Barcelona, Baskien och Bernadotte

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Pyrenéerna och Andorra på en kulturell odyssé från Barcelona till Baskien – och lite till! Med besök på Bernadotte-museet i Pau

Pyrenéerna och Andorra överraskar med sin dramatiska natur och storslagna historia. Från Barcelona till Pau, från Lourdes till Bilbao och San Sebastian färdas vi genom historiens vingslag, förbi snötäckta toppar och idylliska städer. Här segrade Julius Caesar över sina motståndare i Romerska inbördeskriget. Här ledde Isabella och Ferdinand sina styrkor mot de moriska dynastierna. Och långt senare föddes Sveriges tronföljare, Jean Baptiste Bernadotte, i franska Pau.

I Barcelona ser vi La Sagrada Familia och i Pau besöker vi Bernadotte-museet och lär oss mer om den svenska kungafamiljens historia. I Bilbao lunchar vi på stadens fantastiska pintxos, i mondäna San Sebastian tar vi oss upp till Igueldo-bergets topp och i Spaniens berömda vinområde Rioja provsmakar vi de utsökta vinerna.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Barcelona. Välkomstmiddag
Dag 2 Barcelona med La Sagrada Família
Dag 3 Barcelona – Figueres med Dalí-museet – Andorra
Dag 4 Andorra – Carcassonne – Lourdes
Dag 5 Pilgrimsorten Lourdes med Rosenkransbasilikan. Pau med Bernadotte-museet. Vidare till Biarritz och Hondarribia
Dag 6 Hondaribbia – San Sebastian. Stadsvandring och med linbanan till toppen av Monte Igueldo. Vidare mot Bilbao
Dag 7 Bilbao. Stadsvandring med traditionell pintxos-lunch. Eftermiddagen på egen hand
Dag 8 Bilbao – Zaragoza. Vinprovning i Rioja-distriktet och stadsvandring i Zaragoza
Dag 9 Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona. Besök i saltgruvan i Cardona
Dag 10 Hemresa. Förmiddagen på egen hand

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Barcelona. Välkomstmiddag
Välkommen till Barcelona!

När vi har kommit fram till Barcelona inleder vi med en liten sightseeing innan vi checkar in på vårt centralt belägna hotell som inte ligger långt från stadens största sevärdheter.

Barcelona, Spaniens näststörsta och utan tvekan mest kosmopolitiska stad, är den självstyrande regionen Kataloniens huvudstad. Katalonien och Barcelona är Spaniens rika och progressiva hörn, rikt på industri, och Barcelona är landets viktigaste hamnstad och i många avseenden den kulturella huvudstaden i konkurrens med Madrid och de centrala, styrande provinserna. Konstnärernas och bohemernas stad är full av tapasbarer, restauranger, ett blomstrande gatuliv och massor av konstnärliga höjdpunkter. Staden har flera tusen år på nacken, och idag hittar vi en spännande blandning av romerska ruiner, gotiska palats och spännande art nouveau-byggnader. På kvällen finns det goda möjligheter att ge sig ut på Barcelonas gator på utkik efter en lämplig restaurang för en första introduktion till det goda spanska köket. Äventyret börjar precis runt hörnet. Vi äter middag tillsammans på en lokal restaurang.

Dag 2
Barcelona med La Sagrada Família
La Sagrada Familia

Dagens stadsrundtur börjar på centralt belägna Plaza Catalunya där några av stadens stora gator möts, bland annat den berömda La Rambla, eller Ramblan som den också kallas. Ramblan är stadens mest kända boulevard med massor av liv, gatuartister, turister och träd på den 1,2 kilometer långa sträckan. Om du inte har besökt La Rambla har du inte varit i Barcelona.

Vi svänger som hastigast ut på den stora gatan, bara för att inom kort svänga till vänster mot Barcelonas romerska historiekapitel. Vi ser en sektion av en gammal väg, som enligt romersk tradition är flankerad av gravstenar, och som ursprungligen ledde till den romerska staden Barcino. Vi korsar Ramblan igen på väg till den stora marknaden, La Boqueria, där färger, dofter och en hel hord av försäljare uppenbarar sig. Här hittar vi allt mellan himmel och jord, från alla delar av matpyramiden med allt från lufttorkad skinka, färska grönsaker och kryddor till färskfångad fisk, ostar och diverse spanska specialiteter. Erfarenheten säger oss att en hel del souvenirer tas med hem från denna förföriska plats.

Efter marknaden går vi till Plaza Pi i den gamla delen av staden. Här hittar vi den vackra gotiska kyrkan Santa Maria Del Pi, med det stora, vackra och färgsprakande rosfönstret. Kyrkan nämns av den engelske författaren och journalisten George Orwell i ”Hyllning till Katalonien”, en bok om hans personliga betraktelse av det spanska inbördeskriget, som han själv deltog i.

Vi fortsätter längs den gamla stadsdelens gator tillbaka till Ramblan, och går sedan den sista vägen till det 60 meter höga Columbus-monumentet. Därefter är det dags för Gaudís ännu ofärdiga och pampiga katedral, La Sagrada Familia, som idag är Barcelonas mest kända symbol. Byggnationen av katedralen påbörjades på 1880-talet och beräknas vara färdig någon gång på 2020-talet. Byggnationen har således överlevt en lång rad byggherrar, som en efter en har gått i pension efter att ha utfört sin del av arbetet utifrån Gaudís originalskisser och planer. Vi guidas runt i och utanför kyrkan. Vänligen observera att om du önskar att besöka taket, sker det på egen bekostnad, och du måste även räkna med en del väntetid.

Middag på egen hand.

Dag 3
Barcelona – Figueres med Dalí-museet – Andorra Cirka 328 kilometer
Dalí-museet i Figueres

Vi lämnar Barcelona och kör norrut till Girona, på den gamla romerska rutten mellan Rom och Cadiz via Augusta. Den pittoreska stadsdelen runt den imponerande katedralen är väldigt inspirerande. Staden har alltid varit Kataloniens näst viktigaste efter Barcelona, och har präglats av rikedom och välstånd som syns tydligt i de vackra byggnaderna.

Utflykten fortsätter till Figueres, där vi äter en lätt lunch för att sedan besöka stadens största attraktion, Teatre-Museu Dali. Museet är ett enda stort verk av den världsberömde, surrealistiske konstnären Salvador Dali. Salvador Dali föddes i Figueres år 1904, och bodde under merparten av sitt liv i och runt Figueres och Girona. Det råder dock inga tvivel om att man sätter foten i Dalis surrealistiska universum när man går in i museet, vars mest kända verk kan kännas igen av de flesta.

Efter besöket i Figueres rullar vi vidare västerut och in i Pyrenéerna, där målet är lilleputtlandet Andorra, som ligger i bergen på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Resan upp till Andorra är väldigt vacker, och vi övernattar i huvudstaden Andorra La Vella. Middag på hotellet.

Dag 4
Andorra – Carcassonne – Lourdes Cirka 475 kilometer
Citadellet i Carcassonne

På förmiddagen tittar vi närmare på staden som besöks av skidfantaster på vintern och av vandrare på sommaren. Andorra har sedan 1993 varit en självständig nation efter att i över 700 år ha legat under både Spanien och Frankrike. Staden är känd som landet utan skatter, bortsett från en mindre importavgift, vilket har gjort att många förmögna personer har hittat sin boplats i Europas billigaste land. Andorra anklagas för att ingå i en internationell pengatvätt av tvivelaktiga intäkter, och är inte medlemmar i EU. Av den anledningen är tulltjänsten uppmärksam på nya inköp vid utresan.

Efter vår förmiddag i det lilla landet fortsätter vi in i Frankrike, där nästa mål är den fantastiska medeltida staden Carcassonne. Fästningsstaden från 1200-talet är nyrenoverad och ger en fantastisk, nästan fulländad bild av medeltidsstadens fästningar med dubbla murar som uppfördes mellan 500- och 1300-talet. Många städer var under den här perioden närmast ointagliga, och utvecklades till lokala stormakter, ofta till stor förtret för ländernas centralmakter. Staden har utökats med en modern stad på Audeflodens vänstra strand. Den gamla medeltidsstaden ligger på höger sida på en kulle.

Sent på eftermiddagen styr vi kosan västerut mot vårt nästa övernattningsställe, vallfartsorten Lourdes. Middag på egen hand.

Dag 5
Pilgrimsorten Lourdes med Rosenkransbasilikan. Pau med Bernadotte-museet. Vidare till Biarritz och Hondarribia Cirka 209 kilometer
1810 blev Jean Baptiste Bernadotte svensk tronföljare

Sedan jungfru Maria visade sig för den unga Bernadette Soubirous år 1858, har Lourdes lockat till sig mängder av pilgrimer som vallfärdar till platsen för att helas och frälsas. Staden besöks varje år av 6 miljoner pilgrimer, det vill säga 20 000 som varje dag dricker och badar i det mirakulösa vattnet.

Vi tittar på grottan där Jungfru Maria uppenbarade sig, samt kyrkan som uppkallats efter Bernadette, St. Bernadette, och Rosenkransbasilikan, kryptan och de helande baden. Här strosar vi i sakta mak tillsammans med de många vallfärdarna runt och upplever helgedomen.

Efter Lourdes fortsätter vi till en av de väldigt vackra städerna längs Pyrenéerna, nämligen Pau. Staden är en större provinsstad med cirka 85 000 invånare och härifrån kommer Jean Bernadotte, den franske marskalken som 1810 blev svensk tronföljare.  Den svenska flaggan ses på gatorna, och här finns ett av världens bästa gobelängmuseer. Här äter vi lunch och besöker Bernadotte-museet.

Men varför valde vi just Jean Bernadotte som tronföljare? År 1809 hade Sverige förlorat Finland, som i sjuhundra år varit en del av det svenska riket. Vid den här tiden stod kejsar Napoleon på höjden av sin makt. Gustav IV Adolf hade fört Sverige i krig mot Napoleon, freden slöts i januari 1810. Den svaga svenska regeringen vågade efter freden inte fatta några beslut med utrikespolitiska följder utan att först rådgöra med kejsaren. Majoriteten av den svenska officerskåren ville självklart ta tillbaka Finland så fort som möjligt och de flesta menade att det enda sättet att nå det målet var att vi lierade oss med Frankrike, samtidens största militärmakt, och att vår tronföljare blev en person som stod Napoleon så nära som möjligt. Det var därför riksdagen i Örebro 1810 valde en fransk marskalk, och det blev – efter att flera namn nämnts – Jean Baptiste Bernadotte. Hans hustru Désirée var syster till Napoleons storebrors fru, med andra ord fanns det ett släktband från Bernadotte till kejsaren.

Ätten Bernadotte är i dag den enda av alla de kungahus som kom till makten under Napoleonepoken, som fortfarande sitter kvar på tronen. Vi fortsätter mot Biscayabukten och den franska badorten Biarritz, som Napoleon III satte på kartan som semesterstad eftersom han själv semestrade här i 14 år. Stränderna är fina, även om havet kan vara väldigt stormigt. 

Efter en kaffepaus och en promenad i Biarritz gamla stadsdel, korsar vi gränsen till Hondarribia som ligger på den spanska sidan. Här äter vi middag och övernattar.

Dag 6
Hondaribbia – San Sebastian. Stadsvandring och med linbanan till toppen av Monte Igueldo. Vidare mot Bilbao Cirka 125 kilometer
Sam Sebastian från ovan

Vi följer mer eller mindre den gamla pilgrimsvägen från Frankrike över Pyrenéerna, men svänger sedan snabbt söderut mot Zaragoza. Men först ska vi besöka Baskien. Vi inleder morgonen med en kort busstur till San Sebastian, kanske mest känd för filmfestivalen som hålls i september, och för sina vackra stränder och surfvågor, som konstant och dramatiskt rullar in mot kusten och fråntar sina badgäster varje längtan efter ett stilla dopp i det blå. San Sebastian har 250 000 invånare och har rekord som staden med flest Michelin-stjärnor per invånare. Här finns inte mindre än 16 stjärnor fördelade på 3 trestjärniga, 1 tvåstjärnig och 5 enstjärniga restauranger.  Staden har varit en känd badort ända slutet av 1800-talet, inte minst på grund av kungafamiljens besök, och har än idag en aura av välstånd och stolthet över sig.

När vi har kommit fram till San Sebastian tar vi kugghjulståget upp till Monte Igueldo, varifrån vi har en fantastisk utsikt över kusten och San Sebastian, med landmärket Monte Urgull som delar staden och stranden i två vackra vikar. Kugghjulsbanan byggdes 1912 och är en av Spaniens äldsta. Vi har tid att utforska San Sebastian på egen hand. Senare på dagen samlas vi för att gå genom den gamla stadsdelen och se stadens övriga attraktioner. Lunch på egen hand med gott om möjligheter att låta sig väl smaka av stadens berömda pintxos.

Vi fortsätter västerut längs med kustvägen mellan vackra sandstränder, klippor och den lömska Biscayabukten fram till Zaraus. Även idag, trots modern teknologi, är Biscayabukten ett fruktat hav. Vilda stormar med plötsligt skiftande vindriktning och ett forsande hav kan få den mest garvade sjöman att ta fram rosenkransen. Zaraus är en mindre stad med en gammal stadsdel vars historia sträcker sig ända tillbaka till före medeltiden. Idag är det en attraktiv stad med en otroligt vacker och bred sandstrand. Här är vågorna och vattnet är perfekt för att anordna världsmästerskap i surfing. Efter en tur till stranden och en promenad i staden fortsätter vi längs kustvägen till Bilbao, där det är dags att utforska det spännande baskiska köket och ett stort antal tapasbarer på egen hand. Vi övernattar nära Bilbao.

 

Dag 7
Bilbao. Stadsvandring med traditionell pintxos-lunch. Eftermiddagen på egen hand
Jeff Koons hund utanför Guggenheim-museet i Bilbao

Hela dagen är avsatt åt Bilbao där vi kan göra en stadsvandring i centrum. Den före detta industristaden är idag en modern och attraktiv stad, där nytt och gammalt är vackert förenat. Bilbaos senaste landmärke är det herostratiskt berömda Guggenheim-museet vid floden Rio Nervion, även kallat för Rio de Bilbao. En annan arkitektonisk pärla är flygplatsen, Aeropuerto de Sondica. Den charmiga gamla stadsdelen ligger öster om den nya, och är känd för sina sju små gator från 1400-talet, samt Plaza Nueva, som omges av en uppsjö av restauranger som serverar pintxos, Baskiens version på tapas.

Vi äter lunch på några av restaurangerna i sällskap av Txakoli-vitvin som passar alldeles utmärkt till den här typen av mat. Pintxos är välsmakande smårätter som ofta serveras på bröd eller toast med en tandpetare i. Pintxos betyder ”spett” och är en fröjd både för ögat och magen. Det är ett absolut måste prova läckerheterna åtminstone ett par gånger under resans gång, något vi får all möjlighet att göra.

På eftermiddagen kan den som vill besöka det världskända Guggenheim-museet, ritat av Frank Gehry. Husfasadens många titaniumplattor skiftar färg efter ljus och tid på dagen, något som gör museet i sig till ett fascinerande konstverk. Framför byggnaden hittar vi Jeff Koons verk Puppy, en enorm hund skapad av levande blommor. Inne på museet går vi på upptäcktsfärd bland samlingarna av modern konst och nutida konst, bland annat Richard Serras verk Serpiente. Konstverket består av en imponerande samling enorma stålplattor, en referens till stora stålvalsverk och skeppsvarv, som en gång var Bilbaos stora pulsåder och drivkraft. Museet anses som ett av den moderna världens största och mest spännande arkitektoniska konstverk, och det sägs att många besökare föredrar att titta på det från utsidan.

Övernattning utanför Bilbao. Middag på egen hand.

 

Dag 8
Bilbao – Zaragoza. Vinprovning i Rioja-distriktet och stadsvandring i Zaragoza Cirka 315 kilometer
La Rioja-distriktet

Vi lämnar Bilbao, passerar bergskedjan Sierra Tolono och kör in i La Rioja.  Den mer sydligt belägna och lilla regionen är känd för sina vindistrikt. Vi korsar Ebrofloden och kör in i huvudstaden Logrono. Denna pilgrimsstad ligger 600 kilometer från Santiago, men har länge varit en del av pilgrimsvägen, som traditionellt genomförs till fots. Vi befinner oss i Rioja-distriktet där vi ska besöka en traditionell vinbodega utanför Logrono. Här tittar vi på produktionen, vinkällarna och får även smaka på de härliga dropparna. Efter besöket kör vi till centrum där det är dags att äta lunch innan vi fortsätter till Zaragoza.

Zaragoza är huvudstad i provinsen Aragonien som är den enda storstaden i den stora provinsen. Zaragoza är Spaniens femte största stad, och är en driftig stad runt Ebro-floden med ett fantastiskt vackert och öde vildmark med ber i norr och ett fertilt landområde längs floden. Stadens rötter sträcker sig långt tillbaka i historien som en följd av det strategiska läget vid floden, som både ger tillgång till vatten och vattenvägar. De första ibererna bosatte sig i det stora området, och sedan dess har befolkningen skiftat mellan romare, morer från Nordafrika, visigoter och spanjorer. Staden har en tydlig prägel av muslimska, judiska, romerska och kristna traditioner.

Vi strosar runt i den gamla stadsdelen, där framför allt den enorma kyrkan, Basilica del Pilar vid Plaza del Pilar, gör ett imponerande intryck tillsammans med den andra kyrkan, Catedral de San Salvador. Pilar var en jungfru som år 40 uppenbarade sig för aposteln Jakob, med budskap om att uppföra en helig plats, och enligt sägnen lämnade hon en marmorpelare som första grundsten. Kyrkan är idag en vallfärdskyrka där man kan be vid den lilla statyn av jungfrun Pilar.

Ett annat fantastiskt talande byggnadsverk är palatset Palacio del la Aljaferia, ursprungligen byggt till de moriska härskarna under den moriska perioden. Palatset byggdes om av spanjorerna efter återerövrandet av den iberiska halvön, och användes av de aragoniska kungarna för att senare byggas ut till dagens storlek, där en del utnyttjas av regionens parlament.

Aragonien utgjorde tidigare ett betydligt större kungarike, som inkluderade Valencia och Katalonien. När Aragoniens kung Ferdinand II gifte sig med Kastilliens tronarvinge Isabella år 1459, utgjorde det en så stark katolsk allians att man lyckades besegra det sista islamiska kalifatet år 1492, samma år som Isabella skickade Columbus till Amerika. 

Vi övernattar i Zaragoza. Middag på egen hand.

 

Dag 9
Zaragoza – Lleida – Cardona – Barcelona. Besök i saltgruvan i Cardona Cirka 387 kilometer
Saltgruvan i Cardona

Vi lämnar Zaragoza för att åka till Lleida, ännu en viktig stad med en lång historik. Staden var centrum för det berömda Slaget om Lleida, då Pompejus styrkor försökte slå den listige strategen Ceasar i det som omnämns som det romerska inbördeskriget. Därmed vann Caesar även makten över Rom, ända tills dess att Brutus satte ett brutalt och slutgiltigt stopp för honom.

Vi tittar runt lite i staden och fortsätter sedan till Cardona, som är en historia för sig. Cardona ligger på en bergssida med omfattande saltutvinningar. Här ligger bokstavligt talat ett helt berg av salt, Muntanya de Sal, och eftersom salt tidigare kunde omsättas till guld, var staden och dess invånare en nyckelpunkt på varje erövrares karta. Staden ligger på grannkullen till saltberget, och överst tronar 1700-talsfästningen över Cardona. Idag är området ett enda stort besökscentrum. Saltet hämtades från bergen ända fram till 1990, då produktionen avstannade på grund av de höga kostnaderna, och mycket billigare saltutvinningar på andra platser i världen. Vi besöker gruvan, ser de äldre arbetsredskapen och njuter av ljuset i den gamla gruvans saltformationer. Saltgruvan är en av Europas mest spännande.

Från Cardona återvänder vi till Barcelona, där vi äter en god avskedsmiddag och övernattar.

Dag 10
Hemresa. Förmiddagen på egen hand
Vi tar farväl av vackra Barcelona

Efter frukost har vi tid på egen hand tills det är dags att resa hem. Vi har rest runt Pyrenéerna, besökt vackra städer, spännande platser, historiska monument, kulturella höjdpunkter, och reser hem fulla av intryck.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Barcelona t/r
 • Boende i delat dubbelrum på tre- och fyrstjärniga hotell
 • Utflykter och transport enligt program
 • Entré till Sagrada Familia, Dali-museet, Bernadotte-museet i Pau, Carcassonne-citadellet, linbana till Monte Igueldo och saltgruvan i Cardona 
 • Frukost alla dagar
 • Middag dag 1, 3, 5 och 9
 • Lunch dag 7
 • Vinprovning på Bodega Ontañon
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Guggenheim-museet i Bilbao, cirka 18 euro
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Övriga måltider
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 30 - 35 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura, 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta med bra vandringsskor eller kängor eftersom vi befinner oss i ett bergrikt område. Städerna har ofta kullerstensgator, och promenaderna kräver bra fotbeklädnad samt något varmare och regntåliga ytterkläder.

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om dina spännande destinationer:

Frankrike: www.albatros.se/resmal/europa/frankrike

Spanien: www.albatros.se/resmal/europa/spanien

 

Handen på hjärtat

Resan är en odyssé i de gamla spanska och franska rikena samt staterna runt Pyrenéerna, med nästan alla kulturella och naturmässiga höjdpunkter man kan tänka sig. Det är en lång och upplevelserik resa, och vi kommer att tillbringa en hel del tid i buss. Vi har alltså en rätt så omfattande resplan, och hinner inte fördjupa oss i enskilda sevärdheter.  I gengäld ser vi väldigt mycket.

Vi färdas bekvämt, men du måste kunna gå åtminstone 4-5 kilometer för att få fullt utbyte av resan.

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.
Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.
Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 2 out of 5 by from Många förbättringar önskas....dålig planering Tyvärr en hel del negativ kritik.......... -Vi kände, att resan inte riktigt var planerad. -Flera hotell ligger långt från centrum och medför en hel del extra taxi- kostnader. Hotellen ligger utanför stadsplanen/kartbladen. -Saknade info om Spaniens och Frankrikes historia, nuvarande politiska situation, ekonomin idag och resmålen. -Vi såg fram emot besök i Andorra, kom fram sent, mörkt ute och avresa tidigt nästa morgon. Misslyckat! -Chauffören pratade ständigt i telefonen. Irriterande att ständigt få information om att hans körtid var slut, det är knappast resenärernas fel.... -Sena måltider....... -Den utlovade guidade turen från flygplatsen till hotellet uteblev...
Date published: 2017-10-17
Rated 3 out of 5 by from En innehållsrik resa, men med dålig tidsplanering Ett spännande upplägg med många intressanta sevärdheter, men bl a tidsplaneringen bör ses över. För långa respass, t ex resan till Andorra kändes rätt onödig då vi anlände sent på kvällen, åt gemensam middag och avreste tidigt morgonen därpå. Även två övernattningar på ett flygplatshotell (med landande plan utanför hotellfönstret) 1 mil (!) utanför Bilbao var en besvikelse. Mycket kan nog göras bättre med denna egentligen mycket intressanta resa.
Date published: 2017-10-17
Rated 4 out of 5 by from Bra val av resmål Bra resmål (man kan utesluta Pau inne i Frankrike). Museet stängt och så även slottet. Lourdes var facinerande. Långa bussturer (men det visste vi innan). Men annars bra städer som vi fick besöka. VIssa hotell var lite för enkla/dåliga. Vi i kom ju utanför Bilbao men bussen körde oss till och från. Bra tänkt! Lite mer fri-tid hade varit bra på flera ställen.Guiden var jätte-charmig, hjälpsam och kunnig; men han hade ett stort problem; han väntade inte in alla i gruppen för information. Så när de sista i gruppen kom fram så hade han redan levererat viktig information om både resmålet och tider.
Date published: 2018-06-07
Rated 3 out of 5 by from intressant resa med många svagheter spännande reseupplägg, men för vidlyftigt. tillbringade största delen i buss.Andorra absolut onödigt. tog evigheter , stackars chaffören hade ett helsike med en sån buss på trånga gator. skulle gärna haft mer tid på våra reseuppehåll.
Date published: 2017-10-14
Rated 3 out of 5 by from Intressant program men det behöver förbättras och finslipas- Långa transfers och feldisponering. Långa transfers och tidsoptimism. Förslag till förbättring. Förläng resan med en dag. Dag 3: förmiddagen i Andorra. Efter lunch avfärd till Carcassone och inkvartering där. Dag 4: i Carcassone. Efter lunch där avfärd till Lourdes. Alt. endast en övernattning i Bilbao (men då hinns Guggenheimmuseet inte med). Tyvärr mycket dålig reseledning. Ingen servicekänsla. Otydlig och bluddring information (om ex.vis tider och samlingsplatser) inbäddad i ovidkommande kringsnack blir inte bättre av att den upprepas tre gånger. Det är ofta hög medelålder vid gruppresor. Då behövs pauser med vätskebyte. Som mest fyra timmar utan möjlighet till toalettbesök är en pina för många. Inte heller tillräckligt med lunchtid och vid flera tillfällen felaktig tajming. Lunch i Spanien vid 11.00 fungerar inte. Det hör till att insamling görs till chauffören och att denne avtackas med litet tal från någon i gruppen och applåd från övriga. Vi hoppas att chauffören fick pengarna, men någon avtackning avhördes inte för oss som satt bak i bussen. Vid sista inkvarteringen vägrade receptionspersonalen att checka in oss utan kontakt med reseledaren, men hon var då upptagen med att prata i sin mobil. Längre körningar är utmärkta tillfällen till att lämna information. Det hände ju också saker politiskt under den vecka vi var i Spanien. Det var tyst och ganska tråkigt under transporterna.
Date published: 2017-10-15
Rated 2 out of 5 by from En resa där allt blev sönderhackat på grund av Albatros dåliga planering. Denna resa är en stor besvikelse och måste få en annan planering.
Date published: 2017-10-15
Rated 3 out of 5 by from Mången upplevelser men väldigt många busstimmar att resa Bra grundkoncept på resa. Saknade information från reseledare om det dagliga livet i de olika provinser som vi besökte. Familjeliv-ekonomi-arbetslöshet-jordbruk-industri-politik mm
Date published: 2017-10-14
Rated 2 out of 5 by from Lovande resa som blev en besvikelse Sammanfattning Om denna resa skall fortsätta att arrangeras bör planeringen helt göras om, särskilt de katastrofala dagarna 3 och 4 då vi tillbringade 15 timmar i buss för att transporteras till och från Andorra som sedan inte visades. I Carcassonne var vi dag 4 endast 17,8 mil norr om Figueres som vi dagen innan lämnade kl 16.00. Restiden anges enligt Googlesmaps till 2 timmar mellan Figueres och Carcassonne. Nu vistades vi 10 timmar i buss på grund av den obegripliga omvägen via Andorra. Om Andorra överhuvudtaget ska vara med, vilket vi ställer oss frågande till, bör besöket ske på vägen mellan Carcassonne ock Lourdes med övernattning och visning av Andorra. Återstoden av resan var dock programmet förhållandevis bättre utan absurd långa bussresor. Resan bör antingen förlängas med någon dag för att möjliggöra åtminstone någon guidad visning på de orter där det gjordes uppehåll. Alternativt får man minska antalet stopp. Nu tvingades man välja mellan att hinna äta lunch eller gå runt på egen hand med hjälp av sin guidebok. Hotellen bör ligga centralt och inte ute på vischan. Man bör definitivt bo minst en natt centralt i det underbara San Sebastian liksom även i Bilbao. Man bör finna ett nytt bussbolag som tillhandahåller en buss med toalett och en navigator för föraren så att denne hittar till de orter och de hotell som ska besökas och inte irrar runt i den spanska skymningen. Medresenärerna verkade vara beresta och kunniga människor, många akademiker med stora kunskaper. Stora krav ställs då på reseguiden som måste kunna stimulera resenärerna med intressanta upplysningar och gärna guidade rundvandringar på de orter där stopp gjordes t.ex. i Girondas och Pau. Den guide som Albatros tillhandahöll motsvarade på intet sätt våra förväntningar. En resa i historiskt intressanta områden lämnades i huvudsak okommenterade. Det var nog den största besvikelsen med resan. Vi hade klarat oss bättre själva med hyrbil med navigator och guideböcker. De positiva inslag som dock fanns gör att vi kan sträcka oss till betyget 2. Vi kan dock inte rekommendera någon annan att boka resan om inte ändringar görs i enlighet med vad som här skisserats. Håkan o Thea
Date published: 2017-10-29
 • y_2018, m_10, d_18, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_40
 • loc_sv_SE, sid_ESRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ESRTR04ASE