Sommarskola i Toscana

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Språk, mat och vin under två sköna sommarveckor i Toscana

På den här resan till Italiens mest berömda region duggar upplevelserna tätt: Du får allt från en lätt språkintroduktion i italienska till matlagningskurser och kulturupplevelser av högsta klass. Vi lär oss laga pasta och soppor på toskanskt vis, strosar på de lokala marknaderna som bågnar av sommarens frukt och grönt, promenerar över Ponte Vecchio i renässansens Florens, besöker vingårdar och låter oss frestas av världens kanske bästa glass i charmiga San Gimignano.

Utgångspunkt för våra sköna italienska sommardagar är en av Toscanas klassiska kurorter, Chianciano Terme, där vi bor på ett trevligt familjeägt hotell. Några kvällar bjuder hotellet på musik och dans.

Vill du också sätta lite extra guldkant på din sommarsemester? Då behöver du inte leta längre. Detta är resan för dig.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Dag 2 Medeltidsstaden Siena
Dag 3 Vandring bakom Chianciano Terme, italienskundervisning och klackarna i taket
Dag 4 Den döende staden, Civita di Bagnoregio
Dag 5 Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Dag 6 Cykeltur i det toskanska landskapet
Dag 7 Italiensk dag och marknad
Dag 8 Ledig dag
Dag 9 Matlagningskurs: ribollita – lantlig toskansk soppa
Dag 10 Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
Dag 11 Söndag och en utflykt det blå
Dag 12 Renässansstaden Florens
Dag 13 Ledig dag
Dag 14 Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
Dag 15 Hemresa

Hotell

Hotel Sanremo

Vårt hotell ligger i den gamla kurorten Chianciano Terme, dit italienare i många århundraden har vallfärdat för att få kurbehandlingar. Hotellet har ett trevligt halvpensionserbjudande med italiensk frukost och middag. Middagen är italiensk husmanskost som hemma hos en italiensk familj.

Det tar cirka två timmar (200 km) att köra från flygplatsen Fiumicino i Rom till hotellet.

Hotel San Remo har varit ett populärt samlingsställe för Albatros Travels gäster under många år. San Remo är familjeägt och drivs av familjen Turbino, som tar emot oss. Hotellet har en liten mysig bar, där man kan samlas efter middagen och vi träffar familjen både i baren och i matsalen. Ibland bjuds det också på live-musik på hotellet när sonens lilla jazz-orkester spelar upp till dans med klassiska jazzdängor och kända italienska sånger.

Hotellet har en liten ouppvärmd pool på andra våningen så det finns möjlighet att ta ett dopp, särskilt under de varma månaderna.
Det finns WiFi i hotellets gemensamma utrymmen.

Hotel Sanremo
Via Paolo Ingegnoli, 21
I-53042 CHIANCIANO TERME (SI)
Tlf. 0578/6330. Fax 0578/63609
www.albergosanremo.net

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Vi bor i kurorten Chianciano Terme

Från Stockholm flyger vi till Rom där vi kliver på bussen och inleder vår resa genom regionen Lazio och norrut in i vackra Toscana. Vi bor i den gamla kurorten Chianciano Terme. Staden har sedan romartiden varit ett kurbadscentrum och än idag strömmar besökare till de många termiska orterna i det vackra området. Innan vi kommer fram till vårt hotell Albergo Sanremo stannar vi för att avnjuta en kopp kaffe och lite tilltugg.

När vi har kommit fram till vårt familjeägda hotell i den gamla kurorten checkar vi in, och på eftermiddagen följer vi med vår reseledare på en liten promenad genom staden. Här kan den som vill koppla av med ett glas vin innan vår första gemensamma middag som vi intar på hotellet. Vi avnjuter vällagad och lokal mat som serveras direkt vid bordet.

Dag 2
Medeltidsstaden Siena
Domkyrkan i Siena är en av Italiens vackraste

Idag besöker vi en av Italiens vackraste kulturstäder, fantastiska Siena. Här kan vi känna den italienska historiens vingslag i den vackra staden som är ett konstverk i sig. Vi strosar längs stadens gator och kommer fram till det imponerande musselskalsformade torget Piazza del Campo som en gång var stadens marknadsplats. Det är på det här torget som den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum varje sommar. Siena ligger längs pilgrimsvägen mot Rom, något som har bidragit till stadens välstånd. Här grundades Italiens äldsta bank, Banca di Siena. Siena låg under många århundraden i strid med Florens både vad gällde bankväsende och textilhandel. Båda städerna hade stora intressen inom de här branscherna och stadens bankfolk kunde under medeltiden låna ut pengar både till europeiska kungar och furstar.

Piazzan domineras av rådhuset som uppfördes i slutet av 1200-talet. Mellan 1881 och 1882 vistades den danske arkitekten Martin Nyrop i staden och använde sedermera rådhuset som förebild när han ritade Köpenhamns rådhus. Vi går längs smala gator förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar domkyrkan, som många anser vara Italiens vackraste. Domkyrkans randiga exteriör i svart och vit marmor stammar från 1200-talet och en del av dekoren på fasaden har gjorts av den berömde konstnären Giovanni Pisano. Här hittar vi även Ospedale S. Maria della Scala som ursprungligen grundades som härbärge för pilgrimerna från Francigenas pilgrimsväg på 900-talet men senare blev ett av Europas första sjukhus.

Efter vår stadsvandring äter vi lunch på egen hand och hinner kanske med ett besök i den vackra domkyrkan som byggdes på 1200-talet och stadens konstmuseum (inträde 8 euro från och med januari 2016) med en bländande utsikt över staden. Du kan också besöka ett av Piazza del Campos många caféer och följa folklivet på det vackra torget.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme där vi äter middag.

Dag 3
Vandring bakom Chianciano Terme, italienskundervisning och klackarna i taket
Vi går på vandring i omgivningarna runt Chianciano Terme

Idag snörar vi på oss vandringskängorna och går rakt ut i naturen. Inte långt från staden börjar skogen som väntar på oss med stenekar, grusstigar och kuperad natur och kanske ett litet kloster. Vi vandrar i ett par timmar och återvänder sedan till hotellet för att avnjuta en välförtjänt lunch. (Vi vandrar mellan 6 och 7 kilometer).

Den som vill kan handla med sig lunch att avnjuta ute i det fria.

Sent på eftermiddagen får vi några timmars undervisning i det italienska språket. Vi lär oss de vanligaste orden så att vi lättare kan beställa mat, fråga efter vägen och inte minst småprata med lokalinvånarna.

På lördagar brukar det finnas många mogna italienare i stan som är här för att avnjuta ett av de många kurbaden och komma bort från värmen vid kusten. Inne i landet är temperaturen och luften vanligtvis väldigt behagliga. På ett av stadens caféer brukar det vara dans och italienarna tar sig gärna en svängom, så följ gärna med reseledaren ut efter middagen och bjud upp till dans på italienska.

Dag 4
Den döende staden, Civita di Bagnoregio
Cività di Bagnoregio

Idag beger vi oss via Umbrien in i Lazio till Den döende staden, Civita di Bagnoregio, som ligger mitt i den vackra Tiberdalen. Området består av typiskt vinderoderat vulkanlandskap som för tankarna till månlandskap eller filmen Star Wars. Vi åker till den lilla staden Bagnoregio och går genom staden fram till klippkanten. Härifrån kan vi blicka ner över den pampigt belägna orten.  Den gamla staden klamrar sig desperat fast längs klippväggen som om den vore en båt mitt ute på ett stormigt hav. Staden grundades av etruskerna för över 2 500 år sedan, men idag har vind och vatten forslat bort den gamla förbindelsen till fastlandet och på dess plats finns en 500 meter lång och imponerande landbro som leder upp till den lilla staden vars dagar är räknade eftersom den i det långa loppet inte kan stå emot naturens krafter. Idag har invånarantalet reducerats till 12 personer på vintern och cirka 100 personer på sommaren, men trots stadens dramatiska tillvaro är den väl värd ett besök, och bjuder på en upplevelse för livet.

Den välbevarade medeltidsstaden med sina vackra byggnader i mjuk sten, små soldränkta piazzor, små kullerstensgator utsmyckade med blommor och små trädgårdar gör det hela till ett oförglömligt besök. Vi behöver gå en del men det går också att ta en minibuss fram till den långa bron. Vi kommer att behöva gå cirka 4 kilometer).

Dag 5
Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Lär dig laga pasta på italienskt vis

Italien har spännande mat och idag får vi lära oss att laga pasta i hotellköket. Vi tillagar den lokala pastan pici som är en toskansk specialitet. När pastan är klar avnjuter vi den självklart till ett glas vin.

Efter lunch vankas det ytterligare två timmars språkundervisning och resten av eftermiddagen står till eget förfogande.

Chianciano Terme har varit kurort i flera tusen år och även idag lever staden primärt på alla som besöker de helande källorna. Staden är speciellt känd för sitt vatten som kan bota leversjukdom och andra sjukdomar.

Men de varma källorna kan även bjuda på upplevelser för både kropp och själ. Den som vill kan prova på vattnets effekt på det eleganta spacentrat Parco Acqua Santa. Här i det moderna kurbadet Terme Sensoriali kan man för 38 euro (lördag och söndag 45 euro, priser från och med januari 2016) få tillgång till de härliga baden, aromaterapi-rum, lermasker, de tropiska duscharna, isbad, bubbelbad och tre olika typer av sauna. Ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och njuta av de lugna omgivningarna.

Den som vill kan prova på utomhusbaden som exempelvis Terme Theia. Här avnjuter du ett varmt utomhusbad i den vackra naturen, visst tar det emot att lämna det varma vattnet! Pris 11 euro för 4 timmar (16 euro på helgen, priser från januari 2016). Badtofflor bör medtas eller kan köpas billigt på plats.

Dag 6
Cykeltur i det toskanska landskapet
På cykeltur i det böljande landskapet

I dag ska vi uppleva Toscanas fantastiska landskap på cykel allt medan vi har vinden i håret och doften från naturen i näsborrarna. Du kan antingen cykla en runda med våra reseledare eller trampa på själv i eget tempo.

Reseledaren hjälper dig gärna att lägga upp en rutt som passar dig. Besök gärna Montepulciano (totalt cirka 18 kilometer) där du kan avnjuta ett glas lokalt vin och en härlig lunch på torget. Eller köp lite bröd, ost, skinka och dryck och avnjut en lätt lunch vid vägkanten medan du beundrar olivlundarna och vinrankorna. Du kan även göra en utflykt till La Foce som ligger nära staden och lockar med sina vackra cypresser. Ett härligt sätt att komma nära naturen!

Cykelrutterna kan vid en första anblick te sig mer komplicerade än de egentligen är. De rekommenderade utflykterna är inte längre än att du kan bitvis kan leda cykeln (12-18 kilometer totalt). Du blir rikligt belönad när du ljudlöst rör dig genom landskapet med vinden i håret och de många doftintrycken som medresenärer. Cyklarna är nya och har sex växlar och handbromsar. Om du vill ha cykelhjälm bör du ta med en hemifrån. Om vädret inte lockar till en cykeltur kan reseledaren föreslå andra aktiviteter i området.

Dag 7
Italiensk dag och marknad

Idag är det marknadsdag i staden. Vi tittar på de lokala produkterna och reseledaren delar ut praktiska uppgifter som ska lösas på italienska. Uppgifterna kan bestå av att inhandla råvaror till nästa dags matlagningskurs och ni får möjlighet att utöva de språkkunskaper ni fått hittills. Vi leker italienare hela förmiddagen.

Eftermiddagen tillbringar var och en på egen hand.

Dag 8
Ledig dag
Vackra Chianciano Terme

Idag har vi en ledig dag. Du kan välja mellan att ta ett dopp i hotellets pool eller utforska någon av de små byarna som enkelt nås med lokalbuss.

Middagen intas på egen hand och vi kan varmt rekommendera den lilla restaurangen Il Buco. Här äter du bra mat till rimliga priser och i fönstret hänger en skylt som berättar att Guide Michelin under många år har rekommenderat restaurangen med ägaren Silvano vid rodret.

Dag 9
Matlagningskurs: ribollita – lantlig toskansk soppa

Idag beger vi oss återigen ut i köksregionerna för att tillaga den toskanska brödsoppan ribollita som är fantastiskt god och näringsrik. Soppan består av vita bönor, palmkål (italienarna kallar den för calo nero (svartkål). Soppan tillsätts till gårdagens nu torra bröd och det är brödet som ger soppan dess grötaktiga konsistens. Förr i tiden var soppan en klassisk rätt på fredagen som var köttfri dag, därför har vi valt just en fredag för vår egen tillagning. 

Dag 10
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
Vi besöker Pienza

Vi inleder dagen med ett besök i staden Pienza som ursprungligen var bondestad tillika påve Pio II:s (1405-1464) födelsestad. Staden är en äkta liten pärla och UNESCO har upptagit den på sin lista över världens kulturarv. Den fantastiska stadskärnan uppfördes under påve Pio II som fick arkitekten Bernardo Rossellino att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över det omkringliggande landskapet är fantastisk och det är ett sant nöje att vila blicken på frodiga vinodlingar och mörkgröna cypresser lugnar ögat. Staden är även känd för sin läckra, lagrade fårost pecorino. Här finns den i alla former, från mild till en starkare variant med pepparkorn eller chili.

Idag promenerar vi från renässansstaden Pienza mot medeltidsstaden San Quirico d’Orcia. Vi rör oss ner genom den UNESCO-bevarade dalen Val d’Orcia.  Här rör vi oss genom ett av Italiens mest fotograferade landskap och vi går på grusvägar som leder oss längs fält med en underbar utsikt över den fridlysta dalen. Långt bort i fjärran ser vi den gamla vulkanen Monte Amiata och halvvägs längs vår 6 kilometer långa vandring möts vi av vackra Capella di Vitaleta. Det pittoreska kapellet (som ofta förevigas på bild) är omgivet av långa mörkgröna cypresser som likt lojala soldater skyddar det ensamma kapellet som tillbringar sina dagar i ensamt majestät mitt i det toskanska landskapet.

Vi fortsätter till staden Montalcino där man producerar det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Här kan den som vill själv avlägga ett besök i den lokala enotecan som ligger i stadens stora borg. Smaka gärna på ett av de lokala vinerna, bland annat vinröda Brunello som görs på Toscanas mest kända druva, Sangiovese. I den trevliga staden äter vi lunch och tillbringar lite tid på egen hand.

Dag 11
Söndag och en utflykt det blå

Dagens program är fortfarande inte fastställt. Det är söndag och då går ofta en byfest eller någon annan festlighet av stapeln i området där vi befinner oss. Reseledaren ger förslag till vad du kan företa dig och erbjuder en utflykt. Utflykten köps till på plats och priset beror naturligtvis på innehållet. Hör med reseledaren.

Dag 12
Renässansstaden Florens
Domkyrkan i Florens

Florens är vackert beläget i Arnodalen och dess historia är vida känd. På medeltiden var staden ett väldigt viktigt handels- och finanscentrum och är den italienska renässansens vagga. Tillsammans med reseledaren rör vi oss runt i det historiska centrumet som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden är full av historia som vi informeras om på bussen mot Florens, och på vår rundvisning i staden ger reseledaren oss en spännande introduktion.

Vi går över vackra Ponte Vecchio, den karakteristiska bron över floden där stadens guldsmeder har hållit till i århundraden. Vi besöker kända platser som Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio som tillsammans med domkyrkan Il Duomo är några av Florens mest berömda sevärdheter.

Dag 13
Ledig dag

Innan vi reser hem igen hinner vi med ännu en ledig dag och den som vill kan passa på att köpa några sista delikatesser. Kanske vill du bara njuta av en lugn dag i ditt eget tempo.

Middagen intas på egen hand såvida ingen har hittat ett bra matställe i den gamla stadsdelen.

Dag 14
Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
San Gimignano

På morgonen går färden mot staden med tornen, San Gimignano. Stadens placering på pilgrimsvägen Via Francigena, som löpte mellan Canterbury och Rom, gjorde den till handelscentrum på medeltiden, något som bringade den lilla staden stor rikedom. Staden var redan då känd för sin produktion av det härliga och sammetslena vitvinet Vernaccia di San Gimignano, och de ädla dropparna kan avnjutas än idag.

Innan vi besöker själva staden tar vi en liten promenad (1,5 kilometer) längs en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den praktfulla vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har samarbetat med i många år, en praktfull plats som många av våra resenärer väljer att återvända till med våra vingårdsresor. Vingården har en fantastisk belägenhet med en makalös utsikt över det böljande landskapet och San Gimignanos berömda torn. Gården drivs av tre driftiga kvinnor och de berättar om vingården och platsen och naturligtvis smakar vi på vingårdens vin: det berömda vita vinet Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och inte minst deras Supertoscaner, fatlagrat Sangiovese, ett vin som de flesta förälskar sig i. Till vinprovningen avnjuter vi en lättare picknicklunch och den som vill kan köpa med sig lite vin hem. Efter besöket återvänder vi till vår buss, och den här gången går det lättare eftersom vi går i nerförsbacke och vinet förmodligen har piggat upp benen lite.

Vi besöker även själva San Gimignano, en stad som får sina besökare att tro att de har tagit ett kliv tillbaka till medeltiden. Det är underbart att gå runt och insupa de svalkande och skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, tortyrmuseet eller bara äta en glass i solen på torget. När vi är tillbaka på vårt hotell på eftermiddagen har vi tid på egen hand tills vi äter en avskedsmiddag på hotellet.

Dag 15
Hemresa

Efter frukost kör vi till flygplatsen i Rom och efter en resa med många upplevelser återvänder vi hem igen.

Prisinformation

Om enkelrummen
Begränsat antal. Enkelrummen är typiska enkelrum som är mindre än dubbelrummen.
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Cykeluthyrning dag 6
 • Boende på hotell i dubbelrum
 • Halvpension (italiensk frukost varje dag, två hemlagade luncher och 12 middagar).
 • Picknicklunch med vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Personlig dricks till exempelvis chaufför (räkna med cirka 10 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

http://www.albatros.se/resmal/europa/italien

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Helt fantastisk resa med många upplevelser och underbar reseledare! Beskrivningen på resan stämmer bra. Otroligt fina utflykter med så mycket kultur, upplevelser och vyer. Många långa och en del lite jobbiga promenader, man bör ha på sig bra skor, ha med sig vattenflaska, en hatt eller liknande är inte heller helt fel. Besöket på vingården var lärorikt, trevligt och gott. Att få lära sig göra enkel pasta och och den goda Ribollitan var riktigt roligt och gott, kommer att provas hemma. Hotellet var helt okej, med trevlig och hjälpsam personal Middagarna bestod oftast av 5 rätter och tog runt 2 tim men det var det värt. All eloge till vår kunniga, duktiga, omtänksamma, fixande reseledare Elisabeth! Skulle gärna göra om resan nå'n gång.
Date published: 2017-06-07
Rated 4 out of 5 by from En underbar resa Resan gav otroligt mycket, perfekt när man reser ensam men även i sällskap. Intressanta utflykter varvade med vila. Programmet var fint, omväxlande med språkkurs och matlagning. Den fysiska aktiviteten med vandring och cykling var välbehövlig med tanke på all den goda mat som serverades! Vår reseledare var fantastisk. Kunnig och hjälpsam, alltid glad och tillmötesgående. Hotellet var bra, trevligt och mycket familjärt. Maten var mycket bra, såväl frukost som middagar. Trevligt med olika teman för vissa kvällar. Det enda jag saknade var air condition på rummet. Med det hade mitt betyg varit fem stjärnor.
Date published: 2016-07-16
Rated 4 out of 5 by from Många upplevelser i vackra Toscana men.... Resans alla utflykter och programpunkter erbjöd många upplevelser av varierande slag. Intressant! Chinciano terme är en ort som säkert vaarit blomstrande förr men nu verkade igenbommad och avfolkad vilket kändes deprimerande. Hotellets personal var mycket trevliga och hjälpte till att göra boendet trivsamt men själva hotellet behövde fräschas upp med t. ex målarfärg, luftkonditionering och kyl på alla rum. Det var nerslitet och utan finess. Maten var ok men frukosten lite tråkig och kaffet var uselt! Instant i kaffelandet Italien är under all kritik.
Date published: 2016-07-31
Rated 5 out of 5 by from en resa med massor av upplevelser. Jätte rolig resa med massor av upplevelser jätte trevlig och gullig reseledare som tog bra hand om oss och dessutom ordnade extra små upplevelser. Jätte gullig och personlig personal på hotellet som dessutom bjöd på picnic sista dagen. dock låg hotellet i brant uppförsbacke som som var väldigt jobbig att ta sig upp för i värmen och minus för att det inte fanns AC på rummen.Annars var resan väldigt innehållsrik och man fick massor av nya trevliga och roliga resekompisar.Kommer absolut att göra om liknande resa men då förhoppningsvis på en annan årstid då det är lite svalare i luften.
Date published: 2016-07-15
Rated 5 out of 5 by from Kanonbra En otroligt bra resa med ett bra program och en fantastisk reseledare enda felet var hotellet som var mycket dåliga på att städa och laga saker som inte funkade som det skulle, och fri Wi-Fi som inte fungerade troligen aldrig uppdaterat. Hotellet som vi övernattade i sista natt, när vi spolade i handfatet så rann allt vatten ut på golvet men vi var så trötta så vi använde badkaret när vi borstade tänderna och fick lägga badhandduken på golvet, vi påpekade inte felet, vi var för trötta.
Date published: 2017-06-02
Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik, omväxlande och trevlig resa. Vii fick se och uppleva mycket. Det varierande programmet innehöll vackra vyer, intressant kultur, härliga vandringar men också några fridagar för egna aktiviteter. Cykelturen som ingick i programmet avstod vi ifrån då vädret var dåligt den dagen och de branta backarna och de smala vägarna kändes alltför tuffa för oss. Vår reseledare Sofia förgyllde verkligen resan med sin rika kunskap om Italien, sitt engagemang och sin omtänksamhet. Femrätters middag kl. 19.30, som tog minst 2 timmar varje gång, var inte alls bra. Det är jobbigt att behöva lägga sig med så mycket mat i magen och några aktiviteter på kvällen bjöd varken hotellet eller staden på. Dessutom var vi oftast trötta så dags. Vi upplevde rutinen med kontantbetalning efter varje middag som seg och långdragen. Bättre då att få betala allt veckovis eller vid resans slut.
Date published: 2018-10-10
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa En fantastisk resa där vi fick uppleva den Italienska kulturen på många trevliga sätt. Ett stort plus för den superbra guiden Anna som var påläst, kunnig, tydlig och behaglig! Hon läste av gruppen på ett bra sätt. Härligt att hänga vid poolen efter utflykterna. Bra upplägg där det även fanns "egen" tid.
Date published: 2016-07-27
Rated 5 out of 5 by from En underbar resa Jag tycker det var tillräklig o uttömmande information om resan innan. Jag har varit mycket nöjd med det mesta, förutom att det ej fanns AC på mitt rum,(Det var extremt varmt under min vistelse,upp till 37°) Utflykterna var intressanta och många. Maten var väl lagad och god,( lite ovant med middag 19:30, men det är ju Italien).Städning på rummet utmärkt o all personal till möteskommande, hälpsamma o trevliga.Resledare mycket duktig, deltagande och fanns hela tiden till hands. Va som inte var bra : De lediga dagerna, söndagarna. Busskomunikationen till andra ställen, för egna utflykter var nest intill ubefintliga. Vi var många som inte kunne komma iväg. Förslag: lägg de lediga dagerna på en veckodag och lägg utflykter på söndagar.
Date published: 2017-07-06
 • y_2020, m_8, d_13, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_97
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR29, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ITRTR29ASE