Baltisk odyssé

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Östersjön runt – Vilnius, Riga och Tallinn

Bussresa

Litauens Vilnius som är Baltikums Jerusalem stoltserar med kyrkor i vart och vartannat hörn och bjuder på gammaldags charm och en okomplicerad stämning. Storstaden Riga i Lettland är Baltikums Paris och har gjort sin största ansiktslyftning någonsin, men förför fortfarande besökaren med alla vackra byggnader och utsikten över den mäktiga floden Daugava. Förtjusande Tallinn i Estland har sin alldeles egna romantiska sagolika charm och det är svårt att beskriva stadens skönhet med ord. Allt detta och mycket mer får du på en och samma resa Östersjön runt!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Bussresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta SEK, PLN, EUR

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Öland – Karlskrona. Nattfärja till Gdynia i Polen med Stena Line
Dag 2 Gdynia – Vilnius. I österled genom glesbefolkade polska områden mot Litauen
Dag 3 Vilnius. En okänd huvudstad är redo att utforskas
Dag 4 Vilnius – Siauliai - Riga. Norrut via Korsberget mot Lettlands praktfulla huvudstad
Dag 5 Riga. Dagen ägnas åt Baltikums kulturhuvudstad
Dag 6 Riga – Pärnu – Tallinn. Vidare längs Östersjökusten till Estlands sagolika huvudstad
Dag 7 Tallinn. En njutningsfylld dag i charmiga Tallinn. Nattfärja till Stockholm
Dag 8 Hemma igen i Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Öland – Karlskrona. Nattfärja till Gdynia i Polen med Stena Line 570 km

Vi lämnar vår vackra kungliga huvudstad och påbörjar vår resa söderut genom Södermanland. Vi finner oss snabbt tillrätta i vår bekväma långfärdsbuss. Genom Kolmårdens djupa skogar går vår färd och snart njuter vi av vyn över Bråviken och passerar Norrköping. I grannstaden Söderköping stannar vi för att ta en titt på Göta Kanal från 1830-talet, Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Färden går vidare söderut och väl framme i Kalmar tar vi Ölandsbron över till Öland, en sex kilometer lång bro som invigdes av kung Karl XVI Gustaf år 1972. 

Öland är Sveriges minsta landskap och känt för vacker och säregen natur, orkidéer, fornminnen, väderkvarnar och Borgholms slottsruin, fortfarande en imponerande byggnad som reser sig över slätten. Sedan Ölandsbron invigdes har staden Borgholm blivit en av landets populäraste turiststäder. Vi gör ett besök och upptäcker att det är en gemytlig liten stad att handla, flanera och trivas i. Färden går tillbaka till det småländska fastlandet och vi beger oss söderut till Blekinge och örlogsstaden Karlskrona som grundades 1680 då Karl XI beslöt att anlägga en marinbas här. Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan gjorde att UNESCO år 1998 gav staden världsarvsstatus. Vart du än går kan du se bevis på detta. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen. På kvällen avgår Stena Lines färja mot Gdynia i Polen och vi finner oss snart tillrätta i våra bekväma hytter.

Dag 2
Gdynia – Vilnius. I österled genom glesbefolkade polska områden mot Litauen 630 km
Polska folkdräkter

På morgonen vaknar vi upp strax utanför den polska kusten och en god frukost väntar. Vi åker iland i hamnstaden Gdynia som tillsammans med de närliggande städerna Gdansk och Sopot bildar ett storstadsområde vid Östersjökusten som kallas för Trestaden, med en befolkning på över en miljon invånare. Gdansk är den största av de tre städerna. Versaillesfreden gav staden neutral status som den Fria staden Danzig, i tullunion med Polen. Under andra världskriget ockuperades staden av Nazityskland. Den tysktalande majoriteten av stadens befolkning fördrevs i samband med andra världskrigets slut. Sedan 1945, då staden tillföll Polen, är staden därför huvudsakligen polsktalande och bär officiellt sitt polska namn Gdansk. 

Under dagen åker vi genom nordöstra Polen på vår väg mot den litauiska gränsen. Det är vidsträckta områden med sjöar, skogar och vattenleder, glesbefolkat, obetydligt industrialiserat och i stort sett ett enda stort naturområde. Polen är ett land med en lång och stormig historia vars självständighet har kommit och gått. På 1900-talet ockuperades Polen av både Nazityskland och Sovjetunionen. Efter andra världskriget avträdde Polen en tredjedel av sin yta till Sovjetunionen, det som nu är sydvästra Litauen, västra Vitryssland och västra Ukraina. I stället erhöll Polen tyska områden motsvarade drygt hälften av förlusten. Nu är Polen medlem i både NATO och EU. Den katolska kyrkan har ett starkt inflytande, trots landets tidigare kommunistiska förflutna. På kvällen kommer vi fram till Litauens huvudstad Vilnius och checkar in på ett centralt beläget hotell där vi ska bo i två nätter.

Dag 3
Vilnius. En okänd huvudstad är redo att utforskas
Vilnius är en af Östeuropas mest sevärda städer

Vi vaknar upp i Vilnius på vårt trevliga hotell och stärker oss med en god frukost. Litauen är det till ytan största landet i Baltikum och Vilnius, där floderna Vilnia och Neris flyter samman, är landets största stad med drygt en halv miljon invånare. På förmiddagen blir det en stadsrundtur i Vilnius med en lokalguide. Trots sin anspråkslösa storlek är Vilnius en kosmopolitisk stad känd för sina många kyrkor och kallas ibland för Baltikums Jerusalem. Under vår rundtur bekantar vi oss med Petrus- och Pauluskyrkan med sina oräkneliga stuckaturer, presidentpalatset, universitetet samt de små hantverksbutikerna i Gamla staden som bland mycket annat säljer bärnstenssmycken och linnekläder. Trots att Vilnius kallas för en barockstad finns exempel på gotisk arkitektur, renässans och andra byggnadsstilar. Bland de främsta sevärdheterna i staden finns Gediminastornet och Katedraltorget. 

Landets mörka 1900-talshistoria är ingen hemlighet. Så gott som alla av Vilnius 50 000 judar mördades av nazisterna och stadens mycket sevärda, men högst deprimerande, KGB-museum påminner om Sovjetregimens terror. Men glädjen och stoltheten över att vara en numera fri nation skiner igenom överallt. Här bär man sina svårigheter med rak rygg. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Den stora attraktionen är att bara strosa runt i den världsarvsskyddade nyklassicistiska gamla stadskärnan som på något sätt numera känns charmigt oskuldsfull. På kvällen har du möjlighet att följa med reseledaren ut på restaurang om du bokar middagspaketet.

Dag 4
Vilnius – Siauliai - Riga. Norrut via Korsberget mot Lettlands praktfulla huvudstad 350 km

På morgonen lämnar vi Vilnius bakom oss, men ännu är vi inte klara med Litauen. Vi beger oss mot Kryziu Kalnas, Korsberget, utanför staden Siauliai, kanske Litauens mest fascinerande sevärdhet. På berget har litauerna satt upp oerhörda mängder av kors i alla möjliga storlekar, former och färger. Korsberget är en av Litauens största katolska helgedomar. Ingen vet när de första korsen restes på berget men man tror att traditionen går tillbaka till 1300-talet då litauerna kristnades. Under en nationalistisk våg på 1800-talet restes många kors på berget. Sedan upproret mot det ryska tsardömet slagits ned 1863 började litauerna resa kors som minne av sina stupade anhöriga. När man inte visste var de stupade låg begravda placerade man deras kors här istället. Sedan under sovjettidens terror restes kors som en protest mot den sovjetiska ockupationen. Under de sista åren fram till kommunismens sammanbrott ökade antalet kors markant, bland annat som en manifestation av längtan efter självständighet. 

Snart är vi inne i nästa baltiska land, nämligen Lettland. På vår väg mot huvudstaden Riga kör vi först till kusten och besöker Lettlands populäraste semesterort Jurmala, vackert belägen vid Rigabukten. Badorten är långsträckt längs mest kusten och består mest av trähus i art nouveau-stil. Snart är vi framme i Riga där vi checkar in på ett centralt beläget fyrstjärnigt hotell för två nätter.

Dag 5
Riga. Dagen ägnas åt Baltikums kulturhuvudstad
Svarthuvudenas hus

Dagen ska vi tillägna Riga, den största av de tre baltiska huvudstäderna. Staden ligger vid floden Daugava, nära dess utlopp vid Rigabukten i Östersjön. Floden användes av vikingar och köpmän i Hansan för att ta sig österut och bedriva handel. Det har gjorts en rad arkeologiska utgrävningar i området som genererat massvis med fynd från denna tid. Även i staden Riga bedrevs det mycket handel under dessa tider och staden var ett tag en av Östersjöns rikaste och mäktigaste handelsstäder. Staden är mycket gammal och grundades officiellt 1201. Historien gör sig ständigt påmind. 

Vi inleder med en stadsrundtur, delvis till fots i den medeltida stadskärnan. Här kan du njuta av fantastisk arkitektur från många olika tidsepoker och få en inblick i historien. Stadens karaktär utgörs av en blandning av många olika kulturer kring Östersjön. Riga var till exempel den svenska stormaktstidens största stad på 1600-talet, vilket vi påminns om vid Svenskporten under stadspromenaden. Svenskporten är det enda som idag finns kvar från den stadsmur som en gång skyddade staden från yttre anfall. När svenskarna ockuperade Riga år 1698 byggdes Svenskporten in i stadsmuren. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Innerstaden bjuder på en välbevarad spegel mot medeltid och svunna epoker med kullerstensgator och små trånga gränder fyllda av restauranger och kaféer. För den som är intresserad av jugend, eller art nouveau som det kallas i de flesta länder förutom runt Östersjön, är Riga en dröm. Det finns hundratals välbevarade jugendhus runt om i staden, de flesta strax utanför den medeltida stadskärnan. 

På kvällen har du möjlighet att följa med reseledaren ut på restaurang om du bokar middagspaketet.

Dag 6
Riga – Pärnu – Tallinn. Vidare längs Östersjökusten till Estlands sagolika huvudstad 310 km

I dag reser vi vidare norrut längs Östersjökusten och kommer snart in i Estland, nästa land på vår baltiska odyssé. Vi gör ett kort besök i den lilla kuststaden Pärnu, som länge varit en populär badort med en mängd olika spa-anläggningar, allt från stora vattenpalats till mer intima och historiska badhus. Snart är vi framme vid huvudstaden Tallinn. Varifrån namnet Tallinn kommer är oklart, men en utbredd hypotes är att det är en sammandragning av estniska ”Taani linn” vilket betyder ”danskborgen”. Reval är det historiska tyska, danska och svenska namnet. Tallinn växte fram vid foten av Dombergets slott, den borg som den danske kungen Valdemar Sejr lät uppföra sedan han besegrat esterna år 1219 i samband med slaget vid Lindanäs. Den danska flaggan Dannebrogen föll enligt legenden från skyn till Valdemar Sejrs trupper under detta slag. 

Under eftermiddagen bjuds det på en stadsrundtur i Tallinn som mestadels genomförs till fots. Vi ser tydligt hur olika kulturer har lämnat spår efter sig. I övre Tallinn finner vi kungliga slottet, de tre försvarstornen och Alexander Nevskij-katedralen, en vacker ortodox kyrka med lökkupoler byggd i typiskt rysk stil. Det är Tallinns största katedral och ett populärt turistmål. Nedre delen av Tallinn är borgarnas stadsdel och här ser vi rådhuset och det anrika apoteket från 1422. Rådhustorget är det verkliga hjärtat i Tallinn. Torget kantas av mysiga kaféer och restauranger som ligger inramade bland vackra byggnader i härliga färger. Här är det alltid liv och rörelse och flera gånger om året hålls det små festivaler, konserter och marknader mitt på torget. 

Vi bor bra på ett fyrstjärnigt hotell. På kvällen har du möjlighet att följa med reseledaren ut på restaurang om du bokar middagspaketet.

Dag 7
Tallinn. En njutningsfylld dag i charmiga Tallinn. Nattfärja till Stockholm

Större delen av dagen är fri för egna upptäcktsfärder i den promenadvänliga staden Tallinn. Gamla stan är inte större än att man hinner se nästan varenda gränd, men vissa gränder är mysigare än andra. Katariina Gild är den gränd som bjuder på allra mest medeltidskänsla och dessutom trevliga butiker. Vid den mäktiga ringmuren sträcker sig gränden Müürivahe, Yllemuren, där äldre estniska damer säljer färgglada hemstickade klädesplagg av alla de slag. Lusekofta, inkamössa, sockar från Sibirien, traditionellt estländskt eller stickat kitsch. Det är bara att välja! Tallinns stadsmur är nästan två km lång och tre meter bred. Den började byggas på 1200-talet och blev med tiden en av norra Europas största befästningar. På flera platser har man möjlighet att gå upp på murarna där vakterna en gång stod och spejade efter fiender och annat löst folk. Ovanför Gamla stan ligger också flera utsiktsplatser där man kan spana och fotografera staden från ovan. Viru Center är en ultramodern shoppingplaza i flera plan och rymmer Tallinns mest prestigefyllda butiker. Ibland känns Estland modernast i världen, men samtidigt är Tallinn vår närmaste sagostad. En stad full av historier. Och historia. Och bärnsten som säljs överallt, men som oftast kommer från Lettland. Sent på eftermiddagen är det dags att lämna denna sagostad och kliva ombord på Tallinks fina färja mot Sverige och Stockholm, där bekväma hytter väntar.

Dag 8
Hemma igen i Stockholm

Under nattens timmar korsar vi Östersjön ännu en gång och framåt morgonen bjuds det på frukost. Stockholms underbart vackra skärgård passerar revy utanför fönstren när ö efter ö passeras och man förstår nästan inte hur den stora färjan kan manövrera sig igenom de trånga sunden med sådan kolossal precision. Naturupplevelserna och vyerna lämnar ingen oberörd, men snart lägger vi till i hamnen. Det är dags att säga farväl till våra medresenärer som vi det här laget blivit goda vänner. Kanske ses vi snart igen på nästa resa med Albatros.

Middagspaket

Tre gemensamma restaurangmiddagar – en i Vilnius, en i Riga och en i Tallinn. Trerätters middagar med fast meny på trevliga och centralt belägna och för respektive huvudstad karakteristiska restauranger. Drycker beställs och betalas separat på plats. Middagspaketet ska bokas hemifrån vid köp av resan och genomförs vid minst 15 deltagare. Reseledaren är med på middagarna.

Pris: 1 198:-

Bussresa

Vi vet att bussresor är en populär resform. Du ska bara ta plats och det enda du ska göra är att ha semester. Albatros kunniga reseledare ser till att upplevelserna kommer till dig i bästa Albatros-stil. Det enda du ska göra är att luta dig tillbaka och njuta av resan i lugn och ro. Semestern börjar helt enkelt när du går ombord på bussen. 

Hur är bussarna?

Vi färdas i moderna bussar som är 4-stjärniga och som lever upp till de Europeiska Miljönormerna Euro 6.

Alla bussar har:

Justerbara säten, fotstöd, bord/klappbord, klimatanläggning, minikök, "nöd-toalett, hatthyllor, läslampor, musikanläggning, TV, och 220v-uttag. Alla bussarna är rökfria.

Platsreservation

På bussresor med Albatros har du möjlighet att välja din favoritplats redan vid bokning.

Var vill du sitta i bussen? Vänligen kontakta Albatros för platsreservation.

Rad 1,2,7,8 och 9 kostar 100 kr att reservera för hela resan. 
Rad 3 till 6 och 10 till 14 kostar 75 kr att reservera för hela resan.

Om du inte vill reservera en plats får du din fasta plats vid ombordstigning.
Vänligen uppmärksamma att platsresverationen inte gäller i eventuella transferbusser.

Här kan du se platsöversikt i bussen: https://documents.albatros-travel.com/se/BUS_52PAX_ABCD-seating_SE.jpg

Se upphämtningsplatser och tider under "Inför din resa".

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Bussrundresa enligt program
 • Sju nätter i delat dubbelrum/insides dubbelhytt (Enkelrum/Enkelhytt mot pristillägg)
 • Frukostpension (sju frukostar)
 • Tre stadsrundturer med lokalguide 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Hotellen

Resan är en rundresa där vi bor på flera olika hotell. Hotellen är bra fyrstjärniga hotell som är centralt belägna. I Vilnius kan vi komma att använda ett nytt och fräscht trestjärnigt hotell med utmärkt läge. Ca en månad före avresan skickas uppgift ut med namn och adress till de aktuella hotellen. På nattfärjorna bor vi i insides hytter.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 25 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Upphämtningsplatser

Påstigningsplatser och påstigningstider

Stockholm Cityterminalen 07:10

Hemkomstplatser och hemkomsttider

Stockholm Cityterminalen 11:00

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from En fin resa,men en hel del synpunkter.Vg se nedan. Programmet- planeringen av själva resan: - verkar ju inte varit "provåkt".Lunchställen och -tider samt övriga rastställen borde varit planerade. - varför Borgholm? Och sedan 2 timmar (när muséer mm just stängde) i Karlskrona? - lång resa genom Polen utan att egentligen se något.2 dagars transport fram till Vilnius på det viset. Reseledaren Yves vid flera tillfällen för detaljrik och långrandig om ländernas historia. Varför inte svensktalande lokala guider? Det finns ju så många svenskspråkiga balter. Guiden i Riga var mycket svår att höra och att förstå. Chauffören Christer (borde vara med som rubrik) förtjänar en eloge för sitt säkra körsätt,sitt lugn och sin hjälpsamhet. Bussen bekväm och bra.Men varför det märkliga tilltaget med köp av platser?
Date published: 2019-09-17
Rated 4 out of 5 by from Resan var ett fint sätt att bekanta sig med våra minst kända grannländer. Resmålet spännande men det var onödigt mycket buss i Sverige. Det kändes helt ovidkommande att stanna i Borgholm. Om man ville knyta ihop våra länders historia hade det varit bättre att stanna i Kalmar och Kalmar slott. Även 2 tim väntan i Karlskrona kändes onödigt. Det hade också varit intressant att ha ett uppehåll i Polen. Färja Nynäshamn-Gdansk kanske kunde vara ett alternativ. Tanken med denna resa känns helt rätt o vi är i det stora hela nöjda.
Date published: 2019-09-13
Rated 3 out of 5 by from En historisk resa i nutiden En givande resa med mycket information om de historiska sambanden mellan Sverige och dessa länder samt om nutidens händelser inom politik och levnads förhållanden i de Baltiska länderna. Likheter och skillnader både historiskt samt i modern tid mellan dem och Sverige. Lokala guider som gav en personlig version av livet i deras länder. Vackra städer som tar oss tillbaka till medeltiden, men kom ihåg bekväma skor!
Date published: 2019-09-11
Rated 2 out of 5 by from Testresa till Baltikum med buss Om vi fått veta att detta var Albatros första bussresa till Baltikum via Polen hade humöret på oss kanske varit bättre - Stadsvandringarna intressanta, bästa i Vinius och Tallin. Bussresan verkade oplanerad. Stoppen kändes meningslösa och oförberedda. Polska stränder såg vi aldrig. Resebeskrivningen missvisande. Hotellen bra. Guiden verkade också oförberedd, men trevlig.
Date published: 2019-10-02
Rated 2 out of 5 by from Intressanta platser men inte så bra upplagt Vilinius, Riga och Tallinn är intressanta platser. Hotellen var bra. Onödigt lång bussresa genom Sverige och Polen utan meningsfull guidning - hade varit bättre att börja med båt till Riga eller flyg till Vilnius.
Date published: 2019-09-12
Rated 5 out of 5 by from Lärorik och ibland överraskande resa med supertrevliga medresenärer. Spännade resa med mycket information. Mycket skicklig chaufför som tog sig fram på de mest osannolika platser. Supertrevlig reseledare som talade fin "skandinaviska". Många fina bekantskaper bland medresenärerna.
Date published: 2019-09-11
Rated 3 out of 5 by from Bra hotell med bra läge. Intressanta städer och långa bussresor med för lite stopp.
Date published: 2019-09-11
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med intressanta resmål på rimligt avstånd. Väl genomförd enligt programmet.
Date published: 2019-09-18
 • y_2020, m_8, d_6, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_8
 • loc_sv_SE, sid_PLBUS03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

PLBUS03ASE