Belgrad – Balkans kulturhuvudstad

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Den serbiska huvudstaden bjuder på ett rikt kulturliv, gourmetmat och massor av roliga upplevelser i och utanför staden

Belgrad överraskar de flesta med sina trevliga kvarter, matställen och sina västorienterade invånare. Det har hänt mycket i Belgrad sedan staden bombades av Nato under Kosovo-krisen i slutet på 1990-talet. Kreativa krafter har blåst liv i de försummade industrikvarteren, nya restauranger utmanar den konventionella uppfattningen om att Balkan inte kan mat, och med områden som sjuder av historia är det inte utan anledning som den serbiska huvudstaden är en av sydöstra Europas mest intressanta storstadsdestinationer.

På den här resan har vi tagit med alla de traditionella besöken i storstaden och har kryddat dem med upplevelser i landets näststörsta stad, Novi Sad. Dessutom ska vi besöka Titos imponerande museum, gå på upptäcktsfärd i det trevliga Skadarlija-kvarteret och smaka på det goda serbiska vinet.

Vi bor på ett härligt fyrstjärnigt hotell som med sitt centrala läge är perfekt för vår vistelse i den serbiska huvudstaden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Serbiske dinarer

Dagsprogram
Dag 1 Ankomst till Belgrad och stadsrundtur inklusive Kalemedanfortet och välkomstmiddag
Dag 2 Belgrad. Matmarknad, Saint Sava-kyrkan och Titos museum inklusive lunch på restaurang i Belgrad
Dag 3 Belgrad - Sremski Karlovci - Novi Sad – Belgrad. Honung- och vinproduktion inklusive lunch, borgkomplex Petrovaradin och Novi Sads gamla stadsdel
Dag 4 Tid på egen hand eller tillköpscykeltur till Zemun inklusive lunch. Avskedsmiddag i Skadarlija
Dag 5 Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Royal Inn

 • 97 rum
 • 0,5 kilometer till stadens centrala torg
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • 1 cocktailbar
 • Hissar
 • Wi-Fi på alla rum
 • 200 meter till närmaste matbutik
 • 150 meter till närmaste busshållplats

Hotel Royal Inn är fantastiskt beläget i Belgrads gamla stadsdel på gångavstånd till stadens centrala torg och gågata, och är perfekt för en vistelse i den serbiska huvudstaden.

Hotellet, som byggdes 1885, lockar med en härlig frukostbuffé, restaurang med internationellt kök samt en trevlig cocktailbar.
 
Samtliga rum är utrustade med Wi-Fi, säkerhetsbox, hårtork och andra tillbehör.

Läs mer på: www.royalinn.rs

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Ankomst till Belgrad och stadsrundtur inklusive Kalemedanfortet och välkomstmiddag
Kalemegdanborgen i Belgrad

Vi flyger från Stockholm och landar i den serbiska huvudstaden på eftermiddagen.

Med sina cirka två miljoner invånare är Belgrad en av sydöstra Europas största städer med en historik som sträcker sig flera tusen år tillbaka, dessutom är den en av de äldsta. Dess läge vid floderna Donau och Sava har gjort staden eftertraktad av olika härförare, från romare till ottomaner. Staden blev illa tilltygad under andra världskriget men blev sedan ett politiskt och kulturellt centrum i Jugoslavien. I dag är Belgrad den storstad i före detta Jugoslavien som har utvecklats mest med massor av spännande områden att utforska.

Vi kör direkt från flygplatsen till stadens landmärke, Kalemedanfortet. Fortet har i flera århundraden fungerat som skyddsvärn för staden och dess skiftande härförare. Förutom att det rymmer lekplatser, ett litet zoo, museum och matställen bjuder området runt fortet även på en bländande utsikt över floderna Donau och Sava.

Om tiden tillåter promenerar bort vi till stadens centrala torg, Republiktorget, och strosar sedan längs huvudstråket Knez Mihailova med dess många trevliga butiker, caféer och restauranger. På seneftermiddagen beger vi oss till vårt centralt belägna hotell och efter incheckning intar vi en välförtjänt middag.

Middag ingår.

Dag 2
Belgrad. Matmarknad, Saint Sava-kyrkan och Titos museum inklusive lunch på restaurang i Belgrad
Serbisk äppelkaka

Vi inleder dagen med att besöka en lokal marknad där vi kan följa den dagliga handeln och samtalen mellan de läckra matbodarna.

Efter det är det dags att stifta bekantskap med Belgrads största sevärdheter. Vi börjar med att köra förbi parlamentet och det vackra Slaviatorget innan vi stannar till Saint Sava-kyrkan som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Vi fortsätter till muséet och mausoleet över den före detta jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito. Mausoleet uppfördes år 1975, fem år innan Titos död, och fick det konstfärdiga namnet Blomsterhuset tack vare områdets många vackra blommor. Idag är blommorna borta även om Tito fortfarande är högt aktad av serberna. På det anslutande muséet berättas historien om Jugoslaviens store ledare som gick i spetsen för det jugoslaviska enandet i nästan 30 år. Längs vägen äter vi en god restauranglunch.

Resten av eftermiddagen är avsatt åt egna upplevelser.

Dag 3
Belgrad - Sremski Karlovci - Novi Sad – Belgrad. Honung- och vinproduktion inklusive lunch, borgkomplex Petrovaradin och Novi Sads gamla stadsdel Avstånd: cirka 190 kilometer

Idag ska vi lämna staden och med buss åka till Novi Sad, Serbiens näststörsta stad med ett invånarantal på cirka 250 000. Staden var ursprungligen utnämnd till europeisk kulturhuvudstad 2021 men på grund av pandemin firas detta i år i stället. Merparten av stadens invånare är serber, men vi hittar även en stor ungersk minoritet. Före första världskriget var staden kulturellt centrum för alla serber, och än idag är staden en stor kulturstad med ett ortodoxt biskopssäte.

Längs vägen stannar vi vid staden Sremski Karlovci som ligger i regionen Vojvodina vid foten av berget Fruska Gora. Staden var tidigare huvudsäte för den serbisk-ortodoxa kyrkan och områdets kulturella vagga. Området är otroligt grönt och här odlas både vin och andra härliga matvaror. De många fälten och blommorna förser området med en av Balkans bästa honungssorter och vi besöker en biodlare som berättar mer om det spännande ämnet. I Sremski Karlovci hittar vi några av Serbiens bästa vinsorter och nästan alla hus har en tillhörande vinodling. En möjlighet vi inte vill missa, och vi har därför inkluderat ett besök hos en vinbonde.

Vi fortsätter nu den sista biten mot Novi Sad och Europas näststörsta fästning Petrovaradin. Fästningen uppfördes mellan 1692 och 1780 och är vackert belägen utanför Novi Sad med utsikt över Donaufloden som delar staden i två. Härifrån har vi en vacker utsikt över de många kyrkorna som representerar flera olika trosinriktningar.

Vi äter lunch i området innan vi beger oss den sista biten till den vackra gamla staden Novi Sad. Staden grundades år 1694 och fick 1748 status som fristad. Den ökande handeln och koncentrationen av framför allt serbisk kultur gjorde efterhand att staden började kallas för det serbiska Aten. Novi Sad ligger vid en av Europas viktigaste korsfararvägar och stadens historia som multinationellt handelscentrum och genomfartsstad har försett den med åtskilliga historiska och kulturella sevärdheter som till och med mycket större städer har svårt för att matcha. Vi passerar även stadens stora centrala torg Trg Slobode (Frihetstorget) och det vackra rådhuset i neorenässansstil samt stadens äldsta gata, Zmaj Jovina.

Vi är tillbaka i huvudstaden på seneftermiddagen.

Resten av dagen tillbringas på egen hand.

Dag 4
Tid på egen hand eller tillköpscykeltur till Zemun inklusive lunch. Avskedsmiddag i Skadarlija Avstånd: Cykel cirka 25 kilometer
Fägglada gator i Serbien

Den som inte vill köpa till en cykelutflykt till Zemun kan idag utforska den serbiska huvudstaden på egen hand.

Zemun är en mindre förort till Belgrad men påminner om en liten bohemisk landsort med massor av små restauranger och gallerier. Vi hoppar upp på våra hyrda cyklar, korsar floden och cyklar genom det nya Belgrad. Vi passerar Palace of Federation som uppfördes i slutet på 1940-talet och idag rymmer flera serbiska ministerier. Härifrån fortsätter vi till den trevliga landsorten Zemun där vi besöker stadens landmärke, nämligen den vackra heliga treenighetskyrkan som ligger på en liten kulle med en vacker utsikt över huvudstaden.

Vi äter en god lunch på en trevlig restaurang innan vi rör oss längs floden tillbaka till storstaden. (Cykelutflykten ingår inte i resans pris och bokas separat)

På kvällen samlas vi igen för att äta en gemensam middag i området Skadarlija som med sina färgglada hus och ojämna kullerstensgator marknadsförs som Serbiens svar på Montmartre.

Dag 5
Tid på egen hand och hemresa

Belgrad har otroligt mycket att bjuda på och förmiddagen är avsatt åt upplevelser på egen hand. Det gamla industriområdet nära floden Sava sjuder idag av liv med massor av småbutiker och gallerier. Den som är upplagd för välsmakande kaffe och vill titta på folk ska bege sig till området runt Knez Mihailova med dess många vackra hus. Vår reseledare ger gärna tips och rekommendationer.

Tidig eftermiddag samlas vi på vårt hotell och beger oss till flygplatsen där flyget tillbaka till Stockholm väntar.

Tillköpspaket: Cykelutflykt till Zemun

På denna tillköpsutflykt får vi möjlighet att uppleva nya Belgrad i den trevliga och bohemiska landsorten Zemun på andra sidan Savafloden. Vi tar oss dit på cykel och får lära känna livet runt huvudstaden.

Vi passerar bland annat det enorma betongbygget Palace of Federation som uppfördes vid Jugoslaviens enande i slutet på 1940-talet. Vi njuter av det vackra landskapet längs floden och lär oss mer om stadens utveckling samt inte minst dess strategiska betydelse. Vi besöker Zemuns landmärke, den heliga treenighetskyrkan, utforskar den trevliga staden och intar en god lunch på en restaurang vid floden.

Cykelturen sker mestadels på cykelvägar och vi får sällskap av en lokalguide som kan berätta mer om Belgrads utveckling och historia.


Pris: 698,- per person

Priset inkluderar
Cykelhyrning och lokalguide
Lunch på restaurang i Zemun

(Tillköpspaketet genomförs vid minst 10 deltagare)

Bro över Sava-floden i Belgrad

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm– Belgrad med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på fyrstjärnigt hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension. Frukost varje dag, lunch dag 2 och 3 och middag dag 1 och 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraevenemang
 • Tillköpsutflykt till Zemun på cykel
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 130 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med 30 euro per person)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Ej lämplig för personer med nedsatt rörelseförmåga

Eftersom många av utflykterna sker till fots förväntas samtliga resdeltagare ha god fysik och vara fullt kapabla att röra sig utan hjälp.

Klimat

På våren och hösten kan det vara lite kyligt både morgon och kväll och även regn kan förekomma. Ta därför med en tröja eller en lätt jacka. Vad gäller klädkod för restaurangkvällar och liknande är serberna inte speciellt formella. Kom ihåg att ta med ett par bra skor för promenader i naturen och i städerna.

Mer om Serbien

Här kan du läsa mer om Serbien: https://www.albatros.se/resmal/europa/serbien

Du kan bland annat läsa om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller vaccination.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor