Azerbajdzjan – mellan oljemiljardärer och nomader

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från oljemiljardärernas Baku till Sidenvägens handelsstäder

Azerbajdzjan har allt! Från Bakus oljemiljardärer till den storslagna naturen i de kaukasiska bergen. Från det guldfärgade och flacka ökenlandskapet söder om huvudstaden till de frodiga bergssluttningarna vid den ryska gränsen.

Vi ger oss ut på upptäcktsfärd längs Kaspiska havet där det svarta guldet har pumpats upp från jorden i flera århundraden och där Nobel-bröderna lade grunden till sin rikedom. Vi fascineras av grottmålningarna i Gobustan som enligt Thor Heyerdahl förbinder oss nordbor med kaukasierna och vi kör över eviga ökenlandskap och passerar aktiva lervulkaner.

Vi övernattar i den gamla karavanstaden Sheki, besöker landets näststörsta stad, Ganja, och tittar närmare på den sovjetiska arkitekturen som präglar stadsbilden och vittnar om Azerbajdzjans omtumlande historia.
Vi bor på bra 4-stjärniga hotell och njuter av landets skiftande och spännande kök.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Baku
Dag 2 Baku. Stadsrundtur med gamla stan; Icheri Sheher, Shirvanshah-palatset och oljebaronernas palats
Dag 3 Baku – Absheron – Baku. Den eviga eldens tempel, Nobelbrödernas Villa Petrolea och kulturcentret Heydar Aliyev
Dag 4 Baku – Shamakhi – Lahij – Sheki. Djumamoskén, privat familjebesök och hantverkstraditioner i Lahij
Dag 5 Sheki – Kish – Ganja. Stadsrundtur i Sheki med Khans-palatset samt Thor Heyerdahl-kyrkan i Kish
Dag 6 Ganja – Goychay – Baku. Stadsrundtur med Flaskhuset och besök på granatäppleplantage
Dag 7 Baku. Förbi olje- och gasfälten söder om Baku till grottmålningarna i Gobustan
Dag 8 Baku. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Baku

Tidig kväll lämnar vi Sverige och landar i Azerbajdzjans huvudstad på natten nästa dag. När vi har kommit fram åker vi direkt till hotellet där vi hinner koppla av några timmar innan vi inleder dagens program.

 

Dag 2
Baku. Stadsrundtur med gamla stan; Icheri Sheher, Shirvanshah-palatset och oljebaronernas palats
Flame Towers i Baku
Efter en sen frukost är det dags att kasta sig över dagens program. Baku är en stad med en väldigt skiftande historia. Staden omnämns först gången i slutet av 1100-talet, men det var först under den store härföraren Shirvanshah Khalilullah I (1417-65) som staden började blomstra på allvar.

Nästa stora företagsamma våg som gästade staden lät vänta på sig, men när den slutligen kom var det med en sällan skådad styrka och våldsamhet. Orsaken var framför allt handeln med olja som år 1872 öppnades upp för utländska investerare. På bara 30 år ökade befolkningsmängden i Baku med hela 1 200 procent! Ekonomin exploderade och imponerande byggnader såg dagens ljus. Många uppfördes av nyrika oljebaroner som stod för 50 procent av världens produktion i början av 1900-talet.
 
Baku är än idag en smältdegel mellan öst och väst och har efter byggnationen av världens andra största oljeledning från Baku till Turkiet år 2005 sett en ännu större tillväxtboom.
 
Vi inleder dagen med ett besök i stadens gamla medeltida centrum som är omgärdat av en imponerande stadsmur. Här ligger vackra karavanserajer bredvid imponerande moskéer och vi beger oss ut på upptäcktsfärd längs de smala gatorna. Vi kommer även förbi det 29 meter höga tornet Jungfrutornet vars ursprungliga syfte är ovisst.
 
Vi ska naturligtvis även besöka Shirvanshah Khalilullahs palatskomplex som stammar hela vägen tillbaka till stadens första blomstringsperiod. Det vackra palatset rymmer många välrenoverade rum, gårdsplatser och moskéer och berättar historien om Azerbajdzjans storhetstid under Shirvanshahs regeringsperiod. Vi passerar även ett område som har många välbevarade art nouveau-byggnader som byggdes av rika oljebaroner på 1880-talen. Bland de dekorativa byggnaderna tittar vi närmare på azerbajdzjanska Filharmoni och opera.
Efter en gemensam restaurangmiddag återvänder vi till hotellet för att få en god natts välförtjänt sömn.
Dag 3
Baku – Absheron – Baku. Den eviga eldens tempel, Nobelbrödernas Villa Petrolea och kulturcentret Heydar Aliyev 70 km
Gamla stan i Baku
Idag ska vi ge oss ut på en halvdagsutflykt till den närbelägna halvön Absheron. Här inleder vi med ett besök vid Den eviga eldens tempel. Det zarathustiska templet uppfördes på 1800-talet av indiska tillbedjare och är precis som andra eldtempel placerat vid en evigt brinnande källa.
 
Namnet är förknippat med profeten Zarathustra som sägs ha grundat en ny religiös praxis mellan 1500 och 900 före vår tidräkning i den tidens Iran. Inom den zarathustiska läran tillber man Ashura Mazda som uppenbarat sig för profeten Zarathustra. Guden Ashura Mazda är associerad med sol och eld. Detta innebär däremot inte att zarathustrismen är en elddyrkande religion Elden är en renhetssymbol som ska symbolisera Ashura Mazdas livgivande visdom och kraft.
 
Efter en spännande inblick i den för många så främmande religionen fortsätter vi till närbelägna Villa Petrolea. Den vackra byggnaden uppfördes år 1884 och var tidigare hemvist åt Nobel-bröderna och rymmer idag Nobelmuseet som berättar historien om Branobel, ett av den tidens största oljebolag.
 
På vägen tillbaka till vårt hotell stannar vi vid Heydar Allyev Kulturcenter som är en av Bakus mest imponerande nutida byggnader. Byggnaden ritades av den irakisk/brittiske arkitekten Zaha Hadid mellan 2007 och 2012 och kulturcentrumet står idag som en vacker symbol för Azerbajdzjans kultur och topografi. Vi beger oss in i byggnaden för att ta en närmare titt på de olika utställningarna och den imponerande arkitekturen som år 2014 gav centret pris för världens bästa designmuseum.
 
Vi är tillbaka på hotellet på seneftermiddagen och kvällen är sedan avsatt åt upplevelser på egen hand.
Dag 4
Baku – Shamakhi – Lahij – Sheki. Djumamoskén, privat familjebesök och hantverkstraditioner i Lahij 350 km
På väg mot Lahij
Det är dags att ta avsked av den azerbajdzjanska huvudstaden och efter en god frukost beger vi oss ut på landet. Första anhalt är Shamakhi som rymmer Azerbajdzjans största och äldsta moské, Djuma. Moskén började uppföras mellan 743 och 744 av den arabiske härföraren Maslam ibn Abd-al Melik och har ändrat form och utseende många gånger sedan dess. Ofta på grund av jordbävningar som har jämnat de ursprungliga byggnaderna med marken flera gånger. Dagens jättemoské stod färdig år 2013 och är en imponerande syn. Vi besöker även en familj som har specialiserat sig på att producera Qatiq som är en azerbajdzjansk yoghurt som vi naturligtvis ska smaka på.

Vi fortsätter västerut och det torra ökenlandskapet börjar skifta allt mer i täta skogar och berg. Vi beger oss nu upp i bergen till den lilla orten Lahij. Den pittoreska bergsorten är befolkad av perser berömda för sitt vackra kopparhantverk. Vi hittar några små kopparverkstäder och några handelsbutiker längs den kullerstensbelagda huvudgatan i Lahij. Tidigare såldes både kopparvaror och mattor från Lahij till höga priser i Bagdad. Vi går på upptäcktsfärd i den trevliga orten där tiden verkar ha stått stilla.

Efter några spännande upplevelser fortsätter vi vill staden Sheki där vi checkar in på vårt hotell.
 
Dag 5
Sheki – Kish – Ganja. Stadsrundtur i Sheki med Khans-palatset samt Thor Heyerdahl-kyrkan i Kish 160 km
Khans palats i Sheki
Sheki var en viktig handelsstation på Sidenvägen och är en av Azerbajdzjans vackraste städer. Staden är bland annat känd för sin uråldriga sidenproduktion och det går fortfarande att hitta siden av hög kvalitet i staden. Genom tiderna har staden ödelagts åtskilliga gånger, flera gånger på grund av översvämningar men mycket av den ursprungliga gamla arkitekturen är välbevarad, bland annat det pampiga persiska furstepalatset från 1700-talet. Interiören är vackert utsmyckad med väggmålningar och glasmosaik, som är en av stadens största exportvaror.

Vi strosar genom stadens smala gator och stannar även vid en av de många välbevarade karavanserajerna. Här avnjuter vi en kopp te om tiden tillåter.

Det är dags att lämna Shekis gamla historiska stadskärna och vi fortsätter till närbelägna Kish som har en alldeles speciell relation till Skandinavien. I stadens kyrka finns en byst över den norske etnografen och äventyraren Thor Heyerdahl som besökte Azerbajdzjan hela 4 gånger under perioden 1981-2000. Thor Heyerdahl var övertygad om att det fanns ett samband mellan den nordiska mytologin och Azerbajdzjan (Asarna) och befann sig i Kish i samband med efterforskningar till hans sista forskningsavhandling i ämnet.
Vi styr nu kosan mot Azerbajdzjans andra största stad Ganja där vi checkar in på vårt hotell.
 
Dag 6
Ganja – Goychay – Baku. Stadsrundtur med Flaskhuset och besök på granatäppleplantage 360 km
Vi besöker Ganja

Med sina 320 000 invånare är Ganja en trevlig mindre provinsstad där livet flyter förbi en långsammare takt än i den hektiska huvudstaden. Ganja var under en kort period huvudstad i den demokratiska republiken Azerbajdzjan år 1918 innan Baku befriades från de socialistiska styrkorna. Idag är staden mest känd för den store nationalpoeten Nizami Ganjavi som föddes i staden år 1141. Här finns även några av landets i särklass fulaste kommunistiska byggnader.


Efter hotellfrukosten hoppar vi på bussen som ska ta oss förbi stadens centrum. Vi gör bland annat ett kort sopp vid världens enda byggnad som är uppförd av tomflaskor, nämligen Flaskhuset.  Huset, som består av cirka 50 000 glasflaskor, uppfördes mellan 1966 och 1967 av Ibrahim Jafarov. Han byggde huset till minnet av sin bror som försvann under andra världskriget. Vi passerar även några av stadens mest imponerande moskéer samt de karakteristiska byggnaderna som uppfördes under sovjettiden.

Vi lämnar Ganja och fortsätter härifrån genom ett ökenliknande landskap till Baku. Längs vägen stannar vi i Goychay som är berömd för sin granatäppleproduktion. Vi smakar på frukterna och får en inblick i produktionen och lär oss med om hur man använder granatäpplena. Vi anländer till Baku tidig kväll och checkar in på vårt hotell.
 

Dag 7
Baku. Förbi olje- och gasfälten söder om Baku till grottmålningarna i Gobustan 130 km
Grottmålningarna i Gobustan

Dagens utflykt går genom Azerbajdzjans största oljefält och avslutas vid de berömda klippmålningarna i Gobustan. De första 60 kilometrarna löper genom stora olje- och gasfält och massor av borrtorn. Här har azerbajdzjanska och utländska oljebolag pumpat ut det svarta guldet från jorden i flera århundraden.

Mitt på dagen kommer vi fram till de berömda hällristningarna som är över 10 000 år gamla. Här hittar vi bilder på husdjur och vilda djur, människor och fartyg, allt inristat i grottorna av den tidens människor. En lång vassbåt finns också avbildad. Norske Thor Heyerdahl har bland annat undersökt om denna kunde ha något samband med vikingarna. En teori som aldrig vann något fotfäste och som han var tämligen ensam om. Platsen är helt välförtjänt med på UNESCOs världskulturarvslista och vi besöker även platsens moderna och informativa museum som berättar om petroglyferna, ett ord som stammar från grekiskan och som betyder hällristning.
Vi återvänder till Baku på seneftermiddagen och tillbringar resten av kvällen på egen hand.
 

Dag 8
Baku. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Utforska Baku på egen hand
Dagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand. Baku har mycket att erbjuda. En promenad längs gågatan Nizami är ett absolut måste. Här ser man tydligt hur framgångsrikt centrala Baku är. Här flanerar välbärgade och välklädda azerbajdzjaner med oljepengar i fickan och designersolglasögon på näsan medan nya Maserati- och Lexus-bilar långsamt glider fram längs tvärgatorna.
 
Baku har mer att erbjuda än materialistiskt överflöd, konsumtion och storslagna byggprojekt. Ett antal museer lockar med intressanta utställningar om landets mångfacetterade historia och kulturarv. Den som vill fördjupa sig ytterligare i landets spännande historia kan besöka det historiska museet medan den konstintresserade bör titta in på nationalmuseet eller låta sig fängslas av allt det vackra i ett av stadens många gallerier. Bakums mattmuseum har världens största samling azerbajdzjanska mattor och här kan man få en bra inblick i tekniken och historien bakom kulturskatterna.

Den äventyrslystne rekommenderas ett besök i Sahidler Xiyabani. Den stora minnesparken bjuder inte bara på imponerande gravmonument för de som stupade vid sammandrabbningarna med den röda hären år 1990, samt martyrerna i kampen om Nagorno Karabakh men har även en imponerande utsikt över staden.

På kvällen sammanstrålar vi till en gemensam middag. Det finns möjlighet att sova eller vila på rummet innan vi beger oss till flygplatsen.
 
Dag 9
Hemresa
Mitt i natten kör vi till flygplatsen där vårt flyg hem igen väntar. Vi landar i Stockholm tidigt på morgonen.
 

Prisinformation

Priset inkluderar
• Flyg Stockholm – Baku t/r med mellanlandning
• Utflykter enligt program 
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum
• Halvpension. Frukost dagligen. Lunch dag 2-7 samt middag dag 2 och 8.
• Skatter och avgifter
 
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
• Eventuella extraarrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Visum
• Drycker
• Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 40 USD)
• Personliga förnödenheter
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 
Visum

Det krävs visum för inresa till Azerbajdzjan. Detta kan göras på följande länk: www.evisa.gov.az  
e-visum till Azerbajdzjan kostar 20 USD + en extra avgift som ska betalas elektroniskt. 

Alternativt kan Albatros söka om visum till dig – pris 450 kr

 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.
 

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resdeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

 

Besök i ortodoxa kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter på land. Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

Vi bor på bra hotell med de vanligaste bekvämligheterna. Hotellen är valda efter sitt läge och trevliga atmosfär. Vi bor på bra 3- och 4-stjärniga hotell som trots sin enkla standard är ytterst charmiga. Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet.
 
Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Visum

Det krävs visum till Azerbajdzjan. Det finns två möjligheter att ansöka om e-visum till Azerbajdzjan:
1.  E-visum (elektroniskt visum) – ansökan på egen hand
Detta kan göras via följande länk: www.evisa.gov.az
E-visum till Azerbajdzjan kostar 20 USD + administrationsavgift och betalas elektroniskt.
Du kan TIDIGAST ansöka om visum 120 dagar före avresa och senast 10 dagar före avresa.
 
2.  E-visum (elektroniskt visum) – Albatros Travel hjälper till med ansökan
Albatros Travel hjälper till med e-visum mot en avgift. 450 kr inkl. visum och avgift
Om du väljer det här alternativet får du tillsammans med fakturan ett formulär som ska fyllas i och skickas i retur till Albatros tillsammans med en kopia av ditt pass samt ett passfoto.
Du kan TIDIGAST ansöka om visum 120 dagar före avresa och SENAST 10 dagar före avresa.
 
Referenser i Azerbajdzjan:
ENC Tours
Nizami Plaza 1/3, Baku
+99412 4974020
Handen på hjärtat

Seder och skick

Azerbajdzjan är ett muslimskt land med en väldig avslappnad inställning till profetens ord. Därför kan du som kvinna ha utsläppt hår och en västerländsk look och det går även att få alkohol på enskilda restauranger. Däremot ska man inte uppträda berusat på offentlig plats och det är viktigt att respektera landets övriga seder och skick.
 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En resa med många dimensioner Spännande resa i historiska skärningspunkter mellan olika religioner - politiska maktsfärer - rikedom/fattigdom. Utomordentligt kunnig och rutinerad reseledare
Date published: 2019-09-13
Rated 4 out of 5 by from En fin resa med en reseledare som var toppen Det var ett bra program på resan och vi uppskattade att få egen tid sista dagen. Reseledaren Johnny kan inte berömmas nog. Han var mycket påläst och kunnig och lämnade klar och redig information. Dessutom tänkte han på att bjuda på det lilla extra. Det var mycket hans förtjänst att resan blev så lyckad. Azerbajdzjan kan rekommenderas som resmål. Ett land med en fascinerande mix av storstad och landsbygd, men människorna var lika vänliga överallt.
Date published: 2019-09-11
Rated 5 out of 5 by from En stimulerande resa som gav mkt att tänka på Vår reseledare var kunnig, engagerad o intresserad vilket var en förutsättning för att vi skulle kunna förstå landet mer o få sådant utbyte som vi fick
Date published: 2019-10-15
Rated 4 out of 5 by from En ny resa till ett nytt land En ny och värdefull reseerfarenhet av ett ytterligare land, från den tidigare sovjetunionen, och med en viss historisk anknytning till Sverige.
Date published: 2019-09-11
Rated 5 out of 5 by from En lyckad resa med trevliga medresenärer. Mycket intressant och lärorik resa med mycket kunniga och hjälpsamma reseledare.
Date published: 2019-10-17
Rated 3 out of 5 by from Landet där Europa möter Asien En intressant resa med många inblickar i ett land man inte visste så mycket om
Date published: 2019-10-18
Rated 4 out of 5 by from En resa som ger nya perspektiv. Boende i väst innebär att information/nyheter inte alltid ger en rättvis bild.
Date published: 2019-10-15
Rated 5 out of 5 by from Ett nytt spännande land. Upplevelserna var många tillsammans med en kunnig reseledare Johnny Friskilä.
Date published: 2019-09-10
 • y_2019, m_11, d_20, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.3-b1
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_10
 • loc_sv_SE, sid_AZRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

AZRTR02ASE