Big Five & vingårdar i Sydafrika

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Big Five-safari på Ranger Camp till vingårdar i Stellenbosch.

Sydafrika är känt för sina enastående safariupplevelser och storslagna viner och på den här resan får du chansen att uppleva bägge delar. Vi börjar med 4 safarispäckade dagar på Ranger Camp i Entabeni, där vi bor mitt ute i bushen. Vi ger oss ut på morgon- och eftermiddagssafarier i öppna bilar och en kväll kan vi se fram emot att grilla under en förhoppningsvis stjärnklar himmel. 

Nu har det blivit dags att fortsätta våra sydafrikanska upplevelser i den historiska staden Stellenbosch. Vi besöker en rad olika vingårdar, tar en rundtur med Wine Tram och den som vill kan ge sig ut på cykeltur bland de vackra vinodlingarna. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Safari, Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Johannesburg
Dag 2 Ankomst till Johannesburg Pretoria och vidare till Ranger Camp
Dag 3–6 Entabeni viltreservat, Ranger Camp. Safariupplevelser
Dag 7 Ranger Camp – Kapstaden. Vidare till vindistriktet i Stellenbosch
Dag 8 Stellenbosch. Vinupplevelser i Paarl och Stellenbosch
Dag 9 Franschhoek. Rundtur med Wine Tram och lunch på vingård
Dag 10 Stellenbosch. Möjlighet till cykelutflykt bland vinodlingarna. Tid på egen hand
Dag 11 Stellenbosch. Hemresa
Dag 12 Hemkomst

Hotell

Honeyguide Ranger Camp

 • Vi bor på Ranger Camp

Honeyguide Ranger Camp ligger i det privatägda Entabeni viltreservat som är en del av det UNESCO-skyddade Waterberg-reservatet.

Ranger Camp tillhör Albatros och består av 15 bungalower i canvas. Bungalowerna ligger på ett trädäck och man bor bekvämt med badrum och dusch under öppen himmel. Här finns en dubbelsäng eller två enkelsängar (standardtält), stol och skrivbord, skåp och safaristolar på terrassen. Vi har strävat efter att skapa en skön safaristämning nära viltet utan onödig lyx – även om det finns en härlig pool.

Namnet Ranger Camp, kommer från platsens historia som träningsskola för rangers. När de skulle i praktik i ett Big Five-safariområde bodde de lite avsides i förhållande till safarigästerna. Det här området har många vilda djur med en stor del av savannens vilt i och runt campen, som inte är inhägnad.

Efter solnedgången kommer en flock impalor ofta för att tillbringa natten i campen, för att få vara i fred för lejonen. Lejonen kan som alla reservatets djur gå igenom campen, men det finns hela tiden rangers i lägret.


Ranger Camp består av: 
11 standardtält
2 familjetält 
2 deluxe familjetält 

Från och med 2020 har vi 2 nya deluxe familjetält, som är extra stora med separat rum till barnen. Uppgraderingen kostar 1400 kr per person på Ranger Camp. 
 

Protea Hotel Stellenbosch

 • 176 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang och bar
 • Utomhuspool
 • Roomservice
 • Gratis wifi

Protea Hotel by Marriott Stellenbosch har panoramautsikt över de omgivande bergen, vinodlingar och De Zalza Golf Estate. Hotellet har två swimmingpooler, petanquebana, beachvolleybana och en skönhetsklinik. Du kan njuta av en god frukostbuffé på Cultivar Restaurant, eller koppla av med middag och en drink på Die Wingerd Restaurant.

Rummen har gratis wifi, luftkonditionering, kaffe- och tekokare, plasma-tv med satellittkanaler, hårtork, värdeförvaringsskåp ochn dusch. Rummen är inredda i modern stil med ljusa färger. 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Johannesburg
Dag 2
Ankomst till Johannesburg Pretoria och vidare till Ranger Camp
Välkommen till Entabeni

Vid ankomsten till Johannesburg kör vi nordösterut mot Sydafrikas huvudstad Pretoria. Här ger vi oss ut på en liten stadsrundtur i den hektiska sydafrikanska storstaden. Vi stannar bland annat till vid vackra Union Building där Sydafrikas regering håller till. Den halvmånefärgade byggnaden som uppförts i ljus sandsten är högt belägen med en storslagen utsikt över hela staden. 

Vi äter lunch (ingår inte i resans pris) antingen före eller efter besöket vid Union Building. Därefter har vi cirka tre timmars körning framför oss genom det vidsträckta sydafrikanska landskapet. Vi rör oss norrut från Sydafrikas rikaste provins Gauteng till landets fattigaste provins, Limpopo. Det här är en utpräglad jordbruksprovins och vi passerar enorma vete-. majs-, solros- och jordnötsfält. Emellanåt passerar vi mindre orter och landsorter som påminner om vilda västern. Efter att snabbt ha stiftat bekantskap med miljonstäderna Johannesburg och Pretoria är det intressant att ta reda på hur mindre orter i det moderna Sydafrika ser ut.

Senare, längre norrut, ser vi allt mer av den vackra och rödskimrande bergskedjan Waterberg. Här ligger Entabeni viltreservat dit vi anländer på seneftermiddagen. Entabeni betyder kort och gott platsen med berget, och när man en gång har sett den imponerande stenmonoliten som höjer sig över området förstår man varför. När vi ser det stora klippblocket dyka upp i horisonten är det spännande att tänka på att vi snart kommer att bege oss ut på safari högst upp. Vi ska givetvis även uppleva safari nere på låglandet där både natur och temperatur skiljer sig från höglandets. På grund av de stora höjdskillnaderna brukar det vara tre grader varmare i den lågt liggande delen av reservatet.

Vår härliga camp, med det passande namnet Ranger Camp, ligger vid foten av berget i ett så kallat sandveld med tät bush, savann och våtmark. Lejonflockar, giraffer, flodhästar och annat storvilt vadar ibland genom området. Framför allt på natten, och därför måste vi vänja oss vid att eskorteras till våra sovplatser av en beväpnad ranger. Även om detta kan låta lite farligt ingår det i ett äkta safariäventyr. Och bara lugn, våra rangers övervakar området dygnet runt.

Dag 3–6
Entabeni viltreservat, Ranger Camp. Safariupplevelser

De kommande dagarna får vi uppleva både morgon- och eftermiddagssafari samt vandring i den vackra naturen. En så kallad early morning game drive inleds redan vid soluppgången vid 6-tiden på morgonen och pågår fram till klockan 9 eller 10 beroende på vilka djur vi möter längs vägen. Det finns inte mycket som kan mäta sig med de starkt kryddade dofterna och den speciella glöden över savannen på morgonen. Det är kallt och lugnt och stilla när nattens jaktståhej har lagt sig bland djuren. 

Vi stöter på djuren vid vattenhålen och floderna där de släcker törsten. Av erfarenhet vet vi att vi kommer att få se många av Afrikas berömda och kända savanndjur. Här, vid foten av bergsmassivet, kan vi framför allt få syn på lejon, flodhäst, noshörning, gnu, eland, kudu, vårtsvin, giraff och impala. Det finns däremot inga garantier för vad vi ser och inte heller när eller var. Just ovissheten är en del av naturens charm, och är det som gör en safari till en så annorlunda och spännande upplevelse. 

När vi återvänder till vår lodge väntar en välförtjänt frukostbuffé. 

En eftermiddagssafari börjar runt klockan 16 på eftermiddagen. Vi stannar längs vägen för att njuta av solnedgången och skölja ner den vackra upplevelsen med en svalkande drink innan vi tänder billyktorna som ska guida oss hem i skymningen. Områdets elefanter och zebror verkar vara födda med rep och klätterkängor, åtminstone är det inte ovanligt att se dem på de branta sluttningarna. Du kan även ha turen att få syn på en av områdets majestätiska och unika fiskörnar som kretsar runt ovanför oss i jakt på byte. Senare på kvällen kan vi ha ännu mer tur och få syn på något så sällsynt som en leopard i sin favoritterräng, i klipplandskapet bakom högslätten.

Det är en minst sagt sinneskittlande upplevelse när södra halvklotet plötsligt tänds upp av stjärnhimlen, tusentals främmande ljud fyller luften och Afrikas röda jord och savannens skarpa doft smyger sig in i näsborrarna. En av dagarna avslutar vi vår eftermiddagssafari med en boma braai. Braai är det sydafrikanska ordet för grill och vid lodgens grillplats har man dukat upp med stolar och bord inför vår grillkväll. Vi samlas runt elden och lågornas sken njuter vi av en härlig måltid under den med största sannolikhet stjärnklara himlen. 
Under årens lopp har de vilda djuren vant sig vid bilar och besökare. Därför ser man ofta elefanter, giraffer och olika antiloper beta nära safarifordonen. Det är inte heller helt ovanligt att en lejonflock hindrar vår passage. Reservatet har däremot så många täta skogsområden och otillgängliga berg att de vilda djuren har massor av platser där de kan gömma sig. Därför genomförs safarin på djurens villkor. Vi åker i öppna terrängbilar vilket bara ytterligare förstärker upplevelsen när vi befinner oss bara några meter från en jättestor elefant, för att inte tala om lejon eller noshörning utan ett säkert stängsel mellan oss och djuren. Lyckligtvis uppfattar inte djuren en bil med passagerare som mat eller fiender. 

För övrigt kan det bli ganska kallt i bilen (beroende på årstid) när mörkret faller eller under de tidiga morgontimmarna. De öppna safaribilarna är försedda med täcken men vi rekommenderar att du tar med en mössa och en tjockare vindtät vinterjacka eller fleecejacka.

Du har även möjlighet att följa med på en vandring. Vi utforskar naturen till fots i sällskap av en erfaren spårfinnare (tracker) och en beväpnad ranger. Under vandringen får du möjlighet att uppleva alla små nyanser så som det enastående fågellivet runt floder och vattenhål och några av världens äldsta palmer.

Dag 7
Ranger Camp – Kapstaden. Vidare till vindistriktet i Stellenbosch
En vuxen giraff är mellan 4,7 till 5,3 meter lång

Mätta på alla naturupplevelser fortsätter vi till Johannesburg där vi ska ta flyget till Kapstaden. Härifrån beger vi oss till det berömda vindistriktet runt Stellenbosch, som kommer att vara vår utgångspunkt resten av resan. Kapstadens grundare Jan van Riebeeck var 1659 först ut med att odla vin i Sydafrika. Sedan dess har produktionen vuxit till en av världens tio största.

Dag 8
Stellenbosch. Vinupplevelser i Paarl och Stellenbosch

Idag ger vi oss ut på kik efter, och inte minst smakprov på, vinproduktionen på områdets vingård. 

Vi inleder dagen med ett källarbesök och vinprovning på Nederburg där vi får lära oss mer om produktionen och hur vinet lagras. Därefter besöker vi Spice route som är en stor farm som förutom vinproduktion även bjuder på ett bryggeri, ett destilleri och chokladproduktion.

Bredvid Spice Route ligger Fairview som är berömt för sin egenproduktion av råvaror såsom ost, bröd, korv, marmelad och mycket mer. Här äter vi lunch och hinner shoppa i deras trevliga delikatessbutik.

Innan vi avrundar dagen i vinområdet besöker vi vingården Babylonstoren där vi hinner gå runt i deras vackra trädgård. 

Den stora trädgården i Babylonstoren är gårdens hjärta. Denna påminner om den historiska Company’s Gardens i Kapstaden som försåg segelfartyg från Nederländska Ostindiska Kompaniet med färska grönsaker och frukt på den tiden då Kaphalvön var en mellanstation mellan Europa och Asien. Trädgården är även inspirerad av de mytologiska hängande trädgårdarna i Babylon.

Dag 9
Franschhoek. Rundtur med Wine Tram och lunch på vingård

Våra vinupplevelser fortsätter och vi beger oss till staden Franschhoek som är landets gourmethuvudstad. Franschhoek grundades av hugenotterna på 1600-talet och är en trevlig stad i kapholländsk stil med vita vingårdar, gröna fält och små berg. Vi följer med trevliga Wine Tram på en rundtur och besöker olika vingårdar i området allt medan vi njuter av det vackra landskapet med bergssluttningar som omger Franschhoek-dalen. Vi avnjuter en härlig lunch på en av vingårdarna och får gott om möjlighet att smaka på vinerna som ofta har franskklingande namn.

Dag 10
Stellenbosch. Möjlighet till cykelutflykt bland vinodlingarna. Tid på egen hand

Innan vi avrundar vår resa har vi en unik möjlighet att följa med på en halvdags cykeltur genom områdets vinodlingar. Självklart får vi tillfälle att smaka på vinerna på vingårdarna vi passerar längs vägen.

När vi har fått ut våra mountainbikes, cykelhjälmar och vattenflaskor och har fått en kort introduktion inleder vi vår cykelfärd längs den 12 kilometer långa sträckan. 

Underlaget varierar och vi cyklar både på landsväg, små grusvägar och längs vinodlingar.
(Cykelturen ingår inte i resans pris).

Vi tillbringar resten av dagen på egen hand och kan koppla av vid poolen eller kanske ge oss ut på en shoppingtur i Stellenbosch.

På kvällen sammanstrålar vi för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 11
Stellenbosch. Hemresa

Innan vi återvänder hemåt har vi en sista möjlighet att strosa runt i Stellenboschs trevliga stadskärna där bland annat den botaniska trädgården är väl värd ett besök.

Vi beger oss till Kapstadens flygplats för att inleda resan hemåt

Dag 12
Hemkomst

Cykeltur mellan vinodlingarna

Följ med på en spännande cykeltur genom de vackra vinodlingarna.

Vi cyklar genom det vackra landskapet i vårt eget tempo och har tid att njuta av omgivningarna.

Den här 4-timmars-utflykten är en oförglömling cykelupplevelse som tar dig med genom vinodlingarna på privata vingårdar. Vi stannar till för 2 vinprovningar under vår utflykt. 

Själva cykelturen är ca 12 km. Du får mountainbike, hjälm, vatten och en liten snack. För att kunna delta ska du vara i allmänt god fysisk form. 

Utflykten ska bokas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa. Utflykten leds av en engelsktalande lokalguide. 

Vi förbehåller oss rätten att endast genomför extrautlfykter med tillräckligt många deltagare. 

Pris: 850 SEK

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg med mellanlandning 
 • Flyg Johannesburg – Kapstaden
 • Flyg Kapstaden - Stockholm med mellanlandning 
 • Utflykter och safari enligt program 
 • Boende på bra hotell och lodger i delat dubbelrum 
 • Frukost alla dagar samt 5 luncher och 6 middagar 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Övriga måltider 
 • Reseledaren anordnar gemensamma måltider för de som vill delta. Det är enkelt och billigt att äta i Sydafrika (cirka halva priset jämfört med svenska priser) 
 • Tillägg för enkelrum  
 • Drycker 
 • Dricks (till bagagebärare, servicepersonal samt chaufför, räkna med cirka 900 ZAR per person) 
 • Personliga förnödenheter
 • Eventuella extrautflykter (bland annat cykeltur bland vinodlingarna) 
 • Administrationsavgift, 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Safarivandringar

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet för barn under 16 år att följa med på safarivandringarna. Barnen kan istället går på en nature walk (som inte är ute vid de farliga djuren).

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Om du reser till eller från Johannesburgs flygplats tillkom det den 25 mars 2019 nya bagageregler.
Det är endast tillåtet att checka in vanliga resväskor. Det vill säga en helt vanlig resväska med minst en platt sida. Runda eller oregelbundna former på väskorna är inte tillåtet. Det får inte heller finnas några långa remmar. Om du har en lång rem eller en avvikande väska kan du få den hoptejpad mot en avgift på Johannesburgs flygplats. Reglerna är till för att förhindra att bagagebandet blockeras och att långa väntetider uppstår. De långa remmarna är den största orsaken till att bagagebandet går sönder. Om du har en lång rem på din resväska bör du därför ta av den innan du checkar in i Johannesburg alternativt tejpa fast den på resväskan.

Barnvagnar, golfväskor och annat stort bagage är undantaget från regeln eftersom dessa hanteras som ”odd size”-bagage.

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Waterberg

Bergskedjan Waterberg har fått sitt namn efter de talrika floder, bäckar och våtmarker som präglar naturen i den här delen av Sydafrika. Waterberg är en gemensam beteckning för ett stort område som omfattar Sand River Mountains, Hoekberg, Swaershoek och Mopel Range, som är ett av världens äldsta bergsområden med storslagen och dramatisk natur som är alldeles unik.

De tidiga nybyggarna döpte området till ”vattenberg” till följd av alla sjöar, träsk, vattenfall och floder som kännetecknar området i kontrast till den torra savannen som ligger upptill. De södra sluttningarna präglas a stela, nakna bergssidor och ytterst säregna klippformationer, och de norra sluttningarna faller gradvis mot bushlandet och de öppna savannerna. Under högsommaren (december till februari) när mörka moln bildas över högslätten och ger en kraftig och kort eftermiddagsskur fylls de många små och stora strömmarna och får de röda sandstensklitterna att glimra i solen innan merparten av vattnet rinner ut i Limpopo-floden.

År 2001 fick 15 000 kvadratkilometer stora Waterberg Biosphere Reserve International status som en del av UNESCOs globala biosfärnätverk. Landskapet består av klassisk savann med en vattenrik högslätt i mitten. Detta leder till många olika biotioper och därför också en enastående artrikedom. Waterberg är inte ett sammanhängande reservat utan består av flera privata reservat varav Entabeni är det största och mest mångfaldiga. De vackraste sandstensmonoliterna, klyftorna, ravinerna och vattenfallen hittas i Entabeni.
Entabeni är även känt för sina ovanligt många antiloparter. Här finns nästan alla sydafrikanska arter representerade. Dessutom finns det en enastående flora bestående av den uråldriga palmarten cykas protea (sockerträ) och unika lövfällande träd. Området ligger utanför malariazonen och det finns därför ingen anledning att ta malariamedicin på den här resan.

Mer om Sydafrika

Här kan du läsa mer om Sydafrika: http://www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris 5 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
5 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
8 498:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 7 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 10 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Kingdom at Victoria Falls
Härligt 4-stjärnigt hotell med tre swimmingpooler, tre restauranger, fyra barer, spa, kasino och barnpool och barnklubb. Hotellet ligger inne i Victoria Falls Nationalpark på gångavstånd till själva vattenfallet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/3/the-kingdom-at-victoria-falls

Pris 
10 998:– per person i delat dubbelrum på The Kingdom at Victoria Falls
14 496:– per person i enkelrum på The Kingdom at Victoria Falls

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 7 998:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg – Victoriafallen t/r
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Johannesburg i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 7 dagar
Pris 11 498:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 5 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person
11 498:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
14 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Seaview Calodyne Lifestyle Resort 
Det 4-stjärniga Seaview Calodyne Lifestyle Resort är ett strandhotell som ligger i en lugn bukt. På resortet finns en bar, restaurang, lounge, reception, båthus/dykcenter, butik och spa. På kvällarna gäller elegant dresscode på restauranger och i baren. För herrar innebär detta långa byxor, inte T-shirts eller bara fötter. Halvpension ingår i priset under vistelsen. 
Läs mer på https://searesortshotels.com/seaview/

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 2 498:– per person i delat deluxe dubbelrum på Seaview Calodyne Lifestyle Resort
+ 6 248:– deluxe enkelrum på Seaview Calodyne Lifestyle Resort

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 3 048:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 796:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Badsemester i Moçambique

Typ Reseförlängning
Längd 7 dagar
Pris 18 998:–
5 dagars strandsemester i ett exotiskt, avsides hörn av Moçambique

Förläng din resa med den ultimata sol-och badsemestern! Med båt från flygplatsen i Vilanculos åker du till den 300 km2 stora, privata nationalparken Vilanculos Coastal & Wildlife Sanctuary. Här bor du i en stor lagun vid vackra stränder, pittoreska fiskebyar, korallrev och tusentals rosa flamingos. Njut av dagar på stranden eller vid poolen, följ med på en båttur i en traditionell dhow-båt eller få en guidad vandring i Vilanculos kustreservat. 

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden 
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden till Vilanculos, båttransfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på  Dugong Beach Lodge
Dag 7 Flyg Vilanculos – Johannesburg – Sverige (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Dugong Beach Lodge är en prisbelönad, 4-stjärnig strandlodge som ligger så avlägset att det enklast nås med båt från flygplatsen. Från lodgens 14 lyxiga, stråtäckta hyddor är det bara några få meter till stranden längs privata gångstigar. Middagarna kan avnjutas i restaurangen eller i solnedgångens sken på din privata terrass. 
Alla rummen har privat terrass med panoramautsikt över havet, en minibar och luftkonditionering. 

Läs mer här: http://legendhospitality.co.za/stay-with-us/dugong-beach-lodge/ 

Pris:
kr. 18 998,-

Tillägg för enkelrum:
kr. 7.498,-

Barnpris (för barn under 12 år)
kr. 12.998,-
Gäller för max 1 barn som reser tillsammans med två vuxna

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden  – Vilanculos t/r
 • Transport med båt mellan flygplatsen och hotellet  
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • 5 nätter på Dugong Beach Lodge med helpension
 • Båttur i solnedgången 
Priset inkluderar inte
 • Drycker 
 • Aktiviteter och utflykter som inte nämns under ”priset inkluderar”
 • Nationalparkavgift på 15 USD per person som betalas vid ankomst 
 • Visum som betalas vid inresa eller ansöks om före avresa om du har svenskt pass. Är du inte svensk medborgare ska du själv ta reda på vilka regler som gäller för dig. 
Bokning

Reseförlängningen ska beställas i samband med bokning av själva resan, eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din förlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på flyg och hotell för alla avresedatum. Notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Notera att det i februari och mars kan förekomma längre perioder med regn.

Liknande resor

ZARTR62ASE