Berlin - efter murens fall

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En historisk resa till minnet om Berlinmurens fall

Flygresa

”Mr Gorbachev, tear down this wall”. Lite drygt 2 år efter Reagans historiska tal, dansade både öst och väst på Berlinmuren när den öppnades, närmare bestämt den 9 november 1989 och redan samma natt började människor slita loss bitar av den. Berlinbor från både öst och väst dansade vid muren och firade sin nyfunna frihet tillsammans. Muren revs slutgiltigt sommaren 1990 av östtysk militär. Den 3 oktober samma år återförenades Väst- och Östtyskland och Berlin är nu fyllt av minnesmärken från murens tid. 

På den här resan ser vi bl.a. berömda East Side Gallery, lär oss mer om livet i Östtyskland på DDR-museet och känner historiens vingslag vid Brandenburger Tor. 

Följ med oss till Berlin och påminns om det som i ett historiskt perspektiv skedde alldeles nyss. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Berlin och tid på egen hand
Dag 2 Bernauer Strasse, Försoningskyrkan, Tårarnas Palats, DDR-Museet och Nikolaiviertel
Dag 3 East Side Gallery, det nya Murmuseet, Karl Marx Allé, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie och Brandenburger Tor
Dag 4 Hemresa

Hotell

Hotel Leonardo Mitte - Berlin

Detta helt nya fyrstjärniga hotell ligger i hjärtat av Östberlin, i närheten av tågstationen Berlin Friedrichstraße och den kända teatern Friedrichstadt Palast med bekvämt gångavstånd till Unter den Linden i en unik byggnad designad av Philippe Starck. Alla rum har luftkonditionering, platt-TV med satellitkanaler. På hotellet finns ett fitnesscenter. I närheten finns både buss, spårvagn och tunnelbana, restauranger och butiker samt flera av Berlins allra mest kända museer.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
7 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Berlin och tid på egen hand
Floden Spree är 400 km lång

Vi landar på någon av Berlins två flygplatser, oftast vid lunchtid, och kör mot vårt centralt belägna fyrstjärniga hotell och checkar in. Resten av dagen står därefter till fritt förfogande. Om vi landar tidigt blir det mycket tid att njuta av denna så sevärda stad, men å andra sidan kan inte rummen disponeras förrän framåt eftermiddagen så vi får då utnyttja hotellets bagagerum. Berlin är en stad som man alltid kan återkomma till. Sevärdheter finns här i dubbel upplaga och gammalt och nytt står sida vid sida. Knappast någon annan storstad i Europa har förändrats så mycket de senaste 30 åren. Däremot förändras inte stadens vänliga stämning, som gör att många gärna återvänder. Berlin med sin tunga historia har länge lockat de historieintresserade men också kreativa själar från hela Europa. Berlin är en kosmopolitisk metropol, en kulturell smältdegel och en levande historiebok. Den korta flygtiden och att det är prisvärt gör Berlin till den perfekta weekendstaden. Här hittar man det senaste inom mode, konst, arkitektur och musik. Stadens konstmuseer är världsberömda och visar både gammalt och nytt. Vill man fördjupa sig i forntida kulturer är Pergamonmuseets storslagna samlingar ett måste. I västra Berlin finner vi paradgatan Kürfurstendamm och varhuset KaDeWe, ett av de största i Europa med exklusiva butiker och antagligen världens största mat- och delikatessavdelning av sitt slag. Unna dig ett glas champagne i någon av champagnebarerna. Motsvarigheten på östra sidan är Friedrichstrasse med lyxiga butiker och varuhus. Vid Alexanderplatz finns det stora varuhus med lite lägre priser. Second hand och vintage shoppas bäst i Kreuzberg. Prenzlauer Berg är fashionabelt och chict med små affärer, marknader, ekokläder och veganskor. När det börjar bli dags för en paus är det bara att göra som berlinarna själva och slinka in på någon ”Kneipe”, en av de gemytliga ölstugor man hittar i nästan varje kvarter. På gator och torg säljs överallt den så kända currywursten. För andra kulinariska upplevelser finns restauranger från världens alla väderstreck och i alla olika prisklasser. 

Dag 2
Bernauer Strasse, Försoningskyrkan, Tårarnas Palats, DDR-Museet och Nikolaiviertel
På DDR-museet lär vi oss mer om livet på andra sidan Berlinmuren

Östtyskland var en stat som existerade från 1949 till 1990 i den tidigare sovjetiska ockupationszonen av Tyskland. Officiellt var DDR en den demokratisk flerpartistat men i praktiken var det bara ett parti som styrde. I DDR hade man fullständig kontroll över alla invånare och alla som avvek från normen riskerade fängelse. Berlinmuren var en barriär som under perioden 13 augusti 1961 till 9 november 1989 åtskilde Väst- och Östberlin. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen "antifascistiska skyddsvallen" om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla "fascismen" ute. Muren var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.  Muren och järnridån som tillsammans avgränsade inte bara Berlin utan hela landet var kanske för första gången i historien ett resultat av att en statsledning bestämt sig för att stänga in ett helt lands befolkning.

Vi inleder med att ta vår buss till Bernauer Strasse för att se lite av resterna av den så förhatliga muren. Här visas med all önskvärd tydlighet hur hemskt det var att leva i den av muren delade staden Berlin. Bernauer Strasse är en gata vars västra del utgjorde gräns mellan öst och väst. Berlinmuren löpte längs gatans södra sida och idag står ännu en del av muren kvar som ett minnesmärke. I närheten av detta minnesmärke ligger också Dokumentationszentrum Berliner Mauer där Bernauer Strasses och Berlinmurens historia visas. Gatan är också berömd som flyktväg under den första tiden efter Berlinmurens byggande. Husen på den södra sidan av gatan låg i öst medan gångbanan nedanför fönstren då låg i väst. Detta fick till följd att många boende i husen helt sonika hoppade ut genom fönstren och på så sätt tog sig till Västberlin. Dessa fönster murades dock igen tämligen omgående och senare revs dessutom husen. 

Under perioden som delad stad var också Berlins tunnelbanesystem uppdelat i en västlig och östlig del. Detta innebar att två västlinjer delvis gick under Östberlin, varav den ena var U8 vilket innebar att Bernauer Strasse var avstängd och blev en så kallad spökstation. I samband med Berlins återförening återöppnades stationen. Vi besöker också Försoningskyrkan, eller rättare sagt den nybyggda mycket moderna Försoningskyrkan, eftersom den gamla kyrkan revs 1985 då den låg på östsidan för nära muren. Dödskorridoren på östsidan, som bevakades från vakttorn bemannade av beväpnade gränsvakter, var helt enkelt för smal. Många människor sköts ihjäl i sina försök att fly över till den västra sidan. Ett minnesmonument med porträtt på dödade människor gör ett mycket starkt intryck på oss.

Vi beger oss vidare till den gamla järnvägsstationen Friedrichstrasse som ligger på gatan med samma namn inne i gamla Östberlin. Stationen fungerade som en gränsstation på samma sätt som en internationell flygplats med pass- och tullkontroll så att man kunde ta tåget mellan öst och väst, om man som västmedborgare hade visum och om man som östmedborgare hade utresetillstånd. Här ska vi besöka Tränenpalast, tårarnas palats, där det år 2011 invigdes en permanent utställning om gränsövergångens historia. Byggnaden har fått sitt namn av de många tårfyllda avsked som togs på platsen när släktingar och vänner skulle resa tillbaka till väst. 
 Därefter är det dags för ett besök på DDR-museet som ligger vid floden alldeles vid Berliner Dom. Det startades på privat initiativ eftersom man från offentligt håll helst vill hålla en armslängds avstånd till DDR-kulturen. Här kan vi fördjupa oss i hur man levde i DDR bakom järnridån. Här hittar vi tidningar, konserver, köks- och vardagsrumsinredning, sällskapsspel och skrivmaskiner. Här är det helt ok att röra vid utställningsföremålen, utforska lådor och skåp, sitta i soffor och titta på TV-program från kalla krigets era. 

Härifrån är det inte långt till Nikolaikvarteren, den allra äldsta delen av Berlin.  Området fick sitt nuvarande utseende genom en större ombyggnad under 1980-talet, då luckorna efter andra världskriget i bebyggelsen fylldes med moderna bostadshus i medeltidsinspirerad stil. Här ges det tillfälle att äta lunch och resten av eftermiddagen är fri för egna upplevelser. På kvällen ger vi oss ut i vimlet för att tillsammans avnjuta en tysk trerätters middag på en traditionell och gemytlig restaurang. Smaklig måltid!

Dag 3
East Side Gallery, det nya Murmuseet, Karl Marx Allé, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie och Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Efter en stärkande tysk frukost inleder vi med att besöka East Side Gallery som är ett kvarstående avsnitt av Berlinmuren. Det ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof vid floden Spree. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen. Dessa målningar utfördes i början av 1990-talet och visar konstnärernas syn på de politiska förändringarna i Tyskland. Galleriet är över en kilometer långt och mest känt för målningen föreställandes vänskapskyssen mellan Leonid Brezjnev och Erich Honecker. Därefter besöker vi det nya murmuseet som öppnade 2016 vid Oberbaumbrücke. Anledningarna till att muren först uppfördes 1961 och anledningarna till att den sedan revs 1989 åskådliggörs på ett modernt och effektfullt sätt som inte lämnar någon oberörd. Museet hyllar också alla de som förlorade sina liv när de försökte fly från öst till väst, över, under och genom muren.  
Färden går vidare längs med paradgatan Karl Marx Allee som tidigare hette Stalinallee fram till och med 1961. Här hölls de stora demonstrationerna och här låg de fina restaurangerna namngivna efter östeuropeiska huvudstäder samt premiärbiografen Kino International. Snart är vi framme vid Alexanderplatz. Då Östtyskland existerade var Alexanderplatz den viktigaste mötesplatsen för invånarna i det dåvarande Östberlin, en stolthet för Östtyskland och Östberlin. Med dess arkitektur ville man visa omvärlden att Östtyskland kunde skapa en modern stadsdel som fungerade som en slags symbol för välstånd. Naturligtvis åker vi också förbi Checkpoint Charlie som var en gränsövergång mellan gamla Väst- och Östtyskland, kontrollpunkt C. Idag består Checkpoint Charlie i princip bara av en bevarad vaktkur med minnesplakat och en del information om Berlinmuren samt ytterligare ett museum dedikerat till Berlinmuren och försöken att fly från Öst- till Västtyskland.

I närheten ligger sedan år 2005 Förintelsemonumentet till minne av Europas mördade judar. Monumentet är enormt och sträcker sig över en yta på 19 000 kvadratmeter Detta fantastiska minnesmärke består av nästan 3 000 betongpelare i olika storlekar, med en meter breda gångar emellan dem. Under detta minnesmonument finns det även ett underjordiskt museum där man får veta mer om de brott som begicks mot mänskligheten under andra världskriget och även före andra världskriget, från 1933 till 1945. Strax bredvid finns minnesmärket för de homosexuella som förföljdes och dödades av nazisterna, ett monument som uppfördes 2008. Allt för att mänskligheten inte ska glömma bort vad som faktiskt har hänt och vad som inte får hända igen.
Nästa anhalt som vi besöker blir stadsporten Brandenburger Tor från sent 1700-tal som har fått symbolisera såväl Tysklands delning som Tysklands enande. Porten var under Öst- och Västtysklands tid otillgängligt för besökare för den låg vid gränsen mitt inne i dödskorridoren som bevakades av patrullerande fordon och från vakttorn. Vid det första nyårsfirandet efter Berlinmurens fall samlades stora skaror människor vid Brandenburg Tor för att fira det nya Tyskland. 
  
Resten av dagen kan nu disponeras på egen hand efter eget tycke. Alldeles i närheten av Brandenburger Tor ligger Riksdagshuset. Byggnaden planerades och byggdes för att verka som säte för riksdagen under Kejsardömet Tyskland, under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under stridigheterna i Berlin under andra världskriget blev riksdagshuset mycket svårt skadat av de allierades bombardemang, men är nu återuppbyggt och ännu en gång säte för det tyska parlamentet. 
 
Vid Brandenburger Tor börjar paradgatan Unter den Linden, under lindarna, en stor aveny som  löper från Schlossbrücke över Spree i öster fram till Brandenburger Tor vid Pariser Platz i väster. Gatan anlades redan 1647 som en allé som förband Berlin med parken Tiergarten och kom att fungera som en av stadens paradgator, ofta liknad vid Champs-Élysées i Paris. På andra sidan Brandenburger Tor heter gatan Strasse des 17. Juni, tidigare Charlottenburger Chaussee. Gatan går i öst-västlig riktning och passerar genom hela den stora parken Tiergarten och slutar vid Ernst-Reuter-Platz. Ungefär en kilometer väster om Brandenburger Tor finns en större rondell där det preussiska segermonumentet Siegessäule numera finns. Gatan fick sitt nuvarande namn 22 juni 1953 då Västberlins senat antog namnet efter folkupproret i Östtyskland 17 juni 1953, för att hedra offren av de många strejkande arbetare i dåvarande Östberlin som sköts ihjäl av Röda armén och östtyska folkpolisen. 

Dag 4
Hemresa
Spree från ovan

Dags att lämna Berlin bakom oss för den här gången, men beroende på flygtider finns det möjlighet att ytterligare njuta lite av den fantastiska kosmopolitiska staden Berlin. Vid lämpligt klockslag hämtar bussen upp vid hotellet för vidare färd mot flygplatsen och planet som ska ta oss hem till Skandinavien. Vi säger adjö till reseledaren och våra medresenärer efter en synnerligen innehållsrik helg tillsammans!

Prisinformation

Resans pris

Från 7 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Berlin t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Tre nätter i delat dubbelrum (enkelrum mot pristillägg)
 • Frukost alla dagar (tre frukostar)
 • En middag på restaurang
 • Entré till Murmuseet och DDR-museet
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Måltidsdrycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 25 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Ta med bra promenadskor.

Läs mer om Tyskland

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:
https://www.albatros.se/resmal/europa/tyskland/fakta

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Temaresa där många olika ställen på temat Muren besöktes Mycket intressant resa där historien om Berlinmuren belystes och ett antal ställen som visar historien besöktes. Det var dock väldigt många fler människor som ville uppleva detta så det blev trångt och ibland otillgängligt. Hade kanske varit bättre att göra resan en annan tidpunkt (inte jubileumsdag). Vi kunde inte ens komma fram till Brandenburger Tor på jubileumsdagen. Har aldrig sett så många poliser på samma plats förut
Date published: 2019-11-11
Rated 4 out of 5 by from Att vara på rätt ställe när det händer Fyra intensiva dagar i Berlin, med berikande besök på platser och museer som visar hur Muren föll för 30 år sedan. Tack vare en förträfflig busschaufför och en duktig reseledare hann vi se väldigt mycket av det som både återspeglar historien och visar nutiden.
Date published: 2019-11-11
Rated 5 out of 5 by from Upplevelseresa En mycket kunnig reseledare med en busschufför som tog oss till Berlins kända- och okända "pärlor". Trevliga medresenärer , dvs från vår sida "rätt målgrupp".
Date published: 2019-11-14
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med många fina upplevelser! Spännande och kul resa, reseledaren får vårt toppbetyg, levererade med råge. Förändrade det utgivna programmet med egna tillägg till det bättre.
Date published: 2019-11-11
Rated 4 out of 5 by from Intressant och givande resa Bra reseledare och många trevliga medresenärer samt upplevelser av Berlinmurens påverkan på människorna i Berlin
Date published: 2019-11-11
Rated 5 out of 5 by from Intressant och lärorikt om muren Det blev en intressant och lärorik resa om muren. Programmet omfattade det vi hade förväntat oss. Guiden var flexibel och bra på att improvisera under turerna..
Date published: 2019-11-14
Rated 5 out of 5 by from En efterlängtad resa som gick i uppfillelse Ja, det var spännande resan med många upplevelser i en så stad som Berlin. Fylld av historiska händelser.
Date published: 2019-11-14
 • y_2020, m_11, d_24, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_7
 • loc_sv_SE, sid_DEVCB05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21DEVCB05CSE1504