10.000 dromedarer importerade från Indien till Australien för att hjälpa till med utforskningen av outbacken och upprättelsen av telegrafstationen i Alice Springs. Men allteftersom vägar och järnvägar byggdes blev dromedaren överflödig och i dag så säljs de bland annat till arabiska länder där de blir använda i kapplöpningar, och vissa hamnar på middagsbordet.  

Vi är framme i Alice Springs tidigt på kvällen och checkar in på vårt hotell. Resten av kvällen är på egen hand. 

Dag 6
Alice Springs. Rundtur och flyg till Sydney.
Telegrafstationen i Alice Springs

Vi vaknar upp i Alice Springs som ligger i mitten av Australien, Alice Springs är också kallad ”The Red Centre” på grund av den röda marken och sparsamma vegetationen. I Alice Springs bor det cirka 27 500 invånare och staden är knutpunkt i ett område som har extremt liten befolkning.  Från hotellet ger vi oss ut på en rundtur i Alice Springs, som omfattar ett besök vid den gamla telegrafstationen och hos Royal Flying Doctor Service (RFDS), som några kanske känner igen från tv-serien ”Doktorn kan komma”. Från basen i Alice Springs flyger läkarna ut till jordbruk och små samhällen i hela Northern Territory. Den luftburna läkartjänsten började 1928 i Queensland och spred sig sedan snabbt till resten av landet. Vi besöker även School of the Air, som undervisade barn som bodde isolerat via radio i ett område på över en miljon kvadratkilometer. Projektet började 1950 med några få timmars undervisning varje vecka via radio och det handlade mest om envägskommunikation. Med tiden lade man till frågetid efter lektionen och antalet lektioner ökade. Lärarna använde sig av de flygande läkarnas radiorum och 1978 fick skolan äntligen sin egen radiostudio. Efter ett par år med e-post övergick man år 2000 helt och hållet till internetbaserad undervisning och i dag använder skolan sig av den modernaste teknologin till glädje för alla barn i de mest avlägsna trakterna i landet. 
Senare kör vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Sydney. På kvällen är det möjligt att gå på upptäcktsfärd på egen hand i kulinariska Sydney. Kanske har du dock mer lust till att gå förbi Sydney Harbour Bridge och Sydney Opera hus för att se hur ståtliga de ser ut i stadens ljus. 

OBS! På grund av att inrikesflygen först kan beställas när avresedatumet närmare sig och att vi erfarenhetsmässigt upplevt att flygbolagen kan ändra flygtiderna så är dagens program endast preliminärt fastslagit. Ibland är vi tvungna att skära ner på vissa delar av turen i Alice Springs för att flyget till Sydney går lite tidigare. 

Dag 7
Sydney, Australien. Heldagsutflykt till Blue Mountains 
Följ med på en utflykt till Blue Mountains

Dagens program är en naturskön heldagsutflykt med Albatros till Blue Mountains som ligger cirka 110 kilometer väster om Sydney. Bergen av sandsten har fått sina namn tack vare de många eukalyptusträd som finns i området. Träden innehåller olja och när de små oljedroppar möter ljusets strålar är det ett vackert blått sken som sprider sig över området. Bergen genomskärs av djupa klyftor och vattenfall, och områdets exceptionella skönhet har givit det en plats på Unesco:s lista över världsarv. 

Vi äter lunch på en lokal restaurang i området (inkluderat) 

Vi besöker även Featherdale Wildlife Park, ett åtta hektar stort bushområde som gjorts om till en djurpark. Djurparken huserar världens största samling an australienska djurarter – med mer än 330 arter allt som allt. Bland djuren finns kängurus, koalor,  vombater, emuer samt olika kräldjur och fåglar. Närkontakt med djuren är tillåtet, så här kan man uppleva sin dröm om att krama en koala! 

På vägen hem svänger vi förbi Homebush Bay, där OS i Sydney år 2000 hölls. 

Dag 8
Sydney, Australien. Incheckning på skeppet Avsegling 18:45 
Celebrity solstice - vårt flytande hem

Morgonen och förmiddagen spenderas på egen hand. 

Efter att vi checkat ut från hotellet är det dags att gå ombord vårt fina kryssningsfartyg och vi kör till hamnen där Celebrity Solstice ligger vid kaj.  När vi har checkat in kan vi gå på upptäcktsfärd på vårt flytande hotell och njuter av den första middagen ombord under kvällen.

Dag 9–10
Till havs
Ombord på kryssningsfartyget Celebrity Solstice

Medan vi rör oss mot Nya Zeeland kan du slappna av på däck i en solstol och njuta av utsikten, läsa en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Du kan helt i ditt eget tempo välja vad du ska göra och vilka av de många faciliteterna du gärna vill njuta av. 

Dag 11–12
Till havs

Vi sätter kurs öster om Nordön och du kan njuta av dagen helt i ditt eget tempo. Kanske en behandling på spaet kan fresta? (Inte inkl. i priset på resan.)

Dag 11
Fiordland nationalpark: Milford Sound, Doubtful Sound och Dusky Sound, Nya Zeeland
Vattenfall i Milford Sound

Nu har vi kommit fram till Nya Zeeland och vi börjar på Sydön med en hel dag i den världsberömda Fiordland nationalpark. Från däck har man första parkett och vi rekommenderar därför att man tar på sig en vind- och vattentät jacka och upplever den vackra skärgården härifrån. Fiordland nationalpark bjuder på några av landets mest spektakulära naturscener med taggiga klippor, djupa fjordar, breda sund och sjöar. Milford Sound och Doubtful Sound är de mest kända fjordarna. Granittoppar speglar sig i vattnet och höga, branta klippor störtar sig lodrätt ner i det stilla vattnet, som här och där piskas upp av vattenfall som dundrar ner över klipporna. Vi färdas i det vackra Fiordland-området fram till tidigt på kvällen då vi sätter kursen mot Dunedin.

Dag 12
Dunedin. Möjlighet till rundtur och utflykt till Otago-halvön Ankomst kl. 09.00, avfärd kl. 17.00
Nya Zeeland har ett varierat och rikt landskap

På morgonen lägger vi till vid kajen i Port Chalmers, Dunedins hamn i Sydöns sydöstliga hörn. Stadsnamnet Dunedin är det gamla keltiska namnet för Edinburgh, och staden grundades av skottarna i mitten av 1800-talet. När det på 1860-talet gjordes guldfyndigheter i Sydöns bergsområden utlöstes en regelrätt guldfeber. Detta blev startskottet för en ljusare framtid för Dunedin som i många år framöver var Nya Zeelands rikaste stad. Landets första universitet grundades också i Dunedin. Hamnen blev senare det ekonomiska centrumet för valfångst och transport och än idag är staden med de cirka 120 000 invånarna mycket produktiv. Utanför Dunedin ligger Otago-halvön som är ett eldorado för djurälskare. Här lever bland annat kolonier av pingviner, nya zeeländska pälssälar, sjölejon och - albatrossar!

Om du har köpt till utflyktspaketet innehåller dagens program en heldagsutflykt till Dunedin och dess omgivningar inklusive Otago-halvön. Vi börjar i Dunedins centrum där vi bland annat ser stadens stora, åttkantiga torg, The Octagon. Här ligger stadens domkyrka och framför kyrkan står en staty av Skottlands nationalskald, Robert Burns.

Vi lämnar Dunedin och sätter kursen mot det såkallade Town Belt, ett vackert grönt bälte som omfamnar staden. The Town Belt, som utformades av stadens skotska grundare, sträcker dig över mer än 200 hektar och består av såväl tät grön skog som öppna parkområden. Vi tar också vägen förbi det välrenommerade University of Otago, Nya Zeelands första universitet, som grundades år 1869. Vi besöker också en lokal kuriositet, Baldwin Street, som med sin imponerande lutning på hela 38 grader räknas som världens brantaste gata. I februari varje år anordnas i samband med Dunedin Festival en kapplöpning upp och ner för den branta gatan. 

Vi tar en liten lunchpaus (lunchen ordnas på egen hand), innan vi fortsätter mot Otago-halvön. Här ska vi se Nya Zeelands enda borg, Larnach Castle, som tronar på halvöns högsta punkt. Borgen stod färdig 1871 och byggherre var den lokale köpmannen och politikern William Larnach. Vi går på upptäcktsfärd i borgens inre och tar en promenad i den vackra trädgården som har en strålande utsikt över hela halvön.

Nu har det blivit dags att åka vidare till Taiaroa Head, på Otago-halvöns spets där vi ska uppleva något helt unikt – nämligen världens enda fastlandskoloni av kungsalbatrossar! Vi har utsikt över kolonin från Royal Albatros Centre, och härifrån njuter vi av synen av de majestätiska fåglarna som kan ha ett vingfång på upp till tre meter. Kungsalbatrossarna är graciösa glidflygare som kan hålla sig i luften i timmar med nästan helt orörliga vingar. Efter vårt möte med kungsalbatrossen åker vi tillbaka till Dunedin och vårt skepp.

(Utflykten i Dunedin ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 13
Christchirch. Nya Zeeland. Möjlighet for utflykt till Christchurch, inkl. Internationella Antarktiscentret Ankomst kl. 07.00, avsegling kl. 18.00
Akaroa på Nya Zeeland

Nu har vi nått Christchurch och här kommer vi också att ha dagens Albatrosutflykt. Staden är med sina 350 000 invånare Sydöns största stad. Lyttelton har dock sin helt egna historia. År 1850 la skepp med engelska nybyggare till i naturhamnen och grundade sitt eget lilla Utopia här, i det karga, vulkanlandskapet. Sedan 1950-talet har Christchurch varit centrum för Operation Big Freeze, och amerikanska flygplan och skepp använder staden som mellanstation i samband med expeditioner till Antarktis. Stadens band till Antarktis sträcker sig dock betydligt längre tillbaka i tiden; bland annat använde den engelske upptäcktsresanden Robert Falcon Scott och polarforskaren Ernest Shackleton hamnen i Lyttleton i förbindelse med sina expeditioner till Antarktis. I februari 2011 drabbades Christchurch av en våldsam jordbävning och restaureringsarbetet fortsätter än idag.

Efter en kort åktur från Lyttleton påbörjar vi dagens utflyktsprogram i Christchurch. Vi besöker bland annat Internationella Antarktiscentret, Botaniska trädgården och det spännande The Tannery – ett litet köpcentrum där vi kan ta en kaffe eller lunch (inte inkl.).

(Utflykten i Christchurch ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 14
Wellington, Nya Zeeland. Rundtur med reseledaren inklusive den botaniska trädgården Ankomst kl. 08:00 och avsegling kl. 17:00

Vi är nu framme i Wellington på sydspetsen av Nordön. Wellington har en lång och färgstark historia. Maorierna, Nya Zeelands ursprungliga befolkning, kom hit från Polynesien under 1300-talet. Längs med Wellingtons söndra kust har man hittat några av landets äldsta Maori-bosättningar som dateras 650 år tillbaka i tiden. Stadens ursprungliga namn på maori – maoriernas språk – var ”Te Whanga Nui a Tara”, men när européerna och den europeiska bosättningen kom till Nya Zeeland med skeppet Aurora den 22:e januari 1840 så gick det inte längre och staden bytte namn. Wellington blev 1865 valt som Nya Zeelands huvudstad och skapade således en mittpunkt mellan Nord- och Sydön. Belägenheten vid med Cooksundet som delar Nordön från Sydön har givit staden smeknamnet Windy Wellington då det ofta blåser väldigt mycket. Det har dock inte avskräckt folk från att ta sig hit, och staden har en frodig grön miljö med vackra bukter och längs med bergssidorna omkring staden ligger vackra villor med sällsynt fin utsikt över staden och Cooksundet. Wellington är även huvudstad för Nya Zeelands växande filmindustri och en del av tribologin ”Ringarnas herre” är inspelat runt omkring staden. 

Reseledaren går på en rundtur där vi startar i den botaniska trädgården och bland annat ser rosenträdgården Lady Norwood Rose Garden som är hem till mer än 1200 olika slags rosor. När vi har njutit av trädgården och utsikten tar vi spårvagnen (inte inkluderat, beräkna cirka 9 NZD per person) ner till staden där vi bland annat ser Old St. Pauls kyrka som är en av Nya Zeelands bästa exempel på gotisk kolonialarkitektur. Vi passerar också de storslagna parlamentsbyggnaderna och om tiden tillåter besöker vi Te Papa, Nya Zeelands nationalmuseum. 

Dag 16
Tauranga. Möjlighet för utflykt till Rotorua med maorikultur och gejsrar Ankomst kl. 08.30 och avsegling kl. 19:45
Spännande naturupplevelser i Rotorua nationalpark

Skeppet har nu nått fram till Bay of Plenty-området och Tauranga, som idag hyser en av landets viktigaste exporthamnar - ett hektiskt område som ligger vid Maunganui-berget, en av maoriernas mest heliga platser. Från Tauranga åker vi vidare in i landet mot ett av de viktigaste områdena för maori-kulturen på Nordön, nämligen staden Rotorua. Här bubblar och sjuder underjorden med gejsrar, kokande gyttja och svavelhaltiga källor. Bay of Plenty-området har alltid spelat en viktig roll i maoriernas historia då det var just här som de första maorierna slog sig ned. Bay of Plenty har också varit skådeplats för många av de krig och slag som utspelades mellan maorierna och de europeiska nybyggarna. Färden hit går genom otroligt vackra landskap med berg och gröna urskogar. Strax norr om Rotorua får vi en inblick i Nya Zeelands viktigaste sysselsättning, nämligen fårhållning, på lantbrukscentret Agrodome. Här får vi bland annat se på när ett får blir klippt - en rutinerad fårklippare kan göra det på nolltid!

 Sedan ska vi ta en tur med linbanan Skyline Gondola upp till restaurangen Skyline där en härlig lunchbuffé och en fantastisk utsikt väntar på oss. 

Vi fortätter till det geotermiska området Te Puia, där vi bland annat ska se Nya Zeelands mest kraftfulla gejser. Det kan dock inte garanteras att vi får se ett av gejserns berömda utbrott - som inträffar i intervaller på mellan 20 minuter och upp till två timmar. Förutom gejsern består landskapet av flera varma källor, gyttjepölar, färgstrålande avlagringar och frodig grönska. Vi lär oss mer maoriernas unika kultur när vi bland annat ser en kopia av en traditionell maoriby och besöker det lokala institut där unga maorier lär sig det traditionella träsnideriet. Färden går sedan vidare tillbaka till Tauranga innan vi tidigt på kvällen kastar loss och styr kosan mot Auckland. 

(Utflykten ingår inte i resans pris. Utflyktspaketet kan bokas separat - läs mer efter dagsprogrammet)

Dag 17
Auckland, Nya Zeeland. Kort rundtur och hemresa  Ankomst kl. 06:60

Vi ankommer till Auckland tidigt på morgonen och har nu nått slutet på vårt kryssningsäventyr. Efter en tidig frukost lämnar vi skeppet och kör till flygplatsen för hemresa.  

Auckland är Nya Zeelands största by. Med sina 1,3 miljoner invånare är Auckland hem till cirka en tredjedel av Nya Zeelands befolkning. Staden ligger placerad på en smal landremsa med vatten på båda sidorna runt omkring – Stilla havet i öst och Tasmanhavet i väst – och är som ett mecka för surfare och seglare. Staden blir ju heller inte kallad ”City of sails” utan någon grund för det. Här är det mer en regel än ett undantag att man har en segelbåt eller håller på med någon slags vattensport. Auckland är byggt på 50 stycken utdöda vulkaner och medan de flesta av dem idag endast är små gröna backar eller också helt borta så tronar de tre största – Mount Albert, Mount Eden och One Tree Hill – över landskapet och är populära utsiktsplatser. 

Innan vi beger oss till flygplatsen åker vi på en liten rundtur i Auckland. Vi besöker bland annat den mysiga förorten Parnell med sina gamla fina restaurerade hus och de många gallerierna och konsthantverksbutikerna skapar en konstnärlig oas i mitten av storstaden. Från den 200 meter höga vulkanen Mount Eden får vi även en fin utsikt över staden.

Dag 18
Ankomst till Stockholm

Vi kommer fram till Stockholm med våra bagage fyllda av vackra naturupplevelser. 

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket som leds av Albatros reseledare. Utflyktspaketet ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Följande ingår i utflyktspaketet:

 • Dunedin, Nya Zeeland. Heldagsutflykt med rundtur och utflykt till Otago-halvön
 • Christchurch, Nya Zeeland. Halvdagsutflykt till Christchurch inklusive Internationella Antarktiskcentret 
 • Tauranga, Nya Zeeland. Heldagsutflykt till Rotorua med maorikultur och gejsrar
 • Wellington, Nya Zeeland. Rundtur med reseledaren inkl. Den Botaniska trädgården

Pris: 5 698 kr per person

Akaroa på Nya Zeeland

Prisinformation

Resans pris

Från 63 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för insides enkelhytt kat. 10: 21 998 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Uppgradering av dubbelhytt
Tillägg för utsides hytt med balkong, kat. 2B: 7 598 kr

Uppgradering av enkelhytt
Tillägg för utsides enkelhytt med balkong, kategori 2B: 36 998 kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Sydney och Auckland - Stockholm med mellanlandning(ar)
 • 6 nätter på bra hotell i Sydney, Ayers Rock och Alice Springs i delat dubbelrum
 • Utflykter och entréer som beskrivit dag 2-6 (ink. solnedgångsmiddag vid Ayers Rock)
 • Heldagsutflykt till Blue Mountains dag 7 (inkl. lunch)
 • Transport enligt programmet 
 • Informationsmöten och föredrag av reseledaren på kryssningsfartyget 
 • 9 nätters kryssning med Celebrity Solstice i delad insides dubbelhytt 
 • Dricks på kryssningen (1815 kr per person)
 • Frukost dagligen i under rundresan 
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget 
 • Visum till Australien
 • Hamnskatter (1514 kr per person)
 • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssförsäkring 6% av resans pris. 
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring 
 • Utflyktspaket (7 698 kr. Ska beställas hemifrån senaste 45 dagar före avresa)
 • NZeTA inresetillstånd till Nya Zeeland ca 12 NZD (läs mer under ”Före avresan”)
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelrum/-hytt samt utsides hytt och balkonghytt 
 • Eventuella extra måltider 
 • Drycker 
 • Dricks till lokala chaufförer, guider samt städerska på hotellet (räkna med ca AUD 20 totalt. Gäster med utflyktspaket bör räkna med ca NZD 30 extra)
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning).
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier från trevliga, rymliga insides-hytter till magnifika sviter med privata balkonger. Gemensamt för alla är dock att de naturligtvis har egen dusch och toalett med tillräckliga utrymmen, sittplatser, enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom är alla hytter utrustade med kylskåp samt hårtork. Om du vill boka en svit ber vi dig kontakta Albatros Travel för bokning samt prisuppgift.

Hyttkategori 10 ”Inside Stateroom”
Insides hytt med två enkelsängar eller en dubbelsäng.

Hyttkategori 2B ” Deluxe Ocean View with Balcony”
Utsides-hytt med privat balkong. Hytterna har stora fönster från golv till tak samt två enkelsängar eller en dubbelsäng.

Dryckespacket på kryssning

Om du uppgraderar till en utvändig hytt eller högre hyttkategori får du ett Classic dryckespaket under hela kryssningen. Paketet har ett värde av 450 kr per person per dygn och inkluderar obegränsad tillgång till utvalda alkoholfria drycker, öl, vin (per glas) cocktails och husets starksprit. Här kan du läsa mer om exakt vilka drycker det innehåller: secure.celebritycruises.com/celebrity/media/celebrity/shared_assets/pdf/Classic-Premium-Bev-Pckgs.pdf 

Dryckespaketet gäller endast för 1:a och 2:a person i hytten och endast för gäster över 21 år.

Vad ska man packa?

Under de flesta kvällar ombord gäller ledig och informell klädsel. För herrar kan det vara långbyxor och skjorta/pikétröja med krage. För damer är det exempelvis sommarklänning, kjol, byxor eller skjorta/blus.
"Festkläder" kan gärna tas med för dem som väljer att vara med på fartygets formella, så kallade galakvällar. För herrar betyder det klädsel i form av kostym och slips eller smoking och för damerna "elegant" klädsel eller långklänning. Under en veckas kryssning kommer vanligtvis 1-2 kvällar att vara formella då fartygets gäster använder sig av sina festkläder. Detta gäller för samtliga rederier Albatros Travel samarbetar med. I fartygets tidning/informationsblad kan man se vilken "kvällens klädsel" är.

För dem som inte vill hoppa i sina festkläder är buffén öppen för de med mer informell klädsel.
Jeans, shorts och T-shirt accepteras inte i restaurangerna efter kl 17:30, och det är inte tillåtet att gå in i restaurangerna med badkläder.

Kryssar du till ett varmare klimat är det nödvändigt att ha med sig tunna kläder av förslagsvis bomull. Det är bra att dessutom ta med sig en tröja eller lättare jacka eftersom det ofta är svalt inomhus ombord på fartyget, på grund av luftkonditioneringen. För resor till kallare delar av världen måste man ta med varma kläder. Bekväma skor rekommenderas för turer på land. För dem som vill använda sig av träningsanläggningarna ombord tas också träningskläder och löparskor med. Mot en avgift kan man få sina kläder tvättade och torkade av tvättservicen. Glöm inte att packa ner badkläder eftersom det finns pool ombord.

Stränga tullregler

Vänligen observera att Australien har mycket stränga regler för införsel av frukt och andra matvaror. Odeklarerade matvaror medför böter på 500 australiska dollar vid inresa. Detta gäller även för matvaror från flyget eller avreseflygplatsen.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Packningslista (förslag)

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykterna
 • Sommarkläder 
 • Tröja/ tunn vindjacka 
 • Regnjacka 
 • Bra vandringsskor och sportsandaler
 • Badkläder (du behöver inte ta med handduk) 
 • Ficklampa 
 • Myggspray 
 • Solkräm med hög solskyddsfaktor, solhatt och solglasögon 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Tidsskillnad

Alice Springs ligger 7,5 timmar före svensk tid
Sydney ligger 8 timmar före svensk tid
Auckland ligger 11 timmar före svensk tid 

Jetlag

Efter en flygresa genom många tidszoner har kroppen ofta svårt att ställa om sig till den nya dygnsrytmen. Det kallas för jetlag. Du kan minimera din jetlag genom att tvinga kroppen till att anpassa sig till den nya tiden så snabbt som möjligt.

Starta eventuellt redan på flyget genom att ställa om klockan till tidzonen på ankomstplatsen så kan kroppen börja ställa om sig redan ombord. 

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta om förmiddagen eller eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Normalt sett återvänder man från utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som dock inte behöver ingå i priset.  Detta anges i utflyktsbeskrivningen.

Mellanlandningar och inrikesflyg

På denna resa ”down under” förväntar vi oss minst en mellanlandning samt eventuellt en teknik mellanlandning på både dit-och hemresan. 

Tiderna för inrikesflygen bestäms då de nationella bolagen planerar sina rutter, och därför har vi lagt ett program utifrån tidigare års erfarenheter. Vi förbehåller oss alltså rätten att ändra detta program för att ge er en så bra reseupplevelse som möjligt. 

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar!

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Före avresan

NZeTA – Inresetillstånd till Nya Zeeland

Senast 10 dagar innan avresa ska du på egen hand söka om inresetillstånd på https://nzeta.immigration.govt.nz/

Det kostar ett mindre belopp – ca 12 NZD (New Zeeland Dollar) – som betalas med kreditkort. Godkännandet är giltigt i 2 år eller tills ditt pass går ut om det sker innan de 2 åren.

Inresetillståndet kan även sökas via en app som laddas ner till Iphone (App Store) eller android mobiltelefon (via Google Play) och då kostar inresetillståndet ca 9 NZD.

Vänligen observera att samtidigt som du betalar för inresetillståndet kommer det att tas ut en avgift för IVL (International Visitor Consersvation and Tourism Levy) som går till bevarandet av den nyzeeländska naturen. IVL kostar ca 35 NZD.

Är du inte svensk medborgare måste du undersöka vilka regler som gäller för dig. Det är ditt eget ansvar att se till så att du har rätt resehandlingar med dig till flygplatsen.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Barn – oavsett ålder – ska ha ett eget pass, det räcker inte att de finns med i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros senast 14 dagar efter din reservation. Notera att namnet på flygbiljetten ska stämma överens med namnet som står i passet till 100%. Skulle detta inte vara fallet kan konsekvensen blir att du nekas inresa och måste flyga hem för egen räkning. 

Handen på hjärtat

Flygtider

Vi kan tyvärr inte ge flygtiderna för denna resa innan flygbolagen har bestämt de exakta tiderna (detta görs normalt cirka 10 månader före avresa). Det innebär att reseprogrammet för dagarna med inrikesflyg har planerats efter tidigare års tider och ska ses som vägledande. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21AUROC09BSE0502